Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής με έκθεσή της που υιοθέτησε στη συνεδρίαση θεωρεί ότι η πράσινη γραμμή έχει εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο, επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να το αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Η έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού Jeanine Hennis-Plasschaert βασίζεται σε επιτόπια επίσκεψη, που πραγματοποίησε στην Κύπρο από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2008, επταμελής αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της εν λόγω Επιτροπής.

    Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών και η άμεση διαπίστωση της κατάστασης όσον αφορά την υποδοχή αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών στην Κύπρο, ο έλεγχος των συνθηκών στα κέντρα, η αξιολόγηση της εφαρμογής των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνητικών αρχών.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε έπειτα από παρόμοιες επισκέψεις στην Ιταλία (Lampedusa), στην Ισπανία (Ceuta και Melilla, καθώς και στις Κανάριες Νήσους), στη Γαλλία (Παρίσι), στη Μάλτα, στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Κάτω Χώρες, στην Πολωνία και στη Δανία

    Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας επικεντρώθηκε σε τρία διαφορετικά κλειστά κέντρα (το Κέντρο Κράτησης Αμμοχώστου, τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου, και το Κέντρο Κράτησης «Μπλοκ 10» των Κεντρικών Φυλακών) και σε ένα ανοικτό κέντρο υποδοχής (Κέντρο Υποδοχής Κοφινού).

    Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καθώς επίσης υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και κυπριακών οργανώσεων.

    Στη δήλωση προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποτελεί μέρος της εγκριθείσας έκθεσης, αφού υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος προσχώρησε ολόκληρη στην ΕΕ, αλλα η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί πραγματικό έλεγχο έως την πράσινη γραμμή, ενώ η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου βόρεια της πράσινης γραμμής έχει αναβληθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο αριθ. 10 της πράξης προσχώρησης του 2003, επισημαίνει ότι: «Η πράσινη γραμμή έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση».

    Στη δήλωση αναφέρεται ότι «το πρόβλημα αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» και προστίθεται ότι: «Η Τουρκία θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς ο αντίκτυπος στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση τμήματα της Κύπρου θα οδηγήσει σύντομα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση τόσο από δημογραφική όσο και από πολιτική και οικονομική άποψη».

    Επιπροσθέτως και γενικότερα η έκθεση σημειώνει ότι τους τελευταίες 18 μήνες δεν έχει σημειωθεί εξέλιξη όσον αφορά τη διμερή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Frontex. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο, ενώ αναφέρεται ότι, «είναι πλέον καιρός η Τουρκία και η ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τη σημασία της άμεσης και στενής συνεργασίας στον τομέα αυτόν».

    Είναι απολύτως σαφές ότι ο αριθμός και μόνο των παράνομων υπηκόων τρίτων χωρών που διασχίζουν την πράσινη γραμμή, η οποία χωρίζει τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη από την υπόλοιπη χώρα, προκαλεί μια σειρά ιδιαίτερων προβλημάτων και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πραγματικά σοβαρό ζήτημα, αναφέρει η έκθεση, η οποία τονίζει ότι λιγότερο από το 1% των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στην Κύπρο κατευθείαν μέσα από τα ελεγχόμενα από την Κυβέρνηση εδάφη. Η συντριπτική πλειονότητα εισέρχεται στην Κύπρο μέσω της πράσινης γραμμής.

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης, αναφέρεται ότι λόγω της μοναδικής της γεωστρατηγικής θέσης και της προσχώρησής της στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος κατέστη εντός ενός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος μία από τις χώρες της ΕΕ που δέχονται τους περισσότερους αιτούντες άσυλο και παράνομους μετανάστες. Το 2007, ο αριθμός των νέων αιτούντων άσυλο που υπέβαλαν αιτήσεις στο ελεγχόμενο από την Κυβέρνηση τμήμα της Κύπρου ανήλθε σε 6.789. Σε κατά κεφαλήν όρους, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 νέες αιτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε 800.000 στη Γερμανία. Παρότι τα συμπεράσματα από τέτοιου είδους θεωρητικές συγκρίσεις δεν μπορεί να είναι απόλυτα, είναι σαφές ότι η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει (και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει) σοβαρές δυσκολίες, αναφέρει η έκθεση.

    Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου χαρακτήρισε ως ισορροπημένη την έκθεση, δίνοντας έμφαση στην καταγραφή της ευθύνης της Αγκυρας για την εισροή παρανόμων μεταναστών στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία κατέγραψε και μια σειρά προβλημάτων σε σχέση με την υποδοχή και μεταχείριση των αιτούντων ασύλου, τα οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις κυπριακές αρχές.

    Τα προβλήματα που καταγράφει είναι, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή ικανότητα υποδοχής αιτούντων άσυλο είναι περιορισμένη και ότι όλες οι ΜΚΟ ισχυρίστηκαν ότι δεν πραγματοποιούνται ικανοποιητικές ή δεν πραγματοποιούνται καν ατομικές αξιολογήσεις για τον εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

    Αναφέρεται περαιτέρω ως πρόβλημα, η διανομή και η διαθεσιμότητα (καθώς και οι μεταφράσεις) του φυλλαδίου που εξηγεί τα δικαιώματα του αιτούντος άσυλο (το οποίο έχει συντάξει η Υπηρεσία Ασύλου) δεν κρίνονται ικανοποιητικές.

    Η πρόσβαση σε κοινωνική αρωγή/επιδόματα πρόνοιας φαίνεται μάλλον δυσχερής, προστίθεται.

    Οι τομείς στους οποίους οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα να εργαστούν περιορίζονται επί του παρόντος στην κτηνοτροφία και στη γεωργία για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, αναφέρεται.

    Τέλος, αναφέρονται ανάμεσα στα προβλήματα, η μακρά διάρκεια της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου και εκκρεμείς υποθέσεις και η περιορισμένη πρόσβαση σε νομική συνδρομή.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ανέφερε ότι, αν και το Κυπριακό είναι δύσκολο ζήτημα, εντούτοις μπορεί να επιλυθεί, και εξέφρασε στήριξη για τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα ότι στις 23 Μαΐου 2008 η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να αποδεχθεί ένα ``συνεταιρισμό δύο συνιστωσών πολιτειών στη βάση της πολιτικής ισότητας``, όπως προνοούσε η προηγούμενη αναθεώρηση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Μακόρμακ είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει αυτά τα δημοσιεύματα.

    ``Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες των δύο πλευρών να φθάσουν σε συμφωνία. Στηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά μπορεί να επιλυθεί, κατά την άποψή μας. Στηρίζουμε πλήρως τις συναντήσεις των δύο πλευρών``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη το σχέδιο Ανάν στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Μακόρμακ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``προηγούμενες προσπάθειες διαπνέουν τις τρέχουσες προσπάθειες, όπως θα έπρεπε``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Ζητώντας τους να κάνουν μια απλή μαθηματική πράξη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, προσπάθησε να εξηγήσει στους μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο, την νέα πολιτική του Υπουργείου για την καλλιέργεια κουλτούρας επανένωσης στα σχολεία, η συζήτηση γύρω από την οποία «έχει πια εξαντληθεί», όπως είπε.

    Κατά την επίσκεψή του με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους μαθητές να υπολογίσουν πόσο χρονών θα είναι το 2040, όταν όπως είπε, δεν θα είναι καν πενήντα χρονών.

    «Και τους ζήτησα να φανταστούν ότι για αυτή την κοινωνία τους ετοιμάζουμε, σε αυτή τη κοινωνία θα ζήσουν και επομένως τους ζήτησα να κοιτάξουν προς το μέλλον γιατί το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μια πολιτική που θα τους επιτρέψει να ζήσουν σε μια ειρηνική επανενωμένη, ευημερούσα, ευρωπαϊκή, Κύπρο στα μισά του 21ου αιώνα. Η αίσθηση μου είναι ότι οι μαθητές είναι μαζί μας γιατί κατανοούν αυτό», ανέφερε ακολούθως ο κ. Δημητρίου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμά του αυτό προς τα παιδιά, καθώς και για το κατά πόσο πιστεύει ότι αυτή η πολιτική θα βρει ανταπόκριση ανάμεσα στους μαθητές.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα επικοινωνεί συχνά ο ίδιος με τους μαθητές για αυτό το θέμα, ανέφερε ότι η επικοινωνία και με τους εκπαιδευτικούς και με τους μαθητές σε πολύ τακτική βάση θα είναι πάγια, συνεχής πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

    Σε σχέση με τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για την αλλαγή βιβλίων ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει άλλες δηλώσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας βρισκόταν χθες στη Βουλή και θα πάει και την Παρασκευή για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν πρόλαβαν να απαντηθούν, ενώ τόνισε ότι για το Υπουργείο το θέμα έχει κλείσει.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Την πεποίθηση ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των εκτρώσεων λόγω των προγεννητικών ελέγχων που γίνονται με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών για πρόγνωση γενετικών ασθενειών που δυνητικά μπορεί να αναπτύξει το έμβρυο όταν γεννηθεί και εξελιχθεί σε άνθρωπο και που «πιθανόν να πρόκειται για ασθένειες που θα αναπτυχθούν σε μια πολύ μεταγενέστερη ηλικία», εξέφρασε σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ) Ρένα Βραχίμη Πετρίδου.

    Αναφέροντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η μη διεξαγωγή τέτοιου είδους προγεννητικών ελέγχων δεν θα οδηγήσει στη γέννηση παιδιού με σοβαρή αναπηρία, αλλά στη γέννηση υγιέστατου παιδιού, το οποίο θα έχει απλώς μια γενετική προδιάθεση, την οποία μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, τονίζει ότι παρόλα αυτά, πολλά έμβρυα δεν αντικρίζουν το φως της ζωής λόγω της διεξαγωγής αυτού του είδους των προγεννητικών ελέγχων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά βιοηθικά διλήμματα.

    Μιλώντας για το θέμα των εκτρώσεων, η κ. Πετρίδου ξεκαθαρίζει ότι στην Κύπρο μέσω του Ποινικού Κώδικα παρέχεται στις εγκυμονούσες γυναίκες το δικαίωμα επιλογής της έκτρωσης, εφόσον πληρούνται ορισμένες ιατρικές προϋποθέσεις.

    Παράλληλα, διαπιστώνει ότι στον τομέα της διαπαιδαγώγησης των νεαρών γυναικών με σκοπό την προφύλαξη τους από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, «υπάρχουν ελλείψεις από τους αρμόδιους φορείς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 September 2008 - 11:29:19 UTC