Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

    Tο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη είναι «κάτι ξεχωριστό» από τη μετάβαση των κατοίκων του Πύργου στην κατεχόμενη Μόρφου για προσκύνημα στον Αγιο Μάμα δήλωσε απόψε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η κυβέρνηση αλλά και ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου χειρίζονται καθημερινά με «πολύ θέρμη και με πολύ αγάπη προς τους κατοίκους» που υποφέρουν, όπως είπε, εδώ και αρκετά χρόνια.

    Μιλώντας πριν την αναχώρησή του για το Πεκίνο, όπου θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε κινήσεις που μπορούν να «τουμπάρουν» αυτή την προσπάθεια και ευχήθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά να πάρει εκείνα τα μέτρα ώστε στις 2 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Πύργου να μεταβούν στη Μόρφου για να προσκυνήσουν τον πολιούχο Αγιο Μάμα.

    Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου να μην κλείσουν τελικά το Οδόφραγμα Λιμνίτη και να επιτρέψουν στους Τ/κ να περάσουν στα Κόκκινα. Ξέρετε, ανέφερε, « το θα επιτρέψουν οι κάτοικοι να μεταβούν στα Κόκκινα δεν μου αρέσει καθόλου πρέπει να πω, παρόλο που χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια την οποία έχω και εγώ πάρει. Υπεύθυνη να χειρίζεται το Κυπριακό είναι η εκάστοτε κυβέρνηση της Δημοκρατίας».

    Πρόσθεσε πως «με όλο το σεβασμό στα ευγενικά αισθήματα και τις επιδιώξεις των κατοίκων της όποιας περιοχής, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ούτως ώστε να βοηθούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι οι καθ ύλην υπεύθυνοι στον χειρισμό των διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό πρόβλημα και δει του ίδιου του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «το πέρασμα των Τ/κ πρέπει να γίνει ειρηνικά. Εύχομαι να γίνει δεκτό και το αίτημα των προσκυνητών από την περιοχή του Πύργου, ούτως ώστε να μεταβούν στην Μόρφου στις 2 Σεπτεμβρίου να προσκυνήσουν τον πολιούχο Αγιο, αλλά αυτά δεν πρέπει να συνδέονται γενικότερα και με το άνοιγμα του Λιμνίτη».

    Οπως είπε «το άνοιγμα του Λιμνίτη είναι κάτι ξεχωριστό για το οποίο και εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα ο κ. Ιακώβου χειριζόμαστε καθημερινά με πολύ - πολύ θέρμη και με πολύ αγάπη προς τους κατοίκους οι οποίοι υποφέρουν εδώ και δεκαετίες ολόκληρες». Πρέπει σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αποφεύγουμε τις οποιεσδήποτε κινήσεις οι οποίες μπορούν να τουμπάρουν αυτή την προσπάθεια.

    Κατά συνέπεια, συνέχισε «εύχομαι στους κατοίκους του Πύργου κάθε καλό, ειρηνικά να περάσουν αυτές οι μέρες και βεβαίως εύχομαι η τουρκοκυπριακή πλευρά να πάρει εκείνα τα μέτρα ώστε 2 του Σεπτέμβρη οι κάτοικοι να πορευθούν στη Μόρφου για να προσκυνήσουν τον πολιούχο Αγιο Μάμα».

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται η απάντηση των Ηνωμένων Εθνών στο αίτημα των κατοίκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε χαρακτηριστικά «χθες». Αναμένουμε είπε, το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι για τη διέλευση ε/κ στις 2 του Σεπτέμβρη, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ειδοποιηθεί εδώ και ένα μήνα «που διαβιβάστηκε το αίτημα κατοίκων της περιοχής. Εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε επιπλοκές οι οποίες να δημιουργούν τα όποια προβλήματα και τα όποια συναισθήματα. Αλλά και πάλι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και προϋποθέσεις χειριζόμαστε τις τύχες του τόπου μας. Χρειάζεται ψυχραιμία, συγκράτηση ούτως ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε το στόχο μας» σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 August 2008 - 19:29:20 UTC