Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΕ
  • [03] ΛΟΥΤΡΑ ΟΜΕΡΙΕ - EUROPA NOSTRA - ΒΡΑΒEΙΟ

  • [01] ΗΕ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σημαντική θεωρεί ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή την εγκαθίδρυση του τρίτου μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    Αυτό μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ανέφερε ο κ. Γκαμπάρι, ενημερώνοντας στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή την περιοδεία του στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία, από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γκαμπάρι χαρακτήρισε διερευνητικού χαρακτήρα την αποστολή του. Μετά την επιστροφή του θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το ΣΑ για τις προοπτικές αναζωογόνησης της αποστολής καλών υπηρεσιών του κ. Ανάν και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας έλαβαν το λόγο ορισμένα μέλη του ΣΑ που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επίσκεψη.

    Γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ αναφέρει ότι ο κ. Γκαμπάρι θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία στις αρχές Ιουλίου για να εκτιμήσει την πολιτική κατάσταση εντός και γύρω από την Κύπρο και να σταθμίσει τις προοπτικές για επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

    Η αποστολή του κ. Γκαμπάρι αναλαμβάνεται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

    Οπως αναφέρεται στη δήλωση, ο κ. Γκαμπάρι σχεδιάζει να έχει συναντήσεις με επίσημους στην Αγκυρα και την Αθήνα από τις 3 μέχρι τις 5 Ιουλίου και στη συνέχεια στην Κύπρο από τις 6-9 Ιουλίου. ``Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Γκαμπάρι σχεδιάζει να συναντηθεί τόσο με την Α.Ε. κ. Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και την Α.Ε. κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ``, προστίθεται.

    Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το ΓΓ για τα αποτελέσματα της αποστολής του.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΕ

    Η θέση της κυβέρνησης για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού, με παράλληλη συζήτηση και θεμάτων καθημερινότητας στις τεχνικές επιτροπές, είναι ``οριστική και αμετάκλητη``, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ, κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ευνοούν έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, είτε με ατζέντα τα θέματα καθημερινότητας, είτε με τον καθορισμό της ατζέντας στη συνέχεια.

    ``Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι εκείνο που συμφωνήσαμε με τον ΓΓ (του ΟΗΕ), δηλαδή να συζητηθούν θέματα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, με στόχο είτε τη σμίκρυνση των διαφορών, είτε την προετοιμασία κοινού εδάφους, είτε τη συλλογή στοιχείων που θα είναι κοινά αποδεκτά από τις δύο κοινότητες, για να διευκολύνουμε το ΓΓ στη συνέχεια να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    [03] ΛΟΥΤΡΑ ΟΜΕΡΙΕ - EUROPA NOSTRA - ΒΡΑΒEΙΟ

    Τα Οθωμανικά Λουτρά Ομεριέ του 16ου αιώνα στην παλιά Λευκωσία, ανήκουν πλέον στα βραβευθέντα μνημεία με το Χρυσό Βραβείο της Europa Nostra, στην κατηγορία της συντήρησης και αποκατάστασης έργων.

    Το Χρυσό Βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας από τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για τις απονομές των βραβείων της Europa Nostra στο βασιλικό ανάκτορο της Ισπανίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Μαδρίτη, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, είπε ότι σε σύντομη συνομιλία που είχαν στην ελληνική γλώσσα, η Βασίλισσα Σοφία εξέφρασε την έντονη επιθυμία της να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Κύπρο, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που ένα ακόμη μνημείο της Λευκωσίας βραβεύεται από την Europa Nostra.

    Ο κ. Ζαμπέλας ανέφερε ότι στις 20 Νοεμβρίου 2006 θα τοποθετηθεί στην είσοδο των Λουτρών Ομεριέ, από αξιωματούχους της Europa Nostra, η πλακέτα με την ένδειξη της βράβευσης, για να ακολουθήσει η επίσημη παρουσίαση των λουτρών στην ηγεσία της Europa Nostra.

    Πρόσθεσε ότι «είναι μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή για την Κύπρο να πάρει το πρώτο χρυσό βραβείο της Europa Nostra για αυτό και νιώθουμε όλοι πολύ περήφανοι».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 June 2006 - 9:29:26 UTC