Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
  • [03] ΕΕ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [04] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία με το βόρειο Ιράκ δεν είναι θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι ``οι προτάσεις μας είναι κατατεθειμένες, είναι εκεί, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από αυτό το θέμα``.

    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε δυσνόητες τις προτάσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``οι προτάσεις της ε/κ πλευράς, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως σαφείς και ξεκάθαρες, φτάνει από την πλευρά του κ. Ταλάτ να υπάρχει η πολιτική βούληση για συζήτηση γύρω από αυτές τις προτάσεις``.

    ``Οι θέσεις του κ. Ταλάτ είναι θέσεις οι οποίες ουσιαστικά άπτονται ζητημάτων καθημερινότητας, άπτονται ζητημάτων που έχουν σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και βεβαίως θέσεις οι οποίες παραπέμπουν σε μία συζήτηση για δημιουργία δεδομένων σχέσεων καλής γειτονίας με την ε/κ κοινότητα. Αυτό εμείς το θεωρούμε απαράδεκτο και βεβαίως το θεωρούμε ως μία μέθοδο η οποία παραπέμπει ουσιαστικά σε δύο κρατίδια. Εμείς έχουμε προτάσεις που αφορούν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και την ουσία του Κυπριακού, διότι απώτερος και μέγιστος στόχος μας είναι η συνολική λύση του Κυπριακού``, τόνισε.

    Οσον αφορά το χάρτη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``είμαστε έτοιμοι να βρίσκεται η περιοχή κάτω από τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ``, προσθέτοντας ότι ``είναι ένα σημείο πιο κάτω από την Ερμού που καθορίζεται το σημείο όπου θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ``.

    Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί πρόταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``υπάρχει μία θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία εμείς, σε ένδειξη καλής θέλησης, κατά τη διάρκεια που θα διεξάγεται ο διάλογος μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών στρατιωτικών αρχών, αυτός ο χώρος, αυτή η περιοχή να βρίσκεται κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτως ώστε, εάν βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο στρατιωτικών πλευρών, να προχωρήσουμε στη διάνοιξη της Οδού Λήδρας``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``εμείς πάντα, αναφορικά με το διάνοιγμα της Οδού Λήδρας, θέταμε τα θέματα ασφάλειας``.

    ``Αυτό ήταν το πρώτο και το μέγιστο επιχείρημα που θέταμε ως προϋπόθεση για να ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας. Από τη στιγμή που θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αυτή η περιοχή, αυτόματα σημαίνει πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών, δεν υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, άρα μπορεί να προχωρήσουμε σε μία συζήτηση για διάνοιγμα της Οδού Λήδρας``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν επηρεάζονται οι προτάσεις της ε/κ πλευράς από τις εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με το Κουρδικό, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``εμείς οφείλουμε να καταθέτουμε προτάσεις και να κάνουμε εποικοδομητικές εισηγήσεις, πάντα με στόχο την προοπτική επίτευξης προόδου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό``.

    ``Είναι γεγονός ότι το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία τώρα με το βόρειο Ιράκ δεν είναι θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλά από την άλλη θα έλεγα πως δεν χρειαζόταν να πάρει αυτήν την απόφαση η Τουρκία σε ό,τι αφορά το Ιράκ για να εξαγάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα πως η Τουρκία ή και η τ/κ πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην προσέλθει σε συζήτηση με βάση τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, αλλά και για άλλα θέματα τα οποία έχουμε καταθέσει ως εισηγήσεις εμείς, αλλά απλώς να παραπέμπει σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς ποια άτομα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο δικοινοτικό φόρουμ, τη σύσταση του οποίου προτείνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``θα είναι ένα δικοινοτικό σώμα πολιτών που θα αποτελείται από Ε/Κ και Τ/Κ από διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπου θα συζητούν για θέματα που τους απασχολούν, αλλά και για θέματα που αφορούν το Κυπριακό``.

    Ο κ. Πάλμας είπε, επίσης, ότι η συμμετοχή ``θα καθοριστεί σε συνεννόηση της ε/κ και της τ/κ πλευράς``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε στη Συρία, ως απεσταλμένος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της παράνομης διακίνησης επιβατών από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας. Οπως δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για τις επαφές και συζητήσεις που είχε στη Συρία με αξιωματούχους του κράτους και του παρέδωσε ``έκθεση πεπραγμένων`` μαζί με τη ``σαφή διαβεβαίωση ότι το θέμα θα διευθετηθεί συντόμως`` και ``κατά τρόπο που να ικανοποιεί τη δική μας πλευρά``.

    ``Εχω τη βεβαιότητα``, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, ``ότι το θέμα θα διευθετηθεί πριν τη μετάβαση της κ. Μαρκουλλή στη Δαμασκό``. ``Μετέβηκα στη Συρία ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο άλλωστε, μόλις τώρα, έχω δώσει και έκθεση των πεπραγμένων``, είπε ο κ. Λυσσαρίδης. ``Είμαι ικανοποιημένος``, τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι ``η αποστολή εστέφθη με επιτυχία``.

    ``Πέραν του ειδικού θέματος, στο οποίο θα αναφερθώ``, συνέχισε, ``θα πρέπει να πω ότι συνέτεινε (η αποστολή) στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Συρίας -των φιλικών - παραδοσιακών σχέσεων που υπήρχαν και που υπάρχουν- και ακόμα και για νέα βήματα, τα οποία είναι δυνατό, από κοινού, να υιοθετηθούν για ενίσχυση αυτών των σχέσεων``. ``Εχω τη διαβεβαίωση``, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ``ότι το θέμα θα διευθετηθεί συντόμως`` και ``αυτή είναι η σαφής διαβεβαίωση την οποία και μετέφερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί, σε αυτή την περίπτωση, είμαι μεταφορέας απόψεων από τον Πρόεδρο προς τη Συρία και ανάποδα``.

    [03] ΕΕ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Οι κυβερνήσεις, οι σύνδεσμοι καταναλωτών και η ΕΕ ``πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση και επιμόρφωση των καταναλωτών``, δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι ``υπάρχει συνεχής ανάγκη για επανάληψη και ο δρόμος έως το στόχο είναι μακρύς``. Πρόσθεσε ότι ``μετά την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου στις εθνικές νομοθεσίες πρέπει και να εφαρμοστούν στην πράξη τα δικαιώματα των καταναλωτών`` και ότι ``οι σύνδεσμοι καταναλωτών πρέπει να εξελιχθούν σε πραγματικά αξιόπιστες και ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης και παροχής συμβουλών και να αυξήσουν τον αριθμό των μελών τους``.

    Σε εισαγωγική του ομιλία στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα του καταναλωτή, που θα διαρκέσει εννέα μήνες, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Επιτροπή αρχίζει σήμερα την εκστρατεία της με γενικό τίτλο ``Είσαι καταναλωτής - Εχεις δικαιώματα`` στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι παρόμοια εκστρατεία έχει γίνει ήδη σε αρκετά άλλα κράτη που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ. ``Στη φάση αυτή, η εκστρατεία αγκαλιάζει, μαζί με την Κύπρο, άλλες δύο χώρες, τη Μάλτα και την Ουγγαρία``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Επίτροπος για την προστασία του καταναλωτή Μέγκλενα Κούνεβα θα επισκεφθεί την Κύπρο το Μάρτιο του 2008, για να μεταφέρει τα μηνύματα της εκστρατείας. Ανέφερε ότι η προαγωγή των δικαιωμάτων του καταναλωτή στα νέα κράτη μέλη είναι στις προτεραιότητες που έθεσε η Επίτροπος Κούνεβα, αναλαμβάνοντας τον Ιανουάριο τα καθήκοντά της, μετά την ένταξη της χώρας της, της Βουλγαρίας.

    [04] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, καταγγέλλει η Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου ``Identity, Tradition, Sovereignty`` (ITS), ύστερα από επίσκεψη στο νησί και τονίζει πως δεν πρέπει να ανοίξει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο που αφορά στην ``εκπαίδευση και τον πολιτισμό`` ενόσω οι κατοχικές δυνάμεις καταστρέφουν την Ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά και οι στρατιωτικές δυνάμεις κατέχουν ευρωπαϊκό έδαφος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ``αυτό που συντελείται από την κατοχή της βορείου Κύπρου το 1974 από τις τουρκικές δυνάμεις θεωρείται ως πολιτιστική βαρβαρότητα``, είπε ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας, Βέλγος Philip Claeys, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι ``η μακραίωνη ελληνοκυπριακή πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται συστηματικά από τους Τούρκους``.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την τουρκική κατοχή επιδεικνύεται ανοχή στην κλοπή εικόνων και την καταστροφή ιδιαίτερα σημαντικών από πολιτιστικής άποψης ψηφιδωτών καθώς και την καταστροφή 500 περίπου Ορθόδοξων εκκλησιών. Η Ομάδα ITS είναι πεπεισμένη ότι η Αγκυρα, μετά την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων από το βόρειο τμήμα του νησιού, επιχειρεί την αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα της βορείου Κύπρου με την αμετάκλητη εγκατάσταση 180.000 Τούρκων από την Ανατολία, προστίθεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 22 October 2007 - 13:29:22 UTC