Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ενθαρρυμένος από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για επίλυση του Κυπριακού δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μικέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν, πέραν του Κυπριακού, περιφερειακά και διεθνή θέματα, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα που αφορούν στην ΕΕ, και διαπίστωσαν για άλλη μια φορά πως Κύπρος και Ισπανία έχουν τις ίδιες απόψεις, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα την επικράτηση του διεθνούς δικαίου.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, Κυπριανού και Μορατίνος τόνισαν πως οι δυο χώρες προχωρούν προς την επικύρωσή της.

    Εξάλλου ο Ισπανός ΥΠΕΞ υπέβαλε πρόταση προς τον κ. Κυπριανού για σύναψη συμφωνίας συνεργασίας ιδιαίτερα μεταξύ των διπλωματικών αποστολών των δυο χωρών και όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού ελπίζει ότι το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης θα υπογραφεί κατά τη δική του επίσκεψη στη Μαδρίτη μετά το καλοκαίρι.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως ενημέρωσε εν συντομία τον κ. Μορατίνος για τις τελευταίες εξελίξεις, που επρόκειτο να συζητήσουν εκτενώς στη συνέχεια κατά τη συνάντηση του Ισπανού ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μορατίνος είπε πως «είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από αυτά που ακούσαμε για νέες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που στέλλει προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε πως κάνουν μια πολύ ενθαρρυντική εργασία και πως τους ενθαρρύνει να εμπλακούν στην προσπάθεια για το μέλλον του νησιού και ολόκληρης της περιοχής. «Είμαι ενθαρρυμένος και πολύ περήφανος που τα πράγματα προχωρούν μπροστά», ανέφερε.

    Είπε πως υπάρχουν οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές, γίνονται συζητήσεις και συναντήσεις και πρόσθεσε πως η διπλωματία και ο διάλογος για τις διεθνείς σχέσεις είναι το καλύτερο όργανο για επίλυση προβλημάτων και αυτός είναι και ο τρόπος για την επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης στο Κυπριακό.

    «Εχω προσωπικά τόσες πολλές σχέσεις με αυτό το νησί που αισθάνομαι σαν εσάς, ελπίζοντας ότι τελικά θα υπάρξουν πολύ καλά νέα», ανέφερε.

    Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη, προσθέτοντας πως «ούτε η Ισπανία έχει ακόμα επικυρώσει τη Συνθήκη, λόγω των εκλογών που έγιναν πρόσφατα και ανταλλάξαμε απόψεις. Αλλά και η Ισπανία και η Κύπρος προχωρούν με τη διαδικασία επικύρωσης», επεσήμανε.

    Από την πλευρά του ο κ. Μορατίνος είπε πως οι δυο χώρες βρίσκονται καθοδόν προς την επικύρωση της Συνθήκης από τα κοινοβούλιά τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δυο χώρες θα είναι σε θέση να επικυρώσουν τη Συνθήκη πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου, προκειμένου να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ότι η Ευρώπη προχωρά μπροστά και να στείλουν ένα μήνυμα προς τους Ιρλανδούς, με το αίσθημα ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συνεχίσει την πορεία της.

    Οσον αφορά στο Κόσοβο, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι δυο χώρες έχουν κοινή θέση και αντιμετώπιση όπως και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ και τρίτων χωρών. Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως Κύπρος και Ισπανία πάντα θέτουν τη διεθνή νομιμότητα ως προτεραιότητα στις συζητήσεις και τη στάση τους στα διεθνή θέματα.

    Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του κ. Μορατίνος για συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δυο Υπουργείων, ιδιαίτερα σε θέματα συνεργασίας διπλωματικών αποστολών, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα και έχει πρεσβείες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ η Κύπρος έχει τις πρακτικές δυσκολίες. «Αρα μας έχει υποβληθεί σήμερα πρόταση για να ένα μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο θα συζητήσουμε και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το υπογράψουμε στη δική μου επίσκεψη στη Μαδρίτη μετά το καλοκαίρι», είπε

    Επί του θέματος αυτού, ο κ. Μορατίνος ανέφερε πως συμφώνησαν λόγω του υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δυο Υπουργείων ότι μπορούν να ανταλλάξουν διπλωμάτες και να χρησιμοποιούν τα γραφεία των αποστολών τους στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ τους.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Μορατίνος για τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα και την ενίσχυση της τ/κ κοινότητας. «Η θέση μας είναι να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νοουμένου ότι γίνονται στα πλαίσια της νομιμότητας, της διεθνούς τάξης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», είπε.

    Οσον αφορά τα ευρωτουρκικά, ανέφερε πως η θέση μας είναι ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αρκεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Ανέφερε ακόμα ότι αντιμετωπίζουμε το κάθε κεφάλαιο σε αυτή τη διαδικασία σαν ειδική περίπτωση με τις δικές της ιδιαιτερότητες.

    Εξάλλου ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Κύπρου για τη συντριβή ελικοπτέρου στη Βοσνία την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία σκοτώθηκαν δυο Ισπανοί πολίτες.

    Ο κ. Μορατίνος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και φιλική και είπε πως το ξεκάθαρο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή είναι ότι η Κύπρος και η Ισπανία εργάζονται από κοινού, έχουν τις ίδιες πολιτικές, τον ίδιο συμβιβασμό, την ίδια εμπλοκή και την ίδια πρωτοβουλία που μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την ίδια την ΕΕ αλλά και το ρόλο της ΕΕ σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος όπως η Μεσόγειος και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ανέφερε επίσης πως οι δυο χώρες υποστηρίζουν την ίδια θέση σε ό,τι αφορά στην Κούβα.

    Υπογράμμισε τη σημασία της μεσογειακής διάστασης της ΕΕ, σημειώνοντας πως τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου όσο και ο Πρόεδρος της Ισπανίας θα παρευρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε πως και οι δυο χώρες θα είναι πολύ ενεργές προς την ενίσχυση της μεσογειακής διάστασης της ΕΕ.

    Ανέφερε πως συζήτησαν για τη Μέση Ανατολή και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, προσθέτοντας πως στην ΕΕ οι δυο ενώνουν τις δυνάμεις τους γιατί έχουν την ίδια ευαισθησία και το ίδιο συμφέρον για να συνεργαστούν.

    Ο Ισπανός ΥΠΕΞ είπε πως εκτός από τον κ. Κυπριανού θα προσκαλέσει και τον Πρόεδρο Χριστόφια για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία.

    Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε τέλος τα συλλυπητήριά του για τον τραγικό θάνατο του νεαρού αστυνομικού Στέλιου Κουλέντη κατά τη χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιάνων Σινά Ορος.

    [02] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα ανακοινώσει την Τρίτη, 24 Ιουνίου, την ετυμηγορία του αναφορικά με τρεις υποθέσεις που αφορούν προσφυγές Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας.

    Πρόκειται για τις προσφυγές των οικογενειών των δολοφονηθέντων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εναντίον Τουρκίας, καθώς και για την υπόθεση της Ελληνοκύπριας δασκάλας Ελένης Φωκά, επίσης εναντίον της Τουρκίας.

    Το ΕΔΑΔ, με προηγούμενη απόφασή του, έκανε αποδεκτή την προσφυγή που καταχωρήθηκε από την οικογένεια του Τάσου Ισαάκ το 1998. Ο Ισαάκ δολοφονήθηκε το 1996 στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών.

    Το 1999, το ΕΔΑΔ, αποδέχτηκε την προσφυγή της οικογένειας του Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν άοπλος, προσπάθησε να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Δερύνειας για να την κατεβάσει.

    Η προσφυγή των δύο οικογενειών στηρίχθηκε στα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση στη διάκριση), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι οικογένειες καταγγέλλουν την παράνομη δολοφονία των συγγενών τους από πράκτορες της τουρκικής Κυβέρνησης και την αδυναμία των τουρκικών Αρχών να διεξάγουν έρευνα για τις δολοφονίες.

    Η υπόθεση του Σολωμού στηρίχθηκε επίσης στο άρθρο 1 (υποχρέωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης).

    Οσον αφορά στην προσφυγή της Ελένης Φωκά αυτή έγινε αποδεκτή από το ΕΔΑΔ το 2006 και αφορούσε θέματα κακοποίησης και παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης της, παραβίασης του δικαιώματός της να ζει στο σπίτι της στην Αγία Τριάδα στην κατεχόμενη Καρπασία και γενικά της ιδιωτικής της ζωής, και καταδίωξη λόγω της καταγωγής της και θρησκευτικών της πεποιθήσεων. Η προσφυγή είχε στηριχθεί στα άρθρα 3, 5, 10, 8, 9, και 14 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 June 2008 - 11:29:26 UTC