Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΓΝΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΓΝΟΥΜΕΝΟΙ

    Τη σταθερή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεργασθεί, με κάθε καλή θέληση, για προώθηση της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας παράλληλα πως ``εκτροπή από αυτή τη διαδικασία, με μια άλλη κίνηση προς άλλη κατεύθυνση, σημαίνει αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών που καταβάλλονται για υλοποίηση μιας Συμφωνίας, που με δική μας πρωτοβουλία πέτυχαν τα Ηνωμένα Εθνη``.

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι για την Πολιτεία και για τον ίδιο προσωπικά ``προτεραιότητα ενδιαφέροντος και προσπάθειας και θα παραμείνει προτεραιότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανσή του`` και επισήμανε ότι ``δεν νοείται σωστή επίλυση του Κυπριακού, χωρίς σωστή επίλυση του θέματος των αγνοουμένων``.

    Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια των προτομών του ήρωα Σάββα Αντωνιάδη και του αγνοούμενου Τάκη Παναγιώτου, την Κυριακή στη Γιόλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``οι φωνές που αόριστα και αδιευκρίνιστα ακούονται από μερικούς, για ανάληψη μιας άλλης ή παράλληλης πρωτοβουλίας`` με αυτή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ``είναι φωνές χωρίς νόημα και ουσία, αφού νόημα και ουσία μπορεί να έχει μονάχα η διαδικασία που ήδη υπάρχει και εξελίσσεται, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών``,

    ``Αυτό απαιτούν τα Ηνωμένα Εθνη, σε αυτή τη διαδικασία συμμορφώνεται πλήρως η δική μας πλευρά και σε αυτή την προσπάθεια, αναμένεται να συμβάλει, έμπρακτα και ειλικρινά, η τουρκική πλευρά``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ``έντονες, συνεχείς και ειλικρινείς είναι οι προσπάθειές μας για επίλυση του εθνικού μας θέματος``.

    ``Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλαμβάνω συνέχεια, για να πείσω τους προκατειλημμένα αμετάπειστους, ότι θέλουμε και επιδιώκουμε μια λύση το συντομότερο δυνατό. Αισθάνομαι, όμως, την ανάγκη να επαναλάβω και τώρα, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε μια οποιαδήποτε στρεβλή και άδικη διευθέτηση, απλώς για να κλείσει το Κυπριακό``, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι ``μια τέτοια διευθέτηση δεν κλείνει το Κυπριακό, απλώς, το επικαλύπτει με την ψευδαίσθηση της λύσης`` και προειδοποίησε ότι ``ένα τέτοιο κλείσιμο θα είναι ολέθριο για την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``ο αγώνας μας δεν είναι για να `κλείσει` μόνο τυπικά και με μια εύθραυστη συμφωνία το Κυπριακό``, αλλά ``για να λυθεί σωστά και μόνιμα το Κυπριακό, με μια λύση που στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα επανενώνει πραγματικά τη χώρα μας, την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς``.

    Διαβεβαίωσε ότι ``θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, διεκδικώντας αυτά που δικαιούμαστε και αυτά που αξίζει ο μεγαλομάρτυρας λαός μας, με πίστη, με υπευθυνότητα, με σύνεση και με αδούλωτο φρόνημα, μέχρι την τελική δικαίωση``.

    Δεν απαιτείται, συνέχισε, πολλή πολιτική διορατικότητα για να διαπιστώσουμε το αυτονόητο, ότι η συνέχιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό εμπερικλείει κινδύνους για σταδιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με τη στήριξη και την ενθάρρυνση των ισχυρών συμμάχων της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``χρέος μας και ευθύνη μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να διεξάγουμε καθημερινές πολιτικές μάχες για να τους αποτρέψουμε και μέχρι την ώρα``, όπως είπε, ``με αγώνες πολλούς το επιτυγχάνουμε``.

    Ούτε αποτελεί, πρόσθεσε, σωστή και υπεύθυνη πολιτική ότι ενόψει των κινδύνων, η μόνη διέξοδος, η μόνη πορεία, η μόνη άλλη πρωτοβουλία είναι να δεχθούμε διαδικασίες και προτάσεις, που θα οδηγήσουν σε μια λύση δημιουργίας δύο χωριστών νομικών οντοτήτων στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``μια τέτοια επιλογή με μαθηματική βεβαιότητα θα καταλήξει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο``.

    ``Μπορεί για την τουρκική πλευρά να προέχουν τα εντυπωσιακά τεχνάσματα και οι παραπλανητικές κινήσεις, για μας, όμως, προέχουν τα ουσιαστικά βήματα και οι σοβαρές προσπάθειες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις, που να οδηγούν και να καταλήγουν στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι ``ο στόχος της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους δεν υποβοηθά την επιδίωξη μιας ορθής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης`` και πρόσθεσε ότι ``όσοι, έστω και έμμεσα, στηρίζουν αυτό τον τουρκικό στόχο, στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και την πρωτοβουλία για μια σύντομη λύση``.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ``αδιάκοπες και έντονες θα συνεχίσουν να είναι οι προσπάθειές μας για τεκμηριωμένη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενού μας``.

    Ανέφερε ότι ``πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι το δράμα της αβεβαιότητας για την τύχη των αγνοουμένων μας, όπως και οι άλλες τραγικές πτυχές που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, είναι συνυφασμένα με τη σωστή επίλυση του Κυπριακού`` και επισήμανε ότι ``δεν νοείται σωστή επίλυση του Κυπριακού, χωρίς σωστή επίλυση του θέματος των αγνοουμένων``.

    ``Γνωρίζει πολύ καλά η Παγκύπρια Οργάνωση των Συγγενών των Αγνοουμένων, με την οποία βρίσκομαι σε συνεχή επαφή και συνεργασία, ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι για την Πολιτεία και για μένα προτεραιότητα ενδιαφέροντος και προσπάθειας και θα παραμείνει προτεραιότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανσή του``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ``για μας, αυτό το θέμα δεν είχε και δεν έχει οποιαδήποτε πολιτική διάσταση, είναι καθαρά ανθρωπιστικό θέμα``.

    Είπε ακόμη ότι ``η ευαισθησία του θέματος, αλλά και η δέσμευση που αναλάβαμε, δεν μας επιτρέπουν να λέμε πολλά και δημόσια``, προσθέτοντας, όμως, ότι ``πολλά πράττουμε, στα διεθνή όργανα και θεσμούς και μέσα στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής, για να επιλυθεί οριστικά και τεκμηριωμένα αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, που η εκκρεμότητά του βασανίζει ψυχικά, και για τόσα χρόνια, τους συγγενείς των αγνοουμένων, αλλά και όλους μας``.

    Αναφερόμενους στους δύο ήρωες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι προτομές τους, ``θα αποκαλύπτουν, νοερά και για πάντα, τη λεβεντιά τους και την αρετή τους`` και ``θα είναι σιωπηλοί κατήγοροι για το αποτρόπαιο δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που βύθισε το λαό και τον τόπο μας στην πιο μεγάλη τραγωδία της ιστορίας μας``.

    Οι αμίλητες προτομές, επισήμανε, θα στέλλουν μηνύματα που υπενθυμίζουν τις ευθύνες και το χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

    ``Είμαστε χρεωμένοι απέναντι σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν ή που η τύχη τους αγνοείται. Το ιστορικό χρέος μας απέναντι τους είναι να δικαιώσουμε τον αγώνα τους, τις προσδοκίες και τα οράματά τους και να δικαιώσουμε τις θυσίες αυτών που έπεσαν, αλλά και τις ελπίδες όλων των συγγενών των αγνοουμένων μας, που εναγώνια αναζητούν, για τόσα χρόνια, να διακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων τους``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, αποδεχόμενος πρόσκληση του ομολόγου του Αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας Χαράλαμπου Κουλέντη, πραγματοποιεί από 22 έως 23 Ιανουαρίου επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η επίσκεψη του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία πραγματοποιείται σε συνέχεια της επισκέψης του Αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της ελληνοκυπριακής αστυνομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Επισήμων Συνομιλιών που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2006 και της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το 1993.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Αρχηγών, θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου, αστυνομικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Δημοσχάκης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Σοφοκλή Σοφοκλέους, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αντη Τρυφωνίδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, καθώς και με τον Πρέσβυ της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο Δημήτρη Ράλλη.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΕΕ

    Κοινή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θα καλείται η Επιτροπή να αναλάβει δράση και έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πρόβλημα με την ανομβρία, αποφάσισαν να αποστείλουν, ύστερα από εισήγηση της Κύπρου, οι Υπουργοί Γεωργίας των Μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Λευκωσία. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας Μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ με θέμα ``Μεσογειακή γεωργία ΕΕ και νέες προκλήσεις``.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι ``είναι υποχρέωση της ΕΕ να στηρίξει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αυτές τις χώρες, ενόψει και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας``. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η κοινή οργάνωση αγοράς για φρούτα και λαχανικά, το μέλλον του πολύ σημαντικού τομέα της προώθησης του κρασιού και των αμπελοοινικών προϊόντων και το πολύ σημαντικό θέμα της ανομβρίας, το οποίο, όπως είπε, ``προβληματίζει τις πλείστες μεσογειακές χώρες``.

    Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε ``τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο`` το θέμα της ανομβρίας και σημείωσε ότι η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στα 58 εκατομμύρια μέτρα νερού. Αναφέροντας ότι ``η συμμετοχή και η βοήθεια του πολίτη σε αυτή την περίοδο είναι σημαντική``, ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν μέτρα και σημαντικά κίνητρα εξοικονόμησης νερού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Θεόδωρος Μπασιάκος ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση και είπε ότι αυτές οι συναντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, ``θα δώσουν μια ώθηση στην προώθηση των συμφερόντων των αγροτικών τομέων των χωρών της Μεσογείου και των εισοδημάτων των αγροτών της Μεσογείου``. Ανέφερε ότι ``ο αγροτικός τομέας της Μεσογείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα`` τόσο λόγω ανταγωνισμού όσο και λόγω εγγενών δυσκολιών και πρόσθεσε ότι ένα από τα προβλήματα που τέθηκαν στη συνάντηση είναι ``αυτό της λειψυδρίας και της ανάγκης λήψης μέτρων από την ΕΕ τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τη στήριξη των καλλιεργειών αλλά και των παραγωγών που πλήττονται``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 January 2007 - 12:29:13 UTC