Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΚΦΙΚΒ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • [01] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στο περιεχόμενο της νέας συνθήκης της Κοινότητας, ενώ οι εργασίες τις διακυβερνητικής διάσκεψης για την προετοιμασία των νομικών κειμένων, θα ξεκινήσουν στο τέλος Ιουλίου. Στη Σύνοδο Κορυφής την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Λιλλήκα.

    Η επίτευξη συμφωνία αποτελεί προϊόν πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων εξαιτίας των εντόνων αντιδράσεων μέχρι την τελευταία στιγμή της Πολωνίας. Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας τρεις φορές με τον Πολωνό Πρόεδρο, Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος από την πλευρά του βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία στη Βαρσοβία με τον δίδυμο αδελφό του, Πρωθυπουργό της χώρας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι. Μάλιστα στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης έλαβαν ενεργό μέρος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και οι Πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας, Τόνι Μπλερ και Χοσέ-Λουίς Σαπατέρο.

    Η πολιτική ηγεσία της Πολωνίας ζητούσε αρχικά μια ριζική αναθεώρηση της στάθμισης των ψήφων κάθε κράτους μέλους στις αποφάσεις του Συμβουλίου. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κράτη μέλη, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση του 2004 αποτελεί προϊόν λεπτών ισορροπιών. Μετά την άρνηση των υπολοίπων εταίρων η Πολωνία έκανε μια δεύτερη πρόταση να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή της απόφασης του 2004 μέχρι το 2020, ζητώντας παράλληλα την αύξηση του αριθμού των ψήφων της.

    Τελικά, και αφού η κ. Μέρκελ απείλησε του Πολωνούς ότι θα συγκαλέσει τη διακυβερνητική διάσκεψη για την προετοιμασία της συνθήκης χωρίς αυτούς, βρέθηκε την τελευταία στιγμή ένας συμβιβασμός, ο οποίος κρίθηκε ικανοποιητικός από τους αδελφούς Καζίνσκι. Ο εν λόγω συμβιβασμός προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι το 2017, ενώ αυξάνει από 4 σε 5 τον ελάχιστο αριθμό χωρών που θα μπορούσε να «μπλοκάρει» μια κοινοτική απόφαση με τη συγκέντρωση αναστέλουσας μειοψηφίας.

    Εκτός της Πολωνίας σοβαρότατες ενστάσεις επί της αρχικής πρότασης της γερμανικής προεδρίας, είχε και η Μεγάλη Βρετανία. Από τα τρία βασικά αιτήματά της ικανοποιήθηκαν πλήρως τα δύο και εν μέρει το τρίτο.

    Ειδικότερα, η Μεγάλη Βρετανία πήρε εξαίρεση από την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την προστασία των εργαζομένων. Οι Βρετανοί ζητούσαν την εξαίρεση προκειμένου να αποφύγουν την τροποποίηση της εργατικής τους νομοθεσία που είναι διαφορετική από εκείνη των υπολοίπων κρατών μελών.

    Οι Βρετανοί πήραν επίσης εξαίρεση και από την κατάργηση του βέτο στη λήψη αποφάσεων στους τομείς της δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης (αστυνομική συνεργασία). Το Λονδίνο δεν θα μπορεί να «μπλοκάρει» τις αποφάσεις, αλλά ούτε θα είναι υποχρεωμένο και να τις εφαρμόζει.

    Στο τρίτο θέμα που αφορά τη θέσπιση θέσης υπουργού εξωτερικών της ΕΕ, οι Βρετανοί αρχικά ήταν εντελώς αντίθετοι, αλλά προσέκρουσαν στην κατηγορηματική άρνηση των υπολοίπων κρατών μελών. Τελικά, εκείνο που πέτυχαν είναι να μην ονομάζεται υπουργός εξωτερικών, αλλά ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα, ενώ διασφάλισαν και τα αυτονόητα, δηλαδή ότι τα κράτη μέλη θα κρατήσουν την αυτονομία τους σχετικά: με την άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής, τις σχέσεις με τις τρίτες χώρες και την εκπροσώπησή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ο ύπατος εκπρόσωπος θα είναι ταυτόχρονα και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η απόφαση προβλέπει επίσης τη θέσπιση θέση Προέδρου της ΕΕ, ο οποίος θα πρέπει να είναι νυν ή πρώην Πρωθυπουργός, θα έχει θητεία 2,5 ετών και θα προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής, ενώ θα εκπροσωπεί και την Κοινότητα στη διεθνή σκηνή.

    Σε σχέση με το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος, που είχε απορριφθεί από τους Γάλλους και τους Βρετανούς, υπάρχουν αλλαγές με τους συμβολισμούς. Δηλαδή αφαιρέθηκε η λέξη σύνταγμα και η νέα συνθήκη θα ονομάζεται μεταρρυθμιστική, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης ο ύμνος και η σημεία.

    Ο στόχος που τίθεται είναι να τεθεί σε ισχύ η μεταρρυθμιστική συνθήκη μέχρι τον Ιούνιο του 2009, ώστε να συμπέσει με τις επόμενες ευρωεκλογές. Αναφορικά με τη λήψη των αποφάσεων μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου το 2017, θα ισχύει η συνθήκη της Νίκαιας.

    Οι παραπάνω αλλαγές, που δεν παραπέμπουν πλέον σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, θα επιτρέψουν σε ορισμένα χώρες να επικυρώσουν τη νέα συνθήκη μέσω των εθνικών κοινοβουλίων και όχι με δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα κάνει νέα δημοψήφισμα, ενώ την κοινοβουλευτική διαδικασία θα ακολουθήσουν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στη σημερινή φάση του Κυπριακού αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού, δήλωσε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Σε ομιλία του στην Γιορτή του Κρασιού που διοργάνωσε η εφημερίδα «Παροικιακή» στο Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας αναγνώρισε ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της λύσης του Κυπριακού, αλλά υπογράμμισε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει μια λειτουργική και δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λύση και όχι λύση ανεξαρτήτως περιεχομένου.

    Επέκρινε την τουρκική πλευρά για παρελκυστική πολιτική στο Κυπριακό και επεσήμανε πως με την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για συνολική λύση του προβλήματος, όπως επιθυμεί η τουρκική πλευρά, θα καταλήξουν πουθενά με αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

    [03] ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΚΦΙΚΒ

    Στην εκτίμηση της αξίας της κατεχόμενης ή απροσπέλαστης ακίνητης περιουσίας 300 επιπλέον ατόμων το χρόνο, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για στεγαστικά δάνεια, προχωρεί το Κτηματολόγιο, προκειμένου να βοηθηθεί ο Φορέας να ανταποκριθεί καλύτερα στον αυξανόμενο αριθμό στεγαστικών αιτήσεων που παρατηρείται.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι με την εξέταση 300 επιπλέον στεγαστικών αιτήσεων από το Κτηματολόγιο, πέραν αυτών που εξετάζονται κάθε χρόνο για το συγκεκριμένο σκοπό, ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να εξαντλήσει τα ποσά που του παραχωρεί το κράτος κάθε χρόνο για στεγαστικά δάνεια, μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού του Φορέα.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) Ακης Πούρος είπε ότι ο Φορέας έχει τη δυνατότητα φέτος να εξετάζει διπλάσιες στεγαστικές αιτήσεις από αυτές που εξετάστηκαν πέρσι και οι οποίες ανήλθαν στις 550.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι οι βαθμολογίες των παγκύπριων εξετάσεων για σκοπούς απόλυσης καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.moec.gov.cy.

    Ο Διευθυντής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας Τάσος Μιχαήλ ανακοίνωσε ότι οι αρχικές βαθμολογίες στα γραπτά των Παγκύπριων Εξετάσεων για σκοπούς απόλυσης είναι έτοιμες και διαβιβάστηκαν στις γραμματείες των σχολείων για περαιτέρω επεξεργασία και έκδοση απολυτηρίων.

    Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την κατανομή των θέσεων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, στο τέλος Ιουνίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μιχαήλ είπε πως οι απόφοιτοι από τα πρώτα αποτελέσματα μπορούν να κάνουν μια εκτίμηση εάν εξασφάλισαν θέση στα Πανεπιστήμια και σε ποιο περίπου κλάδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 June 2007 - 11:29:16 UTC