Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκαμπάρι - Ενημέρωση ΣΑ - Κυπριακό
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τεχνικές επιτροπές - ΗΠΑ
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Δημοσιεύματα
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Τρομοκρατία - Πτήσεις
  • [05] Βουλή - Κύπρος - CIA - Πτήσεις
  • [06] ΚΣΣΕ - Κύπριοι βουλευτές - Μυστικές υπηρεσίες - Ομιλίες
  • [07] Μεϊμαράκης - Κλόκκαρης - Αμυνα - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Δόγμα - Κατοχικός στρατός
  • [09] Μόσχα - Λαβρόφ - Μπακογιάννη - Σοφοκλέους
  • [10] ΕΕ - Θεμιστοκλέους - Νάγκι
  • [11] Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Πρόγραμμα LIFE+
  • [12] Κομισιόν - Δότες οργάνων - Κυπριανού
  • [13] ΚΣΣΕ - Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης
  • [14] Δήμαρχος Λευκωσίας- Λουτρά Ομεριέ - Europa Nostra - Βραβείο
  • [15] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Τράπεζα Πειραιώς - Συστάσεις
  • [16] Χρηματιστήριο - Πτώση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 28/06/2006

  • [01] Γκαμπάρι - Ενημέρωση ΣΑ - Κυπριακό

    Σημαντική θεωρεί ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή την εγκαθίδρυση του τρίτου μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    Αυτό μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ανέφερε ο κ. Γκαμπάρι, ενημερώνοντας στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή την περιοδεία του στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία, από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γκαμπάρι χαρακτήρισε διερευνητικού χαρακτήρα την αποστολή του. Μετά την επιστροφή του θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το ΣΑ για τις προοπτικές αναζωογόνησης της αποστολής καλών υπηρεσιών του κ. Ανάν και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας έλαβαν το λόγο ορισμένα μέλη του ΣΑ που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επίσκεψη.

    Γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ αναφέρει ότι ο κ. Γκαμπάρι θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία στις αρχές Ιουλίου για να εκτιμήσει την πολιτική κατάσταση εντός και γύρω από την Κύπρο και να σταθμίσει τις προοπτικές για επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

    Η αποστολή του κ. Γκαμπάρι αναλαμβάνεται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

    Οπως αναφέρεται στη δήλωση, ο κ. Γκαμπάρι σχεδιάζει να έχει συναντήσεις με επίσημους στην Αγκυρα και την Αθήνα από τις 3 μέχρι τις 5 Ιουλίου και στη συνέχεια στην Κύπρο από τις 6-9 Ιουλίου. ''Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Γκαμπάρι σχεδιάζει να συναντηθεί τόσο με την Α.Ε. κ. Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και την Α.Ε. κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'', προστίθεται.

    Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το ΓΓ για τα αποτελέσματα της αποστολής του.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τεχνικές επιτροπές - ΗΠΑ

    Η θέση της κυβέρνησης για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού, με παράλληλη συζήτηση και θεμάτων καθημερινότητας στις τεχνικές επιτροπές, είναι ''οριστική και αμετάκλητη'', τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ, κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ευνοούν έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, είτε με ατζέντα τα θέματα καθημερινότητας, είτε με τον καθορισμό της ατζέντας στη συνέχεια.

    ''Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι εκείνο που συμφωνήσαμε με τον ΓΓ (του ΟΗΕ), δηλαδή να συζητηθούν θέματα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, με στόχο είτε τη σμίκρυνση των διαφορών, είτε την προετοιμασία κοινού εδάφους, είτε τη συλλογή στοιχείων που θα είναι κοινά αποδεκτά από τις δύο κοινότητες, για να διευκολύνουμε το ΓΓ στη συνέχεια να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Σημείωσε ακόμη ότι ''είμαστε διατεθειμένοι παράλληλα με αυτή τη διαδικασία να συζητήσουμε και θέματα της καθημερινότητας, για τα οποία επιδεικνύουν ενδιαφέρον οι Τ/Κ''.

    ''Αλλά δεν αποδεχόμαστε την προσέγγιση ότι είτε πρέπει συζητηθούν μόνο θέματα της καθημερινότητας, είτε πρέπει να ξεκινήσει (η διαδικασία) με θέματα της καθημερινότητας και στην πορεία να αναμένουμε ότι οι Τ/Κ και η Τουρκία θα αλλάξουν στάση για να συζητηθούν και τα θέματα ουσίας'', είπε.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, ''εάν είναι (Τ/Κ και Τουρκία) να αλλάξουν στάση, θα την αλλάξουν από την αρχή''.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι στις επαφές του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν προωθεί την πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο ίδιος δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και ούτε έχει δει τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και στενή και καθημερινή και υπάρχουν σχεδιασμοί για την επίτευξη κοινών στόχων. ''Και σε αυτό προσέβλεπε η τελευταία επίσκεψή μου στην Αθήνα και σε αυτό προσβλέπει και η νέα επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Ιουλίου. Κατά συνέπεια στα δημοσιεύματα δεν δίνω βάση'', συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί προσπάθειας υπόσκαψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας παρέπεμψε στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην οποία όπως είπε δεν έχει να προσθέσει τίποτα.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Δημοσιεύματα

    Ο κυπριακός λαός έχει το κράτος του, τα δομημένα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι κυρίαρχος να αποφασίζει τα του οίκου του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα που υπονομεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως «όσες φορές υπήρξαν παρεμβάσεις από οποιουσδήποτε παράγοντες από την Ελλάδα στα εσωτερικά της Κύπρου, οι παρεμβάσεις αυτές δεν έφεραν κανένα καλό στον τόπο'', προσθέτοντας πως «δεν είναι η δική μου δουλειά να επιβεβαιώσω αυτά τα οποία γράφονται. Αυτό που θέλω να πω είναι κάτι γενικό».

    «Ο κυπριακός λαός έχει το κράτος του, έχει τα δομημένα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι κυρίαρχος να αποφασίζει τα του οίκου του, ποιοι θα τον κυβερνούν, είτε αυτός είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε οι όποιοι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ανέφερε πως στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στο όνομα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, όχι ως φορέα αυτών των απόψεων αλλά ως αποδέκτη αυτών των απόψεων, προσθέτοντας πως ο ίδιος γνωρίζοντας τον Κάρολο Παπούλια, το ήθος, τους αγώνες του, την πολιτική του σκέψη, είναι σίγουρος πως σε καμία απολύτως περίπτωση, εφόσον θα υπήρχε τέτοιο θέμα, δεν θα συνηγορούσε, αλλά θα υπερασπιζόταν την Κυπριακή Δημοκρατία και τους θεσμούς της.

    «Αυτά θέλω να πω επί του θέματος και νομίζω πως περαιτέρω συνέχεια δεν έχει να προσφέρει οτιδήποτε καλό, είπε για να σημειώσει πως εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει οι σχέσεις της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση είναι στηριγμένες στη βάση της ισότητας και του αλληλοσεβασμού και τέτοιες φρονώ ότι θα συνεχίσουν να είναι», πρόσθεσε.

    Στην παρατήρηση ότι στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για εύνοια των κύκλων αυτών προς το πρόσωπο του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι θέσεις του και οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι γνωστές, σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να ψέξει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν προτίθεται να δώσει άλλη συνέχεια σε αυτά τα σενάρια και ζήτησε να γίνει σεβαστή η επιθυμία του να μην προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Τρομοκρατία - Πτήσεις

    Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Συγκοινωνιών και Εργων, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και η Γενική Εισαγγελία αναμένεται να εξετάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, σε κοινή σύσκεψη, πληροφορίες αναφορικά με προσγειώσεις στην Κύπρο αμερικανικών αεροσκαφών που μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι το ΥΠΕΞ θα ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία για το όλο θέμα.

    Ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε χθες με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των προσγειώσεων αμερικανικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ενημέρωσε τον Αμερικανό διπλωμάτη για τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή και ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα συζητήσουν πληροφόρηση και εξηγήσεις από τους ανθρώπους της πρεσβείας.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο κ. Σλίκερ ''ήταν θετικός και θα μας δώσουν τις εξηγήσεις που θα ζητήσουμε'', χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι έχει ζητήσει ''να γίνει μια συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, την Πολιτική Αεροπορία και τη Γενική Εισαγγελία για να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των περιστατικών προσγειώσεων στην Κύπρο αεροσκαφών που έχουν επισημανθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη γνωστή έκθεση'', προσθέτοντας ότι ελπίζει η σύσκεψη αυτή να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

    [05] Βουλή - Κύπρος - CIA - Πτήσεις

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά, μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, διευκρινίσεις για το θέμα της ενδεχόμενης χρησιμοποίησης των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από αεροσκάφη της CIA για τη μεταφορά συλληφθέντων για τρομοκρατία, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι δεν ζητήθηκε και δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε από τη CIA, είτε από άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ζητηθούν διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες πτήσεις και πως για παρόμοιες πτήσεις, εφόσον υπάρχουν υπόνοιες, θα ζητούνται διευκρινίσεις πριν παραχωρηθεί η άδεια προσγείωσης.

    Κατά τη συζήτηση του θέματος της χρήσης της Κύπρου ως διαμετακομιστικού σταθμού αμερικανικών αεροσκαφών για μεταφορά συλλαμβανομένων και την πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από τις ΗΠΑ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι εις γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών οι εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Αμνηστίας και πως δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών εξαντλητικές απαντήσεις.

    Απέρριψε ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκε η Κύπρος ως εφαλτήριο επιχειρήσεων της CIA, όπως αφήνεται, να νοηθεί σε έκθεση του βουλευτή Ντικ Μάρτι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις μυστικές κρατήσεις και παράνομες διακρατικές μεταφορές, σημειώνοντας ότι η έκθεση δεν μας ενοχοποιεί και αναφέροντας ότι δεν τεκμηριώνονται με στοιχεία οι εκτιμήσεις για χρήση της Κύπρου για σκοπούς μεταφοράς συλληφθέντων.

    «Είναι πολύ αφηρημένη η εκτίμηση ότι χρησιμοποιήθηκε το αεροδρόμιο Λάρνακας ως εφαλτήριο επιχειρήσεων", είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η Κύπρος, μια χώρα που κάνει αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να συμμετέχει σε ενέργειες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως εάν «υπάρχουν ολιγωρίες και πάλι δεν πρέπει να ενοχοποιούμε το κράτος μας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ερευνάται το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρησιμοποιήθηκε για περισσότερες από τις 7 φορές, όπως αναφέρεται στην έκθεση Μάρτι, το 2004 από «ύποπτα» για τη μεταφορά κρατουμένων αεροσκάφη. Είπε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας δεν γνωρίζουν τι μετέφεραν τα αεροσκάφη για τα οποία γίνεται λόγος, καθώς ζήτησαν προσγειώσεις για τεχνικούς λόγους και ανεφοδιασμό, και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν διενεργούνται έλεγχοι.

    Εξήγησε ακόμα ότι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, η Δημοκρατία δεν μπορεί να αρνηθεί την προσγείωση αεροσκάφους για τεχνικούς λόγους και πως έλεγχους σε αεροσκάφη που ζητούν προσγείωση για τεχνικούς λόγους, όπως ο ανεφοδιασμός, μπορεί να διενεργήσει το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, εφόσον διαθέτει επαρκή στοιχεία για παραβιάσεις της νομοθεσίας ή των διεθνών συμβάσεων.

    Είπε ότι κάποια από τα αεροσκάφη που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τέτοιους σκοπούς ξεκίνησαν από το Ιράκ ή από το Αφγανιστάν, αλλά το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο για διενέργεια ελέγχου.

    Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι το 2005 στη Λάρνακα έγιναν 1.442 τεχνικές προσγειώσεις, σε σύνολο 46.000 προσγειώσεων. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μικρά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για μη εμπορικούς λόγους και πετούν με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο. Ανέφερε ακόμα ότι οι αρχές της Δημοκρατίας γνωρίζουν πότε μικρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν για προσγείωση είτε το αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, είτε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου είπε ότι σε λίγες μέρες το θέμα συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο και χθες συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας πως το θέμα δεν θα κλείσει εύκολα.

    Συνεχίζοντας η κ. Μαύρου είπε πως στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρονται 23 αποδεδειγμένες περιπτώσεις χρήσης αεροδρομίων της Κύπρου, λέγοντας ότι ένα από τα αεροσκάφη προσγειώθηκε 8 φορές στη Λάρνακα, άλλο 10 φορές στη Λάρνακα και 2 φορές στην Πάφο, ενώ το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμπου Ομάρ προσγειώθηκε μία φορά στη Λάρνακα και δύο φορές στην Πάφο.

    [06] ΚΣΣΕ - Κύπριοι βουλευτές - Μυστικές υπηρεσίες - Ομιλίες

    Στο θέμα της ύπαρξης παράνομων μυστικών κέντρων κρατήσεως ατόμων σε χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς της παράνομης μεταφοράς τους διά μέσω άλλων χωρών μελών του οργανισμού, αναφέρθηκαν χθες, σε ομιλίες τους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), οι βουλευτές Αντρος Κυπριανού και Χρίστος Πουργουρίδης.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια κατάφωρη παραβίαση άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή και άλλων Συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο.

    ''Πρόκειται για μια πολύ λυπηρή επαλήθευση των φόβων, που εκφράσαμε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ότι αυτοί που παρουσιάζονται να αγωνίζονται στο όνομα αρχών και αξιών κατά της τρομοκρατίας, τελικά διολισθαίνουν και υποβιβάζουν εαυτούς στο ίδιο χαμηλό επίπεδο ηθικής, όπως αυτών που υποτίθεται πως καταπολεμούν'', ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Χαιρέτισε την πρόθεση του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις να προβεί σε εισηγήσεις προς την Επιτροπή Υπουργών σε σχέση με συγκεκριμένα νομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν επειγόντως, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας που πρέπει να παρέχεται για να αποφεύγονται τέτοιες παράνομες ενέργειες.

    Ο κ. Πουργουρίδης αναφέρθηκε στην έκθεση του Ελβετού Βουλευτή Ντικ Μάρτι και τόνισε πως αυτή στηρίζεται σε αντικειμενικά και αδιάσειστα στοιχεία που έχουν να κάνουν με σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ατόμων που απήχθηκαν και μεταφέρθηκαν σε παράνομα κέντρα κρατήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    [07] Μεϊμαράκης - Κλόκκαρης - Αμυνα - Τουρκία - ΕΕ

    Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φοίβος Κλόκκαρης.

    «Επιβεβαιώσαμε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα» είπε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης.

    Παράλληλα εξέφρασε τη διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι η στήριξη της «στην Κύπρο είναι αμέριστη, πολυεπίπεδη και η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας στα θέματα ασφάλειας της νήσου, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να εξευρεθεί βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση για την επανένωση της νήσου, είναι δεδομένη».

    «Παρά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και παρά τη δρομολογημένη πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το περιβάλλον ασφάλειας στο νησί δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί, λόγω των κατοχικών δυνάμεων, και λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακή Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Κλόκκαρης.

    Επεσήμανε πως για την Κύπρο είναι σημαντικός ο παράγων της αμυντικής θωράκισης και πρόσθεσε πως ο σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν «η αλληλοενημέρωση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας αλλά και η συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία πηγάζουν από την ειδική σχέση των δύο χωρών στα θέματα αμυντικής συνεργασίας και υπάρχει αμοιβαία βούληση για ενίσχυση αυτών των θεσμών».

    Ο κ. Κλόκκαρης ερωτηθείς αν επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τα δημοσιεύματα περί υπονόμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως «τέτοια δημοσιεύματα σίγουρα υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών».

    Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου ήταν, είναι και παραμένει πάντα μέσα στους κανόνες της αγαστής συνεργασίας για την επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν».

    «Τίποτα δεν σκιάζει τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, και επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Κύπριου ομολόγου του «έχει συμβολικό χαρακτήρα και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν με τις καλύτερες προοπτικές και κατευθύνσεις. Θεωρώ ότι τίποτα δεν σκιάζει τις σχέσεις και η ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία μας θα συνεχίσει να υπάρχει».

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να υπάρχει στην περιοχή ειρήνη και σταθερότητα.

    [08] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Δόγμα - Κατοχικός στρατός

    Ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης δήλωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις στο ψευδοκράτος έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ποιοτικά και αριθμητικά, έχουν προωθημένη διάταξη και για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν μια σταθερή και διαρκή απειλή.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι για το Υπουργείο Αμυνας αποτελεί προτεραιότητα το θέμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και σημείωσε πως το Υπουργείο του, σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ, θα προχωρήσει σε μελέτη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

    [09] Μόσχα - Λαβρόφ - Μπακογιάννη - Σοφοκλέους

    Διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία, θα έχει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο της διεθνούς συνδιάσκεψης «Περί των οδών διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν», που διοργανώνεται στη Μόσχα σήμερα Τετάρτη σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8), που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 29 Ιουνίου.

    Η συνδιάσκεψη διοργανώνεται την παραμονή της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ομάδας G8, καθώς «η αντιτρομοκρατική προβληματική είναι στενά συνδεδεμένη με το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών» και στο περιθώριό της, κατά τον κ. Λαβρόφ, «θα λάβει επίσης χώρα ολόκληρη σειρά διμερών συναντήσεων και έχουν προγραμματιστεί επαφές με τους ομολόγους μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλων».

    Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Σοφοκλή Σοφοκλέους.

    [10] ΕΕ - Θεμιστοκλέους - Νάγκι

    Η Κομισιόν αρχίζει εντός του καλοκαιριού να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες επί του εδάφους προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του κανονισμού για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα, δηλώνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις της Κριστίνα Νάγκι, εκπροσώπου του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρεν στο πρακτορείο ''Ανατολή'', ότι τον επόμενο μήνα η Επιτροπή θα ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα προκειμένου να εγκαθιδρύσει κανάλια επικοινωνίας με τους δέκτες της οικονομικής βοήθειας των 139 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή προγραμμάτων (προκήρυξη προσφορών, υπογραφή συμβολαίων, επιθεώρηση της εφαρμογής τους κ.ά).

    Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, έχει συσταθεί ομάδα, ως μέρος της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης, που αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό, περισσότερα από τα μέλη του οποίου θα αποστέλλονται σε τακτικές αποστολές στο νησί.

    Όπως ανέφερε, για την υλοποίηση του προγράμματος, θα συσταθεί ένα γραφείο στα κατεχόμενα και πρόσθεσε: «Σκοπός του γραφείου υποστήριξης του προγράμματος, στο οποίο θα εργάζονται τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει τις επαφές μεταξύ της ομάδας για το πρόγραμμα αυτό και της κοινότητας, η οποία θα επωφεληθεί, και να επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος''.

    Κάποιες δραστηριότητες, κατέληξε, που συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματος θα γίνονται από ένα γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, που θα είναι απευθείας αναφορά στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης στις Βρυξέλλες.

    «Η Επιτροπή κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, ενόψει της εφαρμογής, αρχίζοντας επί του εδάφους αυτό το καλοκαίρι», είπε.

    [11] Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Πρόγραμμα LIFE+

    Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ κατέληξαν χθες στο Λουξεμβούργο σε κοινή θέση, η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες βδομάδες να οδηγήσει και στην τυπική έγκριση του κανονισμού του κοινοτικού προγράμματος LIFE+.

    Η κοινή θέση αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας του Απριλίου στο Συμβούλιο Υπουργών, σχετικά με τις συνολικές δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος φτάνει τα 2,1 δις ευρώ και αφορά την περίοδο 2007 - 2013, ενώ ποσοστό 40% προορίζεται για δαπάνες στο τμήμα του προγράμματος με θέμα «φύση και βιοποικιλότητα''.

    Το πρόγραμμα LIFE+ θα αποτελέσει ενιαίο, σύγχρονο και ευέλικτο μέσο χρηματοδότησης και προγραμματισμού πολλών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων της ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας. Oπως είπε, η εστίαση του προγράμματος σε συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ενδυνάμωση της δικτύωσης, της επικοινωνίας και της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης θα βοηθήσει στη διασφάλιση του επιμερισμού της ορθής πρακτικής σε όλη την Ευρώπη και συμβάλλει στη χάραξη πολιτικής.

    [12] Κομισιόν - Δότες οργάνων - Κυπριανού

    Πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αναλογία με τον πληθυσμό, ήταν οι ζωντανοί δωρητές νεφρών στην Κύπρο, το 2004, ενώ στους πτωματικούς δότες η Κύπρος βρίσκεται αρκετά χαμηλά.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτοι πτωματικοί δότες οργάνων στην ΕΕ των «15» κρατών μελών ήταν το 2004 οι Ισπανοί με 34,6 ανά εκατομμύριο, ενώ ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 22,2, οι Ιρλανδοί με 22,1, οι Βέλγοι με 21,83 και οι Ιταλοί με 21,1. Στην Κύπρο οι πτωματικοί δότες ήταν 11,4 ανά εκατομμύριο, και στην Ελλάδα 6.

    Στους ζωντανούς δωρητές νεφρών, πρώτοι ήταν οι Κύπριοι με 41,4 ανά εκατομμύριο, ενώ ακολουθούσαν οι Σλοβένοι με 27,5, οι Σουηδοί με 15,8 και οι Ολλανδοί με 15,3. Στους ζωντανούς δωρητές νεφρών, οι Ελληνες με 6,9 ανά εκατομμύριο ήταν κοντά στο μέσο όρο της κοινότητας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε τα στοιχεία με αφορμή την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη μελλοντική δράση της ΕΕ στον τομέα της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης, που εγκαινίασε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    [13] ΚΣΣΕ - Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης

    Στο θέμα της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης στην οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας, αναφέρθηκε σε ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε πως οι εξαιρετικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας αντικατοπτρίζονται τόσο στην ετήσια έκθεσή της για το 2005 όσο και από τη σημαντική οικονομική πρόοδο που επιτελέστηκε στις οκτώ από τις 27 χώρες δραστηριοτήτων της Τράπεζας, οι οποίες κατάφεραν να ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη το 2004, και στο γενικά βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα στις πλείστες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία.

    [14] Δήμαρχος Λευκωσίας- Λουτρά Ομεριέ - Europa Nostra - Βραβείο

    Τα Οθωμανικά Λουτρά Ομεριέ του 16ου αιώνα στην παλιά Λευκωσία, ανήκουν στα βραβευθέντα με Χρυσό Βραβείο μνημεία της Europa Nostra, στην κατηγορία της συντήρησης και αποκατάστασης έργων.

    Το Χρυσό Βραβείο παρέλαβε χθες ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας από τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για τις απονομές των βραβείων της Europa Nostra στο βασιλικό ανάκτορο της Ισπανίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Μαδρίτη, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, είπε ότι σε σύντομη συνομιλία που είχαν στην ελληνική γλώσσα, η Βασίλισσα Σοφία εξέφρασε την έντονη επιθυμία της να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Κύπρο, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που ένα ακόμη μνημείο της Λευκωσίας βραβεύεται από την Europa Nostra.

    [15] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Τράπεζα Πειραιώς - Συστάσεις

    O Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, με την οποία θέτει υπόψη του, ότι με βάση το άρθρο 17 του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου, απαγορεύεται σε οποιονδήποτε, είτε με συνεργάτη ή με συνεργάτες, να αποκτήσει ποσοστό 10% ή μεγαλύτερο του 10% του μετοχικού κεφαλαίου οποιασδήποτε τράπεζας, που συστάθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή της μητρικής της εταιρείας, εκτός αν εξασφαλίσει προηγουμένως γραπτή έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

    Εχοντας υπόψη τις απαιτήσεις της πιο πάνω νομοθετικής ρύθμισης και την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι η απόκτηση του 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί στρατηγική κίνηση, ο κ. Χριστοδούλου ζητεί από τον κ. Σάλλα να ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επισήμως αναφορικά με το σκοπό της επένδυσης καθώς και το προτιθέμενο ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι στην ίδια επιστολή του ο κ. Χριστοδούλου υποδεικνύει προς τον κ. Σάλλα ότι σε δύο πρόσφατες προφορικές ενημερώσεις, που η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι προθέσεις τους υπήρξαν αντιφατικές.

    Εξάλλου, σε άλλη επιστολή του προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin, ο κ. Χριστοδούλου τον πληροφορεί ότι η Κεντρική Τράπεζα διερευνά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ της Marfin και της Tosca Fund για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο κατείχε η HSBC.

    [16] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε αρνητικό έδαφος, παρά τα αρχικά της κέρδη, έκλεισε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε από το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,01% και έκλεισε στις 2.600,45 μονάδες. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    Απώλειες της τάξης του 1,03% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 884,11 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 June 2006 - 14:23:08 UTC