Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

    Απόλυτα επιτυχή, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας την επίσημη επίσκεψη του στην Τσεχία, η οποία πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Τσέχου ομολόγου του Miloslav Vlcek.

    Προβαίνοντας σε μια αποτίμηση των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο της Τσεχίας Vaclav Klaus, τον Πρωθυπουργό Mirek Topolanek, τον Πρόεδρο της Βουλής Miloslav Vlcek και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Premysl Sobotka, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι Κύπρος και Τσεχία έχουν ταύτιση απόψεων σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων, καθώς και στο Κυπριακό, στο οποίο οι δύο χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να λυθεί ειρηνικά και το συντομότερο δυνατό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και να τερματιστεί η κατοχή.

    Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``η Τσεχία, όπως και η Κύπρος, υποστηρίζει σε όλες της τις εκφάνσεις την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά τόσο ο Πρόεδρος της Τσεχίας όσο και άλλοι συνομιλητές τόνισαν πως δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ μια χώρα, όταν συνεχίζει να κατέχει έδαφος άλλης χώρας μέλους της ΕΕ``.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψής του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``επειδή παρεξηγείται κάποτε το απόλυτα (επιτυχής επίσκεψη), θα χρησιμοποιήσω τη λέξη που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας, προσθέτοντας ότι ``στο 99%, αν όχι και περισσότερο έχουμε ταύτιση απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, το Κυπριακό, τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τις προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης τους, τους κοινούς μας στόχους μας στόχους εντός της ΕΕ, την προσπάθεια να υπάρξει ισότητα και εντός της ΕΕ, δηλαδή και τα μικρά κράτη να είναι ισότιμα με τα μεγάλα``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τις επαφές του συζήτησε ``τα προβλήματα της περιοχής μας, όπως το Μεσανατολικό, την υπόθεση και την κρίση στην Τουρκία με το PKK και το πισωγύρισμα, το οποίο είναι μπροστά μας ουσιαστικά, στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και στην περιοχή μας και την υπόθεση του Ιράν`` και πρόσθεσε ότι ``αυτά τα ζητήματα έχουν επίδραση πάνω στη διεθνή πολιτική, όχι μόνο ως συγκρουσιακά ζητήματα, αλλά είναι και ζητήματα που επιφέρουν αύξηση αλματώδη στις τιμές του μαύρου χρυσού, από το οποίο εξαρτάται και η οικονομία της Τσεχίας και της Κύπρου``.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``έχουμε ταύτιση απόψεων ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν ειρηνικά και το συντομότερο δυνατό, όπως ειρηνικά``, όπως είπε, ``και το συντομότερο δυνατό, έχουμε ταύτιση απόψεων ότι πρέπει να λυθεί και το δικό μας πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και τον τερματισμό της κατοχής``.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Klaus ενδιαφέρθηκε για το Κυπριακό και υπέβαλε αρκετές ερωτήσεις.

    Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Vojtech Filip, και τον Υπουργό αρμόδιο για νομοθετικά θέματα Cyril Svoboda.

    Ο κ. Χριστόφιας συνοδεύεται κατά τις επαφές του από το Γενικό Διευθυντή της Βουλής Κωστάκη Χριστοφόρου, το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσο Γεωργίου, το Διευθυντή Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους, τον Πρεσβευτή της Κύπρου στη Τσεχία Αχιλλέα Αντωνιάδη και τον Πρεσβευτή της Τσεχίας στην Κύπρο Jan Bondy.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα επιστρέψει, μέσω Βιέννης, στην Κύπρο το Σάββατο γύρω στις 15.00.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 October 2007 - 17:29:16 UTC