Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατήγγειλε τη δημογραφική αλλοίωση των κατεχόμενων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία μετέφερε πάνω από 160.000 Τούρκους έποικους στις κατεχόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα οι έποικοι να υπερισχύουν των 80.000 Τουρκοκυπρίων σε αναλογία 2 προς 1.

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το ότι το 36,4% του εδάφους της βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, για πάνω από 32 χρόνια, υποστήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και προς όλα τα κράτη μέλη.

    Δεχόμενος, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Κύπρο Csaba Lovro, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μια άλλη αρνητική εξέλιξη στα κατεχόμενα είναι η παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών μέσω μιας, άνευ προηγουμένου, οικοδομικής έκρηξης και `πωλήσεων`, κυρίως σε ξένους``, οι οποίοι, όπως είπε, ``με αυτό τον τρόπο θέτουν τον εαυτό τους ενώπιον αστικών και ποινικών διαδικασιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα νομικών ενεργειών εναντίον τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τέτοιων περιουσιών``.

    Σημείωσε δε ενδεικτικά ότι στις κατεχόμενες περιοχές, το 88% της γης ανήκει σε Ελληνοκύπριους και μόνο το 12% ανήκει σε Τουρκοκύπριους.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο Ούγγρος Πρεσβευτής είπε ότι ``από την αρχή, η Ουγγαρία παρείχε σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες που στόχευαν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσω ενός ειρηνικού διαλόγου`` και πρόσθεσε ότι ``μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων μερών, σε αρμονία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης``.

    Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ουγγαρία στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών και που θα συνεχίσει να συνεισφέρει και επισήμανε ότι η 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ``σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις ζωές των δυο χωρών μας όπως και στις διμερείς μας σχέσεις``.

    Απορρίπτοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον όρο ``οικονομική απομόνωση`` των Τουρκοκυπρίων, αντέταξε την αποτελεσματική υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ανέφερε ως παραδείγματα, πέρα από την ψήφιση και υποστήριξη της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, την παραχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης ενός γενναιόδωρου πακέτου μέτρων που περιέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλειας, εκπαιδευτικά επιδόματα και άλλα.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ``έχουν εκδοθεί στους περισσότερους Τουρκοκύπριους μετά από αίτησή τους, διάφορα νομικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαβατήρια και ταυτότητες και έτσι δύνανται να απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που εργοδοτούνται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας έχει σημαντικά αυξηθεί, και ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής βοήθειας και των ωφελημάτων, το κατά κεφαλήν εισόδημα της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια φθάνοντας τα 11.000 δολάρια Αμερικής.

    Πρόσθεσε ότι ``η ούτω καλούμενη `οικονομική απομόνωση` των Τουρκοκυπρίων είναι ένας μύθος ο οποίος στοχεύει σε πολιτικά κέρδη όπως την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και είναι για αυτό``, όπως είπε, ``που πρόσφατα η τουρκική πλευρά έχει σταματήσει να μιλά για `οικονομική απομόνωση` και τώρα προβάλλει το σύνθημα της `διεθνούς` απομόνωσης``.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ``η άρνηση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και, κυρίως, η υπεροπτική μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας σε σχέση με την Κύπρο, έχει προκαλέσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, την αναστολή 8 κεφαλαίων και την απόφαση ότι κανένα κεφάλαιο δεν θα κλείνει, εκτός εάν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ``.

    ``Η ανασκόπηση προόδου που θα λάβει χώρα περί τα τέλη των ετών 2007, 2008 και 2009, ίσως οδηγήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν η Τουρκία συνεχίσει τη μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας και δεν ομαλοποιήσει τις σχέσεις της και αναγνωρίσει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης``, επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε σχέση με τις κυπρο-ουγγρικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού εξήρε το άριστο επίπεδο τους, ανέφερε ότι η πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Ούγγρου Προέδρου και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα στη Βουδαπέστη τον περασμένο Οκτώβριο, έδωσαν την ευκαιρία για επαναδιαβεβαίωση των εξαίρετων αυτών σχέσεων, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Από την πλευρά του, ο Ούγγρος Πρεσβευτής είπε ότι η Ουγγαρία και η Κύπρος ήταν πάντοτε ενσωματωμένα και αναπόσπαστα μέρη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι ``η ιστορία και ο πολιτισμός μας, μας ενώνουν με την ήπειρο μας, ενδυναμώνοντας την ταυτότητά της και εμπλουτίζοντας τις αξίες της κοινότητας των ευρωπαϊκών κρατών με μοναδικούς τρόπους``.

    ``Η ένταξη στην ΕΕ δεν αφορά μόνο την κατάθεση αιτημάτων σε δικαιώματα και ωφελήματα, αλλά επίσης και ανάληψη της ευθύνης και της υποχρέωσης για τήρηση και ανάπτυξη αυτών των κοινών ευρωπαϊκών αξιών``, είπε ο κ. Lovro, προσθέτοντας ότι ``τα νέα κράτη μέλη έχουν αποδείξει ότι είναι πολύτιμοι συντελεστές στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική σημασία μιας ενοποιημένης Ευρώπης».

    Ο Ούγγρος Πρεσβευτής είπε ακόμη ότι αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς του στόχους να αναγνωρίσει πιθανούς νέους τομείς στη συνεργασία των δύο χωρών εντός της ΕΕ και να συμβάλει στη διαμόρφωση κοινών θέσεων και πρόσθεσε ότι αναμένει ένα αριθμό σημαντικών επισκέψεων ανάμεσα στις δύο χώρες να πραγματοποιηθούν εντός του 2007.

    Η ουγγρική οικονομία, συνέχισε, η οποία αναπτύσσεται σταθερά σύμφωνα με τις οδηγίες, όπως αυτές καθορίζονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, καλωσορίζει, μεταξύ άλλων, επενδυτές από την Κύπρο, προσφέροντάς τους ευνοϊκές συνθήκες.

    Είπε ακόμη ότι η Ουγγαρία και η Κύπρος ``έχουν ενδιαφέρον να βοηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να διευρύνουν και να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους διασυνδέσεις και να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας, διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των χωρών μας τόσο στη διευρυνόμενη ευρωπαϊκή αγορά όσο και στην παγκόσμια οικονομία``.

    Ανέφερε ότι ``η Ουγγαρία δικαίως είναι περήφανη για το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων φοιτητών σπούδασαν στα Πανεπιστήμια της και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους αυτοί οι φοιτητές έγιναν διακεκριμένα μέλη της κυπριακής κοινωνίας, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τη φήμη του ουγγρικού εκπαιδευτικού συστήματος``.

    Ο κ. Lovro είπε ότι ``η Κύπρος - η ιδιαίτερα όμορφη και φιλόξενη χώρα σας, γεμάτη από ιστορικά μνημεία - είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Ούγγρων τουριστών και τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι έχουν επισκεφθεί την Κύπρο``.

    ``Οι Ούγγροι που ζουν μόνιμα στη χώρα σας, οι Κύπριοι που διαμένουν στην Ουγγαρία και οι Σύνδεσμοι Φιλίας που εγκαθιδρύθηκαν από αυτούς έχουν δημιουργήσει την πολύ σημαντική αστική διπλωματία που αποτελεί αναντικατάστατο μέρος των επίσημων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας``, κατέληξε ο κ. Lovro.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 22 January 2007 - 14:29:21 UTC