Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΣΜ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η πολιτεία δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της στο κέντρο της προσοχής της και ψηλά στις προτεραιότητές της, προσθέτοντας ότι την κατάλληλη στιγμή θα τεθεί το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένει από την τουρκοκυπριακή πλευρά να το αντιμετωπίσει θετικά, ως ένδειξη καλών προθέσεων και μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η πολιτική ηγεσία προσδοκεί ότι οι απευθείας συνομιλίες, που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα οδηγήσουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ``Λύση``, είπε, ``που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας. Μια λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας η Κυβέρνηση προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή πρόθεση και την πολιτική εντιμότητα που απαιτείται, για ένα αξιοπρεπή και βιώσιμο συμβιβασμό, σημειώνοντας ότι ``με την απαραίτητη ευελιξία και καλή θέληση θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο των δικών μας δυνάμεων και δυνατοτήτων για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και να πετύχουμε την αίσια κατάληξη των συνομιλιών``.

    Ωστόσο, τόνισε ότι την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει με δύναμη ότι παραμένει συνεπής και προσηλωμένη στη βάση και στις αρχές λύσης του Κυπριακού.

    Επίσης, ανέφερε ότι στηρίζεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και διεκδικεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους.

    ``Με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως λύση σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ``, συμπλήρωσε.

    Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, ``επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους``. ``Επιδιώκουμε``, είπε, ``μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους να καθορίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας και να καταλήξουμε σε λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι τρίτων, μέσα από μια διαδικασία χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία. Αρχές οι οποίες πλέον γίνονται αποδεκτές και τυγχάνουν υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα``.

    Είπε ακόμα: ``Κατανοούμε πλήρως ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Παρά ταύτα, παραμένουμε σταθεροί στην πορεία μας. Υπερασπιζόμαστε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και πιστοί σε αυτές, προσδοκούμε ότι η πορεία αυτή είναι δυνατό να μας οδηγήσει σε συνολική, συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Την ίδια στιγμή εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα πιθανά εμπόδια``.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ``σε αυτή μας την προσπάθεια, αναμένουμε από όλους να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού`` και πρόσθεσε ότι πιστώνει την τουρκοκυπριακή πλευρά με ανάλογη καλή θέληση και ευελπιστεί ότι προσέρχεται με πολιτική βούληση, ώστε οι συνομιλίες να έχουν αίσιο τέλος.

    ``Δεν τρέφουμε αυταπάτες και κατανοούμε ότι η λύση εξαρτάται εν πολλοίς από τη θέληση της Τουρκίας. Είναι γι αυτό που αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα να ενεργήσει με αποφασιστικότητα και να ασκήσει την επιρροή του, ώστε η Άγκυρα να επιδείξει την απαραίτητη διαλλακτικότητα για να μπορέσει η νέα αυτή πρωτοβουλία να καταλήξει στο ποθητό αποτέλεσμα``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφερόμενος στην πόλη της Αμμοχώστου, είπε ότι ``τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου και τον αποκλεισμό της πόλης, η Τουρκία εξακολουθεί να την κρατεί όμηρο και να τη χρησιμοποιεί έκτοτε ως διαπραγματευτικό χαρτί στις κατά καιρούς προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού``, για να προσθέσει ότι ``αυτή η πολιτική της Τουρκίας περιφρονεί κατάφορα τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη και την άμεση εφαρμογή συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο των νόμιμων κατοίκων της και αποδεσμεύει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας από τις συζητήσεις για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Η Τουρκία``, είπε, ``αγνοεί, επίσης, προκλητικά την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, που προκύπτει από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την παράδοση του ελέγχου της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της``.

    Για τους κατοίκους της Αμμοχώστου, είπε ότι ``όλο αυτό το διάστημα, και παρά την αρνητική στάση της Τουρκίας δεν σταμάτησαν ποτέ να διεκδικούν, με πίστη και αγωνιστικότητα, το δικαίωμά τους, για επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη``.

    Εξέφρασε την εκτίμηση και τη συμπαράστασή του στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος αλλά και όλοι οι Αμμοχωστιανοί για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.

    ``Η αξιέπαινη και καρποφόρα αυτή προσπάθεια έφερε το ζήτημα της Αμμοχώστου στην ημερήσια διάταξη διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δράση αυτή προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια και συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του τόπου για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος``, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΣΜ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε την Τουρκία να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών, γεγονός που θα επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.

    Οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Τάσος Μητσόπουλος και Αγγελος Βότσης συμμετείχαν στις εργασίες των τριών Μονίμων Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), που ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μάλτα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Συνεργασίας υιοθετήθηκαν ομόφωνα τα προσχέδια ψηφισμάτων για τις κλιματικές αλλαγές και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Στη συνεδρία της Επιτροπής ενημερώθηκαν επίσης τα μέλη από τον Γάλλο Βουλευτή Μέλος της Συνέλευσης Ρούντι Σαλς για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 2008, για τη Μεσογειακή Ενωση.

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη αποσαφήνισης του ρόλου και ενίσχυσης της ΚΣΜ έναντι της νεοϊδρυθείσας Ενωσης για τη Μεσόγειο, καθώς και της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη πληροφόρησης των πολιτών για την ύπαρξη και το ρόλο της ΚΣΜ.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για την Πολιτική και Ασφάλεια υιοθετήθηκε το προκαταρκτικό ψήφισμα της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μέση Ανατολή.

    [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

    Τους 30ους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής Sporting F.I.T.A.S.C, φιλοξενεί για πρώτη φορά η Κύπρος, στις 22-28 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Σκοπευτήριο Λεμεσού και που τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας F.I.T.A.S.C και του Δήμου Λεμεσού.

    Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ), Δημήτρης Λόρδος, ανέφερε πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που αναλήφθηκε ποτέ από Κυπριακή Αθλητική Ομοσπονδία, για ένα αγώνισμα, αφού οι συμμετοχές αθλητών έχουν φθάσει σχεδόν τις χίλιες».

    Οι αθλητές, που άρχισαν ήδη να φθάνουν στη Λεμεσό, θα παραμείνουν στο νησί μας για πάνω από μια βδομάδα και «η ίδια η διοργάνωση πέρα από τον καθαρά αθλητικό χαρακτήρα της, συμβάλλει και στην ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος και μάλιστα του ποιοτικού τουρισμού, αφού οι επιλογές των ξενοδοχείων και ο τρόπος ζωής των σκοπευτών, τους κατατάσσουν στους ποιοτικούς τουρίστες», πρόσθεσε ο κ.Λόρδος.

    Ανέφερε δε ότι «οι 30οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής, αποτελούν τη μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση της διεθνούς Ομοσπονδίας F.I.T.A.S.C. και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη ΣΚΟΚ, τη Σκοπευτική Οργάνωση Λεμεσού, αλλά και την αθλητική Κύπρο γενικότερα, η παραχώρηση τους στην πατρίδα μας» και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεμεσού Αντρέα Χρίστου που έθεσε την όλη διοργάνωση υπό την αιγίδα του.

    Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες 980 περίπου σκοπευτές και σκοπεύτριες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι την έναρξη των αγώνων. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο διεθνές σκοπευτήριο Λεμεσού και αθλητές θα διαγωνιστούν σε σύνολο 200 δίσκων, στις κατηγορίες Ανδρών, γυναικών, εφήβων, βετεράνων και σούπερ βετεράνων και θα υπάρξει τόσο ατομική όσο και ομαδική βαθμολογία και βράβευση των νικητών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 17:29:19 UTC