Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Η Φινλανδία, η οποία από την 1 Ιουλίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους επόμενους έξι μήνες, προτίθεται να εργαστεί «σιωπηλά» για διευθέτηση των δυσκολιών σε ό,τι αφορά στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Πρεσβευτής της χώρα στην Κύπρο Ρίστο Πίπονεν, τονίζοντας ωστόσο ότι η λύση στο θέμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί από τη μια και την Ευρωπαϊκή Ενωση από την άλλη.

    «Δεν μπορώ να αποκαλύψω δημόσια τα πιθανά σενάρια που έχει υπόψη της η Φινλανδία, ως προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αλλά θα εργαστούμε σιωπηλά», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας, και αναφέρθηκε στη σημασία επίτευξης προόδου στο συγκεκριμένο θέμα, εκεί και όπου είναι δυνατό να γίνει αυτό.

    Η φινλανδική προεδρία θα διευκολύνει τη διαδικασία εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το απευθείας εμπόριο αλλά τον κύριο ρόλο στο θέμα αυτό έχουν τα δύο μέρη, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τις δικές της δεσμεύσεις, όπως αυτές καταγράφηκαν στην απόφαση της 26ης Απριλίου, 2004.

    «Η προεδρία της ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει οτιδήποτε, η χώρα μας θα προσπαθήσει να βοηθήσει την κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πιθανότητες για διευθέτηση του προβλήματος», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τα 120 εκατ. ευρώ, μέρος της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα, είπε ότι φαίνεται πως θα εξευρεθεί τρόπος να διατεθεί το ποσό αυτό για χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα διευκολύνουν τους Τουρκοκύπριους να ετοιμαστούν για την επανένωση της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ.

    Οι προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας, είπε ο κ. Πίπονεν, αφορούν, μεταξύ άλλων, τη Συνταγματική Συνθήκη, τον ανταγωνισμό, την εσωτερική ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις, τη διεύρυνση, την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ, την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ

    Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλουν να σεβαστούν και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Ενωσης, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καθυστέρηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Κοπεγχάγη.

    Στην ομιλία του με θέμα ``Διακοινοβουλευτική Συνεργασία και το Μέλλον της Ευρώπης - ανταλλαγή απόψεων για την περίοδο προβληματισμού και το Μέλλον της Ευρώπης``, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, όχι ως ουραγός εξελίξεων που δρομολογούνται αλλού και οδηγούν σε αιματοχυσία και απέραντο πόνο, αλλά ως προασπιστής των αρχών του Καταστατικού Χάρτη και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου``.

    ``Εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει, μεταξύ άλλων, σεβασμό βασικών ανθρωποκεντρικών αξιών, όπως το δικαίωμα στην εργασία, τη λειτουργία αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους πολίτες μέσα σε συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης, δικαίωμα στην εκπαίδευση, αναβάθμιση του πολιτισμού και υιοθέτηση της διαφορετικότητας στην πράξη, που θα συνοδεύεται ταυτόχρονα από την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας``, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Η Κύπρος φιλοξενεί από τις 3-5 Ιουλίου τη 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου της ASEM (Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης, Asia-Europe Meet με κύριο θέμα τη «Διαθρησκειακή Κατανόηση και Συνεργασία για έναν Ειρηνικό Κόσμο». Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη Συνάντηση, που συνδιοργανώνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Μαλαισίας, θα συμμετάσχουν πέραν των 200 συνέδρων από 40 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και από διεθνείς οργανισμούς.

    Στο πλαίσιο της Συνάντησης τρεις ομάδες εργασίας θα εξετάσουν τα θέματα: διαθρησκειακή κατανόηση, ο ρόλος των ΜΜΕ στην προαγωγή του Διαθρησκειακού Διαλόγου και θρησκεία και η πολυεθνική κοινωνία.

    Η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης (Asia-Europe Meeting, ASEM) είναι μια διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας σε πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα. Στo πλαίσιo της ASEΜ, στην οποία μετέχουν τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ και δεκατρείς ασιατικές χώρες, έχουν αναληφθεί διπεριφερειακές πρωτοβουλίες σε πολλά θέματα, ενώ διεξάγονται υπουργικές σύνοδοι σε διάφορους τομείς. Κορυφαίο γεγονός της συνεργασίας είναι οι Σύνοδοι Κορυφής που πραγματοποιούνται ανά διετία εναλλάξ σε μια ευρωπαϊκή και μια ασιατική χώρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 July 2006 - 9:29:34 UTC