Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΕΠ
  • [03] ΑΚΕΛ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ

    Η Κύπρος κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με ημερήσιες δόσεις θεραπείας, που ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος κάλεσε πολίτες και επαγγελματίες υγείες όπως ευαισθητοποιηθούν σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών.

    Μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικά» για την Κύπρο, αλλά και απογοητευτικά όσον αφορά τα κυπριακά δεδομένα, ωστόσο πρόσθεσε μπορούν να αποτελέσουν την αρχή μιας εθνικής εκστρατείας και μιας συλλογικής προσπάθειας όλων των λειτουργών υγείας για την καταπολέμηση τόσο της υπερβολικής και λανθασμένης χρήσης των αντιβιοτικών στην Κύπρο όσο και της αλόγιστης συνταγογράφησης τους.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, «η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να περιοριστεί μόνο βάσει ιατρικής συνταγής και σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών», ενώ πρόσθεσε παράλληλα ότι «πρέπει να αποφεύγονται φαινόμενα αυτοφαρμακοθεραπείας». Εξήγησε ότι «η υπερκατανάλωση και η κακή διαχείριση του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις», σημειώνοντας ότι «ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, η επονομαζόμενη μικροβιακή αντοχή».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΕΠ

    Στο 93% του μέσου όρου της ΕΕ, κυμάνθηκε το 2007 το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κύπρο, εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Το 2006 ήταν στην Κύπρο 92%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία με μέσο όρο στην Κοινότητα 100 ΜΑΔ (ενιαίος τρόπος υπολογισμού του βιοτικού επιπέδου), το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 98 ΜΑΔ, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με το 2006. Τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είχαν η Πορτογαλία με 75 ΜΑΔ και στη συνέχεια η Μάλτα με 77 και η Σλοβενία με 88 ΜΑΔ.

    Τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν και τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στο εσωτερικό της ΕΕ των «27» αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα, η «ψαλίδα» μεταξύ της χώρας με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, που είναι το Λουξεμβούργο (276 ΜΑΔ), και της μικρότερης, που είναι η Βουλγαρία (38 ΜΑΔ), η απόσταση είναι τεράστια.

    Τη δεύτερη ψηλότερη αγοραστική δύναμη μετά το Λουξεμβούργο, είχαν οι Ιρλανδοί (146 ΜΑΔ), ακολουθούμενοι από τους Ολλανδούς (131). Στον αντίποδα τη μικρότερη αγοραστική δύναμη μετά τους Βούλγαρους είχαν οι Ρουμάνοι (41 ΜΑΔ) και οι Πολωνοί (54). Μεταξύ των υποψηφίων χωρών, η αγοραστική δύναμη των Σκοπιών ήταν μόλις 29 ΜΑΔ, των Τούρκων 42 και των Κροατών 55 ΜΑΔ. Στο σύνολο της Ευρώπης, στην τελευταία θέση βρίσκονται οι Αλβανοί με 22 ΜΑΔ.

    [03] ΑΚΕΛ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ

    Την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβόνας στη σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή, αποφάσισε σε συνεδρία της τη Δευτέρα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. «Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.

    «Καταψηφίζουμε τη Συνθήκη γιατί κρίνουμε ότι το περιεχόμενο της δεν είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των εργαζομένων», είπε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο κ. Κατσουρίδης, προσθέτοντας παράλληλα πως η καταψήφιση της Συνθήκης αποτελεί προϊόν μια πολύ σοβαρής μελέτης των προνοιών και του περιεχομένου της.

    Είπε ακόμη ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι και απόρροια της θέσης, με την οποία το ΑΚΕΛ υιοθέτησε το 1995 την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, «ότι στην Ευρώπη δεν μπήκαμε ως απλοί παρατηρητές ή χειροκροτητές, αλλά μπήκαμε υπερασπιζόμενοι στο βαθμό των δυνατοτήτων μας τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης». Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει το όχι του λαού της Ιρλανδίας ενώ είναι ακόμη γνωστό ότι σε 3-4 άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχει πολύ έντονος προβληματισμός για το θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 June 2008 - 17:29:14 UTC