Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [03] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΗΛΙΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Η απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου δεν νομιμοποιεί με κανέναν απολύτως τρόπο την παράνομη αγορά και κατοχή ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και δεν αίρει την παρανομία της κατοχής των περιουσιών αυτών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    ``Αντίθετα``, τόνισε ο κ. Πασιαρδής μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ``βεβαιώνει ότι η παρανόμως κατεχόμενη ελληνοκυπριακή περιουσία ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και ότι οποιοσδήποτε αγοραστής ή εκμεταλλευτής αυτής της περιουσίας καταπατεί ξένη ιδιοκτησία``.

    Οταν ζητήθηκε να σχολιάσει τις θριαμβολογίες εκ μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας για την υπόθεση Οραμς, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το όλο θέμα δεν έχει κλείσει``.

    ``Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα έχει τον τελευταίο λόγο``, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ``ασχέτως, βέβαια, της χθεσινής απόφασης και της αναμενόμενης εξέλιξης του όλου θέματος, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Κύπριου πολίτη να διεκδικεί την παρανόμως κατεχόμενη περιουσία του``.

    ``Και ασφαλώς δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι `οι ατομικές προσπάθειες στο θέμα των περιουσιών είναι δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού` ``, είπε ο κ. Πασιαρδής.

    ``Οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού``, συνέχισε, ``δεν επηρεάζονται από την άσκηση ατομικών δικαιωμάτων. Επηρεάζονται μόνο από την έλλειψη καλής θέλησης και πολιτικής βούλησης για επίτευξη λύσης. Και αυτή η έλλειψη δεν χαρακτηρίζει τη δική μας πλευρά``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Πάγια και σταθερή θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι η εκπλήρωση από την Τουρκία, στο ακέραιο και χωρίς όρους, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``εάν η Τουρκία συνεχίσει να αρνείται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, τότε το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά το σύνολο των εταίρων της ΕΕ``.

    Ο κ. Πασιαρδής κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρναρτ Μποτ για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και του ζητήθηκε να διευκρινίσει το ακριβές νόημα του συμβιβασμού αυτού.

    ``Εάν εννοούσε συζήτηση της γνωστής πρότασής μας και της γνωστής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Λουξεμβούργο``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``όσον αφορά το απευθείας εμπόριο με άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ, με ταυτόχρονη επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του και με το μορατόριουμ όσον αφορά την εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τότε είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο και αυτή την πρόταση``.

    ``Ομως``, συνέχισε, ``είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά επιδεικνύει όχι απλώς απροθυμία, αλλά και άρνηση να συζητήσει αυτή την πρόταση και επομένως δεν μπορούμε να συζητούμε μόνοι μας και μεταξύ μας μια τέτοια πρόταση``.

    [03] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΗΛΙΟΣ

    H τακτική του Γερμανού πιλότου του μοιραίου Μπόινγκ ήταν κάθε φορά να είναι ο κυρίαρχος του παιγνιδιού στο πιλοτήριο και δεν θα λάμβανε υπόψη το συγκυβερνήτη Πάμπο Χαραλάμπους, ισχυρίστηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής, ο Βρετανός πιλότος Robert Lascelles.

    Αντεξεταζόμενος από το συνήγορο των συγγενών των θυμάτων Μάριο Χαρτζιώτη, ο μάρτυρας είπε ότι είχε πετάξει πολλές φορές - ίσως 40 - με το συγκυβερνήτη Πάμπο Χαραλάμους και οι εντυπώσεις που αποκόμισε γι` αυτόν ήταν κυρίως ότι ``ήταν κύριος, εξαιρετικά επαγγελματίας συγκυβερνήτης``.

    Εξάλλου, αντεξεταζόμενος από το δικηγόρο της Μπόινγκ Ξένιο Ξενόπουλο, ο Βρετανός πιλότος είπε ότι οι πιλότοι που πετούν τα αεροσκάφη της κατασκευάστριας εταιρείας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τα προβλήματα που συναντώνται κατά την πτήση και ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την ασφάλεια των πτήσεων.

    Δεύτερη μάρτυρας που κατέθεσε ήταν η αεροσυνοδός Δέσποινα Μαντζουράνου, η οποία ανέφερε ότι σε ολόκληρο το χρόνο που εργάστηκε στην εταιρεία πέταξε έντεκα φορές με το αεροσκάφος που συνετρίβη.

    ``Σε όλες τις πτήσεις αντιμετωπίζαμε διάφορα τεχνικά προβλήμα. Αλλοτε είχαμε χαμηλή θερμοκρασία, σε σημείο που να φοράμε βαρετά ρούχα, και άλλοτε ζέστη. Τις πλείστες φορές ήταν παγωνιά και φορούσα σακκάκι. Επίσης πολλές φορές στην πόρτα στην αριστερή πλευρά έσταζαν νερά. Μια φορά έσβησα το φούρνο φαγητού αλλά συνέχιζε να είναι αναμμένος``, ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 September 2006 - 17:29:19 UTC