Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΑΛΑΒΑΣΣΟΣ
  • [03] ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν προσφέρεται να δεχθεί να υπογράψει μια ολέθρια για την Κύπρο διευθέτηση, προσθέτοντας ότι εάν αυτό δυσαρεστεί κάποιους, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο πολιτικού σχεδιασμού ή πυξίδα στρατηγικής και τακτικής.

    ``Εάν κάποιοι θέλουν να με κατηγορούν ως αδιάλλακτο ή να με θεωρούν εμπόδιο στην υλοποίηση των οποιωνδήποτε σχεδιασμών τους για την Κύπρο, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω, εν γνώσει μου, σε μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσω εύφημη μνεία και να αποσπάσω πιστοποιητικά καλής, δήθεν, διαγωγής``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν φιλοδοξεί να είναι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά φιλοδοξεί να παραδώσει στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση.

    ``Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς``, είπε, ``μια γενιά περαστική από αυτό τον τόπο, να καταδικάσουμε αυτούς που θάρθουν, με την υπογραφή μιας οποιασδήποτε λύσης του εθνικού μας θέματος, απλώς για να κλείσει το κυπριακό πρόβλημα``.

    Πρόσθεσε ότι ``αν ο στόχος είναι να κλείσουμε το Κυπριακό, για να μην υπάρχει πια Κυπριακό, αν ο στόχος είναι να λέμε ``ναι`` εκεί που πρέπει να πούμε ``όχι``, τότε είχαμε μια ευκαιρία το 2004 και έχουμε και τώρα την ευκαιρία, εάν και εφόσον βέβαια αποδεχθούμε όλα όσα θέλει και απαιτεί η τουρκική πλευρά``.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι ``κάτι τέτοιο δεν είναι ευκαιρία λύσης, αλλά είναι ευκαιρία διάλυσης``, προσθέτοντας ότι ``όσοι ακόμα πιστεύουν ότι το 2004 χάσαμε μια ευκαιρία, η αλήθεια είναι ότι χάσαμε μια ευκαιρία να χαθούμε, ως κράτος και ως Ελληνισμός στην Κύπρο``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ``η απροθυμία μας να συγκατατεθούμε σε μια στρεβλή και ετοιμόρροπη διευθέτηση, δεν μπορεί να ερμηνεύεται κακόβουλα από κάποιους ως απροθυμία μας να συνεργαστούμε για εξεύρεση μιας λύσης``.

    ``Ποια λύση, στοιχειωδώς ορθή και δίκαιη μας προσφέρθηκε, και εμείς την απορρίψαμε; Ποια λύση, λειτουργική και βιώσιμη, σχεδιάστηκε, και εμείς την αρνηθήκαμε; Ποιες πραγματικές ευκαιρίες αφήσαμε να περάσουν, ποιες πρωτοβουλίες αποφύγαμε, ποιες αδιαλλαξίες επιδείξαμε ή ποιες παράλογες αξιώσεις προβάλαμε, για να δικαιολογούνται κάποιοι να μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση;``, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε ότι ``αυτό που πραγματικά δεν θέλουμε είναι μια διευθέτηση που να δικαιώνει πλήρως το θύτη και να αδικεί απολύτως το θύμα``, συμπληρώνοντας ότι ``αυτό που πραγματικά απορρίπτουμε, είναι μια ρύθμιση που να νομιμοποιεί το έγκλημα της Τουρκίας και να μονιμοποιεί, με ωραιολογίες, τις συνέπειες της εισβολής``.

    Αναφερόμενος στο μοντέλο λύσης που στοχεύει η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε: ``Μένουμε σταθεροί και ειλικρινείς στην επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλά, δεν δεχόμαστε λύση μιας συγκα-λυμμένης διχοτομικής συνομοσπονδίας. Επιζητούμε μια λύση που να επανενώνει το λαό και τη χώρα μας, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Αλλά, απορρίπτουμε μια λύση διχαστική, αδιέξοδη και απειλητική για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού``.

    ``Προσωπικά, δεν προσφέρομαι να δεχθώ και να προσυπογράψω μια ολέθρια για την Κύπρο διευθέτηση. Εάν αυτό δυσαρεστεί κάποιους, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο πολιτικού σχεδιασμού ή πυξίδα στρατηγικής και τακτικής. Εάν κάποιοι θέλουν να με κατηγορούν ως αδιάλλακτο ή να με θεωρούν εμπόδιο στην υλοποίηση των οποιωνδήποτε σχεδιασμών τους για την Κύπρο, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω, εν γνώσει μου, σε μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσω εύφημη μνεία και να αποσπάσω πιστοποιητικά καλής, δήθεν, διαγωγής``, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Συνέχισε λέγοντας: ``Δεν φιλοδοξώ να είμαι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης. Φιλοδοξώ να παραδώσω στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση. Έστω, μια λύση πικρή και οδυνηρή, μια λύση συμβιβασμού. Αλλά που να είναι, τουλάχιστον, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση``.

    Σε ό,τι αφορά τις επετείους τους πραξικοπήματος και της εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``η λήθη είναι επιλογή, η θύμηση είναι χρέος και χρέος μας είναι να θυμόμαστε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, να θυμόμαστε την προδοσία της 15ης Ιουλίου του 1974 και το αποτρόπαιο τουρκικό έγκλημα της 20ης Ιουλίου, να θυμόμαστε τη μακάβρια αφετηρία της τραγωδίας μας``.

    Διεμήνυσε, επίσης, ότι ``από την επώδυνη θύμηση αυτής της τραγωδίας πρέπει να αναχωρούμε, όχι συντετριμμένοι και απελπισμένοι, αλλά αμετάκλητα αποφασισμένοι να θωρακίζουμε, συνεχώς και με έργα, τη δημοκρατία μας και να διεκδικούμε, με πίστη και αισιοδοξία, το δίκαιό μας``.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ``χρέος όλων μας είναι να μην λυγίσουμε, να μην γονατίσουμε, αλλά να μοχθούμε και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, για ένα καλύτερο και ευτυχέστερο αύριο για την πατρίδα μας``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΑΛΑΒΑΣΣΟΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τη χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά και πρόσθεσε πως το Υπουργείο του βρίσκεται ήδη στη διαδικασία για αγορά ενός ακόμα αεροπλάνου παρόμοιου με αυτού που έχει το Τμήμα Δασών. Σε δηλώσεις στην Καλαβασό όπου μετέβη και προήδρευσε σύσκεψης με το Κοινοτικό Συμβούλιο κατά την οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη χθεσινή πυρκαγιά, ο κ. Φωτίου είπε πως «έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες, σε γεωργικά και κτηνοτροφικά υποστατικά και σπίτια».

    «Η Κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση θα σταθεί αρωγός σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί και σύντομα, αφού καταγραφούν οι ζημιές, θα παρουσιάσω πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να δούμε τη βοήθεια την οικονομική καθώς και άλλη βοήθεια που θα δοθεί στις Κοινότητες», είπε. Πρόσθεσε ακόμα πως φαίνεται ότι το θέμα των πυρκαγιών πλέον, με τα καιρικά φαινόμενα και τις ψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στην Κύπρο, είναι ένα θέμα που πρέπει «να προσέξουμε ιδιαίτερα και θα πρέπει να διαμορφώσουμε πλέον τη στρατηγική μας με αυτά τα δεδομένα».

    Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι χθες στις Βρυξέλλες, όπου είχε λάβει μέρος στη συνεδρία των Υπουργών Γεωργίας, είχε θέσει το θέμα των πυρκαγιών και πρόσθεσε πως «ιδιαίτερα οι μεσογειακές χώρες και ειδικότερα η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είχαν στηρίξει το αίτημα της Κύπρου για να δοθεί οικονομική βοήθεια». Ακόμα οι χώρες αυτές συμφώνησαν ότι πρέπει να «ληφθεί υπόψη πως με αυτά τα φαινόμενα πλέον η ΕΕ θα πρέπει να διαμορφώσει τη πολιτική της και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ταμείο, ώστε σύντομα και έκτακτα να μπορεί να δίνεται τέτοια βοήθεια από την Ενωση».

    [03] ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

    Η νέα Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλαχτού Παμπαλλή παρέλαβε την Τρίτη το Υπουργείο Συγκοινωνιών από τον απερχόμενο Υπουργό Χάρη Θράσου και ανέλαβε τα καθήκοντά της κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στο Υπουργείο. ``Ξέρω ότι πρόκειται για ένα Υπουργείο με σοβαρότατες αρμοδιότητες. Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, θα πρέπει να συμπληρωθεί το κυβερνητικό έργο, που έχει προγραμματιστεί και να τηρηθούν τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, δεν έχω να αντιτάξω τα προσόντα που κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν απαραίτητα. Δεν υπήρξα ούτε πολιτικό ούτε δημόσιο πρόσωπο, δεν είχα εμπλοκή στην πολιτική ζωή και ουδέποτε συμμετείχα σε κομματικές διαδικασίες``, είπε.

    Ο Κώστας Καδής ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας, δηλώνοντας ότι έχει επίγνωση του δύσκολου έργου που έχει ενώπιον του, αλλά και του ότι ο προκάτοχός του ανέβασε τον πήχη ``πάρα πολύ ψηλά``. Παραδίδοντας το Υπουργείο στον διάδοχό του, ο Χάρης Χαραλάμπους είπε στον κ. Καδή πως αναλαμβάνει ένα Υπουργείο με αφοσιωμένο και άριστα καταρτισμένο προσωπικό, κάτι που θα βοηθήσει στις επερχόμενες αλλαγές στον τομέα της Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι φεύγει με ήσυχη τη συνείδησή του.

    Με τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης να ολοκληρωθεί το έργο που αυτή ανέλαβε και οι στόχοι που έθεσε, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης παρέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Νεοκλή Συλικιώτη. Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως «μέχρι το τέλος αυτής της διακυβέρνησης υπάρχουν οι στόχοι, είναι το συμβόλαιό μας με το λαό, και αυτούς τους στόχους πρέπει να τους πετύχουμε», προσθέτοντας πως στόχος του είναι να ανεβάσει και άλλο τον πήχη που όπως είπε, είναι πράγματι πολύ ψηλός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 July 2007 - 13:29:14 UTC