Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι όσο η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, που δρα στα κατεχόμενα, δεν ακυρώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα κάνει τη δουλειά του.

    Κληθείς, στο περιθώριο του Συμποσίου του ΑΚΕΛ να σχολιάσει τις ενέργειες Ταλάτ, ο οποίος προτρέπει τους Ε/Κ πρόσφυγες να προσφεύγουν άφοβα στην παράνομη επιτροπή των κατεχομένων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι την επιτροπή η Τουρκία δεν την έχει δημιουργήσει τυχαία.

    Όπως είπε «είναι αντιπερισπασμός στις αποφάσεις και τις θέσεις του ΕΔΑΔ, το οποίο θεωρεί παράνομο το κατοχικό καθεστώς και υποτελές και θεωρεί επίσης την Τουρκία ως την αιτία του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως η μάχη που θα δοθεί στο τέλος της ημέρας στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχει αίσιο πέρας για να τερματιστούν και οι εκκλήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάικλ Μόλερ, για το ψήφισμα που πρόκειται να υιοθετηθεί την προσεχή Πέμπτη για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος ανέμενε ότι ο κ. Μόλερ δεν θα κατηγορήσει σε αυτό το στάδιο την τ/κ πλευρά.

    «Βεβαίως», είπε «θα ήθελε κανείς να ήταν πιο καθαρά τα πράγματα, αλλά εφόσον θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ανέμενα -όχι ότι θέλω- πως ο κ. Μόλερ δεν θα κατηγορήσει σε αυτό το στάδιο την τ/κ πλευρά».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Συμφωνία Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων μεταξύ Κύπρου Συρίας θα υπογράψει ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Συρία.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, το κείμενο της συμφωνίας έχει συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, και το Πρωτόκολλο για Συνεργασία με βάση την Τουριστική Συμφωνία.

    Ο κ. Σαρρής που βρίσκεται στη Συρία συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία προκειμένου να συμμετάσχει στην Πέμπτη Σύνοδο της Κυπρό-Συριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Συνεργασία που υπογράφτηκε στις 21 Ιουνίου 1975 μεταξύ των δυο χωρών.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής θα ανασκοπηθεί η συνεργασία που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα μεταξύ των δυο χωρών στους διάφορους τομείς.

    Θα εξεταστούν, επίσης, τρόποι ώστε οι υφιστάμενοι δεσμοί φιλίας μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας να ενισχυθούν περαιτέρω στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της γεωργίας, του τουρισμού, των τελωνείων και φορολογίας, των τραπεζών, των μεταφορών, της υγείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

    Μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής θα υπογραφεί σχετικό Πρωτόκολλο που θα καλύπτει τρόπους προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε διάφορους τομείς.

    [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης Μόρφου ανακηρύσσεται το Σάββατο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, σε ειδική τελετή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Στον κ. Παπούλια θα απομενηθεί επίσης το Κλειδί του Δήμου της Μόρφου. Μετά την τελετή, θα λειτουργήσει η φωτογραφική έκθεση ``Μόρφου - Κραυγή αγωνίας``

    ``Είναι για εμάς αυτό το γεγονός``, είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ``πολύ σημαντικό και θέλουμε, μέσα από την απόφασή μας αυτή, να τιμήσουμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στο πρόσωπο αυτού να τιμήσουμε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους για τα όσα έχουν κάνει και για τα όσα έχουν προσφέρει στον αγώνα της μαρτυρικής μας πατρίδας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 9 June 2007 - 11:29:12 UTC