Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΚΥΠΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΣΘΟΝΙΑ
  • [03] ΥΠΑΜ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

  • [01] ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΚΥΠΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Το πρώτο που θα πράξει, εάν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, θα είναι να επισκεφθεί την επόμενη των εκλογών τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια για να συζητήσει μαζί του την προώθηση μέτρων για δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, εκφράζει την πεποίθηση ότι μια εξωστρεφής εξωτερική πολιτική μπορεί να αποδώσει καρπούς και να ανατρέψει τα όποια, κατά την γνώμη του, αρνητικά δημιούργησε η διακυβέρνηση Παπαδόπουλου.

    Δηλώνει απόλυτα βέβαιος ότι θα είναι ένας εκ των δύο διεκδικητών στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δεν αποκλείει συνεργασία με κανένα κόμμα και κανένα κίνημα.

    Θεωρεί ως προτεραιότητά του την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στο διεθνή χώρο και την επιδίωξη λύσης του Κυπριακού.

    Κατά τον κ. Κασουλίδη, η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση στη μετά του δημοψηφίσματος εποχή, αλλά πιστεύει στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής, η οποία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς συγκυρίες που θα δημιουργηθούν.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ δηλώνει ότι θα προωθήσει την εξεύρεση μιας «ενδοκυπριακής», όπως τη χαρακτηρίζει, λύσης με τον καταρτισμό μιας εθνικής συμφωνίας πλαισίου λύσης και την αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών και συμμαχιών.

    Αμεσος στόχος του μόλις εκλεγεί θα είναι η έναρξη της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες για να επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Εκφράζει την αντίθεσή του προς την πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, θεωρώντας ότι δεν θα επιτύχει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά τον ανθυποψήφιό του Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με τις σημερινές θέσεις που εκφράζει ο κ. Χριστόφιας στο Κυπριακό, αλλά θεωρεί ότι σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα στέλλει μηνύματα ευρωσκεπτικισμού.

    Δηλώνει επίσης ότι στόχος του είναι να υπηρετήσει ως πρόεδρος για μια πενταετία.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ μιλά για τα σχέδιά του για τον τομέα της υγείας, της παιδείας για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και απαντά στους επικριτές του σε ό,τι αφορά την πρότασή του για μείωση της στρατιωτικής θητείας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

    Ερ. Σε ποια συγκεκριμένη κατεύθυνση θα κινηθείτε με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού; Αναφερθήκατε σε μια «ενδοκυπριακή» λύση. Πόσο εφικτή είναι αυτή με δεδομένο το ρόλο της Τουρκίας;

    Απ. Κατ αρχήν το Κυπριακό δεν λύεται ούτε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι μπορεί να το λύσει χωρίς να πιέζεται και να ενοχλείται η Τουρκία όπως συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεύτερον, το Κυπριακό δεν μπορεί να το λύσεις χωρίς να έχεις φίλους και συμμάχους, χωρίς να χαίρεις της συμπάθειας του έξω κόσμου, χωρίς να έχεις εκείνο το περιβάλλον που χρειάζεσαι για να δικαιούσαι με αξιώσεις να αναζητήσεις μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Κυπρίων. Για μένα έχει προτεραιότητα η αποκατάσταση του κύρους, της αξιοπιστίας, της ηθικής και διπλωματικής υπεροχής της Κύπρου από την καθ αυτό αναζήτηση της λύσης, διότι η ποιότητα της λύσης εξαρτάται από το πόσον έχεις δημιουργήσει ένα φίλιο προς εσένα περιβάλλον. Γιατί μιλώ για ενδοκυπριακή λύση; Διότι οι περισσότερες διεθνείς διενέξεις λύθηκαν ανάμεσα στα μέρη. Εμείς οι Κύπριοι, δεν ξέρω γιατί, υιοθετήσαμε την ιδέα ότι θα έρθουν άλλοι να μας λύσουν το πρόβλημα. Δοκίμασαν οι άλλοι, υπήρξαν πολλά σχέδια για το Κυπριακό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Νομίζω ότι έφθασε η ώρα που πρέπει, με βάση το υλικό που παρήχθη όλα αυτά τα χρόνια, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις του κόσμου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα ομοσπονδιακά συστήματα άλλων κρατών μελών της ΕΕ να αναζητήσουμε λύση μεταξύ των δύο μερών. Αυτή η λύση σημαίνει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου θα παραμένει η διαδικασία επίλυσης, θα περιοριστεί στην άσκηση των καλών του υπηρεσιών.

    Ερ. Ομως η Τουρκία επιμένει στην εξεύρεση λύσης εντός του ΟΗΕ και ίσως η πρόταση για ενδοκυπριακή λύση να την ενοχλήσει.

    Απ. Γιατί προεξοφλούμε ότι θα την ενοχλήσει; Εγώ θυμούμαι εποχές που η Τουρκία φοβόταν τα ΗΕ. Δεν ήθελε λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε προσπάθεια με οποιαδήποτε μέθοδο θα είναι δύσκολη. Είναι γεγονός ότι το μετά δημοψήφισμα Κυπριακό είναι διαφορετικό από το προ δημοψηφίσματος Κυπριακό και θα έχουμε τεράστιες δυσκολίες. Εγώ δεν είμαι ο υποψήφιος που ισχυρίζεται ότι κατέχει το μαγικό ραβδί με βάση το οποίο θα λύσει το Κυπριακό. Αλλά λέω μια απλή συλλογιστική. Οπως είναι η σημερινή πολιτική του κ. Παπαδόπουλου, ως αποτέλεσμα της οποίας η Τουρκία ούτε ενοχλείται ούτε πιέζεται, δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ λύση. Αρα, η προσπάθεια προϋποθέτει αλλαγή του διεθνούς σκηνικού γύρω μας. Πρέπει να κατορθώσουμε να συνδυάσουμε μαζί με την αλλαγή του διεθνούς σκηνικού γύρω μας τις άλλες διεθνείς συγκυρίες, πχ υπάρχει η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και τη μεγάλη επιφύλαξη από μέρους μεγάλων χωρών της ΕΕ και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Πώς το αξιοποιούμε; Προς όφελός μας. Δεύτερον, υπάρχει ένα νέο διεθνές σκηνικό. Σήμερα οι Αμερικανοί έχουν βάσεις στη Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, βρίσκονται ήδη στο Ιράκ. Ποια η σημασία του τουρκικού στρατού υπό αυτές τις συνθήκες; Αλλο σημαντικό σκηνικό είναι οι διάφοροι αγωγοί, αφού το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της ανθρωπότητας σήμερα είναι η ενέργεια. Αυτοί οι αγωγοί κάποτε ήταν το Μπακού Σεϊχάν μονοπώλιο της Τουρκίας. Σήμερα τα πράγματα με την εκ νέου αναβάθμιση της Ρωσίας αλλάζουν σημαντικά. Ολα αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε γνωρίζοντας το διεθνές σκηνικό αλλά όχι απομονωμένοι, όπως είμαστε σήμερα, επιμένω ότι σήμερα είμαστε απομονωμένοι, αλλά με ένα τέτοιο τρόπο που θα φέρουμε ορισμένα πράγματα να αποβούν υπέρ μας. Δεν θα κάνω τώρα διάλεξη όλων των εμπλεκομένων στρατηγικών συμφερόντων αλλά σίγουρα μια σωστή γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της αξιοποίησής του θα βοηθήσει.

    Ερ. Η ΕΕ έκανε κάποιες παραινέσεις προς την Τουρκία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Πώς θα εκμεταλλευτείτε όλα αυτά τα δεδομένα στην ΕΕ;

    Απ. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τις εκκλήσεις της ΕΕ. Ηταν του τύπου σε καλούμε μεν, αλλά μη φοβάσαι εάν δεν μας ακούσεις. Αλλά, για να έρθουμε στην ουσία. Γνωρίζω τη μέθοδο που χρησιμοποιήσαμε οι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν λέω ότι είναι το ίδιο αλλά σας δίνω ένα παράδειγμα. Εκεί αξιοποιήσαμε τις δυνάμεις εκείνες που δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά δίναμε, δεν παίρναμε μόνο. Κάτι το οποίο σε κυβερνητικό επίπεδο δεν κάναμε. Το 2005 οι Αυστριακοί Ευρωβουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος μου εξέφρασαν παράπονα διότι τότε υπήρχαν δύο προβλήματα, της Κύπρου και της Αυστρίας και εμείς δεχθήκαμε την πρόταση της βρετανικής προεδρίας να χειριστούμε πρώτα το δικό μας με την αντιδήλωση. Πανηγυρίζουμε με την αντιδήλωση ενώ ουσιαστικά χαμηλώναμε με αυτόν τον τρόπο τον πήχη των επιδιώξεών μας και τους δώσαμε και μια γεύση για να μας τον δώσουν χαμηλά σήμερα στην εταιρική σχέση. Κάνουμε πάλι το ίδιο λάθος, διότι επαναλαμβάνουν επακριβώς εκείνα που έλεγαν τότε, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος. Αφήσαμε την Αυστρία, η οποία είχε τις δικές της ενστάσεις, να λύσει το πρόβλημά της ως μια έναντι 25, έναντι και εμάς. Δεν είναι αυτή η τακτική που ακολουθείται στην ΕΕ. Εγώ θα έλεγα στους Βρετανούς κύριοι δεν κλείνω, θέλω να συζητηθεί και το θέμα της Αυστρίας και ταυτόχρονα να δούμε πώς θα κλείσουμε. Στην ΕΕ κλείνουν στο τέλος. Και να ξέρετε ότι το βέτο είναι μια μη κατάληξη ομοφωνίας και μετατίθεται η απόφαση ένα μήνα, δύο μήνες, τέσσερις μήνες μέχρι να υπάρξει. Εάν τότε κλειδώναμε μια δέσμευση από την ΕΕ ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν θα είχε αυτόματο πάγωμα, αναστολή των διαπραγματεύσεών της, τότε θα ήμασταν ήσυχοι. Οπως ξέρετε, για να ανασταλεί τώρα η πορεία της Τουρκίας θέλει ομοφωνία. Πού είναι;

    Ερ. Πολλές φορές δηλώσατε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε δεινή θέση και γι αυτό κατηγορήσατε την Κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χειρότερο πλήγμα που δέχθηκε η εξωτερική πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου και πώς εσείς θα επιδιώξετε να το διορθώσετε;

    Απ. Το κυριότερο λάθος της Κυβέρνησης Παπαδόπουλου ήταν ότι ακολούθησε μια εξωτερική πολιτική εσωστρεφή. Το λέει και σήμερα, δεν τον ενδιαφέρει λέει τι λένε οι ξένοι, αλλά τι λένε οι Κύπριοι, δηλαδή με λίγα λόγια υποβαθμίζει τη σημασία των πιθανών φίλιων δυνάμεων. Στην ΕΕ ενταχθήκαμε για να κερδίσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη κερδίζεται, δεν είναι αυτόματη. Αυτό ο κ. Παπαδόπουλος το έχει αγνοήσει. Εχει επανειλημμένα αγνοήσει ότι ο τρόπος συνεννόησης στην ΕΕ είναι ότι έχεις μεν κάθε δικαίωμα να απορρίπτεις κάτι αλλά πρέπει να είσαι και σε θέση να αντιπροτείνεις κάτι άλλο και να αντιπροτείνεις κάτι που να περνά, όχι όπως το λιμάνι της Λάρνακας που πρότεινε τότε για το εμπόριο. Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι κατ εξοχήν εξωστρεφής.

    Ερ. Ποια είναι τα θετικά που εντοπίζετε στη διακυβέρνηση Παπαδόπουλου;

    Απ. Αναμφίβολα έκανε και καλά. Το καθήκον μας είναι να υποδεικνύουμε εκείνα που πρέπει να διορθωθούν, τα άλλα να συνεχίσουνε όπως είναι. Πχ η ένταξη στην ευρωζώνη δεν ήταν καλό; Πώς τα κατάφερε όμως; Με τους εταίρους του; Σίγουρα όχι, αφού διαφωνούσαν. Το κατάφερε μαζί μας και με τις προϋπάρχουσες γερές βάσεις της οικονομίας του τόπου, όχι μόνο της διακυβέρνησης Κληρίδη, αλλά και επί Βασιλείου και Κυπριανού. Το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν το διόρθωσε μόνο ο κ. Παπαδόπουλος. Εμείς παραλάβαμε τότε ψηλότερο εξαιτίας του πολέμου του Κόλπου και το διορθώσαμε σε 1,5 χρόνο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου ξεφεύγει πολύ εύκολα αλλά διορθώνεται πολύ εύκολα.

    Ερ. Για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, εάν δεν συναινέσει η Τουρκία, θα είναι πολύ δύσκολο. Ποιο θα είναι το κόστος για να συναινέσει;

    Απ. Η Τουρκία δεν συναινεί εύκολα, αλλά κάτω από ειδικές συγκυρίες και υπό απρόβλεπτες περιστάσεις, εξ ου συναίνεσε τελικά με το σχέδιο Ανάν, όταν με τη διαιτησία και το γεγονός ότι όλος ο έξω κόσμος ήταν συστρατευμένος προς αυτή την κατεύθυνση. Την ρώτησαν τότε τι θέλετε επιτέλους για να πείτε ναι. Είπαν θέλουμε αυτά, της τα έδωσαν και συναίνεσε. Με το στρατό να γνωρίζει ότι εκείνη την εποχή η δική μας πλευρά κατευθυνόταν προς το όχι. Μη νομίζετε ότι συναίνεσε αγνοώντας αυτόν τον παράγοντα. Αρα και τώρα πρέπει να υπάρξουν οι συγκυρίες. Δεν είναι απλώς θέμα πίεσης. Μα γιατί να την πιέσουν; Ποιος θα την πιέσει; Να το πάρουμε απόφαση ότι τα στρατηγικά συμφέροντα Αμερικανών και Αγγλων πάντοτε θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, όχι προς όφελος μας. Πρέπει να πετύχουμε με την εξωτερική μας πολιτική, να κάνουμε κάποια από αυτά τα συμφέροντα είτε να συμπέσουν είτε να δημιουργηθούν και πάλι εκείνες οι συγκυρίες που δεν μπορώ να προκαθορίσω τώρα, διότι κάνεις μια στρατηγική με στόχο να πετύχεις τη συγκυρία, εάν πετύχει. Σίγουρα όμως χωρίς να έχεις μια τέτοια στρατηγική δεν θα σου έρθει ποτέ. Αυτή είναι η διαφορά μου με τον κ. Παπαδόπουλο. Δεν ισχυρίζομαι στον κυπριακό λαό ότι είναι εύκολο πράγμα να έρθει η λύση αύριο ή μεθαύριο.

    Ερ. Δηλώσατε ότι θα είστε πρόεδρος για μια πενταετία. Πιστεύετε ότι μέσα στην πενταετία σας θα επιλυθεί το Κυπριακό;

    Απ. Μπορεί τη λύση να την έχουμε σύντομα, μπορεί να μην την έχουμε στα πέντε χρόνια. Όμως, το να βάλεις τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κτίσεις για να πετύχεις τον πολυπόθητο στόχο είναι κακό; Δεν είναι ένα αρκετό εγχείρημα ήδη στην πενταετία; Εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα στην πενταετία, ο κυπριακός λαός να είναι σίγουρος ότι με εμένα πρόεδρο, δεν θα τις αφήσει να πάνε στο καλό. Με τον κ. Παπαδόπουλο πρώτον, δεν θα δημιουργηθούν οι συνθήκες με την πολιτική που ακολουθεί, επομένως από το μηδέν προκύπτει το μηδέν.

    Ερ. Γιατί δηλώνετε ότι θα είστε Πρόεδρος για μόνο για μια πενταετία;

    Απ. Αυτά είναι τα σχέδιά μου. Ουδέποτε κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Πέντε χρόνια είναι πολύς χρόνος.

    Ερ. Μιλήσατε για τις διαφορές σας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Μπορείτε να αναφερθείτε και στις διαφορές σας με τον κ. Χριστόφια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό;

    Απ. Με τον κ. Χριστόφια έχω τη μεγάλη διαφορά ότι επί 4,5 χρόνια στήριξε την πολιτική Παπαδόπουλου εν γνώσει του για το πού μας οδηγεί. Δέχομαι όμως ότι μετά την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος, οι θέσεις που θέτει στο Κυπριακό δεν με βρίσκουν να έχω κάθετες διαφωνίες. Η ανάγκη κινητικότητας, πρωτοβουλιών, η απόκτηση ξανά αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Ολες αυτές τις θέσεις τις επαγγελλόμουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αρα δεν μπορώ να διαφωνήσω με τέτοια θέματα επειδή τα λέει ο κ. Χριστόφιας. Φοβούμαι όμως ότι ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος επαγγέλλεται, όπως και εγώ, τη θεωρία της κίνησης από της ακινησίας και της αποτελμάτωσης, έχει ορισμένες θέσεις σε κάποια δευτερεύοντα θέματα που για τον ξένο έχουν σημασία, πχ η στάση του για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, για την οδηγία των υπηρεσιών (τέως Μπόλκενσταϊν) που περίπου με παρουσιάζει ως τον εχθρό των εργαζομένων ενώ τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα την έχουν αποδεχθεί και συμφωνήσει μαζί με όλα τα εδώ εργατικά συνδικάτα πλην της ΠΕΟ. Τί μηνύματα στέλλει με αυτά; Στέλλει μηνύματα ευρωσκεπτικισμού και οι ευρωσκεπτικιστές είναι και αυτοί απομονωμένοι, φυσικά όχι για τους λόγους του κ. Παπαδόπουλου αλλά για άλλους λόγους μέσα στην ΕΕ. Επίσης να αναφέρω την άρνηση του κ. Χριστόφια για το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη ή η μη τοποθέτησή του. Για μένα, το να κάνεις αίτηση για το Συνεταιρισμό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα ΝΑΤΟ ΕΕ διότι η Τουρκία ασκεί βέτο στο διάλογο επειδή η Κύπρος θα είναι μέρος του διαλόγου και το δικαιολογεί διότι η Κύπρος δεν συμμετέχει στις δομές του ΝΑΤΟ. Ενώ, εάν υποβάλουμε την αίτηση, θα της είναι πολύ δύσκολο να ασκεί βέτο να μην μπούμε στο Συνεταιρισμό και βέτο για να μην γίνεται ο διάλογος διότι δεν συμμετέχουμε στο Συνεταιρισμό. Εκ των δύο το ένα, και η μπάλα θα την δυσκολέψει ιδιαίτερα θα είναι στο στρατόπεδό της. Εμείς θα δείξουμε ότι ως Κύπρος προσπαθούμε να βρούμε μια λύση για να διευκολύνουμε τους εταίρους μας.

    Ερ. Στο Κυπριακό είπατε ότι δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με αυτά που λέει ο κ. Χριστόφιας. Πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και στην Κύπρο για μια μεγάλη συνεργασία όπως στη Γερμανία; Διότι και οι δύο μιλάτε για το κίνδυνο της διχοτόμησης, για μια πιο εξωστρεφή πολιτική.

    Απ. Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες ούτως ώστε στο εθνικό θέμα να μπορούν να συνεργάζονται τα πολιτικά κόμματα, εξ ου και η δική μου πρόταση για την εθνική συμφωνία πλαισίου λύσης που θα κατατεθεί εκ μέρους μας ως η αφετηρία των θέσεών μας για τις διαπραγματεύσεις λύσης του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα εγώ δεν εκπροσωπώ κόμματα και δεν μπορώ να απαντήσω.

    Ερ. Εάν εκλεγείτε ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση;

    Απ. Στις 25 Φεβρουαρίου θα πάω στα κατεχόμενα, στην Κερύνεια, θα αυτοπροσκληθώ στο σπίτι του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Θα πάω για να μιλήσουμε για μέτρα μεταξύ των δύο πλευρών προς όφελος της ειρήνης και υπάρχουν τέτοια μέτρα, για να καλλιεργήσουμε ένα καλύτερο κλίμα. Τον Μάρτη, στις 2 ή 3, πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, η οποία θα πάρει 5-6 μήνες προπαρασκευής σε ακανθώδη θέματα όπου οι τεχνικές επιτροπές και οι εμπειρογνώμονες θα είναι χρήσιμοι για θέματα οικονομίας, περιουσιών κτλ. και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Ερ. Η διαδικασία της 8ης Ιουλίου όμως αδρανεί.

    Απ. Οταν συζητούν οι Τζιωνής και Περτέβ για 50 συναντήσεις για το τι θα συζητήσουν, τότε καταλαβαίνετε γιατί δεν προχωρούν. Πιστεύω πως όταν κάτι δεν προχωρά, τότε κάνεις συναντήσεις κορυφής. Ο κ. Παπαδόπουλος θυμήθηκε να προσκαλέσει συνάντηση κορυφής ύστερα από παρέλευση 14 μηνών. Ο άλλος έρχεται και δικαιολογείται με τις καχυποψίες του. Δεν τον δικαιολογώ, αλλά του δίνεις πάτημα να δικαιολογείται. Με μένα πώς θα δικαιολογηθεί όταν του πω έλα να ξεκινήσουμε; Θα είναι υποχρεωμένος να έρθει.

    Ερ. Για το ενδεχόμενο συνεργασιών στο δεύτερο γύρο;

    Απ. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με κόμματα, κινήσεις, στο δεύτερο γύρο υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι της συνεργασίας μας θα είναι οι ίδιοι όπως με το ΔΗΣΥ. Δηλαδή ότι το προεδρικό πολίτευμα πρέπει να ακολουθηθεί σωστά, ότι στην προεδρικού συστήματος δημοκρατία δεν κυβερνούν κόμματα, επομένως δεν στοχεύουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων αλλά σε μια εκτελεστική εξουσία στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί υπό την ατομική τους ιδιότητα από όλα τα πολιτικά κόμματα με τη σημαία της εθνικής συνεργασίας. Από εκεί και πέρα εάν η κυβέρνηση αυτή είναι συναινετική, σε συνεννόηση με το κοινοβούλιο θα μπορεί να κυβερνά. Είμαι έτοιμος για συνεργασίες, είτε με τους μεν είτε με τους δε. Δεν έχω φραγμούς, ούτε προκαταλήψεις. Πιστεύω ότι ο πολιτικός χαρακτήρας μου όλα αυτά τα χρόνια περί αυτού πείθει. Δεν έχω γύρω μου κτισμένο τοίχο.

    Ερ. Η εκτίμησή σας για τις εκλογές είναι ότι θα πάτε στο δεύτερο γύρο; Επειδή αρκετές δημοσκοπήσεις σας βγάζουν τρίτο.

    Απ. Εγώ δεν πάσχω από δημοσκοπησιολαγνεία, διότι κατάντησε εδώ, κάποιοι να θέλουν δια των δημοσκοπήσεων να πουν στον κόσμο μη ψηφίσεις εκείνον που προτιμάς αλλά χρησιμοποίησε στρατηγική ψήφο. Ακόμη και να απεικονίζουν την πραγματικότητα οι δημοσκοπήσεις αυτές βρίσκονται σχεδόν όλες εντός του στατιστικού λάθους. Εχουμε και εμείς δημοσκοπήσεις. Εχουμε λόγο γιατί δεν τις δημοσιοποιούμε ακόμη. Δύο μάλιστα, δεν κάνουμε μια, κάνουμε ταυτόχρονα δύο και εγώ είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα είμαι στο δεύτερο γύρο.

    Ερ. Εάν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι κυριότερες αλλαγές ή τομές που θα προωθήσετε στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της λαθρομετανάστευσης;

    Απ. Για την υγεία υποστηρίζω την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και θα ήθελα αυτό να γίνει τους μήνες που θα ακολουθήσουν την προεδρία μου μαζί με τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής, η οποία με τις έρευνές της θα ανεβάσει το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών στην Κύπρο. Για την παιδεία πιστεύω ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία σήμερα πρέπει να εξυπηρετεί τη νέα εποχή χωρίς ψηφιακά αναλφάβητους Κυπρίους, τουλάχιστον αυτοί που βγαίνουν από τα σχολεία. Αυτός είναι και λόγος της εξαγγελίας μου για ένα φορητό υπολογιστή για κάθε μαθητή διότι είναι σήμερα απαραίτητο εργαλείο και το κράτος είναι υποχρεωμένο να το προσφέρει. Μιλώ και για μερική αυτονόμηση της εκπαιδευτικής μονάδας, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως γύρω από τη διδακτέα ύλη, για ένα σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών που θα έχει ως γνώμονα την αξιοκρατία και όχι την επετηρίδα, για ένα καλύτερο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το ολοήμερο σχολείο, για σχολικά λεωφορεία κτλ. για να κάνουμε πραγματικότητα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία έμεινε στα χαρτιά.

    Ερ. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν γιατί δεν τα προωθήσατε επί διακυβέρνησης Κληρίδη;

    Απ. Κάποιοι μπορεί να πουν γιατί δεν τα έκανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επί διακυβέρνησης Μακαρίου. Σήμερα είναι άλλη εποχή με άλλες ανάγκες.

    Ερ. Το ίδιο ισχύει για τη μείωση της θητείας της ΕΦ;

    Απ. Ασφαλώς, γιατί αυτό συμβαδίζει με τη νέα τάση στον κόσμο να ανατίθεται η άμυνα σε επαγγελματικούς ή ημιεπαγγελματικούς στρατούς διότι ο εξοπλισμός των υψηλής τεχνολογίας συστημάτων σήμερα επιβάλλει γνώστη του χειρισμού του οπλικού συστήματος. Μέχρι να εκπαιδεύσεις ένα κληρωτό απολύεται και μέχρι να το μάθει κάνει και ζημιές. Υπολογίστηκε ότι οι ζημιές από κληρωτούς σε μια πενταετία ανέρχονται στα 60 με 100 εκατ. λίρες, που την έχω υπολογίσει μέσα στη χρηματοδότηση του νέου επαγγελματικού στρατού μαζί με την οικονομία στη σίτιση, στέγαση, και την απόδοση που θα έχει η απελευθέρωση μιας γενιάς ένα χρόνο νωρίτερα στην παραγωγή.

    Ερ. Για τη λαθρομετανάστευση;

    Απ. Ασχολήθηκα στο Ευρωκοινοβούλιο ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνουμε όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικοί και αυστηροί στο θέμα των λαθραίων μεταναστών. Από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τους αιτητές ασύλου. Αυτοί πρέπει να διεκπεραιώνονται το συντομότερο και όχι όπως συμβαίνει τώρα σε χρόνια. Οταν ξέρει ότι θα μείνει στην Κύπρο σίγουρα για δυο με τρία χρόνια, τότε αυτός είναι ένας τρόπος να τον τραβήξεις να έρθει στην Κύπρο. Οταν όμως ξέρει ότι στην Κύπρο δεν σηκώνουν αστεία, ή διεκπεραιώνεται πολύ γρήγορα το αίτημά του για πολιτικό άσυλο τότε θα πάει πίσω. Οι πλείστοι που έρχονται είναι από τη Συρία με την οποία έχουμε συμφωνία επανεισδοχής που υπεγράφη όταν ήμουν ΥΠΕΞ. Εχω όμως δύο καινοτόμες εισηγήσεις. Στους αιτητές πολιτικού ασύλου πρέπει να καθορίζεις ελεγχόμενες εργασίες για να αμείβονται και όχι να επιβαρύνουν τα επιδόματα της κοινωνικής ευημερίας, και υπάρχουν ανάγκες πχ στη γεωργία. Το ίδιο ισχύει και με τους φοιτητές. Η οικονομία μας χρειάζεται ξένο εργατικό δυναμικό σε τομείς που δεν ενδιαφέρονται οι Κύπριοι.

    Ερ. Οι πλείστοι όμως έρχονται μέσω των κατεχομένων και η Τουρκία δεν δέχεται την επανεισδοχή τους. Πώς θα επιλυθεί αυτό;

    Απ. Με μια κατάλληλη εξωτερική πολιτική. Τι σημαίνει ότι επειδή έρχονται από την κατεχόμενη Κύπρο δεν μπορεί να ισχύσει η συμφωνία επανεισδοχής; Μπήκαν σε ξένη χώρα; Μπήκαν στη νήσο Κύπρο και όταν γίνει ξεκάθαρο ότι προήλθαν από λιμάνι της Συρίας όταν τους παραλάβουμε εμείς, πρέπει να τους στέλλουμε πίσω στη Συρία και να τους δέχονται. Πρέπει να εργαστούμε με το FRONTEX και η ΕΕ πρέπει να επιστήσει στην Τουρκία την ευθύνη της διότι όταν εισέλθουμε στο Σένγκεν το θέμα θα αφορά το σύνολο της Ευρώπης.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΣΘΟΝΙΑ

    Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μετέφερε στον Πρόεδρο της Εσθνονίας Τόομας Χέντρικ Ιλβες η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά εντείνει την προκλητικη της στάση στο Κυπριακό, προσπαθώντας να εφαρμόσει την πολιτική της περί δύο χωριστών κρατών στη βάση δύο λαών και δύο θρησκειών.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ιλβες, η κ. Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Εσθονία, αναφέρθηκε και στη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον η αναγνώριση δημιουργεί προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και παραγνωρίζει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως εξήγησε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντρους Ανσιπ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα.

    [03] ΥΠΑΜ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Τα λείψανα δέκα Ελλαδιτών αξιωματικών και οπλιτών, πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και αναγνωρισμένων με τη μέθοδο του DNA, θα παραδοθούν στους οικείους τους κατά τη διάρκεια τελετής στις 5 Φεβρουαρίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου στις 10:00, στο προαύλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραστεί ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κωνσταντίνος Τασούλας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 February 2008 - 10:29:12 UTC