Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [03] ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ - ΝΕΡΟ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΥΕΦΑ - ΚΛΗΡΩΣΗ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μεγάλο κώλυμα για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως ευελπιστεί ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα αυτό.

    «Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν είναι τεχνικά προβλήματα και τα οποία θα λυθούν στο μέλλον, δεν μπορούν να λυθούν τώρα», είπε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως υπήρχαν και προβλήματα που έθεταν οι στρατιωτικοί στην Αγκυρα για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ανέφερε πως για κάθε οδόφραγμα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει μια στρατιωτική μελέτη την οποία παρουσιάζει.

    Όπως είπε, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρουσίασε την έκθεσή της πρόσφατα «και δεν υπάρχει οποιοδήποτε στρατιωτικό κώλυμα όσον αφορά την ειρηνευτική δύναμη», Δηλαδή εξήγησε ο κ. Ιακώβου, «εάν είναι ένα οδόφραγμα στο οποίο θα χρειαστεί η ειρηνευτική δύναμη ακόμα 100 στρατιώτες που δεν έχει, όσο και να θέλουμε εμείς να ανοίξει αυτό το οδόφραγμα δεν θα ανοίξει γιατί δεν αναλαμβάνει αυτή την υποχρέωση η ειρηνευτική δύναμη. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει στο Λιμνίτη», ανέφερε.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος προέβη στις δηλώσεις αυτές, ύστερα από την ενημέρωση στην οποία προέβη προς τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των εργασιών στις ομάδες εργασίες και στις τεχνικές επιτροπές και το τι προσδοκούμε από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

    Είπε πως ενώ οι επιτροπές και οι ομάδες δεν θα συναντηθούν μεταξύ 1ης και 21ης Αυγούστου λόγω διακοπών, ο ίδιος και ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί θα έχουν συναντήσεις και τον Αύγουστο για να συζητήσουν και το θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Είπε ωστόσο πως δεν μπορεί να πει πόσες συναντήσεις θα έχει με τον κ. Ναμί μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε πως εκτός από του θέματος του Λιμνίτη ,εκκρεμεί και το θέμα του ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν στο μέλλον. Όπως είπε για αυτό το θέμα χρειάζεται και η εμπλοκή των ηγετών. «Θα έχουμε κάποιες ιδέες και ίσως τις δούμε από κοινού στις 3 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Είπε ακόμη πως ο ίδιος έχει ενημερώσει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τάγιε-Μπρουκ Ζεριχούν ότι δεν θα πάει στο εξωτερικό και θα βρίσκεται στο γραφείο του και έτσι, όπως είπε, αναμένει να οριστεί κάποια συνάντηση με τον κ. Ναμί την ερχόμενη βδομάδα.

    Ερωτηθείς εάν δόθηκαν συγκεκριμένες γραμμές στους Κύπριους Πρεσβευτές για το πώς θα μεταφέρουν τις θέσεις μας στο εξωτερικό, ο κ. Ιακώβου είπε πως τους έχουν ήδη δοθεί κατά τις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, και πως ο ίδιος συμπλήρωσε κάποια κενά τα οποία υπήρξαν, γιατί και οι τρεις (ο ίδιος, ο Πρόεδρος, και ο ΥΠΕΞ) αντιμετώπισαν το θέμα εξ ανάγκης από διαφορετική οπτική γωνία.

    «Εγώ περιορίστηκα στη λεπτομέρεια των διαβουλεύσεων οι οποίες έχουν λάβει χώρα και οι οποίες θα συνεχιστούν», ανέφερε, προσθέτοντας πως απάντησε σε πάρα πολλές ερωτήσεις και πως οι Κύπριοι διπλωμάτες επέδειξαν ένα έντονο και σε βάθος ενδιαφέρον.

    [02] ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Με την επίδοση του ψηφίσματος στην Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας και σε εκπρόσωπο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, οι Δήμαρχοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων των προσφυγικών δήμων, ολοκλήρωσαν τις συναντήσεις τους με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή την 34η επέτειο από το πραξικόπημα και την εισβολή και ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λαπήθου Αθως Ελευθερίου ανέφερε ότι στο ψήφισμα καλούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ "να μεριμνήσει ώστε οι θέσεις αρχών, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να υλοποιηθούν».

    Η συνάντηση, είπε, έγινε με τον κ. Samba Sane, αναπληρωτή επικεφαλής για πολιτικές υποθέσεις, στον οποίο επανέλαβαν τις θέσεις αρχών που έχουν οι δήμοι και τα σωματεία της επαρχίας Κερύνειας για τη λύση του Κυπριακού, ζητώντας αυτή να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να κατοχυρώνει το δικαίωμα επιστροφής σε συνθήκες ασφάλειας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους, και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    [03] ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ - ΝΕΡΟ

    Ολα εξελίσσονται ομαλά όσο αφορά τη διοχέτευση του ελληνικού νερού στον Αγωγό δήλωσε από την Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης.

    Ελπίζουμε, είπε, να συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά τα πράγματα και να αρχίσει η ομαλή ροή με όλα τα τάνκερς να μπαίνουν στην διαδρομή και έτσι θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση.

    Η ροή νερού από την Ελλάδα, κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας, θα συνεχιστεί μέχρι της εξαντλήσεως της ποσότητας των οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και εάν υπολογίσει κανείς ότι η ποσότητα ημερησίως θα κυμαίνεται στις πενήντα χιλιάδες κυβικά εκατοστά θα κρατήσει περίπου έξη μήνες.

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΥΕΦΑ - ΚΛΗΡΩΣΗ

    Ο Ολυμπιακός Πειραιώς θα είναι ο αντίπαλος της Ανόρθωσης στον Γ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ στον οποίο είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και η κυπριακή ομάδα μετά τον θρίαμβο της με 3-0 επί της Ραπίντ Βιέννης στον πρώτο αγώνα για τον Β` προκριματικό της διοργάνωσης.

    Για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Ομόνοια κληρώθηκε να αγωνισθεί με την ΑΕΚ Αθηνών στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου, ενώ για την ίδια διοργάνωση η ομάδα του ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 August 2008 - 15:29:19 UTC