Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΕ
  • [02] ΟΜΠΑΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ - ΗΕ
  • [04] ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι η πολιτική του βούληση να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να λυθεί το πρόβλημα είναι ισχυρή και έχει βαθιές ρίζες, έδωσε από το βήμα της Συνόδου της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι τα σχετικά με το κυπριακό ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ καθορίζουν το νομικο-πολιτικό πλαίσιο της λύσης, που προσδιορίζει ότι η διάρθρωση του κράτους θα είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

    Τα ψηφίσματα των ΗΕ, πρόσθεσε, περιέχουν δύο επιπρόσθετα στοιχεία: για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την μορφή της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, και κάτι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε, καθορίζουν το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συζητήσεις για την εσωτερική αρχιτεκτονική του κυπριακού κράτους. θα λάβουν χώρα. «Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ ουσιώδη και η επιτυχία μας στην νέα προσπάθεια που αρχίζει τώρα, πιστεύω ακράδαντα, θα εξαρτηθεί από το σεβασμό σε αυτές τις ουσιώδεις προϋποθέσεις».

    Οσο αφορά στη διαδικασία Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σημαίνει διαπραγματεύσεις στις οποίες οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι οι πρωταγωνιστές, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Είναι οι ιδιοκτήτες της διαδικασίας. Οι Κύπριοι οι ίδιοι πρέπει να οικοδομήσουν το κράτος που οραματίζονται για την κοινωνία τους». Ο ρόλος του ΓΓ και της διεθνούς κοινότητας είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός, συνέχισε. «Καλές Υπηρεσίες δεν είναι επιδιαιτησία. Δεν είναι διαμεσολάβηση. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν ή ακόμη και να εισαχθούν μοντέλα μη κυπριακής έμπνευσης και σχεδιασμού θα απορριφθούν από το κυπριακό λαό».

    Τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ είναι εξίσου σημαντικά για τη νέα προσπάθεια επειδή καθορίζουν το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προσπάθεια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτό το πλαίσιο προσδιορίζει ότι η διάρθρωση του κράτους θα είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ που προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα, αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της ε/κ και τ/κ κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομόσπονδου κράτους».

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, επεσήμανε, ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977 και η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα, πριν μερικές εβδομάδες. «Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα το μόνο δυνατό συμβιβασμό, στη βάση του οποίου μια νέα πολιτική διευθέτηση μπορεί να οικοδομηθεί. Τα σχετικά ψηφίσματα, καθώς και το Σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν τη διχοτόμηση ή απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα».

    Το είδος της λύσης που θα συμφωνηθεί, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο την ιστορία της Κύπρου, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα. «Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τι είδους κοινωνία είμαστε και τι είδους κοινωνία θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Σε αυτή την κοινωνία όλα τα Κυπριόπουλα πρέπει να γεννιούνται ελεύθερα και ίσα». Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δίκαιη ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών πρέπει να προέχουν των στρατηγικών υπολογισμών που υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε ότι σκοπός της νέας αυτής προσπάθειας είναι «να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να επιτύχουμε πρόοδο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου κάτω από αμοιβαία συμφωνημένους όρους και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων μετά από 34 χρόνια διαίρεσης και ξένης κατοχής», επεσήμανε ότι για να πετύχει αυτή η προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση από μέρους των Κυπρίων, αλλά και η θετική εμπλοκή άλλων σημαντικών παικτών, οι οποίοι για ιστορικούς λόγους είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να γίνουν και μέρος της λύσης.

    «Οσον αφορά εμένα, θέλω να σας διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα ότι η πολιτική μου βούληση να κάμω ότι είναι αναγκαίο για να λυθεί το πρόβλημα είναι ισχυρή και έχει βαθιές ρίζες. Οι καταβολές μου βρίσκονται στο Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου, το οποίο νοιώθει περήφανο για μια μακρά ιστορία αγώνων και θυσιών για την υπεράσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ. Από την άλλη, είμαι ένας από αυτούς τους Κυπρίους οι οποίοι πλήγηκαν άμεσα από την ξένη στρατιωτική εισβολή του 1974, αφού εγώ ο ίδιος και η οικογένειά μου είμαστε εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στη δική μας πατρίδα».

    Ο ρόλος των Κυπρίων είναι να συμφωνήσουν τι θέλουν, τόνισε. «Αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

    Αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί η λύση. Η Τουρκία πρέπει να συνεισφέρει στη διαδικασία με θετικό τρόπο, επεσήμανε. «Η Τουρκία διατηρεί πάνω από 40,000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται». Πιστεύουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ε/κ και Τ/κ, να ζουν μαζί και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους.

    Επισημαίνοντας ότι είναι τιμή για τον ίδιο που προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας της πολυμερούς διπλωματίας και η ενδυνάμωση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου από την ανεξαρτησία της, το 1960.

    Τα ΗΕ, είπε, είναι ένας αναγκαίος θεσμός για την επιβίωση της ανθρωπότητας και την περαιτέρω ανάπτυξή της με ισοζυγισμένο και δίκαιο τρόπο μέσα σε ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες. Οι λαοί μας προσβλέπουν στα ΗΕ, πρόσθεσε, ως το καλύτερο βήμα για την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων, όπως είναι η φτώχεια, οι κλιματικές αλλαγές, η αύξηση της τιμής της ενέργειας και των τροφίμων, οι αρρώστιες, οι φυσικές καταστροφές, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πιεστικά διεθνή προβλήματα. Είτε θα ενεργούμε μαζί με ένα συλλογικό, συντονισμένο τρόπο ή τα προβλήματα θα παραμένουν και θα καθίστανται λιγότερο αντιμετωπίσιμα.

    Αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε, δύο εξόχως ζωτικά θέματα τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής και συγκεκριμένα το πώς θα επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας και οι ειδικές ανάγκες της Αφρικής. «Καλωσορίζω την προσοχή που δίνεται και στα δύο και υπογραμμίζω την ανάγκη για συλλογική δράση από την διεθνή κοινότητα. Αλλά τα λόγια μας πρέπει να τα συνοδεύουν οι πράξεις μας».

    Η Κύπρος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν απαλλάγηκε από τα δεσμά της αποικιοκρατίας το 1960 ήταν ένα φτωχό ανεξάρτητο κράτος. Οι προοπτικές του δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, εξήγησε, ένα μικρό νησιώτικο κράτος με σύμφυτο πρόβλημα απόστασης από τις μεγάλες αγορές, χωρίς να διαθέτει φυσικούς πόρους, αντιμετωπίζοντας διαρκές και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα ανομβρίας. Τα πράγματα δεν παρουσιάζονταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τη νεαρή Δημοκρατία. «Αλλά εργαστήκαμε σκληρά για να στρέψουμε τη ζυγαριά υπέρ μας και να πετύχουμε ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία».

    Η τουρκική εισβολή του 1974 επέφερε μια τεράστια οικονομική και ανθρώπινη καταστροφή, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπενθυμίζοντας ότι ένα τρίτο του λαού προσφυγοποιήθηκε στη δική του πατρίδα. «Αλλά αντέξαμε και ξεπεράσαμε την καταστροφή. Παρείχαμε στους πρόσφυγες τα μέσα όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την οικονομική τους επαναδραστηριοποίηση. Η εμπειρία μας, μάς επιφορτίζει με το καθήκον έκφρασης αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για την ανάπτυξή τους».

    Τα μικρά κράτη, επεσήμανε, επενδύουν περισσότερα στην πολυμερή διπλωματία και σε ένα δίκαιο και λειτουργικό σύστημα συλλογικής ασφάλειας βασισμένο στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα από αυτό της Κύπρου.

    Από τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας της, η Κύπρος αναγκάστηκε να προσφύγει στη διεθνή κοινότητα για συμπαράσταση για να υπερασπιστεί και να διατηρήσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, πρόσθεσε. Εγινε θύμα ξένων επεμβάσεων που έσπειραν τον σπόρο εσωτερικών προβλημάτων στο καινούργιο κράτος και αυτές οι δυσκολίες έτυχαν εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων, ξένων προς την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά μας, όπως είπε. «Το αποκορύφωμα ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα που προήλθε από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών και η τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου Αυγούστου του 1974».

    Αλλά η Κύπρος επιβίωσε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η θέληση της διεθνούς κοινότητας για την επιβίωση της Κύπρου εκφράζεται μέσα από μια πληθώρα ψηφισμάτων του ΣΑ και της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, η πλειοψηφία των οποίων δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η ηθική στήριξη και η σταθερή θέση των Ηνωμένων Εθνών όπλισαν την Κύπρο με το σπαθί και την ασπίδα ώστε να παραμείνει και να συνεχίσει να παραμένει στο μέλλον μια αδιαίρετη, ανεξάρτητη χώρα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    Η Κύπρος, τόνισε, είναι σταθερά δεσμευμένη στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και δίνει έμφαση στα προγράμματα ξένης αναπτυξιακής βοήθειας στην Αφρική. «Επικεντρωνόμαστε σε ένα μικρό αριθμό χωρών, συγκεντρώνοντας τις προσπάθειες μας σε αναπτυξιακά έργα υποδομής στους τομείς της υγείας και εκπαίδευσης. Η Κύπρος προοδευτικά εντείνει τις προσπάθειές της, αυξάνοντας το επίπεδο βοήθειας προς περισσότερες χώρες».

    Ο κόσμος μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που διαρκώς γίνονται πιο περίπλοκα, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν και οι νέες απειλές να αποτραπούν μόνο μέσα από αποτελεσματική πολυμερή συλλογική δράση.

    Η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει, τόνισε. «Μια πραγματική ειρήνη βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού». Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διεθνούς τρομοκρατίας μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν ο κόσμος μας γίνει λιγότερο άδικος, επεσήμανε. «Χωρίς να αντιμετωπιστεί η πείνα και η φτώχεια, χωρίς να επιλυθούν οι περιφερειακές διενέξεις στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και χωρίς μια πιο δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου η ειρήνη δεν μπορεί να ριζώσει βαθιά».

    Τα ΗΕ είναι ένα επίτευγμα των πατέρων μας και ένα αναγκαίο εργαλείο για την διασφάλιση ενός πιο σταθερού, πιο δίκαιου, πιο ευήμερου κόσμου. «Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να πετύχουν τελικά όσο, εμείς τα κράτη μέλη, τους επιτρέπουμε να επιτύχουν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΟΜΠΑΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, υποψήφιος για την αντιπροεδρία Τζόε Μπάντεν, πιστεύουν ότι ``η Κύπρος πρέπει να παραμείνει μια ενωμένη χώρα, στην οποία οι δύο κοινότητες στο νησί να είναι ικανές να ασκήσουν ουσιαστική πολιτική εξουσία στη δική τους γεωγραφική ζώνη - με μια δίκαιη και αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε δύσκολα θέματα όπως η περιουσία, οι πρόσφυγες, η γη και η ασφάλεια``.

    Αυτό αναφέρεται σε δήλωση για το Κυπριακό από τον Ομπάμα/Μπάντεν - σχέδιο εξωτερικής πολιτικής υπό τον τίτλο ``Μπάρακ Ομπάμα και Τζόε Μπάντεν: Ενας πιο δυνατός συνεταιρισμός με την Ευρώπη για μια πιο ασφαλή Αμερική``. Οι κ. Ομπάμα και Μπάντεν σημειώνουν ότι μια διαπραγματευμένη πολιτική διευθέτηση για το Κυπριακό δεν θα θέσει μόνο τέλος στην τραγική διαίρεση του νησιού, αλλά θα ανοίξει το δρόμο στην ευημερία και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

    ``Θα ξεκουράσει το λαό της Κύπρου, ύστερα από τόσα χρόνια διαίρεσης και αβεβαιότητας. Θα βοηθήσει στην καλύτερη ενδυνάμωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, θα ενδυναμώσει την τουρκική δημοκρατία, θα μειώσει τον κίνδυνο πολεμικής σύγκρουσης και θα απομακρύνει το κύριο εμπόδιο της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ``, καταλήγει η δήλωση.

    [03] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ - ΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε την Τετάρτη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε Υπουργική Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις, κατά την οποία ανασκοπήθηκαν θέματα που αφορούν την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ακολούθησε Διατλαντικό Γεύμα (Transatlantic Lunch), το οποίο παρέθεσε η κ. Rice προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες φίλες χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Κυπριανού θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί κατ ιδίαν με την κ. Ράις σήμερα το απόγευμα (5 μ.μ. τοπική ώρα). Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών νωρίτερα (10:30 π.μ. τοπική ώρα) θα δεχθεί την Ελληνίδα ομόλογό της, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Κυπριανού μίλησε στην Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας Φίλων της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Συμμαχία και οι οποίες ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών εθνών, πολιτισμών και θρησκειών. Ο Υπουργός ανέφερε ότι μερικοί εκμεταλλεύονται για πολιτικούς σκοπούς τις θρησκευτικές διαφορές ή και άλλες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην αρχή της διεθνούς νομιμότητας, στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διάκριση οποιασδήποτε μορφής και στο διάλογο ως μέσο αποκατάστασης της ειρήνης και σταθερότητας.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η Κύπρος κατέστη μέλος της Συμμαχίας Πολιτισμών και της Ομάδας Φίλων και συμμετείχε στο Πρώτο Φόρουμ που έγινε στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συμμετοχή της Κύπρου και στο επόμενο Φόρουμ που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και θρησκειών, είπε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί πραγματικά γέφυρα προώθησης των στόχων και των αρχών της Συμμαχίας.

    [04] ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ

    Εγκαινιάστηκε στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στη Λευκωσία, από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, η πρώτη έκθεση που διοργανώνει στην Κύπρο το Ιδρυμα Παγκόσμιας Φωτογραφίας Τύπου με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ολλανδίας στο νησί και της ΑΗΚ. Πρόκειται για φωτογραφικά στιγμιότυπα, τα οποία σημάδεψαν τον κόσμο τη χρονιά που μας πέρασε, μέσα από το φακό επαγγελματιών φωτορεπόρτερ από 125 χώρες.

    Στο χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στην αγγλική γλώσσα, ο κ. Καρογιάν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Παγκόσμια Εκθεση Φωτογραφίας Τύπου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παγκόσμιους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου και κύριος στόχος της είναι η διασφάλιση της ποιότητας, της ακεραιότητας και της δημιουργικότητας στη φωτοδημοσιογραφία. Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που δεν μπορούν να εκφράσουν πάντοτε με ακρίβεια οι λέξεις, μπορεί πολύ συχνά να το μεταφέρει η εικόνα σε μια και μόνο φωτογραφία.

    Αναφερόμενος στα βραβεία της Παγκόσμιας Εκθεσης Φωτογραφίας Τύπου, ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι τιμούν εκείνους τους φωτορεπόρτερ οι οποίοι έχουν συχνά διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να μας πουν, τις πιο πολλές φορές, θλιβερές ιστορίες. «Βλέπουμε τους ήρωες, τα θύματα, το θέμα», σημείωσε, «αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι οι εικόνες λαμβάνονται από ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους με αυτούς που απεικονίζονται στις φωτογραφίες τους». Οπλισμένοι μόνο με μια φωτογραφική μηχανή, ανέφερε, αντιμετωπίζουν επικίνδυνες για τη ζωή τους καταστάσεις για να μεταδώσουν στον κόσμο μια είδηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 September 2008 - 9:29:35 UTC