Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΠΟΔΗΜΟΙ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ
  • [04] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΠΟΔΗΜΟΙ - ΟΜΙΛΙΑ

    Το μόνο ενδιαφέρον και η μόνη προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας πλευρά, αλλά εξαρτάται και από την τουρκική πλευρά.

    Είπε επίσης πως δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως θα αποφύγει να εκφράσει αισιόδοξες ή απαισιόδοξες εκτιμήσεις και δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί για να μεταφραστεί σε πράξεις και ορατά αποτελέσματα η γραπτή συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    Προσφωνώντας την 21η σύνοδο των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ και το Γ Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι η δική μας πλευρά εργάζεται, με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα, για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Ανέφερε ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η επιμονή της στο μύθο περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και οι κατά καιρούς ακραίες δηλώσεις και αρνητικές εκδηλώσεις της δεν συμβάλουν ούτε στην προώθηση εφαρμογής της συμφωνίας ούτε στην προώθηση του στόχου για μια ορθή, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού ανέφερε ότι από τη μονογραφή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επτά συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης των θεμάτων ουσίας, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τόνισε τη δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη «να μη δημοσιοποιούμε, να μη σχολιάζουμε και να μη διαρρέουμε οτιδήποτε αφορά τις συζητήσεις σε αυτές τις συναντήσεις».

    Πρόσθεσε πως «εμείς τηρούμε, με συνέπεια, αυτή τη δέσμευσή μας, και όταν ακόμα προκαλούμαστε. Δεν παρασπονδούμε από τα συμφωνηθέντα και δεν ενδιαφερόμαστε ούτε για παιχνίδια εντυπώσεων ούτε για παιχνίδια επίρριψης ευθυνών. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση που να έχουμε απαντήσει σε κατηγορίες και αβάσιμους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς, ή που να έχουμε παρασυρθεί σε ανταλλαγή επικρίσεων και αιτιάσεων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «σαφώς προβλέπει ταυτόχρονη και παράλληλη συζήτηση, από τεχνικές επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων, θεμάτων που αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και θεμάτων ουσίας του Κυπριακού».

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου δεν ήταν μια αιφνιδιαστική και απρόσμενη εξέλιξη, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Παρίσι, τον περασμένο Φεβρουάριο, στη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Αφού ανέφερε ότι επεδίωξε να έχει τη συνάντηση στο Παρίσι, χωρίς θορύβους, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς αχρείαστες προαγγελίες, «όταν κάποιοι στην Κύπρο και στο εξωτερικό μας κατηγορούσαν ότι επαναπαυόμαστε στην ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό», σημείωσε ότι η συνάντηση και η συμφωνία στο Παρίσι «ήταν αποτέλεσμα δικής μας πρωτοβουλίας».

    «Αυτοί που μας κατηγορούσαν διαψεύσθηκαν, προσπάθησαν στη συνέχεια να υποτιμήσουν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μας, παρουσιάζοντάς το ως γεγονός χωρίς συνέχεια και χωρίς ιδιαίτερη σημασία», είπε, προσθέτοντας πως «και πάλιν διαψεύσθηκαν, με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    Πρόσθεσε δε πως θα επιχαίρουμε, «εάν η συμφωνία δηλαδή της 8ης Ιουλίου αποδειχθεί γόνιμη και παραγωγική και ανοίξει το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε μια τελική λύση του Κυπριακού. Και αν, επιτέλους, οι γνωστοί κύκλοι και επικριτές παύσουν να επινοούν δικαιολογίες για την τουρκική αδιαλλαξία και να εφευρίσκουν άλλοθι στην τουρκική πλευρά, όταν αρνείται να επιδείξει εποικοδομητική στάση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευσή της πλευράς μας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως η σημερινή κατάσταση πραγμάτων δεν είναι λύση και τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν αποτελεί λύση μια εύθραυστη και ετοιμόρροπη διευθέτηση που φαινομενικά θα κλείει το Κυπριακό, ενώ στην πραγματικότητα θα το αφήνει εκκρεμές.

    Είπε ότι η λύση πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη που θα επανενώνει το χώρο, την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία, θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και η οποία θα στηρίζεται στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και στις αξίες της ΕΕ.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «στον αγώνα μας για δικαιοσύνη και δικαίωση, έχουμε τη σταθερή αλληλεγγύη και συμπαράσταση της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και ολόκληρου του Ελληνισμού. Εχουμε τη βοήθεια και τη στήριξη των αποδήμων Ελλήνων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το μόνο που ζητά από τους απόδημους η κυβέρνηση είναι «διάλογο για να συναποφασίζουμε, συνεργασία για να προχωρούμε στην υλοποίηση κοινών στόχων και συστράτευση σε μια κοινή προσπάθεια για τη λύτρωση της βασανισμένης μικρής πατρίδας μας».

    Επανέλαβε ότι οι αποσπασματικές και μεμονωμένες προσπάθειες είναι δύσκολο να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τόνισε στους απόδημους ότι η δύναμη τους βρίσκεται στη συλλογικότητα, η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από τη μαζικοποίηση τους και η πολιτική ισχύς τους συναρτάται με τη δυνατότητα τους να πείθουν ότι εκπροσωπούν οργανωμένα και μεγάλα σύνολα και όχι παρέες και μικρές ομάδες, τουλάχιστον όσον αφορά τη γενική στρατηγική και πολιτική.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι κάνει χάρη στους απόδημους όταν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους και επιλύει τα προβλήματά τους στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δυνατότητές της και πρόσθεσε: «νοιώθουμε ότι έχουμε ευθύνες απέναντί σας και προσπαθούμε να τις υλοποιούμε».

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν μεν δυσκολίες στη διαδικασία που άρχισε μετά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεργαστεί για τη γρήγορη έναρξη των εργασιών των επιτροπών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

    «Η θέση μας είναι σαφής. Εμείς είμαστε εποικοδομητικοί. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά ελπίζουμε η τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί στη γρήγορη έναρξη των εργασιών των επιτροπών που είναι αναγκαία για την προετοιμασία των πολιτικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του συνεδρίου των αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία.

    Ερωτηθείς εάν έχει διευθετηθεί η συνάντηση που επίκειτο με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι «δεν επίκειτο συνάντηση. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου λέει ότι οι αρχηγοί των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται από καιρού εις καιρό για να εποπτεύουν το έργο των επιτροπών, να δίνουν οδηγίες και να διεξάγουν διαπραγματεύσεις πάνω στο έδαφος που ετοιμάζουν οι επιτροπές, όπως και όταν χρειαστεί».

    «Το σημαντικό τι είναι; Εάν θα γίνει ή όχι η συνάντηση; Η εάν θα έχει λόγο να γίνει;» σημείωσε.

    [03] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ

    Με γαλλικό στρατιωτικό ελικόπτερο μεταβαίνει την Πέμπτη το πρωί στη Βηρυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, καθώς και με τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα αρχίσει την επίσκεψή του στη Βηρυτό με μια σύντομη περιοδεία στην καταστραμμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περιοχή της λιβανικής πρωτεύουσας.

    Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας Φουάντ Σινιόρα και θα έχει συνομιλίες με το Λιβάνιο ομόλογό του Φαουζί Σαλούκ. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Ελία Αουντι.

    [04] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ

    Αναχώρησε την Τετάρτη από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Βηρυτό η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

    Η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Αμάν της Ιορδανίας και την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Ισραήλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 August 2006 - 11:29:19 UTC