Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Το ύφος που θα πρέπει να διέπει τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών και τις δυσκολίες στην πορεία εξεύρεσης λύσης στα θέματα των περιουσιών, των εποίκων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τα οποία αποτελούν τις σημαντικές και δύσκολες πτυχές στην πορεία αυτή, όπως επεσήμανε, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε Σουηδούς δημοσιογράφους.

    Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με Σουηδούς δημοσιογράφους, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Σουηδία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι πολλά εξαρτώνται από τη βούληση των δύο ηγετών.

    «Εάν οι δύο ηγέτες επιδείξουν την ίδια καλή θέληση και στηρίξουν τις θέσεις τους πάνω σε αρχές, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, σύμφωνα με τις οποίες το ενιαίο κράτος θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, εάν οι δύο ηγέτες σεβαστούν τη μακρά τους φιλία ως παλιοί σύντροφοι με κοινό όραμα μια λύση του Κυπριακού που θα οδηγεί στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, κάτι που μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει, και εάν παραμείνουν σταθεροί στη δέσμευση τους για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, και μοιραστούν το ίδιο όραμα ως συμπατριώτες, τότε μπορούν να υλοποιήσουν το κοινό του όραμα για επανένωση της Κύπρου», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    «Αυτό είναι το δικό μου όραμα, και ελπίζω ο κ. Ταλάτ να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε παράλληλα τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών.

    «Ελπίζω», είπε, «ότι η λογική, η σοφία, η καλή θέληση και ο πατριωτισμός θα επικρατήσουν, ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση η οποία να είναι αποδεκτή από τους απλούς ανθρώπους. Αυτό μπορώ να πω», συνέχισε, «είναι η εγγύηση για μια βιώσιμη και διαρκή λύση. Διαφορετικά αν προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια λύση όπως έγινε το 2004 με το σχέδιο που ετοιμάστηκε από έξω και όχι από τους Κυπρίους, θα αποτύχουμε ξανά και αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά καταστροφή».

    Αναφερόμενος στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το πρώτο θέμα προς συζήτηση είναι η διακυβέρνηση και το δεύτερο το περιουσιακό.

    Χαρακτηρίζοντας το περιουσιακό ως μια από τις δύσκολες πτυχές του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά και την ευαισθησία των ανθρώπων σε θέματα προσωπικής περιουσίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους αλλά και το δικαίωμα να αποφασίσουν πώς θα τις χρησιμοποιήσει. «Θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους, αν θα δεχθούν αποζημίωση ή αν θα ανταλλάξουν την περιουσία τους», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στα χωριά τους. «Εμένα δεν θα με ένοιαζε να επιστρέψω υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αρκεί ωστόσο να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει.

    «Είναι ένα σλόγκαν του φίλου μου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ», ότι η λύση μπορεί να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, είπε ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά σοβαρών πτυχών του Κυπριακού όπως το περιουσιακό, οι έποικοι, η διακυβέρνηση, και η ασφάλεια.

    Σχολιάζοντας τις διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

    «Λόγω πικρών εμπειριών του παρελθόντος, και λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν χρειάζονται. Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει στη συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων, χωρίς αλλαγές και μάλιστα διατηρώντας το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα αυτό.

    «Ολες αυτές οι δυσκολίες με έχουν πείσει ότι ακόμα και εάν θέλω μια λύση χθες, όπως έλεγε και ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ως πραγματιστής δεν νομίζω ότι είναι δυνατή η συνολική λύση του Κυπριακού πριν το τέλος του χρόνου αυτού», είπε.

    «Εάν ο κ. Ταλάτ είναι λογικός και ακολουθήσει τις αρχές που ανέφερα προηγουμένως», συνέχισε, «φυσικά και είναι δυνατή η λύση μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο κρίνοντας από θέσεις τις οποίες ο ίδιος ο κ. Ταλάτ εξέφραζε και μετά τις συναντήσεις μας, και από τα γεγονότα, αυτό δεν είναι εφικτό»

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις που προβαίνει συχνά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Δυστυχώς μιλά πολύ και με λυπεί για αυτό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», κατέληξε, «θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να είμαστε λογικοί και σοφοί εάν θέλουμε να έχουμε σύντομα λύση του προβλήματος».

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι σήμερα μεταβαίνει στο Λονδίνο για ιδιωτική επίσκεψη, στα πλαίσια της οποίας θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο.

    [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν σε κείμενο για τις εξελίξεις στο κυπριακό, το οποίο διάβασε ο πρόεδρος του σώματος, πρέσβης της Μπουρκίνα Φάσο, Michel Kafando.

    Η δήλωση έχει ως ακολούθως:

    «To Σ.Α. καλωσορίζει ένθερμα την έναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, κάτω από την αποστολή των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα, που στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου.

    Το Σ.Α. επαινεί τους δύο ηγέτες για την πρόοδο που σημείωσαν από την πρώτη τους συνάντηση στις 21 Μαρτίου και υποστηρίζει την κοινή τους προσέγγιση

    -Το Σ.Α. καλεί και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, με σκοπό την επίτευξη συνολικής και μόνιμης λύσης η οποία θα εγκριθεί από χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα

    - Το Σ.Α. προσβλέπει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να υποστηρίξει τη διαδικασία.

    - Το Σ.Α. καλωσορίζει τον διορισμό του Αλεξάντερ Ντάουνερ στη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ και προσβλέπει να ενημερωθεί από αυτόν πάνω στην πρόοδο της διαδικασίας των καλών του υπηρεσιών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 September 2008 - 13:29:19 UTC