Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη θέση ότι η Σουηδία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στη διαδικασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Fredrik Reinfeldt, μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Σουηδός Πρωθυπουργός είχαν κατ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

    «Εχουμε συζητήσει το θέμα της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Σουηδία, θέμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διεύρυνση της ΕΕ, και έχω πει στον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι θα θέλαμε να καταστούμε ένας εποικοδομητικός συνέταιρος στο διάλογο και εάν μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο κυπριακό ζήτημα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Reinfeldt.

    Ο Σουηδός Πρωθυπουργός, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Χριστόφια, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Σουηδίας, ενώ αναφέρθηκε στις 30 χιλιάδες Σουηδούς που συμμετείχαν ή συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στη Στοκχόλμη. «Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος έχει επισκεφθεί το μουσείο, που αποτελεί ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Στοκχόλμης», είπε.

    Ο κ. Reinfeldt χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων.

    «Εχουμε δει την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, αμέσως πριν την άφιξη του Προέδρου στη Σουηδία, και γνωρίζουμε ότι οι σημαντικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Reinfeldt, και πρόσθεσε, «είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης εάν μπορέσουμε και επανενώσουμε αυτό το νησί», αλλά φυσικά και προς όφελος της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι στη Λευκωσία, και γενικά στην Κύπρο παραμένει η τελευταία διαχωριστική γραμμή της Ευρώπης, ο κ. Reinfeldt εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα καταργηθεί και αυτή.

    «Αυτό που θέλουμε, φυσικά», είναι μια Κύπρος με ευημερία, ασφάλεια και ανοικτή προς τον έξω κόσμο», υπογράμμισε ο Σουηδός Πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η Σουηδική Προεδρία θα πάρει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Reinfeldt υπογράμμισε ότι θα υπάρξει επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας, με βάση το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, του χρόνου το Φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας.

    «Θα ήθελα μέχρι τότε να μπορέσουμε να δούμε σημαντική πρόοδο», είπε, «και θα ήθελα να διαπιστώσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και έτσι να προχωρούμε και στο άνοιγμα κεφαλαίων» στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    «Συνεπώς», πρόσθεσε ο Σουηδός ηγέτης, «σίγουρα θα είμαστε ιδιαίτερα θετικοί τόσο εάν η Κύπρος επιθυμεί την ανάληψη εκ μέρους μας πρωτοβουλιών όσο και στις συζητήσεις με την Τουρκία».

    Καταλήγοντας, ο κ. Reinfeldt τόνισε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες και την επιθυμία των Κυπρίων να πάρουν τις αποφάσεις για επίλυση του Κυπριακού από μόνοι τους, χωρίς την επιρροή των ξένων κρατών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού ευχαρίστησε το Σουηδό Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία, υπογράμμισε τις στενές και πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    «Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία», είπε. «Η πρώτη έγινε από τον Πρόεδρο Μακάριο σαράντα χρόνια πριν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν συνέχισαν να είναι φιλικές, στενές και σχέσεις συνεργασίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, επίσης, την απόφαση των δύο ηγετών να εργαστούν για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Κύπρου - Σουηδίας, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, περιθώρια και ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το Σουηδό Πρωθυπουργό και για το ενδιαφέρον της χώρας του για λύση του Κυπριακού. Μια λύση, που όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, «θα εξυπηρετήσει τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά επίσης θα εξυπηρετήσει την ενότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της διεύρυνσης της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σουηδία και η Βρετανία, είναι οι μόνες χώρες που έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Βεβαίως, είναι προφανές ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να τηρήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης», συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού με βάση τη νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αισιοδοξία για μια «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».

    «Μαζί με το φίλο μου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μπορούμε να είμαστε λογικοί, ευέλικτοι και μπορούμε να δείξουμε καλή θέληση, στηριζόμενοι σε θέσεις αρχής, για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση και να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την παρουσία ξένων στρατευμάτων, ώστε να επανενώσουμε την Κύπρο προς όφελος των Κυπρίων», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, εξάλλου, ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν θα ωφελέσει μόνο τον κυπριακό λαό και θα εξυπηρετήσει στην ενότητα της ΕΕ, αλλά «θα είναι και προς όφελος του τουρκικού λαού, που επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό, τον εκδημοκρατισμό και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Ο κ. Χριστόφιας υποσχέθηκε, παράλληλα, στο Σουηδό Πρωθυπουργό ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό «ώστε να δοθεί ένας τέλος στην τραγωδία του κυπριακού λαού».

    Ερωτηθείς αν επικοινωνεί με τον κ. Ταλάτ μέσω της κόκκινης γραμμής που είχαν αποφασίσει να εγκαταστήσουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά. «Εχω επικοινωνήσει με τον κ. Ταλάτ μέσω της κανονικής γραμμής, μέσω κινητών, αλλά και μέσω ανθρώπων που στέλνουμε ο ένας στον άλλο», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να μεγαλοποιούνται καταστάσεις. «Αν υπάρχει θέληση μπορούμε να επικοινωνούμε καθημερινά», είπε.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος έχει νέες ιδέες για το πώς θα επιλύσει το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι ιδέες υπάρχουν πολλές. «Θα θέσω όμως» συνέχισε, «τις ιδέες αυτές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι δημόσια».

    Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη οι δύο ηγέτες να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους. «Και οι δύο μας, πρέπει να προβαίνουμε σε λιγότερες δηλώσεις και περισσότερα έργα γύρω από το τραπέζι. Διαφορετικά, θα γίνουμε τροφή για τα μέσα ενημέρωσης, για σοβινιστικούς κύκλους και στις δύο κοινότητες, αλλά και τροφή σε κύκλους στην Τουρκία που δεν επιθυμούν η χώρα να προχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση τόνισε την ανάγκη η διαδικασία που ξεκίνησε να πετύχει. «Θέλουμε να τιμήσουμε τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και ειδικά θέλουμε να τιμήσουμε τις παλαιότερες γενιές που έζησαν μαζί σε ειρηνικές συνθήκες και πάλεψαν για τα δικαιώματα τους. Θέλουμε να τιμήσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τα θύματα των ξένων σοβινιστικών επιθέσεων κατά του κυπριακού λαού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 September 2008 - 17:29:17 UTC