Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στόχος της Κυβέρνησης είναι η πλήρης απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως η Κύπρος δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία, όπως δεν έχασε και στην περίοδο 2004 2006.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της υλοποίησης των Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2007 2013, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, έγινε κατορθωτό το 2005 να διασφαλιστεί για την Κύπρο από τα αναπτυξιακά ταμεία της ΕΕ, συνολικό ποσό πέραν των 800 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 300 εκατομμυρίων που προνοούσε το αρχικό σχέδιο.

    «Πρέπει να προσθέσω, και ας μην κακοφανεί σε κανένα, ότι τα 800 εκατομμύρια είναι τριπλάσια του ποσού που προτάθηκε αρχικά για την Κύπρο και τετραπλάσια από το αντίστοιχο ποσό που λάβαμε για την περίοδο 2004 2006. Και αυτό επειδή εμείς διεκδικήσαμε αποφασιστικά τη δίκαιη υπόθεση μας και αξιοποιήσαμε πλήρως τις «συμμαχίες» που είχαμε αναπτύξει στο μεταξύ με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

    Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα 800 εκατομμύρια δεν αποτελούν το σύνολο των δαπανών, οι οποίες συμπληρώνονται από πολύ μεγαλύτερα κονδύλια από εθνικούς πόρους.

    Τα 800 εκατομμύρια, είπε, είναι μόνο 12% του συνόλου των δαπανών της Κυβέρνησης για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό, κοινωνική συνοχή έρευνα και καινοτομία, και προκοπή της κοινωνίας.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά την περίοδο 2007 2013, διανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων και ότι ο καθένας μπορεί να τις αδράξει έχοντας όλη τη βοήθεια στήριξη και καθοδήγηση του κράτους.

    Κύπρος και ΕΕ: Κυπριακό Οικονομία --------------------------

    Οσο η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αποχωρεί από την Κύπρο θα βρίσκεται υπό κατηγορία και αμήχανη στο εδώλιο και πρόσθεσε πως ``δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ, όσο και αν εκβιάζει, όσο και αν απειλεί, όσο και αν θωπεύεται από κάποιους, όσο και αν «συμμαχίες» οικονομικών συμφερόντων κάποιων χωρών με την Τουρκία τις οδηγούν σε ένοχη αδράνεια και ανοχή``.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι οι διακηρυγμένες ευρωπαϊκές αρχές είναι τα όπλα της Κύπρου στη διεκδίκηση των δικαίων της και σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια, δύο είναι οι άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι η πολιτική μάχη που πρέπει να δίδουμε, και δίδουμε σε όλα τα επίπεδα. Γιατί, δεν είναι άγνωστο, ούτε μυστικό πως έως την πλήρη ολοκλήρωση της, η ΕΕ παραμένει χώρος διαφορετικών εθνικών συμφερόντων, που συχνά καθοδηγούν την πολιτική κάποιων κρατών-μελών, έστω και σε παραγνώριση των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εστιάζεται η Ενωση», είπε.

    Υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν τρέφει αυταπάτες, ούτε αναμένει μαγικές λύσεις, αλλά διεκδικεί τα δίκαιά της και σε καμιά περίπτωση, δεν πρόκειται να τα απεμπολήσει.Οσο η Τουρκία, είπε, δεν αποχωρεί από την Κύπρο, όσο δεν επαναπατρίζει τους εποίκους, όσο καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, μη σεβόμενη ακόμη και την υπογραφή της, όσο δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του τ/κ πληθυσμού, θα βρίσκεται υπό κατηγορία και αμήχανη στο εδώλιο.

    «Και δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ, όσο και αν εκβιάζει, όσο και αν απειλεί, όσο και αν θωπεύεται από κάποιους, όσο και αν «συμμαχίες» οικονομικών συμφερόντων κάποιων χωρών με την Τουρκία τις οδηγούν σε ένοχη αδράνεια και ανοχή», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο δεύτερο άξονα, είπε ότι αυτός είναι η οικονομική ευρωστία της χώρας και πρόσθεσε ότι η Κύπρος δίνει κάθε μέρα εξετάσεις στην ΕΕ και η βαθμολογία της είναι άριστη λόγω της ορθής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα στοιχεία που έδωσε η ΕΕ για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τα οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο τέλος του 2007 κάτω από το 1%, το 2008 θα κυμανθεί ακόμη πιο χαμηλά, ενώ το 2009 θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά στο 0.6% του ΑΕΠ και, ίσως εξαλειφθεί εντελώς.

    Επιπρόσθετα, είπε, στοιχεία της ΕΕ σημειώνουν πως το δημόσιο χρέος από 69,1% το 2003, έπεσε σε 60,5% το 2007, και θα πέσει το 2008 σε 53,3% και το 2009 σε 49.6%.

    «Τονίζω ότι παραλάβαμε το δημόσιο χρέος σε ύψος 69,1%, το 2003 και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 6,3%», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2007 σε 2%, το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε στο 86% του μέσου όρου της ΕΕ και είναι το πιο ψηλό από όλα τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    «Αυτά δεν είναι λόγια. Είναι γεγονότα, που μαρτυρούν πεντακάθαρα, πού βρισκόταν η κυπριακή οικονομία όταν το 2003 ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, και σε πιο ζηλευτό σημείο έχει φέρει την οικονομία αυτή η διακυβέρνηση. Χωρίς την επιβολή πρόσθετης φορολογίας, χωρίς μείωση στις κοινωνικές παροχές, που αντίθετα έχουν αυξηθεί και έχουν υπερδιπλασιαστεί, για να καλύψουν τις ασθενέστερες οικονομικά κατηγορίες πολιτών», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «θεωρώ αναγκαίο να αναφερθούν αυτά, τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, γιατί στην περίοδο που διανύουμε κάποιοι είναι πρόθυμοι και με ζήλο ακατανόητο, προσπαθούν είτε να μηδενίσουν είτε να αμφισβητήσουν την επιτυχία της σωστής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε, και με ευκολία να αοριστολογήσουν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 November 2007 - 18:29:19 UTC