Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - UNDP
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΛΟΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - UNDP

    Αδιανόητη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, την πιθανότητα τμήμα του UNDP να μεταφέρει τα γραφεία του στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας έτσι αρχές που βασίζονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» ότι ένα τμήμα του UNDP θα μεταφέρει τα γραφεία του στα κατεχόμενα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το UNDP όπως και όλες οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών «δραστηριοποιούνται σε χώρες μέλη του Οργανισμού μετά από σχετική συμφωνία και εξουσιοδότηση των κρατών μελών».

    Αναμένουμε, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, «ότι το UNDP θα σεβαστεί και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι το UNDP θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα παραβιάζουν είτε αυτές τις αρχές είτε δεν θα έχουν την έγκριση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Μάλτα όπου θα συμμετάσχει στην Τρίτη Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, που γίνεται κάθε έξι μήνες σε διαφορετική χώρα της Μεσογείου.

    Πρόσθεσε ότι σκοπός της Συνόδου είναι να συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών θέματα που αφορούν τις μεσογειακές χώρες σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης κοινών προσεγγίσεων και κοινών θέσεων.

    ``Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό, την πολιτική καλής γειτονίας και τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη και επέκταση των προγραμμάτων αυτών στη Μαύρη Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο και άλλα θέματα όπως το Μεσανατολικό» κατέληξε.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Η νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της στο διεθνές δίκαιο δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν απογοητευτικό αν οι έρευνες για πετρέλαιο διεύρυναν τη διαίρεση ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο νησί».

    [03] ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που φαίνεται να έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, είπε ότι «η σωστή προσέγγιση των δύο κυβερνήσεων ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στα πλαίσια του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Αυτή την τοποθέτηση θεωρούμε ότι θα έχουν και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Σημείωσε επίσης ότι «είναι κυρίαρχο δικαίωμα των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευθούν τα οποιαδήποτε αποθέματα πλούτου που έχουν είτε εντός της θάλασσάς τους είτε εντός του εδάφους τους. Παρεμβάσεις όπως αυτές της Τουρκίας αποδεικνύουν έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ότι η Τουρκία είναι πολύ μακράν ακόμα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά την πολιτική της κουλτούρα και το σεβασμό της κυριαρχίας των γειτονικών της κρατών».

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΛΟΙΑ

    Ελέγχεται ως ``ανακριβής`` η είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    ``Αυτό που συνέβη είναι ότι μία τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κινήθηκε χθες κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κύπρου, εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ήδη κατέπλευσε στη βάση της Μερσίνας``, προσθέτει ο κ. Πασιαρδής


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 February 2007 - 14:29:20 UTC