Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [03] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΙΘΑΝΟ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ
  • [04] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΝΟ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ

    Ετοιμάζεται για πιθανές συνομιλίες στο Κυπριακό ο Μπαν Γκι-μουν.

    Αυξημένο προϋπολογισμό από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά για το 2008, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Γκι-μουν για να καλύψει τις ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν στην περίπτωση που θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο και επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες.

    Πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική των Ηνωμένων Εθνών, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, καθώς, όπως επισημαίνει στην έκθεσή του με τίτλο «προβλέψεις για τις ειδικές πολιτικές αποστολές, καλές υπηρεσίες και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας» (Estimates in respect of special political missions, good offices and other political initiatives authorized by the General Assembly and/or the Security Council), το κυπριακό είναι στην ημερήσια διάταξη του ΣΑ για περισσότερα από 40 χρόνια, είναι ένα από τα παλαιότερα θέματα που συνεχώς αντιμετωπίζει ο ΓΓ μέσω των καλών του υπηρεσιών».

    Στην έκθεση, ο κ. Μπαν κάνει εκτενή αναφορά των εξελίξεων στο Κυπριακό από το 2004 και μετά, με αιχμή τις προσπάθειες του τότε αναπληρωτή ΓΓ Ιμπραήμ Γκαμπάρι και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, επαναλαμβάνοντας τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της έκθεσής του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούνιο.

    «Τόσο ο ΓΓ όσο και το ΣΑ έχει υπογραμμίσει ότι η ευθύνη της εξεύρεσης λύσης επαφίεται πρώτα και κύρια στους ίδιους τους Κύπριους. Σε σχέση μ αυτό, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η κοινωνία των πολιτών να είναι περισσότερο ενεργή στην αναζήτηση συνολικής λύσης. Την ίδια στιγμή, το ΣΑ στο προαναφερθέν ψήφισμα (για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ) σημειώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο να βοηθήσει τα μέρη να οδηγήσουν την διένεξη και διαίρεση της Κύπρου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση».

    Ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει ότι αναλόγως των εξελίξεων στη νήσο, ίσως ο ΓΓ αποφασίσει να διορίσει ειδικό σύμβουλο για το κυπριακό, το 2008, για να φέρει σε πέρας την αποστολή των καλών του υπηρεσιών αμέσως μόλις ζητηθεί, για να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα».

    Ο ΓΓ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κι ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2006, στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να συναντηθούν ξανά όταν κριθεί κατάλληλο.

    Στην έκθεση παρουσιάζεται ως αντικειμενικός στόχος η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι:

    A) Η πρόοδος μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μέσω αυξημένου διαλόγου, με ενδείξεις της επιτυχίας,

    1. τον αυξημένο αριθμό συναντήσεων των δύο ηγετών. Η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι θα υπάρξει ακόμη μία συνάντηση Παπαδόπουλου Ταλάτ, ενώ για το 2008 προβλέπονται 6 συναντήσεις.

    2) τον αυξημένο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Το 2006 έλαβαν χώρα 21 συναντήσεις, η πρόβλεψη για το 2007 είναι 30 και ο στόχος για το 2008 είναι 35.

    3) τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας. Ο στόχος για το 2008 είναι 12 επιτροπές και ομάδες εργασίας. 4) την ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες σε αναζήτηση συνολικής διευθέτησης. Με 59 συναντήσεις το 2006 και προβλεπόμενες 120 για το 2007, ο στόχος για το 2008 είναι 150.

    Β) Αποκατάσταση ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, με στόχο για το 2008 την εξέταση και των 4 πτυχών. Το πρόγραμμα της προετοιμασίας περιλαμβάνει, διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, διευκόλυνση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ηγετών. Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών για την εμπλοκή τους στην αναζήτηση συνολικής διευθέτησης. Συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαδικαστικές, νομικές και τεχνικές πτυχές των θεμάτων ουσίας. Εγγραφα εργασίας και προτάσεις που θα χρησιμεύσουν ως βάση της συνολικής διευθέτησης. Εκθέσεις και ενημερώσεις του ΣΑ. Εξωτερικοί παράγοντες.

    Η έκθεση καταλήγει με την επισήμανση ότι «αναμένεται πως ο αντικειμενικός σκοπός μπορεί να επιτευχθεί νοουμένου ότι υπάρχει πολιτική βούληση και δέσμευση εκ μέρους των δύο πλευρών για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης, όπως και η συνεχής υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».

    Σε σχέση με τις επιπρόσθετες δαπάνες που ζητά να του εγκριθούν στον προϋπολογισμό, 333.100 δολάρια αναλογούν στον μισθό του ειδικού συμβούλου, 173.100 για επιπρόσθετο προσωπικό, 124.900 δολάρια για ταξίδια και 500 για διάφορα και γραφική ύλη.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ

    Η παρούσα περίοδος στο Κυπριακό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί έναρξης νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού μέσα στο 2008.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε τη σταθερή θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως του τη διαβίβασε στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Νέα Υόρκη, ότι ``αν ικανοποιηθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για ουσιαστικές συνομιλίες πάνω στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, όχι τα θέματα καθημερινότητας, θα μελετήσει την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι αυτή η περίοδος δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, αλλά ``θα μπορούσε η περίοδος αυτή να διατεθεί για την προετοιμασία των θεμάτων ουσίας, όπως προνοεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιουνίου, στη δεύτερη παράγραφο, που λέει να αρχίσει αμέσως η προετοιμασία``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε, εξάλλου, ότι για να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, η τ/κ πλευρά θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα του οδοφράγματος Πύργου - Λιμνίτη. ``Τα δύο είναι συνδυασμένα. Για να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, που έχει μεν μεγάλο συμβολικό στοιχείο, αλλά κατά κύριο λόγο θα βοηθήσει την τ/κ κοινότητα, πρέπει και οι Τούρκοι να δείξουν την καλή τους θέληση, επιτρέποντας το άνοιγμα αυτού του οδοφράγματος. Τώρα να ανοίξει το ένα χωρίς το άλλο, δεν με βρίσκει σύμφωνο``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [03] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΙΘΑΝΟ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

    Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού, δήλωσε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Κακογιάννης, ερωτηθείς εάν όντως εντοπίστηκε νέο κρούσμα σε μια άλλη περιοχή, πέραν της Δρομολαξιάς.

    ``Εχουμε ένα περιστατικό, το οποίο διερευνούμε αυτή τη στιγμή, δίχως να σημαίνει ότι θα εξελιχθεί σε νέο κρούσμα. Η μονάδα έχει τεθεί υπό περιορισμό. Εγιναν οι αναγκαίες απολυμάνσεις. Εχει ληφθεί επιπλέον αίμα και αναμένουμε τις αιματολογικές εξετάσεις. Αίμα θα σταλεί και στο εξωτερικό``, είπε ο κ. Κακογιάννης, σε δηλώσεις στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για ύποπτο κρούσμα, ανέφερε ότι έχουμε ορολογικά την παρουσία αντισωμάτων και στη βάση αυτή διερευνάται περαιτέρω το περιστατικό.

    Ερωτηθείς εάν θα παρθούν νέα μέτρα, όπως ευρύτερη πλέον ζώνη προστασίας, ο κ. Κακογιάννης είπε ότι σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, με την Επιτροπή, αποφασίσθηκε να υπάρχει μια στενή παρακολούθηση της μονάδος, περιορισμοί στη διακίνηση των ζώων, εγκλεισμός των ζώων, απολύμανση, αλλά δεν θα τεθεί ευρύτερη ζώνη, ενώ το ``όλο θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με δικούς μας εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες της ΕΕ``.

    [04] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΝΟ ΚΥΠΡΟΣ

    Επανεκλογή στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) θα διεκδικήσει η Κύπρος κατά την 25η Σύνοδο του Οργανισμού, που αρχίζει τη Δευτέρα, 30 19 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

    Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν θέματα γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, όπως είναι η ασφάλεια σκαφών και προσωπικού έναντι ενδεχομένων τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων κινδύνων, περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, εκείνα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας στη ναυτιλία και άλλα.

    Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλαχτού Παμπαλλή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 November 2007 - 14:29:19 UTC