Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

    Η επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος θα είναι ένας ανανεωμένος συνεταιρισμός των δυο κοινοτήτων, που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και δεν θα είναι ούτε ένα δεύτερο ελληνικό κράτος στη Μεσόγειο, ούτε προέκταση της τουρκικής Ανατολίας, αλλά ένα κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως οι δυο κοινότητες θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως «εφόσον αποφασίσουμε ότι μπαίνουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Υπερασπιζόμαστε μια πέρα ως πέρα δίκαιη υπόθεση. Στηριζόμαστε στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είμαστε κατοχυρωμένοι από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Αντίθετα, έχουμε αρκετά να κερδίσουμε αν αυτή ευοδωθεί. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αποφασιστικοί, συνεπείς στις αρχές λύσης, ευέλικτοι στην τακτική μας», ανέφερε.

    Μιλώντας σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «από τη στιγμή που ο λαός μας τίμησε με την ψήφο του και μας ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας, πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να σπάσουμε τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε το δρόμο για λύση του Κυπριακού».

    «Αναλάβαμε αυτές τις πρωτοβουλίες επιδεικνύοντας πολιτική βούληση και καλή θέληση και αυτό πιστεύουμε ότι εκτιμάται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τους τέσσερεις τελευταίους μήνες το κλίμα έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έπαψε να βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνιά και να δέχεται πιέσεις. Τώρα γίνονται καλύτερα κατανοητές οι θέσεις μας και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας. Στο εσωτερικό ανανεώθηκε η ελπίδα ότι είναι δυνατόν να λυθεί το Κυπριακό και να τερματιστεί η πολύχρονη περιπέτεια του λαού μας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως είχε ως τώρα τρεις συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ως αποτέλεσμα των οποίων δημιουργήθηκαν και λειτουργούν οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές.

    «Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, που παρά το καλό κλίμα δεν ήταν καθόλου εύκολες, ξεκαθάρισε η βάση της επιδιωκόμενης λύσης. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η επανενωμένη Κύπρος θα είναι ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Έχουμε κάνει θετικά βήματα. Και αυτά τα θετικά βήματα πρέπει να πιστωθούν και στους δυο ηγέτες», ανέφερε.

    Όπως είπε, οι Ομάδες Εργασίας, που συζητούν πτυχές του Κυπριακού, εργάζονται εντατικά. Έχουν παράξει συγκεκριμένο έργο. Όπως ανέφερε, διαπιστώνεται πρόοδος σε ορισμένες ομάδες. Υπάρχουν συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα. «Σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις. Έγινε και γίνεται προεργασία στις Ομάδες Εργασίας. Δεν θα ανέμενε βέβαια κανείς οι Ομάδες Εργασίας να λύσουν το Κυπριακό και απλά οι δυο ηγέτες να συναντηθούν και να υπογράψουν τη λύση. Στις Τεχνικές Επιτροπές, που συζητούν ζητήματα καθημερινότητας, συμφωνήθηκαν σειρά μέτρων που με την εφαρμογή τους θα βελτιώσουν το κλίμα και τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Όπως είπε στη συνάντηση της 25ης Ιουλίου θα συνεκτιμήσουν με τον κ. Ταλάτ τη δουλειά στις Ομάδες Εργασίας και θα συζητήσουν το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Προηγουμένως, πρόσθεσε «θα διαβουλευθώ με την πολιτική ηγεσία έτσι που κατά το δυνατό η δική μας πλευρά να έχει μια κοινή αξιολόγηση της κατάστασης. Εκτιμούμε το γεγονός ότι, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί, το Εθνικό Συμβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό μας ενισχύει και μας ενδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό. Ενισχύει και ενδυναμώνει την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο και την διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως μέσα σε ένα πολύ καλό και εγκάρδιο κλίμα τονίστηκε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα εξακολουθήσει να είναι βοηθητικός. «Η ευθύνη εξεύρεσης λύσης ανήκει στις δυο κοινότητες. Δεν τίθεται θέμα επιβολής λύσεων απ` έξω. Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Διεθνής Οργανισμός θα καθοδηγείται από τα δικά του ψηφίσματα και τις δικές του αρχές», ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Τουρκία είπε πως «μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, το κλειδί της λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στην Άγκυρα και εκεί είναι που πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού παράγοντα και υποδεικνύουμε συνεχώς την ανάγκη να στρέψουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να αλλάξει την έως τώρα πολιτική της στο Κυπριακό», ανέφερε.

    Απευθύνθηκε επίσης προς τους «Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας με εκτίμηση και σεβασμό» και τους διαβεβαίωσε πως «τρέφουμε τα καλύτερα αισθήματα απέναντί τους. Θέλουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει πλήρως και τα δικά τους δικαιώματα και την δική τους ασφάλεια και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στη διαχείριση των υποθέσεων του Ομόσπονδου κράτους μας που θα δημιουργηθεί. Τους καλούμε να εργαστούμε μαζί για οικοδομήσουμε ένα ευτυχισμένο μέλλον σε μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Τους καλούμε να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στο σοβινισμό αντιπαλεύοντας ότι μας χωρίζει και αναδεικνύοντας τα πολλά κοινά που μας ενώνουν», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων είπε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Χριστόφιας είπε πως τις σημειώνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών μας, αλλά πολύ περισσότερο για να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη από τη δική τους θυσία. Αντλούμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου. Ανανεώνουμε τον όρκο ότι θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου το συντομότερο να έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα που θα γιορτάσουμε τη λύτρωση της Κύπρου, είπε.

    Όπως ανέφερε, «με τη σημερινή εκδήλωση τιμούμε τη μνήμη, τους αγώνες και την ανεκτίμητη προσφορά του Μακαρίου. Τιμούμε τη μνήμη όλων όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα σ αυτό τον τόπο. Τιμούμε όλους τους αντιστασιακούς που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στα τανκς της χούντας και με την αυτοθυσία τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κυπριακού λαού. Η παρούσα Κυβέρνηση αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά τους στη δημοκρατία και την πατρίδα. Και θα συνεχίζει να το πράττει και να το δείχνει με έμπρακτο τρόπο. Σύντομα θα αποφασισθεί η απόδοση τιμής και στους τελευταίους άνδρες της Αστυνομίας που δεν έχουν ακόμα τιμηθεί», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 July 2008 - 19:29:15 UTC