Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΣΘΟΝΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ οφείλει τουλάχιστον να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Σρέντερ στα κατεχόμενα.

    «Εκτός από τα άλλα ατοπήματα που έχει κάνει τις τελευταίες μέρες, ο κ. Σρέντερ οφείλει, τουλάχιστον, να σεβαστεί την συντριπτική απόφαση του κυπριακού λαού για απόρριψη του σχεδίου Ανάν», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επαφές που πραγματοποιεί ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας στα κατεχόμενα για θέματα ενέργειας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «φαίνεται πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα ή τα οικονομικά συμφέροντα είναι υπεράνω αρχών και αξιών και θα έλεγα πως είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι εκτός από τις πολιτικές προσεγγίσεις που είχε και στο παρελθόν ο κ. Σρέντερ ως καγκελάριος της Γερμανίας γύρω από τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, τώρα έχουν παρεισφρήσει και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τα οικονομικά του συμφέροντα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες πριν την επίσκεψη Σρέντερ είπε ότι είχαν γίνει κάποιες επαφές αλλά η αντιμετώπιση που υπήρχε ήταν πως πρόκειται για ιδιώτη και δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση.

    «Είχαν γίνει επαφές και η αντιμετώπιση που υπήρχε είναι πως αντιλαμβάνονται και κατανοούν την ευαισθησία την οποία έχουμε γύρω από αυτό το θέμα αλλά από τη στιγμή που ο κ. Σρέντερ είναι πλέον ιδιώτης και δεν έχει οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο αξίωμα στη Γερμανία δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση και να του απαγορεύσει να διακινηθεί ή να δραστηριοποιηθεί», είπε ο κ. Πάλμας.

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, ο κ. Πάλμας υπενθύμισε πως «δεν είναι η ΕΕ που έχει υποσχεθεί ή έχει πει πως θα πρέπει να λυθεί σε εισαγωγικά το πρόβλημα με την απομόνωση ή το απευθείας εμπόριο. Είναι θέση της Επιτροπής και όχι της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπενθυμίσω πως έχει μια εκ διαμέτρου διαφορετική άποψη από αυτή που εξέφρασε ο κ. Ολι Ρεν και που υιοθετεί και η Επιτροπή».

    «Σε ό,τι αφορά όμως τέτοιου είδους τοποθετήσεις εκείνο που έχει σημασία και που εμμέσως πλην σαφώς ορισμένες φορές, αλλά σαφέστατα άλλες φορές προσπαθούν να περάσουν ως μήνυμα είναι ουσιαστικά πως με αυτού του είδους τα αιτήματα που θέτουν, πως η Κύπρος θα πρέπει να διχοτομηθεί διότι από τη στιγμή που επιτραπούν τέτοιου είδους λογικές και απόψεις, εκείνο που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα είναι πως θα πρέπει να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατιδίων και άρα παραπέμπει στη διχοτόμηση της Κύπρου», συνέχισε.

    Η προσήλωση σε παραπομπές σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, «είναι καθημερινό φαινόμενο και αυτό καταδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο ευνοϊκό ήταν το σχέδιο Ανάν ως επίλυση του Κυπριακού, εμείς λέμε κλείσιμο του Κυπριακού σε ότι αφορά την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα ή εάν θέλετε το ψευδοκράτος».

    [02] ΥΠΕΞ ΕΣΘΟΝΙΑ

    Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μετέφερε στον Πρόεδρο της Εσθνονίας Τόομας Χέντρικ Ιλβες η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά εντείνει την προκλητικη της στάση στο Κυπριακό, προσπαθώντας να εφαρμόσει την πολιτική της περί δύο χωριστών κρατών στη βάση δύο λαών και δύο θρησκειών.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ιλβες, η κ. Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Εσθονία, αναφέρθηκε και στη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον η αναγνώριση δημιουργεί προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και παραγνωρίζει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως εξήγησε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντρους Ανσιπ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις διμερείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 2 February 2008 - 14:29:11 UTC