Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Σοβαρότατες συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα έχουν οι τουρκικές ενέργειες και απειλές σχετικά με το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην παραχώρηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Η Κυβέρνηση, είπε η Υπουργός Εξωτερικών, έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι το διαπραγματευτικό κεφάλαιο ΕΕ Τουρκίας που αφορά την ενέργεια δεν θα μπορεί να ανοίξει.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με το Μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αυστραλίας, Nick Xenophon, είπε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, «ιδιαίτερα εάν αυτές οι απειλές της Τουρκίας υλοποιηθούν».

    Ερωτηθείσα ποιες συνέπειες μπορεί να έχουν οι τουρκικές απειλές στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι το αντίκτυπο θα είναι σοβαρό και ότι ήδη το κεφάλαιο που αφορά την ενέργεια δεν θα μπορεί να ανοίξει.

    «Σίγουρα θα έχει σοβαρό αντίκτυπο. Ηδη υπάρχει μια σοβαρότατη συνέπεια όσον αφορά το κεφάλαιο για την ενέργεια, το οποίο με αυτές τις συμπεριφορές της Τουρκίας είναι αδιανόητο να ανοίξει», υπογράμμισε.

    Η ΕΕ, είπε, έχει ήδη ενημερωθεί για τις τουρκικές απειλές, από τις πρώτες μέρες, τόσο από τη Λευκωσία όσο και από τις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, οι οποίες κατήγγειλαν την Αγκυρα.

    Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας ότι η Αγκυρα θα διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην περιοχή, εάν η Κύπρος προχωρήσει στην έρευνα για ανόρυξη πετρελαίου, η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απαντήσει στις απειλές αυτές και υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.

    «Δεν είναι νέα απειλή. Πρόκειται για την ίδια επιχειρηματολογία και τις ίδιες λεκτικές απειλές. Εχουμε απαντήσει και μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου μας στα Ηνωμένα Εθνη και μέσω δικών μας δηλώσεων όσον αφορά τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις και ενέργειες της Κύπρου βασίζονται στο διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που εμείς είμαστε συμβαλλόμενο μέρος ενώ η Τουρκία δεν είναι», είπε.

    Κληθείσα να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» σύμφωνα με το οποίο μια από τις περιοχές που έχει δοθεί άδεια από την Τουρκία να γίνουν έρευνες συμπίπτει με μια από τις περιοχές που θα κάνει έρευνες στο μέλλον η Κύπρος, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κυβέρνηση προτιμά να μην σχολιάζει δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

    «Αυτά είναι δημοσιεύματα και δεν αποτελούν ενέργειες πιστοποιημένες της τουρκικής Κυβέρνησης. Προτιμούμε να μην σχολιάζουμε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων», είπε.

    Οσον αφορά τον ισχυρισμό της ίδιας εφημερίδας ότι περισσότερες από 20 πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο, η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.

    «Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση και είμαι σίγουρη ότι και ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί να σας το επιβεβαιώσει», σημείωσε.

    Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του εκπρόσωπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι πλοία υπό κυπριακή σημαία κατάφεραν να παραβιάσουν το εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία εμποδίζοντάς τα να περάσουν σε τουρκικά λιμάνια, ανέφερε ότι αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες.

    «Από ότι έχω πληροφορηθεί, αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται. Είναι όμως ανησυχητικό ότι η Τουρκία δημιουργεί νέες καταστάσεις, οι οποίες προφανώς θα την βοηθήσουν να προχωρήσει σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, εάν υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα βέβαια παρεμπόδισης των κυπριακών πλοίων ή οποιωνδήποτε άλλων πλοίων που έχουν σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία από του να εισέρχονται στα τουρκικά λιμάνια», επισήμανε.

    Οπως είπε, «είναι πραγματικά ανησυχητικό γιατί διαβλέπουμε μια αυξημένη πρόθεση της Τουρκίας, όχι να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της, αλλά ακριβώς το αντίθετο, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην ενταξιακή της πορεία».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ψήφισμα του ελληνοαμερικανικού λόμπι για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η Υπουργός είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για να συζητηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά εξέφρασε βεβαιότητα ότι η ομογένεια θα εργαστεί προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφών προτού το θέμα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

    «Θα περάσει κάποια διαδικασία συλλογής υπογραφών μέχρι να φθάσει ο αριθμός σε ικανοποιητικό βαθμό, ούτως ώστε να μπορεί να εξεταστεί από την αρμόδια υποεπιτροπή που είναι η επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ομογένεια, όπως έκανε πάντοτε, θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 August 2007 - 15:29:22 UTC