Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [02] ΥΠΕΞ - Πρεσβευτές - Κυπριακό
  • [03] Καραμανλής - Μπακογιάννη - Εθνικά θέματα
  • [04] Ρωσία - Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας
  • [05] ΕΕ - Στρατιωτικός εξοπλισμός - Κώδικας συμπεριφοράς
  • [06] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Τουρκία - Κυπριακό
  • [07] Κίνημα Οικολόγων - Υπουργός Αμυνας - Στήριξη ΕΦ
  • [08] Κυπριακό σκάφος - Ελλιμενισμός
  • [09] Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Βρυξέλλες
  • [10] Ομάδα Φιλίας Αυστραλίας Κύπρου - Επίσκεψη
  • [11] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία ΕΣΚ
  • [12] Αεροδρόμιο Πάφου - Επαναλειτουργία
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Πρεσβευτής Ισραήλ
  • [14] 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου ASEM - Λάρνακα
  • [15] ΕΕ - Επιτροπή - Ασφάλεια τροφίμων - Κυπριανού
  • [16] Υπουργός Οικονομικών - Ελλάδα - Επίσημη επίσκεψη
  • [17] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο
  • [18] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος - Εβδομαδιαία κέρδη 6,2%
  • [19] Γουΐμπλεντον - Παγδατής - 3ος γύρος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 01/07/2006

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ οφείλουν να σεβαστούν και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Ενωσης, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καθυστέρηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Κοπεγχάγη.

    Στην ομιλία του με θέμα ''Διακοινοβουλευτική Συνεργασία και το Μέλλον της Ευρώπης - ανταλλαγή απόψεων για την περίοδο προβληματισμού και το Μέλλον της Ευρώπης'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, όχι ως ουραγός εξελίξεων που δρομολογούνται αλλού και οδηγούν σε αιματοχυσία και απέραντο πόνο, αλλά ως προασπιστής των αρχών του Καταστατικού Χάρτη και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου''.

    Ο Ευρωπαίος πολίτης, συνέχισε, επιθυμεί διακαώς ένα ειρηνικό ασφαλές μέλλον, τόσο στη δική του ήπειρο, όσο και παντού στον κόσμο.

    ''Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να διαμορφωθεί παρά μόνο έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα αναφαίρετα δικαιώματά του, καθώς και τις αρχές που οφείλουν να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''μόνο έτσι θα οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο''.

    Είπε ακόμη ότι η προώθηση των ανθρωποκεντρικών αξιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των κρατών μελών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών τους για την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η αρνητική έκβαση των δημοψηφισμάτων για την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης στη Γαλλία και Ολλανδία ''αναδεικνύει μια από αρκετό καιρό υποβόσκουσα κρίση που δημιουργούν οι πολλές ανισότητες, απότοκο του επικρατούντος συστήματος που υποτάσσει τα πάντα στην απολυτοποίηση της ελεύθερης αγοράς''.

    ''Εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει, μεταξύ άλλων, σεβασμό βασικών ανθρωποκεντρικών αξιών, όπως το δικαίωμα στην εργασία, τη λειτουργία αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους πολίτες μέσα σε συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης, δικαίωμα στην εκπαίδευση, αναβάθμιση του πολιτισμού και υιοθέτηση της διαφορετικότητας στην πράξη, που θα συνοδεύεται ταυτόχρονα από την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΕΞ - Πρεσβευτές - Κυπριακό

    Σε ενημέρωση για το Κυπριακό προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε εθιμοτυπικές συναντήσεις που είχε με ξένους πρεσβευτές.

    Στις συναντήσεις ο Υπουργός ενημέρωσε τους πρεσβευτές για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης για την προώθηση της υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Σερβίας Mirko Jelic, της Πολωνίας Zbigniew Szymanski και της Γαλλίας Hadelin de la Tour-Du-Pin.

    Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας σε συνδυασμό με την ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ.

    Περαιτέρω, με τον κάθε πρεσβευτή χωριστά, συζητήθηκαν διμερή προγράμματα τα οποία προσβλέπουν στην επιπλέον σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με την Σερβία, την Πολωνία και τη Γαλλία.

    [03] Καραμανλής - Μπακογιάννη - Εθνικά θέματα

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε χθες συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ενώ η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις επαφές που είχε πρόσφατα στη Μόσχα.

    «Είχαμε μια συνολική ανασκόπηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμη εξέλιξη όπως το θέμα του Ιράν, όπου και η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπε ς χώρες ελπίζει το Ιράν να έχει θετική ανταπόκριση στις προτάσεις που έκαναν οι ΗΠΑ η Ευρώπη η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας, η ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «είναι απόφαση της Ευρώπης, η οποία έχει ληφθεί από το Συμβούλιο Κορυφής και τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή και όλοι ξέρουν ότι εντός του 2006 η Τουρκία θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για το Πρωτόκολλο της Αγκυρας».

    [04] Ρωσία - Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας

    Ανακοίνωση για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι Αμπντουλάχ Γκιουλ και Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν «σειρά επίκαιρων διμερών και περιφερειακών ζητημάτων, ειδικότερα την κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την ανάπτυξη της συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

    Υποδεχόμενος τον κ. Γκιουλ ο κ. Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ ενός στενότερου συντονισμού με την Τουρκία στη διεθνή σκηνή και δήλωσε ότι «εκτιμούμε τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών στις περιφερειακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και ολόκληρη σειρά άλλων θεμάτων, στα οποία Ρωσία και Τουρκία μπορούν και παίζουν σημαντικό ρόλο».

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συνομιλίες επιβεβαίωση του υψηλού και εμπιστευτικού επιπέδου των διμερών σχέσεων και πρόσθεσε: «είμαστε υπέρ της συνεννόησης των ενεργειών και της αλληλοσυμπλήρωσης. Αυτό θα είναι προς όφελος και της περιοχής και του κόσμου συνολικά».

    [05] ΕΕ - Στρατιωτικός εξοπλισμός - Κώδικας συμπεριφοράς

    Από αύριο 1η Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει τη δική της αγορά αμυντικού εξοπλισμού, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Ο αμυντικός εξοπλισμός αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των κρατών μελών και δεν διέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Χωρίς να παρεκκλίνουν από αυτόν τον κανόνα τα κράτη μέλη αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ώστε να επωφεληθούν από την αύξηση του ανταγωνισμού.

    Στη αγορά που δημιουργείται θα συμμετέχουν τα 22 από τα 24 κράτη μέλη που αποφάσισαν να συνεργασθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (ΕΑD). Η Δανία δεν είναι μέλος αυτής της υπηρεσίας, ενώ η Ισπανία και η Ουγγαρία είναι μέλη αλλά ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σ αυτήν την αγορά.

    [06] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η θρασύτητα με την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για ανακοπή της ενταξιακής της πορείας δεν αφήνουν περιθώρια ανοχής.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως ''η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την Κύπρο συνιστά αφόρητη πρόκληση προς ολόκληρη την Ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    ''Η θρασύτητα'', είπε, ''με την οποία αντιμετωπίζει τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για ανακοπή της ενταξιακής της πορείας δεν αφήνουν περιθώρια ανοχής''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ''επίσημα και κατηγορηματικά θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα από Κύπρο και Ελλάδα ότι το ερχόμενο φθινόπωρο δεν είναι δυνατό να αναμένεται η συναίνεση των δύο χωρών για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας''.

    [07] Κίνημα Οικολόγων - Υπουργός Αμυνας - Στήριξη ΕΦ

    Η ενίσχυση και ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων του κυπριακού λαού, μέσα από τη στήριξη του έργου της Εθνικής Φρουράς ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη και του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη.

    Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι «η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΦ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ενεργός απειλή κατά του κυπριακού λαού, που είναι ο τουρκικός στρατός».

    Πρόσθεσε ότι «όσο ενδιαφέρον δίδεται για θέματα, όπως για παράδειγμα η μείωση της θητείας, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο θα πρέπει να δίδεται από τις πολιτικές δυνάμεις το θέμα της απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

    Ο κ. Περδίκης είπε πως κατά τη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα στρατικοποίησης, όπως το θέμα της πρότασης της Κυπριακής Κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της περιοχής Αμμοχώστου και της περιοχής της παλιάς Λευκωσίας.

    Σημείωσε ότι τα θέματα αυτά είναι «πολύ σοβαρά, αφού έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας μας και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με εύκολες προσεγγίσεις ή λαϊκισμούς».

    [08] Κυπριακό σκάφος - Ελλιμενισμός

    Αναταραχή προκάλεσε στις τουρκικές αρχές κυπριακό κότερο που αγκυροβόλησε την Πέμπτη σε μαρίνα στο Γκιοτζέκ της Αττάλειας.

    Η τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'' γράφει ότι «ένταση» δημιουργήθηκε όταν ''ελληνοκυπριακό κότερο'' εισήλθε στη μαρίνα του Γκιοτζέκ, και ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση που προσπαθεί να «παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα με εμπορικά πλοία, τώρα το πέτυχε με ένα γιοτ''.

    Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μετά την είσοδο του εν λόγω σκάφους στη μαρίνα του Γκιοτζέκ, αρμόδιοι της Διοίκησης Ακτοφυλακής ζήτησαν από τη διοίκηση της μαρίνας την απομάκρυνση του κότερου με την αιτιολογία ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ''ελληνοκυπριακό τομέα'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή σε τηλεγράφημά του φιλοξενεί δηλώσεις του αντιδημάρχου Γκιοτζέκ της Αττάλειας, Φουάτ Γκιουνλού, ο οποίος ανέφερε ότι ουδέποτε επετράπη στο εν λόγω σκάφος να δέσει στη μαρίνα και, κατά συνέπεια, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά.

    [09] Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Βρυξέλλες

    Οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου, Χρήστος Στυλιανίδης και Αθηνά Κυριακίδου, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), αναχωρούν αύριο Κυριακή για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 15ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης.

    Γενικό θέμα της παρούσας Συνόδου είναι «Ενδυναμώνοντας την ανθρώπινη ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ».

    Για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί στις τρεις Επιτροπές της ΚΣ ΟΑΣΕ, -την Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, την Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και την Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα-, θα εγκριθούν σχετικά ψηφίσματα.

    Τις Επιτροπές θα απασχολήσουν, επίσης, θέματα όπως η ενδυνάμωση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ, η άσκηση πιο αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου στις υπηρεσίες ασφαλείας και στις μυστικές υπηρεσίες, η δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και εξάλειψης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης παιδιών για σκοπούς πορνογραφίας κ.ά.

    Ο κ. Ευαγόρου θα πάρει επίσης μέρος στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο της Συνέλευσης και οι επικεφαλής των αντιπροσωπιών.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, οι Κύπριοι Βουλευτές θα πάρουν μέρος στην καθιερωμένη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» με τους έξι Μεσογειακούς Εταίρους του ΟΑΣΕ, καθώς και στις συνεδρίες των αντίστοιχων Πολιτικών τους Ομάδων.

    [10] Ομάδα Φιλίας Αυστραλίας Κύπρου - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας Κύπρου στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο φθάνει αύριο Κυριακή στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Αυστραλοί κοινοβουλευτικοί θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και τους Δημάρχους Λευκωσίας και Δερύνειας, Μιχαλάκη Ζαμπέλα και Ιωάννη Σκορδή αντίστοιχα.

    Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Ομάδας, Γερουσιαστής George Brandis και σ΄ αυτή συμμετέχουν τα μέλη, Maria Vamvakinou, βουλευτής, ο Γερουσιαστής Brett Mason και οι βουλευτές, Brendan O Connor, Sophie Mirabella (Panopoulos) και Steve Georganas.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης, οι Αυστραλοί κοινοβουλευτικοί θα επισκεφθούν την γραμμή κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές Λευκωσίας και Δερύνειας.

    [11] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία ΕΣΚ

    Τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου, συζήτησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χριστόδουλο Πασιαρδή αντιπροσωπεία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της κατοχύρωσης και αναβάθμισης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, αλλά και στο θέμα της οικονομικής στήριξης του κράτους προς την Δημοσιογραφική Εστία, για την αποτελεσματική λειτουργία της οποίας, όπως είπε ο κ. Καννάουρος χρειάζεται συστηματική οικονομική συμπαράσταση του κράτους.

    Αναφερόμενος στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως χαρακτήρισε το θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης και κατοχύρωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, ο κ. Καννάουρος τόνισε ότι ''υπάρχει επειγόντως ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης και κατοχύρωσης'' και απεκάλυψε πως η ΕΣΚ αντάλλαξε για το θέμα αυτό σειρά επιστολών με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ''Πρόθεση'', είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, ''είναι να διασφαλίσουμε, να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και ελευθερίες των δημοσιογράφων αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την εκπλήρωση της αποστολής των ΜΜΕ και των λειτουργών τους στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών''.

    Οσον αφορά την ανταπόκριση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Καννάουρος είπε ότι αυτή ''ήταν πολύ συγκεκριμένη και σαφής ότι θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων''.

    [12] Αεροδρόμιο Πάφου - Επαναλειτουργία

    Επανήλθε από χθες αργά το απόγευμα στην κανονική του λειτουργία το αεροδρόμιο της Πάφου, αφού επιδιορθώθηκε το πρόβλημα που είχε ακινητοποιήσει γερμανικό Airbus κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του με αποτέλεσμα το κλείσιμο του αεροδρομίου για 24 ώρες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Ανδρούλα Χριστοδούλου, Διευθύντρια Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορία του αεροδρομίου Πάφου, μετά τις επιδιορθώσεις που έκαναν μηχανικοί που ανακλήθηκαν από τη Γερμανία στο ακινητοποιημένο αεροσκάφος, το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.

    Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι τεχνικοί αντικατέστησαν τελικά τόσο τα σκασμένα ελαστικά όσο και τις ζάντες του Airbus 321.

    Το αεροδρόμιο της Πάφου είχε κλείσει την Πέμπτη όταν αεροσκάφος τύπου Airbus 321 της εταιρείας LTU ακινητοποιήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια προσγείωσής του, είχαν σκάσει και τα τέσσερα πίσω ελαστικά.

    [13] Υπουργός Γεωργίας - Πρεσβευτής Ισραήλ

    Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ σε αγροτικά θέματα συζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κύπρο, Zvi Cohen Litant.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον ευρύ γεωργικό τομέα και τον τομέα του περιβάλλοντος, οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους, ιδιαίτερα στον τομέα μεταφοράς γεωργικών προϊόντων προς Ευρωπαϊκές χώρες.

    Εγινε επίσης ενημέρωση για τα κύρια αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τα τμήματα του και συμφωνήθηκε η ανάγκη συνομολόγησης Προγράμματος Συνεργασίας στα πλαίσια της Συμφωνίας Συνεργασίας στο Γεωργικό Τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την ανταλλαγή επισκέψεων σε Υπουργικό επίπεδο.

    [14] 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου ASEM - Λάρνακα

    H «Διαθρησκειακή Κατανόηση και Συνεργασία για έναν Ειρηνικό Κόσμο», είναι το κύριο θέμα της 2ης Συνάντησης Διαθρησκειακού Διαλόγου της ASEM (Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης, Asia-Europe Meeting) που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα στο ξενοδοχείο Golden Bay μεταξύ 3 και 5 Ιουλίου.

    Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσουν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Syed Hamid Albar.

    Στη Συνάντηση, που συνδιοργανώνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Μαλαισίας, θα συμμετάσχουν πέραν των 200 συνέδρων από 40 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και από διεθνείς οργανισμούς. Στους σύνεδρους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Σκοπός της Συνάντησης είναι να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και να γίνει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

    Τα συμπεράσματα των εργασιών θα κωδικοποιηθούν σε σχέδιο δράσης το οποίο και θα τεθεί στην ολομέλεια για υιοθέτηση.

    [15] ΕΕ - Επιτροπή - Ασφάλεια τροφίμων - Κυπριανού

    Κατά 22% αυξήθηκαν το 2005 οι κοινοποιήσεις των κρατών μελών στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το RASFF είναι ένα «εργαλείο» το οποίο επιτρέπει την ταχεία και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, σχετικά με τους κινδύνους που εντοπίζονται στην αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών.

    Το περασμένο έτος παραλήφθηκαν συνολικά μέσω του RASFF 3.158 κοινοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους από τρόφιμα και ζωοτροφές σε σύγκριση με 2.588 κοινοποιήσεις το 2004. Η Κύπρος έκανε 60 κοινοποιήσεις, εκ των οποίων οι 23 ήταν προειδοποίησης και οι 37 πληροφόρησης. Η Ελλάδα έκανε 89 κοινοποιήσεις (7 προειδοποιήσεις και 82 πληροφορήσεις).

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Υγεία και την Προστασία Καταναλωτή, Μάρκο Κυπριανού, η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων είναι μία από τις αυστηρότερες στον κόσμο και κύριος στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι όλα τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που προορίζονται για την αγορά της ΕΕ ικανοποιούν τα υψηλά πρότυπα που θέσαμε όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα.

    [16] Υπουργός Οικονομικών - Ελλάδα - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, 2006, τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, αποδεχόμενος πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με τον Ελληνα ομόλογό του, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει θέματα που άπτονται των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δυο χωρών στα πλαίσια του ECOFIN.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει επίσης συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, την Επιτροπή Οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νικόλαο Γκαργκάνα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας, Αλέξη Πιλάβιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    [17] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου χαρακτήρισε ''αυθαίρετο και άηθες'' να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δήθεν οι πρόσφατες υποδείξεις του σε αξιωματούχους των δύο ελλαδικών τραπεζών για τήρηση του νόμου και της διαφάνειας συνιστούν εναντίωση στην επέκταση των εργασιών των ελλαδικών τραπεζών στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα περί ''πολεμικής ή εναντίωσης της Κεντρικής Τράπεζας ή του ιδίου στις ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο'', ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του πως ''τέτοιοι ισχυρισμοί όχι μόνο στερούνται σοβαρότητας, αλλά προκαλούν και θυμηδία''.

    Οπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα ''έχει πρωτοστατήσει με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στην προσέλκυση ελλαδικών επενδύσεων στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην επέκταση εργασιών των ελλαδικών τραπεζών στην Κύπρο, με παράλληλη επέκταση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα''.

    «Οι αυστηρές υποδείξεις μου για τήρηση του νόμου και της διαφάνειας με βάση τις αρχές της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν υποχρέωση μου και καθήκον μου έναντι πάντων και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πράττει κάθε αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή», προσθέτει ο κ. Χριστοδούλου.

    [18] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος - Εβδομαδιαία κέρδη 6,2%

    Μεγάλη άνοδο, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον και αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ακολουθώντας το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικράτησε στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της καθησυχαστικής ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σε σχέση με τη μελλοντική πολιτική της στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κέρδισε 16 σεντ και έκλεισε στις 4,46 λίρες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη άνοδο 3,47% και ανήλθε στις 2.763,55 μονάδες, παρουσιάζοντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κέρδη της τάξης του 6,2%.

    Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 9,4 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 6,3 εκ. λίρες αφορούσαν συναλλαγές για την Τράπεζα Κύπρου. Μεγάλη άνοδο της τάξης του 3,48% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 940,47 μονάδες.

    [19] Γουΐμπλεντον - Παγδατής - 3ος γύρος

    Τον Γάλλο Σεμπαστιάν Γκροζεάν, που βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θα αντιμετωπίσει στον τρίτο γύρο του Γκραντ Σλαμ του Γουΐμπλετον ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παγδατής, που βρίσκεται στην 16η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, πέρασε στον επόμενο γύρο, αφού ο αντίπαλός του Ρουμάνος Αντρέι Πάβελ, 79ος στη παγκόσμια κατάταξη αποχώρησε με τραυματισμό στο πόδι και έτσι ο αγώνας κατακυρώθηκε με 3-0 σετ υπέρ του Παγδατή.

    Ο Γκροζέαν απέκλεισε στον δεύτερο γύρο του Γουΐμπλεντον τον Βρετανό Τζέιμη Ντελγκάντο 3-1 σετ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 July 2006 - 14:23:08 UTC