Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΑΜΙ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΗΔΡΑΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ
  • [03] ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΚΑΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΑΜΙ

    Με τη θεματολόγια των Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας ασχολήθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λήδρα Πάλας, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντέλ Ναμί, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ.

    Κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο κ. Μόλερ τους παρουσίασε την αντικαταστάτριά του Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα της.

    Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν την προετοιμασία των θεματολογίων των Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι, όπως είχε αναφέρει μετά την προηγούμενη συνάντηση, ``έχει συμφωνηθεί ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές -όσες είναι έτοιμες- θα συσταθούν στην εβδομάδα, που αρχίζει την 7η Απριλίου``.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως κατά τη συνάντηση ``το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και κρίνω ότι η εξέλιξη είναι ομαλή``.

    Ερωτηθείς αν έχουν οριστεί ποιοι θα συμμετέχουν στις επιτροπές είπε πως ``ακόμη ασχολούμεθα με το θέμα, έχουμε ένα κατάλογο ονομάτων και, όπως έχω πει, θα είμαστε έτοιμοι μέχρι την 7η Απριλίου``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον βάσει πρόνοιας της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, θέματα καθημερινότητας στα οποία θα επέρχεται συμφωνία θα πρέπει να υλοποιούνται, ο κ. Ιακώβου είπε: ``Δεν νομίζω η συμφωνία της 21ης Μαρτίου να αναφέρει κάτι τέτοιο. Οσο πιο λίγα λέγουμε σε αυτά τα πράγματα τόσο το καλύτερο και συνεπώς δεν πρόκειται να απαντώ σε αυτού του είδους υποθετικές ερωτήσεις``.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πως άλλα συμφωνήθηκαν στην 8η Ιουλίου και άλλα στην 21η Μαρτίου, ο κ. Ιακώβου σημείωσε: ``Ερμηνεία δική σας την οποία δικαιούστε να έχετε», ζητώντας να μην του αποδοθεί. «Είναι όλα υποθετικά αυτά που ρωτάτε», είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την οδό Λήδρας, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ``άρχισε η εργασία όπως πληροφορούμαι και θα δουλέψουν και το Σαββατοκύριακο``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΗΔΡΑΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ

    Την εκτίμηση ότι είναι πιο σημαντικό να γίνει σωστά και αποτελεσματικά η εργασία που χρειάζεται για διάνοιξη της οδού Λήδρας, παρά να βιαζόμαστε και να βάζουμε χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα του δρόμου, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Σλοβενία, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, είναι ένα τεχνικό θέμα», και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες πολιτικές πτυχές. Εχει πάνω από σαράντα χρόνια που είναι κλειστή η Οδός Λήδρας και θα χρειαστούν κάποιες περισσότερες μέρες για να βεβαιωθούμε ότι όλα θα γίνουν με το σωστό τρόπο» και ότι οι πολίτες που θα διέρχονται θα το κάνουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν αντιδράσεις από το εξωτερικό αναφορικά με την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο κ. Κυπριανού είπε πως εξ όσων γνωρίζει, «δεν είχαμε καμιά αντίδραση. Κάνουμε τα διαβήματά μας και σημειώνεται πάντα η αντίδρασή μας», προσθέτοντας ότι «γίνεται συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και συζητήθηκε και αυτό το θέμα».

    Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας και στους

    [03] ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριο Καρογιάν πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της 4ης Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε τον ισχυρό συμβολισμό που σηματοδοτεί η διάνοιξη της οδού Λήδρας και τόνισε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για τη βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την πεποίθησή του ότι μπορούν να γίνουν και νέα βήματα στο άμεσο μέλλον.

    [04] ΥΚΑΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για διαλεύκανση της σοβαρότερης, ίσως, υπόθεσης που αφορά ναρκωτικά που έχουν κατασχεθεί εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συνελήφθηκαν τέσσερα συνολικά πρόσωπα, σύμφωνα με την ΥΚΑΝ.

    Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Λευκωσίας, Χαράλαμπος Ιωάννου δήλωσε σήμερα ότι «η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχε, ανέκοψε χθες το απόγευμα, παρά την έξοδο στον κόμβο Καλαμών, φορτηγό όχημα, εντός του οποίου εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών, κάνναβης συγκεκριμένα, 210 κιλών».

    «Πιστεύουμε», είπε ο κ. Ιωάννου, «ότι τα ναρκωτικά εισήχθησαν από το εξωτερικό μέσω του λιμανιού της Λεμεσού» και ανέφερε ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ποσότητα που εντοπίστηκε στην Κύπρο και προοριζόταν για την κυπριακή αγορά». Ερωτηθείς κατά πόσον πρόκειται για κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, ο κ. Ιωάννου αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν οι εξετάσεις» και επεσήμανε πως «είναι μια σοβαρή υπόθεση, ίσως η σοβαρότερη, που απασχόλησε την κυπριακή Αστυνομία με ναρκωτικά που έχουν κατασχεθεί εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 March 2008 - 12:29:19 UTC