Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΟΥΛΟΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΟΥΛΟΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν προσφέρεται να δεχθεί να υπογράψει μια ολέθρια για την Κύπρο διευθέτηση, προσθέτοντας ότι εάν αυτό δυσαρεστεί κάποιους, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο πολιτικού σχεδιασμού ή πυξίδα στρατηγικής και τακτικής.

    ``Εάν κάποιοι θέλουν να με κατηγορούν ως αδιάλλακτο ή να με θεωρούν εμπόδιο στην υλοποίηση των οποιωνδήποτε σχεδιασμών τους για την Κύπρο, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω, εν γνώσει μου, σε μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσω εύφημη μνεία και να αποσπάσω πιστοποιητικά καλής, δήθεν, διαγωγής``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν φιλοδοξεί να είναι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά φιλοδοξεί να παραδώσει στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση.

    ``Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς``, είπε, ``μια γενιά περαστική από αυτό τον τόπο, να καταδικάσουμε αυτούς που θάρθουν, με την υπογραφή μιας οποιασδήποτε λύσης του εθνικού μας θέματος, απλώς για να κλείσει το κυπριακό πρόβλημα``.

    Πρόσθεσε ότι ``αν ο στόχος είναι να κλείσουμε το Κυπριακό, για να μην υπάρχει πια Κυπριακό, αν ο στόχος είναι να λέμε ``ναι`` εκεί που πρέπει να πούμε ``όχι``, τότε είχαμε μια ευκαιρία το 2004 και έχουμε και τώρα την ευκαιρία, εάν και εφόσον βέβαια αποδεχθούμε όλα όσα θέλει και απαιτεί η τουρκική πλευρά``.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι ``κάτι τέτοιο δεν είναι ευκαιρία λύσης, αλλά είναι ευκαιρία διάλυσης``, προσθέτοντας ότι ``όσοι ακόμα πιστεύουν ότι το 2004 χάσαμε μια ευκαιρία, η αλήθεια είναι ότι χάσαμε μια ευκαιρία να χαθούμε, ως κράτος και ως Ελληνισμός στην Κύπρο``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ``η απροθυμία μας να συγκατατεθούμε σε μια στρεβλή και ετοιμόρροπη διευθέτηση, δεν μπορεί να ερμηνεύεται κακόβουλα από κάποιους ως απροθυμία μας να συνεργαστούμε για εξεύρεση μιας λύσης``.

    ``Ποια λύση, στοιχειωδώς ορθή και δίκαιη μας προσφέρθηκε, και εμείς την απορρίψαμε; Ποια λύση, λειτουργική και βιώσιμη, σχεδιάστηκε, και εμείς την αρνηθήκαμε; Ποιες πραγματικές ευκαιρίες αφήσαμε να περάσουν, ποιες πρωτοβουλίες αποφύγαμε, ποιες αδιαλλαξίες επιδείξαμε ή ποιες παράλογες αξιώσεις προβάλαμε, για να δικαιολογούνται κάποιοι να μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση;``, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε ότι ``αυτό που πραγματικά δεν θέλουμε είναι μια διευθέτηση που να δικαιώνει πλήρως το θύτη και να αδικεί απολύτως το θύμα``, συμπληρώνοντας ότι ``αυτό που πραγματικά απορρίπτουμε, είναι μια ρύθμιση που να νομιμοποιεί το έγκλημα της Τουρκίας και να μονιμοποιεί, με ωραιολογίες, τις συνέπειες της εισβολής``.

    Αναφερόμενος στο μοντέλο λύσης που στοχεύει η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε: ``Μένουμε σταθεροί και ειλικρινείς στην επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλά, δεν δεχόμαστε λύση μιας συγκα-λυμμένης διχοτομικής συνομοσπονδίας. Επιζητούμε μια λύση που να επανενώνει το λαό και τη χώρα μας, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Αλλά, απορρίπτουμε μια λύση διχαστική, αδιέξοδη και απειλητική για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού``.

    ``Προσωπικά, δεν προσφέρομαι να δεχθώ και να προσυπογράψω μια ολέθρια για την Κύπρο διευθέτηση. Εάν αυτό δυσαρεστεί κάποιους, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο πολιτικού σχεδιασμού ή πυξίδα στρατηγικής και τακτικής. Εάν κάποιοι θέλουν να με κατηγορούν ως αδιάλλακτο ή να με θεωρούν εμπόδιο στην υλοποίηση των οποιωνδήποτε σχεδιασμών τους για την Κύπρο, δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω, εν γνώσει μου, σε μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσω εύφημη μνεία και να αποσπάσω πιστοποιητικά καλής, δήθεν, διαγωγής``, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Συνέχισε λέγοντας: ``Δεν φιλοδοξώ να είμαι Πρόεδρος μιας οποιασδήποτε λύσης. Φιλοδοξώ να παραδώσω στο λαό μια καλή και βιώσιμη λύση. Έστω, μια λύση πικρή και οδυνηρή, μια λύση συμβιβασμού. Αλλά που να είναι, τουλάχιστον, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση``.

    Σε ό,τι αφορά τις επετείους τους πραξικοπήματος και της εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``η λήθη είναι επιλογή, η θύμηση είναι χρέος και χρέος μας είναι να θυμόμαστε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, να θυμόμαστε την προδοσία της 15ης Ιουλίου του 1974 και το αποτρόπαιο τουρκικό έγκλημα της 20ης Ιουλίου, να θυμόμαστε τη μακάβρια αφετηρία της τραγωδίας μας``.

    Διεμήνυσε, επίσης, ότι ``από την επώδυνη θύμηση αυτής της τραγωδίας πρέπει να αναχωρούμε, όχι συντετριμμένοι και απελπισμένοι, αλλά αμετάκλητα αποφασισμένοι να θωρακίζουμε, συνεχώς και με έργα, τη δημοκρατία μας και να διεκδικούμε, με πίστη και αισιοδοξία, το δίκαιό μας``.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ``χρέος όλων μας είναι να μην λυγίσουμε, να μην γονατίσουμε, αλλά να μοχθούμε και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, για ένα καλύτερο και ευτυχέστερο αύριο για την πατρίδα μας``.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε διάλογο.

    «Αντιμετωπίζουμε τόσες πολλές προκλήσεις σ ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της κατάστασης στην Κύπρο», είπε ο Μπαν Γκι μουν, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η διοίκησή του θα επιτύχει πρόοδο σε υφιστάμενα διεθνή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

    «Τα Ηνωμένα Εθνη κι εγώ Γενικός Γραμματέας έχουμε εμπλακεί (σε συζητήσεις) με πολλούς ηγέτες σ ολόκληρο τον κόσμο. Εχω συνομιλήσει τηλεφωνικά και συναντήθηκα προσωπικά μαζί τους 5-6 φορές -χωρίς να ανακοινώνεται πάντοτε- για να εξετάσουμε όλες τις περιοχές και τις προκλήσεις. Κι επειδή κάποιοι δημοσιογράφοι μου είπαν ότι είμαι απρόσωπο άτομο, ακόμη και στα παρασκήνια ήμουν πολύ δραστήριος».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε πως «είχα ξανά μια πολύ καλή συνομιλία με ένα από τα δύο μέρη του Κυπριακού, τον κ. Ταλάτ, την Παρασκευή και συνεχίζω να ενθαρρύνω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε διάλογο. Κι αυτό θα συνεχίσω να πράττω».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 July 2007 - 11:29:16 UTC