Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΥΜΒΙΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ

    ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

  • [04] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΥΜΒΙΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΗ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποδέχτηκε το φιλικό διακανονισμό μεταξύ του Ελληνοκύπριου Μάικ Τύμβιου και της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Τέταρτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

    Χαιρετίζοντας το φιλικό διακανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο η Αγκυρα θα καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στον κ. Τύμβιο, το ΕΔΑΔ εκφράζει ικανοποίηση ότι η διευθέτηση αυτή βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη ή τα Πρωτόκολλά της.

    Το Δικαστήριο θεωρεί ότι το γεγονός ότι ο κ. Τύμβιος είχε κηρύξει πτώχευση δεν αφορά την παρούσα υπόθεση, ενώ παράλληλα αποφάσισε να αποσύρει τη συγκεκριμένη υπόθεση από τον κατάλογο των υποθέσεων ενώπιον του ΕΔΑΔ.

    Σημειώνει, επίσης, τη δέσμευση των μερών να μην ζητήσουν παραπομπή της υπόθεσης στην ολομέλεια του Δικαστηρίου.

    Στην απόφαση του Τέταρτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, η οποία ουσιαστικά επικυρώνει το φιλικό διακανονισμό, δεν γίνεται αναφορά στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

    Τέλος σημειώνεται ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ

    Την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος ζήτησαν για μία ακόμα φορά από την Τουρκία οι ευρωβουλευτές, εγκρίνοντας σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων την έκθεση της Ria Coomen Ruizten (ΕΛΚ-ΕΔ, NL) σχετικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2007.

    Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, στις 21 Μαρτίου. Παράλληλα, κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, ώστε να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει των αρχών επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ. Εν προκειμένω, υπενθύμισαν τα παλαιότερα ψηφίσματα του ΕΚ που αναφέρουν ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης.

    Επίσης η έκθεση επισημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει, ``σε πνεύμα καλής γειτονίας, να αναπτύξουν τον διάλογο με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ώστε να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα``. Υπενθύμισε, επίσης, τη δέσμευση της Τουρκίας να διατηρεί καλές σχέσεις γειτονίας και εξέφρασε την προσδοκία ότι η χώρα αυτή θα απόσχει από κάθε απειλή κατά γειτονικών χωρών.

    Η έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού υιοθετήθηκε με 53 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές. Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσαν, επίσης, την Τουρκία να επιλύσει όλες τις εκκρεμείς διαφορές που έχει με τρόπο ειρηνικό και σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων χαιρέτισε τη δέσμευση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι το 2008 θα είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων. Κάλεσε δε την τουρκική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της αξιοποιώντας την ισχυρή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, προκειμένου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια σύγχρονη και ευημερούσα δημοκρατία, βασιζόμενη σε ένα κοσμικό κράτος και σε μια πλουραλιστική κοινωνία.

    [03] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και στα θέματα ντόπινγκ, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου με τον Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη.

    Ο κ. Δημητρίου σε δηλώσεις του τόνισε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογο του έβαλαν «τις βάσεις για μια καλή συνεργασία στα προσεχή χρόνια και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό».

    «Ως προς τον πολιτισμό, συμφωνήσαμε μια σειρά θεμάτων όπως είναι ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων, όπου θα ανταλλάξουμε και εμπειρίες και υποστήριξη», είπε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε πως «ως προς τον αθλητισμό θα συνεργαστούμε ως προς το πρόβλημα του ντόπινγκ».

    [04] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι του Λονδίνου τίμησαν τη μνήμη των ηρωομαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίζ Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη σε μια εκδήλωση καταδίκης του απεχθούς εγκλήματος, «αποφασιστικότητας για συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια του κυπριακού λαού στο σύνολό του και ελπίδας ότι μετά την ανάδειξη του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία και την καρποφόρα συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού».

    Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Παράρτημα ΑΚΕΛ Βρετανίας στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, ήταν ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Ιωάννου, ο οποίος συσχέτισε τη στυγερή δολοφονία των δυο αγωνιστών με την εγκληματική δραστηριότητα της ΤΜΤ και τις «στρατηγικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για εξασθένηση της Αριστεράς». Αναφέρθηκε στη «διαχρονική πολιτική του ΑΚΕΛ για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δυο κοινοτήτων, μια πολιτική που κάποτε χλευαζόταν, αλλά τελικά απέδωσε καρπούς με πολλές άλλες δυνάμεις να την υιοθετούν τώρα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 April 2008 - 11:29:14 UTC