Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΣΚ - Ε/Κ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ
  • [03] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη για ανάληψη ευθύνης τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να επιβάλουν στην Τουρκία το σεβασμό των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Δώρου Λοϊζου, που δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1974.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος αναμένει και προσδοκά να ανταποκριθεί η άλλη πλευρά στη δική μας καλή θέληση, ώστε να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η συγκυρία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη για την επίλυση του Κυπριακού και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Εργασίας τόνισε πως δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται η συνέχιση του αναχρονισμού και της παραφωνίας της τουρκικής κατοχής.

    ``Οφείλουν τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να επιβάλουν στην κατοχική Τουρκία το σεβασμό των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, αλλά και τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο κυπριακός λαός στο σύνολό του έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσει στη γη που τον γέννησε αφέντης και διαφεντευτής, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, πραγματικής ελευθερίας και ασφάλειας`` είπε.

    Αυτό, συνέχισε, μπορεί να γίνει μόνο με την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, στα πλαίσια του ΟΗΕ και της ΕΕ, που να διασφαλίζει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, την επιστροφή των προσφύγων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την επανένωση της πατρίδας μας.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη πάρει πρωτοβουλία και με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου ανάμεσα στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ, έχουν τεθεί οι βάσεις για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού και της χάραξης μιας πορείας προς τη λύση``, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Λευκωσία αναμένει και προσδοκά ``να ανταποκριθεί η άλλη πλευρά στη δική μας καλή θέληση, ώστε να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η συγκυρία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη για την επίλυση του Κυπριακού και την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων του λαού μας``.

    Αναφερόμενος στη δράση του Δώρου Λοΐζου, ο κ. Βασιλείου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μαθητής τότε ο Δώρος Λοΐζου συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και, ως εθελοντής, υπηρέτησε τη θητεία του στην τότε νεοσύστατη Εθνική Φρουρά.

    Αργότερα εβρισκόμενος στην Ελλάδα εκδιώχθηκε από τη Χούντα των Αθηνών και έτσι έδωσε από την Κύπρο τη δική του μάχη ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών. Προασπιστής της δημοκρατίας και της νομιμότητας, βρίσκεται τον Ιούλιο του 1974 στην πρωτοπορία της αντίστασης στην Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια στο Καϊμακλί όπου οργάνωσε αντιστασιακούς πυρήνες.

    Τελικά, κατέληξε, ο γνήσιος οραματιστής και πρωτοπόρος ποιητής δολοφονείται το πρωί της 30 Αυγούστου 1974 ενώ συνόδευε το Βάσο Λυσσαρίδη στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Ο Δώρος, σημείωσε ο Δρ. Βασιλείου, κατέστη έτσι φωτεινή μορφή της αντίστασης για προάσπιση της δημοκρατίας στην Κύπρο.

    [02] ΕΣΚ - Ε/Κ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

    Φοβερή κλιμάκωση της συνεχιζόμενης αυθαιρεσίας της κατοχικής δύναμης και του κατοχικού καθεστώτος καταγγέλλει η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), με αφορμή την παράταση της παράνομης κράτησης δύο Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων. Αναφέρει παράλληλα ότι θα συγκαλέσει επειγόντως σύσκεψη όλων των αρμοδίων στα ΜΜΕ ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός μέτρων μπροστά σ` αυτή την απαράδεκτη και καταδικαστέα κατάσταση συνεχιζόμενης απαγωγής και δίωξης λειτουργών του Τύπου.

    Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει ότι ``λεγόμενο στρατιωτικό δικαστήριο διέταξε σήμερα, Σάββατο 26 Αυγούστου 2006 την περαιτέρω παράνομη κράτηση του δημοσιογράφου Αδωνι Παλληκαρίδη και του εικονολήπτη Νικήτα Δαλίτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ έως την ερχόμενη Δευτέρα, με πρόσχημα τη συνέχιση των `αστυνομικών` ερευνών, ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους``.

    Στο πλευρό των δύο ταλαιπωρηθέντων δημοσιογράφων βρισκόταν καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής δοκιμασίας τους εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, ο οποίος κατήγγειλε ότι ``επρόκειτο για μια προειλημμένη απόφαση, που συνιστά φοβερή κλιμάκωση της ανυπόφορης πρόκλησης κατά των λειτουργών του Τύπου και της ελευθεροτυπίας από τις κατοχικές δυνάμεις``. Επίσης στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων βρέθηκαν και Τουρκοκύπριοι συνάδελφοι του τουρκοκυπριακού Συνδικάτου Τύπου, Μπασίν Σεν, σημειώνει η ανακοίνωση.

    [03] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι αρκετό απλώς να απαιτεί άμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογή του πρωτοκόλλου, αλλά πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα ασκηθούν τα νόμιμα ευρωπαϊκά δικαιώματα της Κύπρου, για να ανασταλεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μέχρι τη συμμόρφωσή της.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο πεσόντων και στη δέηση για τους αγνοούμενους της Αχερίτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει ότι η διαδικασία που άρχισε με τις τεχνικές επιτροπές είναι «δυστυχώς ήδη ναρκοθετημένη από τη στάση της Τουρκίας, παρά τη δική μας δεδομένη καλή θέληση. Στόχος της Τουρκίας, είπε, είναι η αξιοποίηση της διαδικασίας για αποφυγή υλοποίησης των δεσμεύσεων της.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης «δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμιά διασύνδεση της διαδικασίας των τεχνικών επιτροπών με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ή με άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων που στην ουσία είναι ο αυτοεγκλωβισμός που επιβάλλεται από την Τουρκία και τη δοτή τουρκοκυπριακή ηγεσία».

    [04] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

    Σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα και των αρχηγών των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη 28 και 29 Αυγούστου. Σκοπός είναι η ενημέρωση των αρχηγών των διπλωματικών αποστολών από τον Υπουργό Εξωτερικών και το Γενικό Διευθυντή για τρέχοντα θέματα πολιτικής, η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με βάση τις εμπειρίες των αρχηγών διπλωματικών αποστολών στις χώρες διαπίστευσής τους και ο συντονισμός με τους Διευθυντές Διευθύνσεων του Υπουργείου καθώς και με άλλες Υπηρεσίες.

    Οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και το Διευθυντή Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλωνα Κασίνη, ενώ θα συναντηθούν με το Κυπριακό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 August 2006 - 11:29:18 UTC