Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΡΕΝ - ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την αποφασιστικότητα του να μη φεισθεί προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη διευθέτησης στο Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα ετοιμότητα να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά εμπόδια με την απαραίτητη καλή θέληση.

    Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αναμένει ένα νέο συμβιβαστικό πνεύμα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Δεχόμενος, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή της Σρι Λάνκα στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Hemantha Warnakulasuriya, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αισιοδοξία ότι ``με αυτές τις διαπραγματεύσεις θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης``, παρά το ότι, όπως είπε, γνωρίζει ότι ``η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είναι υψίστης σημασίας η διασφάλιση των βασικών αρχών αυτής της διαδικασίας, δηλαδή η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς διαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα`` και πρόσθεσε πως αναμένει ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια.

    Οι Κύπριοι, συνέχισε, πρέπει να διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα που θα εγκριθεί από το λαό σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, ``δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένουμε ότι η ΕΕ θα ασκήσει την επιρροή της ούτως ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα``, όπως είπε, ``όσον αφορά την αποδοχή και εφαρμογή μιας λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ``.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπατος Αρμοστής της Σρι Λάνκα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αρμονία και θα αποβούν καρποφόρες για το καλό ολόκληρης της Κύπρου, ενώ διαβίβασε τις ευχές του Προέδρου της χώρας του Mahinda Rajapakse για ευημερία της Κύπρου και την επιθυμία του για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, πρώτη ένδειξη της οποίας, όπως είπε, θα είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Ratnasiri Wickramanayake στην Κύπρο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2008.

    Επίσης, διαβίβασε επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της χώρας του στον Πρόεδρο Χριστόφια για επίσκεψη στη Σρι Λάνκα στο εγγύς μέλλον με σκοπό, όπως είπε, την περαιτέρω εδραίωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    [02] ΥΠΕΞ - ΡΕΝ - ΜΠΑΡΟΖΟ

    Τα κράτη μέλη της και όχι η Κομισιόν είναι αυτά που θα έχουν τον τελικό λόγο για το θέμα αποδοχής μόνιμων παρεκκλίσεων σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ενδιαφέρον για να ενημερωθεί από πού η τ/κ πλευρά έλαβε διαβεβαιώσεις για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και για υπαγωγή προνοιών της λύσης του Κυπριακού στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τις προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού απέρριψε ερμηνεία ότι η χθεσινή αναφορά του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ότι η ΕΕ μπορεί να δεχθεί οποιανδήποτε λύση στην οποία συμφωνήσουν αμφότερες οι κοινότητες, αρκεί μια ενωμένη Κύπρος να σέβεται τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ περί ελευθερίας, δημοκρατίας, και κράτους δικαίου και είναι σε θέση να επιτελέσει τα καθήκοντά της ως μέλος της ΕΕ``, στρώνει κόκκινο χαλί για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.

    ``Εγώ δεν θα το ερμήνευα έτσι. Είχα συνάντηση με τον κ. Ρεν τη Δευτέρα και η θέση του ήταν ότι η λύση πρέπει να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο``, είπε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά του κ. Ρεν για συμφωνημένη λύση. ``Και ακριβώς αυτό έχει σημασία, το τι θα συμφωνήσουμε εμείς οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία``, συμπλήρωσε και χαρακτήρισε ως ``σημαντικό παράγοντα`` την αναφορά Ρεν ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει και με τις ευρωπαϊκές αρχές.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και πρόσθεσε πως οτιδήποτε αφορά την ΕΕ θα πρέπει να συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τα κράτη- μέλη.

    ``Είναι τα κράτη-μέλη που έχουν τον τελικό λόγο, τα οποία πρέπει ομόφωνα να τοποθετηθούν και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή``, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    ``Εμένα θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσω από την άλλη πλευρά με ποιους έχει συμφωνήσει ή από ποιους έχει πάρει διαβεβαιώσεις για αυτά τα θέματα των παρεκκλίσεων ή του πρωτογενούς δικαίου, τα οποία και τα δύο εμείς απορρίπτουμε``, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ και διευκρίνισε ότι είναι ένα ζήτημα το αν θα υπάρξουν κάποιες σύντομες μεταβατικές περίοδοι για να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το κεκτημένο και άλλο θέμα βεβαίως οι παρεκκλίσεις, όπως ερμηνεύονται από την άλλη πλευρά.

    [03] ΥΠΕΞ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Βασική θέση της κυπριακής Κυβέρνησης είναι ότι το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου πρέπει να επιλυθεί κατά προτεραιότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι αυτό τίθεται τόσο στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στη Συμφωνία Κορυφής του 1979.

    ``Η βασική μας αρχή για τη προτεραιότητα της Αμμοχώστου στέκει, υπάρχει η συμφωνία του 1979, υπάρχει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απ` εκεί και πέρα όμως είναι θέμα, βεβαίως, και της άλλης πλευράς, η οποία τόσα χρόνια αρνείται να το εφαρμόσει``, τόνισε ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντηση με τις ξένες προσωπικότητες που βρίσκονται στην Κύπρο για να συμμετέχουν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να συνεργαστεί με το καθεστώς των κατεχομένων για την αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα και ότι η Εκκλησία ευθύνεται για πάρα πολλά εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε η τ/κ πλευρά ``επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ή πλεονεκτήματα από ένα τέτοιο θέμα, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που έχουμε εμείς για την αναστήλωση του μοναστηριού``.

    ``Πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική αυτό το ζήτημα και να αφεθούν οι ιδιοκτήτες, που είναι η Εκκλησία, να χειριστούν το θέμα``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 13:29:22 UTC