Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [04] ΠΕΛΕΝΤΡΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συγκρατημένα αισιόδοξη και έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις είναι η κυπριακή Κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Αυστραλίας για το Κυπριακό David Ritchie στο Προεδρικό.

    «Ο χρόνος θα δείξει», είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την τ/κ πλευρά να επιδείξει πολιτική βούληση για να υπάρξει πρόοδος. Χωρίς πολιτική βούληση της τ/κ και πιο συνολικά της τουρκικής πλευράς, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος».

    Ο Αυστραλός αξιωματούχος πριν από τη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο μεταβίβασε μήνυμα υποστήριξης της Κυβέρνησης της Αυστραλίας.

    «Το μήνυμα που μετέφερα στην Αθήνα, τώρα στη Λευκωσία, αλλά και θα μεταφέρω στην Αγκυρα, είναι ότι η Αυστραλία είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού ζητήματος», ανέφερε μετά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις ο κ. Ritchie.

    «Τώρα υπάρχει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στιγμή και εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας σε όλες τις πλευρές για την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, καθώς και την ενθάρρυνσή μας για να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω. Αυτό είναι βασικά το μήνυμα που έχω μεταφέρει», κατέληξε ο κ. Ritchie.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση της Αυστραλίας διορίζει Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό. «Ειδικά τώρα που ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Αυστραλία», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, σκοπός της επίσκεψης του Αυστραλού ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, ήταν ενημερωτικός ενόψει και της έναρξης των ουσιαστικών συνομιλιών.

    Ερωτηθείς για τη διαδικασία και για την 5μελή ομάδα που θα συνοδεύσει αύριο τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ιακώβου είπε ότι πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια το απόγευμα, δεν μπορούσε να πει οτιδήποτε.

    «Λειτουργούν διάφορες ομάδες, ο Πρόεδρος θα επιλέξει την τελική σύνθεση», κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι γεμάτος εμπόδια και μερικές φορές επικίνδυνος αλλά δεν φαίνεται να είναι μπλοκαρισμένος, δήλωσε ο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναφερόμενος στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του χρηματοδοτούμενου από τα ΗΕ δικοινοτικού προγράμματος «Οδική Ασφάλεια στην Κύπρο», ο κ. Ζεριχούν είπε ότι «η περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, μέσω διαπραγματεύσεων, ουσιαστικά έχει αρχίσει».

    Σημείωσε ότι «πρωτοβουλίες όπως η παρούσα αποδεικνύουν ότι η αναζήτηση του καλύτερου για το λαό της Κύπρου είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε τη διαίρεση και την πικρία του παρελθόντος και η απαρχή για μια νέα εποχή συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης στη βάση του σεβασμού της διαφορετικότητας και των κοινών αρχών».

    [03] ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Το μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών δημιουργεί πίεση στα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση που υιοθέτησε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση στην Κύπρο, ο Υπουργός δήλωσε ότι εάν οι αριθμοί λαθρομεταναστών αυξηθούν περαιτέρω, τότε το κόστος για το κράτος θα αυξηθεί σημαντικά.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οπωσδήποτε, το μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης δημιουργεί πίεση στα δημόσια οικονομικά, εφόσον το κράτος υποχρεούται και λόγω ευρωπαϊκών και άλλων οδηγιών να δίνει και χορηγίες και παροχές και να κάνει ανάλογες εγκαταστάσεις». «Αρα, οπωσδήποτε είναι ένα πρόβλημα, το οποίο εκτός από την οικονομική του πτυχή έχει και κοινωνικές και άλλες πολιτικές σημαντικές πτυχές», συνέχισε.

    [04] ΠΕΛΕΝΤΡΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟ

    Η χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 100μ. πρόσθιο Καρολίνα Πελενδρίτου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ μικτή ατομική στην κατηγορία SM12 με χρόνο 2:35.30.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Oxana Savchenkoo με χρόνο 2:30.55 και το αργυρό η Joanna Mendak από την Πολωνία με χρόνο 2:32.65.

    Πρόκειται για το τρίτο μετάλλιο της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 September 2008 - 17:29:17 UTC