Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ACINETOBACTER
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ACINETOBACTER

    Ο Ελληνας Καθηγητής Εντατικολογίας Γεώργιος Μπαλτόπουλος δήλωσε ότι ευτυχώς που το θέμα με το βακτηρίδιο Acinetobacter, που εντοπίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, βγήκε στη δημοσιότητα, διότι από αυτή την ιστορία ``θα γίνουμε καλύτεροι και πάνω από όλα η φροντίδα των αρρώστων θα είναι πολύ πιο προσεγμένη``.

    Μιλώντας μετά την παράδοση στον Υπουργό Υγείας της έκθεσης του για το βακτηρίδιο Acinetobacter, ο κ. Μπαλτόπουλος είπε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ότι ``ευτυχώς που το κάνατε αυτό, γιατί με βόλευε, αφού με την ευκαιρία αυτή ευαισθητοποιήθηκαν γιατροί, νοσοκόμες, όλοι οι παράγοντες και γιατί θα κάνουμε τη δουλεία μας``.

    ``Ηταν ωφέλιμο και βεβαίως έπρεπε να βγει στη δημοσιότητα, διότι από αυτή την ιστορία καλύτεροι θα γίνουμε όλοι και πάνω από όλα η φροντίδα των αρρώστων θα είναι πολύ πιο προσεγμένη», πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης συμφώνησε με τον Ελληνα Καθηγητή, λέγοντας ότι «σίγουρα το να υπάρχει κάτι στη δημοσιότητα, στις σωστές του πάντα διαστάσεις, είναι πολύ ωφέλιμο, γιατί ευαισθητοποιεί και ενημερώνεται ο κόσμος».

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το βακτηρίδιο Acinetobacter, ο κ. Μπαλτόπουλος είπε ότι «το μικρόβιο αυτό υπάρχει και θα υπάρχει και αύριο και μεθαύριο και δεν θα μας έχει κάνει κανένα κακό», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να το περιορίσουν.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης που λήφθηκαν, ο κ. Μπαλτόπουλος είπε ότι η όλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι ``να ελαττώσουμε τη συχνότητα λοιμώξεων στις μονάδες, ένα μερίδιο από την οποία συχνότητα παίρνει το acinetobacter``.

    Είπε ότι «οι ενέργειες αυτές παγίως εγίνονταν και αυτή τη στιγμή, με παρέμβαση όλων των εμπλεκομένων, ξεκινώντας από τον Διευθυντή της Μονάδας μέχρι και την πολιτική ηγεσία, έγινε ένα φρεσκάρισμα των διαδικασιών και μια επαναβεβαίωση των κανόνων, έτσι που να περιοριστεί η πιθανότητα της λοίμωξης στο ελάχιστο».

    Ωστόσο, ανέφερε ότι, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, «ένας στους δύο θα κάνουν λοίμωξη μέσα στις μονάδες εντατικής ό,τι και να κάνουμε εμείς».

    Οπως είπε, «μερικοί άρρωστοι φύγανε από τη ΜΕΘ και πήγαν στη μονάδα εγκαυμάτων που ήταν εντελώς καινούργια και έτσι δόθηκε η ευκαιρία στα κρεβάτια που άδειασαν να γίνει μια εκ βαθέων απολύμανση και να δημιουργηθούν οι καλύτερες πιθανές συνθήκες για τον επόμενο άρρωστο που θα πάει εκεί πέρα``.

    «Υπάρχουν διαδικασίες», είπε, «για τις οποίες επανεπιβεβαιώθηκαν οι προϊστάμενες αρχές ότι ο κάθε εργαζόμενος στο πόστο του ακολουθεί τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη μετάδοση μικροβίων».

    Σε ό,τι αφορά το acinetobacter, ο κ. Μπαλτόπουλος είπε ότι βασανίζει τον χώρο των εντατικών μονάδων σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια και είναι «ένας μόνιμος κάτοικος» στις ΜΕΘ, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο δεν υπήρχε, γιατί η μονάδα εντατικής ήταν στην εμβρυική μορφή εξέλιξής της``.

    «Εφτασε η ώρα της ωρίμανσης της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γιατί και αυτή απέκτησε ό,τι έχουν όλες οι μονάδες του υπόλοιπου κόσμου. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο», σημείωσε.

    Εξήγησε ότι «ένας στους δύο θα κάνει λοίμωξη μέσα στη ΜΕΘ, δύο στους δέκα θα πεθάνουν μέσα στη μονάδα, ένας από τους δύο θα έχει λοίμωξη και ένας στους τέσσερεις από αυτούς που θα πεθάνουν θα έχουν acinetobacter».

    Ο Ελληνας καθηγητής ξεκαθάρισε ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ δεν πεθαίνουν από το μικρόβιο, αλλά πεθαίνουν με το μικρόβιο. «Αυτός που μπαίνει στη μονάδα συνήθως δεν πάσχει από ένα πράγμα μόνο. Ολα τα ζωτικά όργανα πάσχουν και δημιουργούν μιαν πολύ κακή υποδομή για να μπορέσει ο οργανισμός να αμυνθεί. Ετσι τα μικρόβια αυτά βρίσκουν ένα πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και αναπτυσσόμενα δημιουργούν λοίμωξη. Πολλοί από τους ανθρώπους, 20 στου 100, πεθαίνουν με λοίμωξη και όχι από λοίμωξη», είπε.

    Ερωτηθείς εάν το βακτηρίδιο acinetobacter είναι θανατηφόρο, ο Ελληνας καθηγητής είπε ότι «όλα τα μικρόβια που υπάρχουν στις ΜΕΘ είναι θανατηφόρα δυνάμει», εξηγώντας ότι «είναι θανατηφόρα όταν υπάρχουν προϋποθέσεις».

    «Χρειάζεται», ανέφερε, «το μικρόβιο να εντοπιστεί γρήγορα, να δοθεί γρήγορα το αντιβιοτικό και, εφόσον υπάρχει ένα διαλυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, να τονωθεί και αυτό».

    Σχολιάζοντας χθεσινό βίντεο και ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» για τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες εισόδους και εξόδους μέσα στη μονάδα, ο κ. Μπαλτόπουλος είπε ότι «υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα διεθνώς και κανένα από αυτά δεν λέει να στερούμε το επισκεπτήριο του κόσμου».

    «Βεβαίως», είπε, «το να μπαίνουν χίλια άτομα σε μια μονάδα αυτό είναι κακό, προσθέτοντας ότι ``παλιότερα έμπαινες στην εντατική όποτε ήθελες, τώρα μπήκε αυτόματη διαδικασία με κωδικό και δεν αποκλείεται να βάλουμε και φρουρούς στην πόρτα``.

    Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εικόνες που είδε και είπε ότι συζήτησε το θέμα με τη Διευθύντρια του Νοσοκομείου και συμφώνησαν να πάρουν πιο αυστηρές προφυλάξεις.

    Οπως είπε, θα περιοριστούν οι επισκέψεις στο μέγιστο δυνατόν και «χρειάζεται να υπάρχει ένας έλεγχος και να παίρνονται κάποια μέτρα κατά την είσοδο και κατά την έξοδο».

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μεγάλο κώλυμα για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως ευελπιστεί ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα αυτό.

    «Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν είναι τεχνικά προβλήματα και τα οποία θα λυθούν στο μέλλον, δεν μπορούν να λυθούν τώρα», είπε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως υπήρχαν και προβλήματα που έθεταν οι στρατιωτικοί στην Αγκυρα για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ανέφερε πως για κάθε οδόφραγμα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει μια στρατιωτική μελέτη την οποία παρουσιάζει.

    Όπως είπε, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρουσίασε την έκθεσή της πρόσφατα «και δεν υπάρχει οποιοδήποτε στρατιωτικό κώλυμα όσον αφορά την ειρηνευτική δύναμη», Δηλαδή εξήγησε ο κ. Ιακώβου, «εάν είναι ένα οδόφραγμα στο οποίο θα χρειαστεί η ειρηνευτική δύναμη ακόμα 100 στρατιώτες που δεν έχει, όσο και να θέλουμε εμείς να ανοίξει αυτό το οδόφραγμα δεν θα ανοίξει γιατί δεν αναλαμβάνει αυτή την υποχρέωση η ειρηνευτική δύναμη. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει στο Λιμνίτη», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 August 2008 - 19:29:14 UTC