Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για επαναπατρισμό 70 περίπου Κυπρίων υπηκόων που βρίσκονται στο Λίβανο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Απαντώντας σε ερώτηση μετά την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, ο κ. Ζακχαίος είπε πως περίπου 70 Κύπριοι έχουν επικοινωνήσει είτε με την πρεσβεία μας στη Βηρυτό είτε με την υπηρεσία κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Κύπρο.

    Οπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ η κυπριακή κυβέρνηση προσφέρθηκε να μεταφέρει και Ευρωπαίους υπηκόους, που βρίσκονται στο Λίβανο και επιθυμούν να αναχωρήσουν από τη χώρα λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ``οι διευθετήσεις οι δικές μας, οι οποίες γίνονται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι προγραμματίζουμε μία πτήση η οποία θα γίνει απόψε προς τη Δαμασκό για να φέρει άτομα τα οποία το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πληροφορηθεί ότι βρίσκονται στο Λίβανο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο μέσω Δαμασκού``.

    Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι η πτήση θα πραγματοποιηθεί νοουμένου ότι θα ολοκληρωθούν οι διευθετήσεις και θα ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις.

    Πρόσθεσε ότι αν και η κανονική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών προς Δαμασκό είναι αύριο, εντούτοις ``προτίθενται να κάνουν έκτακτη πτήση σε αντικατάσταση της πτήσης προς το Λίβανο που θα κάναμε απόψε για να φέρουν όλα εκείνα τα άτομα τα οποία βρίσκονται στο Λίβανο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο``.

    Ερωτηθείς πώς έχουν ειδοποιηθεί τα άτομα που βρίσκονται στο Λίβανο ότι θα πραγματοποιηθεί η αποψινή έκτακτη πτήση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ``δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διευθετήσεις, αλλά επειδή τα άτομα αυτά είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένουν την ολοκλήρωση των διευθετήσεων και θα ενημερωθούν οι ίδιοι από το Υπουργείο Εξωτερικών``.

    Είπε, επίσης, ότι ``εμείς θα ανακοινώσουμε ότι θα κάνουμε αυτή την πτήση και έτσι θα ενημερωθούν, τόσο από το γραφείο μας στο Λίβανο όσο και από την Πρεσβεία μας στο Λίβανο``.

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποιες διευθετήσεις γίνονται για να μεταφερθούν στη Δαμασκό τα άτομα που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο από το Λίβανο, ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ότι ``αυτό είναι θέμα το οποίο διευθετεί το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει να κινηθούν οδικώς``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η σημασία των εξελίξεων που σηματοδότησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το περασμένο Σάββατο θα διαφανεί ασφαλώς από τη συνέχεια που θα έχει η όλη προσπάθεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι για να έχει συνέχεια χρειάζεται πρώτα από όλα να συμφωνηθούν τα θέματα ουσίας που θα συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση ``Μνήμη Μακαρίου και Αντίστασης``, που διοργάνωσε το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ` Παναγιάς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι προϋπόθεση επιτυχίας του αγώνα είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΔΗΣΥ θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.

    Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του Μακαρίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, ``παρά την έλλειψη εμπειρίας, ο Μακάριος κατάφερε με επάρκεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής και να αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Κύπρου``.

    Για στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``η ύπαρξη της κατοχής και του ντε φάκτο διαχωρισμού είναι πραγματική βόμβα στα θεμέλια του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, είναι μια διαρκής απειλή για την επιβίωση του λαού μας``.

    ``Είναι για αυτό που διακαώς επιθυμούμε τη λύση του Κυπριακού, με τρόπο που να καταργείται η κατοχή και να επανενώνεται η χώρα και ο λαός μας. Παρόλο που οι μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν οδήγησαν στη λύση του προβλήματος, εντούτοις εμείς δεν χάνουμε την ελπίδα μας και συνεχίζουμε τον αγώνα``, είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σημειώνοντας ότι ``τα αποτελέσματά της αποτελούν θετικό βήμα μπροστά και τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διάρρηξης του αδιεξόδου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στο ποθούμενο, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού``.

    ``Η σημασία των εξελίξεων που σηματοδότησε η συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ, θα διαφανεί ασφαλώς από τη συνέχεια που θα έχει η όλη προσπάθεια. Και για να έχει συνέχεια χρειάζεται πρώτα από όλα να συμφωνηθούν τα θέματα ουσίας που θα συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις των δύο πλευρών κι αν πραγματικά έχουν την καλή θέληση και τη διάθεση να υπηρετήσουν την προοπτική παραγωγής, στο σύντομο μέλλον, ορατών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων``, σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 July 2006 - 11:29:22 UTC