Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [04] ΥΠΑΜ - ΘΗΤΕΙΑ

  • [01] 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

    Τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία πανηγυρική δοξολογία για τη σημερινή επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγών της ΕΟΚΑ 1955-59.

    Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β και σ αυτήν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι η 1η Απριλίου του 1955 υπήρξε το έναυσμα για μια παλλαϊκή ανάταση με καθολικό το εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα.

    Στην ομιλία του σημείωσε ότι «όσοι εμμένουν στην υλοποίηση στοιχειωδών στόχων και διασφάλιση στοιχειωδών δικαιωμάτων που θεωρούνται αυτονόητα γα κάθε λαό χαρακτηρίζονται από τους ρεαλιστές της μοιρολατρίας ως εξωπραγματικοί ή και περιθωριακοί».

    Όπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης στη μισοελεύθερη Κύπρο το συρματόπλεγμα της ντροπής σημαδεύει την αξιοπρέπειά μας.

    Αναφέρθηκε στις «καταλυτικές ώρες της ανάτασης ή της εξέγερσης οι οποίες υπάρχουν στην ιστορία κάθε λαού», όπως η επανάσταση της ΕΟΚΑ, με πολιτικό ηγέτη τον Μακάριο και στρατιωτικό ηγέτη τον Διγενή.

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε στην ομιλία του ότι και σήμερα οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Το σχέδιο Ανάν, είπε, ως ονοματολογία μπορεί να είναι νεκρό «όμως ξένοι απεργάζονται την αναβίωσή του υπό νέα ονοματολογία».Οι σχεδιασμοί είπε, δεν αποκοιμούνται και κάλεσε σε επαγρύπνηση. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα δεδομένα, όπως το καθεστώς μέλους της Κύπρου στην Ε.Ε. με την Τουρκία να επιδιώκει συμμετοχή.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης ότι οι «δοτές Τουρκοκυπριακές ηγεσίες μετατρέπονται σε χωροφύλακες των συμφερόντων της Τουρκίας». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις Ταλάτ για παρθενογένεση και συντήρηση της Τουρκικής κηδεμονίας και των Τουρκικών στρατευμάτων . Η στρατηγική μας, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, πρέπει να στοχεύει στην απαγκίστρωση των Τ/κ, στο τερματισμό κατοχής και σε λύση στη βάση του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η πλευρά μας δεν θα δεχθεί παρέκκλιση από την ουσία του προβλήματος με πρόσχημα την δήθεν απομόνωση των Τ/κ.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αγώνα με μετριοπάθεια αλλά χωρίς ηττοπάθεια. Η διασύνδεση του Κυπριακού, κατέληξε, πρέπει να γίνει με την πορεία της ένταξης της Τουρκίας και όχι το τέρμα, γιατί δυνατό να προσφέρει στην Τουρκία ειδική σχέση και η Τουρκία να επιδιώξει να απεμπλακεί από τις υποχρεώσεις της.

    Μετά τη δοξολογία ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας, μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Η καλύτερη υπηρεσία στους πεσόντες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ είναι η περίσκεψη και ο προβληματισμός για το γιατί δεν λειτούργησε το κράτος του 1960, γιατί συνέβη το πραξικόπημα, η εισβολή και η κατοχή αλλά και για καθορισμό μιας ρεαλιστικής στρατηγικής, που θα οδηγήσει στον εφικτό, αλλά στηριγμένο σε αρχές στόχο, για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δήλωσή του μετά την Πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί τη σημερινή ημέρα ``ως ημέρα τιμής για τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας`` και ως ``τιμή στους πεσόντες στους αγώνες, τιμή στους ανθρώπους οι οποίοι αντίκρισαν περήφανα το ικρίωμα και δεν λύγισαν.``

    ``Την ίδια ώρα θεωρώ ότι αυτή η ημέρα πρέπει να είναι ημέρα περίσκεψης και προβληματισμού. Κάποια στιγμή ο κυπριακός λαός και η πολιτική του ηγεσία θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά γιατί, γιατί οι αγώνες μας δεν έφεραν το αποτέλεσμα το οποίο θέλαμε, γιατί η ανεξαρτησία, η κουτσουρεμένη του 1960, δεν λειτούργησε, γιατί φτάσαμε στο φασιστικό πραξικόπημα, στην εισβολή και την κατοχή και να διαμορφώσουμε, επιμένω, ρεαλιστικά μια στρατηγική η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στο εφικτό, το οποίο να στηρίζεται σε βασικές αρχές, ασφαλώς, στη βιωσιμότητα του κυπριακού κράτους, στη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή στους πεσόντες του αγώνα του `55-59, αλλά και όλων των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του λαού μας``, κατέληξε.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` δήλωσε ότι ο λαός μας πρέπει να στρέφει και νου και καρδία στην 1η Απριλίου και να αντλεί διδάγματα από τη ζωή και την αγωνιστικότητα εκείνων των αμούστακων παιδιών.

    Ο λαός, είπε, πρέπει «να βαφτίζεται μέσα σε αυτό το νόημα της επετείου του 55-59, αυτού το όμορφου επικού αγώνα που δυστυχώς με τα λάθη μας τον έχουμε κατάπροδώσει». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι αυτοί που έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας πρέπει να είναι ενοχλημένοι και να μην αναπαύεται η ψυχή τους, «όσο βλέπουν αυτή τη γη σκλαβωμένη και το λαό μας όχι με πολλή διάθεση για αγώνα».

    «Φαίνεται ότι αυτός ο λαός κουράστηκε ως μη όφειλε και πρέπει εμείς που είμαστε επικεφαλής αυτού του λαού να τον εμπνεύσουμε, να τον συνεφέρουμε για να συνεχίσουμε αυτή την αγωνιστικότητα, να βρισκόμαστε συνεχώς στις αγωνιστικές επάλξεις, γιατί δυστυχώς ο αγώνα δεν τέλειωσε, πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    [04] ΥΠΑΜ - ΘΗΤΕΙΑ

    Η μελέτη για το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της αναδόμησης, αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς θα είναι έτοιμη σε τρείς μήνες, είπε ο Υπουργός Aμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Ερωτηθείς, μετά την πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, εάν υπάρχει οποιαδήποτε νεώτερο στο θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Παπακώστας είπε ότι τα δεδομένα είναι τα ίδια.

    ``Το νεώτερο είναι πως έχουν δοθεί οι όροι εντολής προς το ΓΕΕΦ και η δουλειά έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα περίπου``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν θα λάβουν υπόψη και την πρόταση του ΔΗΣΥ, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ``και οι δύο μελέτες οι οποίες έχουν γίνει θα ληφθούν υπόψη και τις έχω συναποστείλει μαζί με τους όρους εντολής προς τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ``.

    Απαντώντας σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη, ο κ. Παπακώστας είπε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης, όπως και στους όρους εντολής αναφέρεται, είναι τρεις μήνες.

    Σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι το επόμενο στάδιο δεν μπορεί να το κρίνει, διότι θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της μελέτης.

    ``Τώρα υπολογίζω πως μέσα στο 2009 ίσως να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη μείωση της θητείας σε κάποιο βαθμό``.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση η μελέτη να δείξει ότι δεν μπορεί να μειωθεί η θητεία, και ως αποτέλεσμα αυτού να μην μειωθεί τελικά, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι δεν νομίζει γιατί, όπως πρόσθεσε, ``όπως δηλώσαμε άλλοτε και δηλώνουμε και τώρα είναι εφικτή η μείωση της θητείας μέχρι και τους 19 μήνες επομένως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μας πει οποιοσδήποτε μελετητής ότι δεν μπορεί να μειωθεί η θητεία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 April 2008 - 12:29:17 UTC