Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Προβλήματα στην ολοκλήρωση του έργου της αποναρκοθέτησης αλλά και για το αποχετευτικό Λευκωσίας δημιουργούνται μετά την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να διατεθούν τα 4 εκ. ευρώ που απαιτούνται, από το ποσό των 259 εκ. ευρώ που θα διατεθούν, σύμφωνα με το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο, ως οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αυτό ανέφερε, μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας η επικεφαλής της Ομάδας Επαφής Υψηλού Επιπέδου για τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα του Ευρωκοινοβουλίου, Μέχτιλντ Ρότε.

    Οπως είπε η κ. Ρότε, ο Τ/Κ ηγέτης ενημέρωσε την Ομάδα Επαφής κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα κατεχόμενα ότι το ποσό των 259 εκ. ευρώ προορίζεται για έργα στην τ/κ κοινότητα και όχι για δικοινοτικά έργα, όπως είναι η αποναρκοθέτηση και το αποχετευτικό της πρωτεύουσας.

    Ενημερώνοντας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τους στόχους και την αποστολή της Ομάδας Επαφής, η κ. Ρότε είπε ότι ελπίζεται ότι θα δημιουργηθεί γέφυρα επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η δημιουργία της Ομάδας, όπως είπε, ήταν μια αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 και επιθυμία είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης της τ/κ κοινότητας.

    Μιλώντας σε σχέση με τις επαφές και συναντήσεις που είχαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, η κ. Ρότε έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση με τον Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συζήτησαν «την κατάσταση σε ό,τι αφορά στη διαδικασία επανένωσης το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα, όπως, επίσης, το θέμα του απευθείας εμπορίου».

    «Πληροφορηθήκαμε ότι δεν έγινε ιδιαίτερη πρόοδος στο απευθείας εμπόριο», είπε η κ. Ρότε και πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρεσβευτή της Πορτογαλίας η οποία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ την 1 Ιουλίου, και άλλους πρεσβευτές, τα μέλη της Ομάδας Επαφής δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και για την επίλυση του Κυπριακού.

    «Εκφράσαμε την ευχή να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος», είπε η κ. Ρότε.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της απορρόφησης της κοινοτικής βοήθειας και πιθανά μέτρα για αύξηση του βαθμού απορρόφησης. «Μέχρι στιγμής απορροφήθηκαν μόνο 17 εκ. ευρώ», είπε η κ. Ρότερ και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα πρέπει να απορροφηθεί το σύνολο της οικονομικής βοήθειας.

    «Ο κ. Ταλάτ μας πληροφόρησε για κάποια προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του κανονισμού περί της οικονομικής βοήθειας», είπε στη συνέχεια η κ. Ρότε και συμπλήρωσε ότι αυτό αφορά την πιθανή εξαίρεση δικοινοτικών έργων, ενώ η Ομάδα Επαφής βλέπει θετικά τη χρηματοδότηση της αποναρκοθέτησης και του αποχετευτικού της Λευκωσίας από το υπό αναφορά ποσό, καθώς έμεινε πολύ λίγος χρόνος για την πλήρη απορρόφηση.

    Στη συνέχεια, η κ. Ρότε αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε η Ομάδα Επαφής με τη Δήμαρχο Λευκωσίας και το λεγόμενο δήμαρχο του κατεχόμενου μέρους της πρωτεύουσας, με τους οποίους συζήτησαν το θέμα του αποχετευτικού.

    Με ευχαρίστηση «είδαμε ότι οι παραδοσιακές σχέσεις και συνεργασία των δύο δημάρχων συνεχίζεται», είπε και σημείωσε τη σημασία της συνέχισης του αποχετευτικού λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    «Η καλή παράδοση αντανακλάται, επίσης, στο συντεχνιακό φόρουμ», είπε η κ. Ρότε και πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής συνεργάζονται για χρόνια «και είμαστε πολύ ευτυχείς γι αυτή τη συνεργασία».

    Η Ομάδα Επαφής είχε, επίσης, κάποιες άλλες συναντήσεις «οι οποίες για διάφορους λόγους δεν υποστηρίχθηκαν πλήρως από όλα τα μέλη της Ομάδας και ως εκ τούτου ένα μέλος δεν παρευρέθηκε και συγκεκριμένα στη συνάντηση με την επιτροπή αποζημιώσεων» που δημιούργησε το κατοχικό καθεστώς, όπου πληροφορήθηκαν ότι «μέχρι στιγμής εξετάστηκαν 20 υποθέσεις» εκ των οποίων, όπως είπε η κ. Ρότε, «για τις 17 υποθέσεις έγινε πληρωμή αποζημίωσης, στις τρεις έγινε επιστροφή, ενώ στις δύο συμφωνήθηκε ανταλλαγή περιουσιών".

    «Αλλά φυσικά υπάρχουν πολλές αντιθέσεις σε ό,τι αφορά αυτή την επιτροπή κατά πόσον είναι επίσημα αναγνωρισμένη ή όχι», είπε η κ. Ρότε και πρόσθεσε ότι «έγινε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η απόφαση για την υπόθεση Αρέστη μιλά για τα συμφέροντα αυτής της συγκεκριμένης ομάδας".

    Η κ. Ρότερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην έκθεση που υποβλήθηκε στην Ομάδα Επαφής από ένα αρχαιολόγο για ανασκαφές στις κατεχόμενες περιοχές.

    Η Ομάδα Επαφής έθεσε αυτά τα δύο θέματα, όπως είπε η κ. Ρότε, στον Υπουργό Εξωτερικών και στον Υπουργό Παιδείας αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν μαζί τους. Η κ. Ρότε είπε ότι υπάρχει διαφορετική ερμηνεία των γεγονότων σε ό,τι αφορά αυτά τα δύο ζητήματα.

    Στη συνέχεια, η κ. Ρότε αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε η Ομάδα Επαφής με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους φοιτητές, μέσα από την οποία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «σίγουρα θέλουν να συνεχιστεί η συνεργασία των κοινοτήτων».

    Τέλος, έκανε αναφορά στην επιθυμία των παράνομων πανεπιστημίων στα κατεχόμενα να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας της Μπολόνια. Το θέμα έθεσαν οι ευρωβουλευτές υπόψη του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση της ε/κ πλευράς.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεκαοκτώ Βρετανοί βουλευτές και από τα δυο κύρια πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένης της Τζόαν Ράιαν, Ειδικής Αντιπροσώπου για την Κύπρο, παρευρέθησαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε σε αίθουσα της Βουλής η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, αφήνοντας, με τις ομιλίες τους, το συμπέρασμα ότι παρουσιάζεται μια νέα μορφή κινητικότητας για το Κυπριακό με κύριο αίτημα την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Η Τζόαν Ράιαν, στην πρώτη της αυτή εμφάνιση μετά το διορισμό της, τόνισε την ανάγκη έναρξης συνομιλιών στα πλαίσια της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου λέγοντας ότι η αποστολή της, ενώ δεν σημαίνει ανάληψη νέας πρωτοβουλίας, διερμηνεύει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει στην εξεύρεση ολοκληρωμένης, δίκαιης και διαρκούς λύσης. Επίσης, έγινε αναφορά στην πρόθεση αριθμού βουλευτών να ζητήσουν ειδική για το Κυπριακό συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών David Miliband.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα προσπάθειες της Κυβέρνησης σε σχέση με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του κοινοβουλευτικού κόσμου και ευχήθηκε όπως αυτός είναι ο τελευταίος χρόνος εκδηλώσεων με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής. Οι Βρετανοί βουλευτές στις ομιλίες τους σημείωσαν πως η εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς τη λύση, πως μια διευθέτηση πρέπει να έχει την υποστήριξη και των δυο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες και ότι ο διορισμός της Τζόαν Ράιαν μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για πρόοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 July 2007 - 11:29:17 UTC