Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [04] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - `ΗΛΙΟΣ`

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Ακόμη και μετά την απόφαση του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς, εξακολουθεί να είναι παράνομη η αγορά ή κατοχή ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα και όποιος καταπατεί ξένη ιδιοκτησία θα βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές διαδικασίες εναντίον του, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς v. Aποστολίδη, ο κ. Πασιαρδής σημειώνει ότι το βρετανικό Δικαστήριο υποστήριξε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σημειώνουν ότι οι Ελληνοκύπριοι παραμένουν ιδιοκτήτες της γης τους στην κατεχόμενη περιοχή.

    Επίσης, άτομα που παράνομα κατέχουν ιδιοκτησία και ισχυρίζονται ότι είναι ``νέοι ιδιοκτήτες`` δεν είναι ιδιοκτήτες αλλά καταπατούν ξένη ιδιοκτησία, και πρέπει να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης, αφού διαπράττουν το αδίκημα της καταπάτησης ξένης περιουσίας.

    Οσον αφορά το διαδικαστικό μέρος, η ερημοδικία εναντίον των Οραμς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ταχεία εφαρμογή της απόφασης στη Βρετανία, ενώ ο κ. Αποστολίδης εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή του άλλες διαδικασίες που θα επιτρέψουν εφαρμογή της απόφασης στη Βρετανία.

    Ο κ. Πασιαρδής αναφέρει ότι υπάρχει προσφυγή στο Βρετανικό Εφετείο όσον αφορά τις διαδικασίες επιβολής δικαστικών αποφάσεων της ΕΕ, όμως το θέμα θα αποφασιστεί τελικά στο Λουξεμβούργο μετά από παραπομπή από το Εφετείο.

    Ο Εκπρόσωπος επισημαίνει το γεγονός ότι το βρετανικό Δικαστήριο εκδήλωσε απροθυμία και δήλωσε αναρμοδιότητα εμπλοκής στη διαδικασία εκτέλεσης των αποφάσεων κυπριακών δικαστηρίων εναντίον εκείνων που παράνομα κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία.

    ``Σύμφωνα με τον Βρετανό Δικαστή, το να εκτελεστούν τέτοιες αποφάσεις αποτελεί `ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο δεν αρμόζει να επιλυθεί με ιδιωτική προσφυγή στα δικαστήρια`. Ο δικαστής υπογράμμισε ότι ο κατάλληλος θεσμός για κάτι τέτοιο ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την Τουρκία στη θέση του κατηγορουμένου``, σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Πασιαρδής.

    Περαιτέρω αναφέρει ότι από την απόφαση προκύπτει πρώτον πως το έδαφος στο ψευδοκράτος είναι ``έδαφος εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας``, και δεύτερον ότι τα κυπριακά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία πάνω σε όλο το έδαφος που βρίσκεται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τρίτον, ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσίας στην τουρκοκρατούμενη περιοχή παραμένουν οι ιδιοκτήτες της γης τους.

    Τέταρτον, ότι οι ``νόμοι`` του ψευδοκράτους δεν μπορούν να στερήσουν από τους ιδιοκτήτες τον τίτλο ιδιοκτησίας της γης τους.

    Ενα πέμπτο σημείο που επισημαίνει ο κ. Πασιαρδής είναι ότι άτομα που σκοπεύουν να αγοράσουν ή κατέχουν γη που ανήκει σε εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες (τους πραγματικούς κατόχους τίτλων ιδιοκτησίας) καταπατούν ξένη ιδιοκτησία και πρέπει να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο Βρετανός Δικαστής δίδει αριθμό τεχνικών ερμηνειών του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης της ΕΕ και του Κανονισμού 44/2001 και υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο ``δεν είχε εφαρμογή σε σχέση με θέματα που αφορούν την περιοχή`` που ελέγχεται από το ψευδοκράτος.

    ``Στην ουσία η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ήταν ότι δεν θα εφάρμοζε μιαν ταχεία διαδικασία της ΕΕ σύμφωνα με την οποία τα δικαστήρια χωρών μελών της ΕΕ αναγνωρίζουν και εκτελούν τις πολιτικές δικαστικές αποφάσεις ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ``, προσθέτει ο Εκπρόσωπος.

    Σημειώνει ότι έστω και αν η απόφαση του Δικαστή ήταν λανθασμένη, και ίσχυε η διαδικασία, ο Δικαστής θεώρησε ότι υπήρχαν εξαιρετικές περιστάσεις και υποστήριξε ότι η κ. Οραμς δεν είχε στη διάθεσή της αρκετό χρόνο σε διάστημα 13 ημερών να προβεί σε διευθετήσεις για την υπεράσπισή της.

    Ο Δικαστής, προσθέτει ο κ. Πασιαρδής, θεώρησε ότι θα είχε δυσκολίες στην εξεύρεση ελληνόφωνου δικηγόρου γιατί κατοικούσε στην κατεχόμενη περιοχή και αμφέβαλλε κατά πόσον θα ήταν σε θέση να βρει Ελληνοκύπριο δικηγόρο στις ελεύθερες περιοχές.

    ``Θεωρώ τον εν λόγω ισχυρισμό προσβλητικό για τους Κύπριους δικηγόρους``, αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του κ. Πασιαρδή.

    Προσθέτει ότι ο κ. Αποστολίδης έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Βρετανικού Δικαστηρίου στο Αγγλικό Εφετείο και υπάρχει επίσης η δυνατότητα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

    ``Στο μεταξύ, υπάρχουν άλλες διαδικασίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κ. Αποστολίδης για επιβολή της απόφασης που εξασφάλισε από το κυπριακό δικαστήριο``, αναφέρει.

    ``Οποιες και αν είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες, η απόφαση καθιστά σαφές ότι άτομα που παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης καταπατούν αυτή την ιδιοκτησία και δυνατόν να κινηθούν δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους``, καταλήγει ο κ. Πασιαρδής.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρναρτ Μποτ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό αφού, όπως είπε, ``η κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Κύπρου και Τουρκίας προκαλεί ανησυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες``.

    Ο κ. Μποτ, ο οποίος είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λιλλήκα ανέφερε ότι η Τουρκία, παρά τις διαβεβαιώσεις της, δεν έχει εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση και δεν άνοιξε τα σύνορά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι διατύπωσε τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα να πεισθεί η Τουρκία, από άλλες χώρες που έχουν πολιτικές σχέσεις μαζί της, να εκμεταλλευτεί το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την αξιολόγησή της τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2007, ο οποίος προνοεί έσοδα ύψους 3,31 δισεκατομμυρίων λιρών και δαπάνες ύψους 4,06 δισ. λιρών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είπε πως ο προϋπολογισμός διαθέτει αυξημένα έσοδα κατά 10,7% και δαπάνες αυξημένες κατά 1%. Εξήγησε ότι η αύξηση των εσόδων οφείλεται στη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και στον ψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που φτάνει το 4%.

    Είπε πως η κατάσταση της οικονομίας το 2006 είναι ``πάρα πολύ καλή`` και πρόσθεσε: ``Είναι μια εύρωστη οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 4% περίπου, εγγεγραμμένη ανεργία στο 3,7%, δημοσιονομικό έλλειμμα που θα βρίσκεται στο 2% στο τέλος του χρόνου, δημόσιο χρέος 67% και πληθωρισμό 2,6% ελαφρότερα περισσότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος``. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων φορολογιών μέσα στο 2007. Οπως είπε, οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ ή 140 εκ. λίρες περίπου και η μείωση του δημόσιου χρέους στο 64% από 67% που είναι σήμερα

    [04] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - `ΗΛΙΟΣ`

    Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η εξέταση μαρτύρων για την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας "Ηλιος" που κατέπεσε πέρυσι στο Γραμματικό Αττικής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 121 επιβαίνοντες.

    Χθες κατέθεσε ο Βρετανός πιλότος Robert Lascelles που εξακολουθεί να απασχολείται στην ``Ηλιος``. Είπε ότι όλα τα αεροπλάνα Μπόινγκ παρουσιάζουν το πρόβλημα αποσυμπίεσης και οι χειριστές πιλότοι τους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να αντεπεξέρχονται.

    Ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι δύο πιλότοι στο μοιραίο αεροσκάφος, αν δεν έχαναν τον πολύτιμο χρόνο με το να επικοινωνήσουν για το πρόβλημα στο έδαφος, τότε δεν θα υπήρχαν οι επιπτώσεις που ακολούθησαν με τον χαμό τόσων ανθρώπων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 September 2006 - 9:29:21 UTC