Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθηναϊκά δημοσιεύματα
  • [02] Εκπρόσωπος Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκαμπάρι Ταλάτ
  • [03] Εκπρόσωπος ΗΠΑ Εκθεση Κυπριακό
  • [04] Εκπρόσωπος ΓΓ τουρκικού ΥΠΕΞ - ΕΕ
  • [05] ΟΗΕ - Κύπρος - Διαμαρτυρία - Παραβιάσεις
  • [06] Υπουργικό - Συμφωνία Κύπρου - Λεττονίας
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Τυνησία - Σύνοδος Υπουργών
  • [08] Αθήνα - Κλόκκαρης - Μεϊμαράκης - Συνάντηση
  • [09] Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία - Καταθέσεις
  • [10] Επιτροπή Εσωτερικών - Εναρμονιστική Νομοθεσία για Μετανάστες
  • [11] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα
  • [12] ΓΓ Οικολόγων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα
  • [13] Υπουργός Δικαιοσύνης - Ναρκωτικά
  • [14] ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Σύνοδος ΚΕ
  • [15] Υπουργός Εργασίας - Παιδικές στέγες στη Λεμεσό
  • [16] Τράπεζα Κύπρου - Κινήσεις Τράπεζας Πειραιώς - Παραίτηση μέλους ΔΣ
  • [17] Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 27/06/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθηναϊκά δημοσιεύματα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν αποδίδει σημασία στο περιεχόμενο δημοσιευμάτων σε αθηναϊκές εφημερίδες και δεν θεωρεί ότι οι ενέργειες που αναφέρονται σε αυτά, εάν και εφόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συνιστούν υπονόμευσή του.

    Στη δήλωση αυτή προέβη χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σημειώνοντας πως «απόψεις ή ενέργειες ιδιωτών πολιτικών στην Ελλάδα δεν δημιουργούν ούτε μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις αρμονικές σχέσεις και την αγαστή συνεργασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κυβέρνηση της Ελλάδος γενικά και ειδικότερα την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη».

    Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, μερικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό και «κάποιοι στην Αθήνα αλλά και στην Κύπρο φαίνεται να δυσανασχετούν με τη συναντίληψη που υπάρχει για το Κυπριακό με τα συνεργαζόμενα κόμμα και τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι τυχόν ρήξη της συνεργασίας θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επαναφορά του σχεδίου λύσης που απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα».

    «Μόνο ο κυπριακός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τη διακυβέρνηση του και για την πολιτική και στρατηγική που ακολουθείται για το Κυπριακό», τόνισε ο Εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς σε ποιους κύκλους αναφέρεται, είπε ότι δεν χρειάζεται να τους κατονομάσει.

    Σε παρατήρηση ότι έχει ήδη γραφεί ότι κάποια δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτά τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ούτε και κατέχει στοιχεία ή αποδείξεις για να τα επιβεβαιώσει.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως όλα τα δημοσιεύματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ακόμα και εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Σε παρατήρηση ότι έκανε λόγο σε «ιδιώτες πολιτικούς», ο κ. Πασιαρδής είπε ότι όλοι οι πολιτικοί ιδιωτεύουν. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν έχει επικοινωνήσει κανείς με την κυβέρνηση, ούτε και οι συντάκτες των κειμένων έχουν επικοινωνήσει για διασταύρωση των θεμάτων τους.

    [02] Εκπρόσωπος Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκαμπάρι Ταλάτ

    Δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δεύτερης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη.

    «Εάν και εφόσον ζητηθεί και πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, τότε θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Γκαμπάρι», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς για την ημερομηνία της μετάβασης του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, είπε ότι προγραμματίζεται καταρχήν για τις 10 Ιουλίου αλλά θα πρέπει να αναμένεται να επιβεβαιωθεί.

    [03] Εκπρόσωπος ΗΠΑ Εκθεση Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι οι διαπιστώσεις του Αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, για την Κύπρο και το Κυπριακό, δεν βεβαιώνουν αμεροληψία και αξιοπιστία, εξέφρασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έκθεση, που μεταξύ άλλων εισηγείται στην κυβέρνηση Μπους αναβάθμιση του ψευδοκράτους και άσκηση πιέσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή πορεία της, ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα εκθέτει το ίδιο το Συμβούλιο ως μη αντικειμενικό και ως προκλητικά φιλοτουρκικό».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι όσον αφορά το Κυπριακό το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι το σχέδιο Ανάν ήταν προς όφελος της ε/κ πλευράς, ότι οι Τούρκοι τελούν υπό διεθνή απομόνωση από την οποία πρέπει να εξέλθουν, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι αρκετά πιο δύσκολη μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ότι το σχέδιο δράσης που κατέθεσε η Τουρκία τον περασμένο Γενάρη είναι θετικό.

    «Το μόνο που παρέλειψε να πει το Συμβούλιο είναι ότι η τουρκική εισβολή ήταν μια αγαθοεργός πράξη και ότι τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο βρίσκονται επί τρεις δεκαετίες για τουριστικούς σκοπούς και για λόγους αναψυχής», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Δεν νομίζω, είπε, ότι οι διαπιστώσεις του Συμβουλίου για την Κύπρο και το Κυπριακό βεβαιώνουν την αμεροληψία και την αξιοπιστία του.

    Σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εννοεί το Συμβούλιο ''όταν καλεί την Ουάσιγκτον να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να ασκήσουν την επιρροή τους προς την κυπριακή κυβέρνηση για να επιδείξει μια περισσότερο εποικοδομητική συμπεριφορά''.

    Εάν αυτή η εποικοδομητική συμπεριφορά σημαίνει να μην προβάλλονται εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε τέλος ο κ. Πασιαρδής, «τότε η υπόδειξη του Συμβουλίου δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιμένουν να απαιτούν από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

    [04] Εκπρόσωπος ΓΓ τουρκικού ΥΠΕΞ - ΕΕ

    Το πρόβλημα του ΓΓ του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Οούζ Ντεμριάλπ και κατ επέκταση της ίδιας της χώρας του, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμφωνεί με τις αυθαίρετες απόψεις και εκτιμήσεις τους, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Κληθείς να σχολιάσει τις νέες απειλές που εκτόξευσε ο κ. Ντεμριάλπ, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ο Τούρκος αξιωματούχος έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται νομικά να ανοίξει τους λιμένες και αερολιμένες στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικό, σημειώνοντας πως «επαφίεται στην Αγκυρα να πείσει τις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι έχουν λάθος και ότι μόνον η τουρκική άποψη είναι ορθή».

    «Οσον αφορά τον ισχυρισμό του κ. Πρέσβη ότι δεν απασχολεί τη χώρα του αν σταματήσει η ενταξιακή πορεία, έχω την άποψη ότι δεν πείθει εκτός και αν η επίδειξη μιας φαινομενικής αδιαφορίας εκ μέρους της Τουρκίας είναι μια έμμεση προειδοποίηση για ενδεχόμενες συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη», είπε ο Εκπρόσωπος και κατέληξε: «καλό βέβαια θα ήταν να μην επαναλαμβάνεται αυτή η αδιαφορία γιατί υπάρχει κίνδυνος να την πιστέψουν κάποια ώρα και η Ευρωπαίοι».

    [05] ΟΗΕ - Κύπρος - Διαμαρτυρία - Παραβιάσεις

    Η Κύπρος κατάγγειλε νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας που καταγράφηκαν από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2006.

    Σε επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις αυτές, καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους, σημειώνοντας ότι η μη τήρηση των κανόνων της διεθνούς αεροπλοΐας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την ένταση και ανασφάλεια στο νησί.

    Τονίζει ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή που η καλή θέληση και εγκράτεια αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την πλήρη επανέναρξη της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, η Τουρκία συνεχίζει να περιφρονεί κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξακολουθεί τη διαιρετική της πολιτική υποτάσσοντας κάθε πιθανότητα προόδου στις δικές τις πολιτικές σκοπιμότητες.

    Ο κ. Μαυρογιάννης καλεί το Γενικό Γραμματέα να ασκήσει την επιρροή του στην τουρκική κυβέρνηση για να αποφεύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και εμβαθύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων.

    Η επιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου 2006 ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

    [06] Υπουργικό - Συμφωνία Κύπρου - Λεττονίας

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που κυρώνει τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λεττονίας για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της επιστήμης» και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας που υπογράφηκε στις 8 Μαρτίου 2001 μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λεττονίας για Συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της επιστήμης.

    [07] Υπουργός Οικονομικών - Τυνησία - Σύνοδος Υπουργών

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για ενίσχυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου, δυνατότητα που ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τις καλές παραδοσιακές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις χώρες της περιοχής.

    Σε παρέμβασή του στην Κοινή Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των 10 Μεσογειακών Χωρών Εταίρων που πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία στις 25 και 26 Ιουνίου, ο κ. Σαρρής εξέφρασε ικανοποίηση για τον αναπτυξιακό ρόλο της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας στις μεσογειακές χώρες εταίρους και συγχάρηκε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνεισφορά της στη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στην περιοχή, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα».

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, οι σύνεδροι, αποδέχθηκαν εισήγηση του κ. Σαρρή όπως η Κύπρος φιλοξενήσει την επόμενη Κοινή Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των Μεσογειακών χωρών το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2007.

    Στη Σύνοδο της Τύνιδας, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έγινε ανασκόπηση της συνεισφοράς και του ρόλου του Μηχανισμού από την εγκαθίδρυσή του το 2002 μέχρι σήμερα.

    [08] Αθήνα - Κλόκκαρης - Μεϊμαράκης - Συνάντηση

    Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο νέος Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Κλόκκαρης θα συναντηθεί στις 13:30 στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα τόσο διμερούς όσο και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

    Εξάλλου, δεχόμενος χθες τη διεβαβείωση 13 υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κλόκκαρης τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά έχει ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί, δεδομένου ότι το πρόβλημα ασφάλειας στην Κύπρο, παρά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παραμένει καθώς οι κατοχικές δυνάμεις υπάρχουν στο νησί και η Τουρκία επιδεικνύει μια αδιάλλακτη και επιθετική στάση κατά της Κύπρου.

    Σε σύντομη ομιλία μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ο κ. Κλόκκαρης συνεχάρη τους νέους υπαξιωματικούς, λέγοντας πως η ένταξή τους στις τάξεις των στελεχών της ΕΦ θα πρέπει να αποτελεί τιμή για τους ίδιους.

    ''Για μας είναι πολύ μεγάλη χαρά να δεχόμεθα στις τάξεις μας νέα στελέχη της ΕΦ, νέα στελέχη τα οποία θα την αιμοδοτήσουν και τα οποία θα ενισχύσουν τα κύτταρά της'', είπε ο κ. Κλόκκαρης, προσθέτοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό και τα στελέχη ''είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΕΦ''.

    Ο κ. Κλόκκαρης κάλεσε τα στελέχη να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ''με υπευθυνότητα, με πειθαρχία, με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα'', σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εκτελούν τις διαταγές των προϊσταμένων τους και να εργάζονται σκληρά, αλλά να σέβονται την προσωπικότητα των υφισταμένων τους.

    ''Να είστε αυστηροί, αλλά ο σεβασμός της προσωπικότητας των προϊσταμένων σας είναι πάρα πολύ σημαντικός για το ηθικό της ΕΦ'', πρόσθεσε, υποδεικνύοντας το τετράπτυχο ''αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, δικαιοσύνη και εργατικότητα''.

    [09] Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία - Καταθέσεις

    Με την κατάθεση του Εφόρου Εταιρειών Σπύρου Κόκκινου άρχισαν χθες οι πρώτες καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για την αεροπορική τραγωδία αεροσκάφους της πρώην «Ηλιος», σημερινής A Jet Aviation Ltd, στις 14 Αυγούστου 2005 που οδήγησε στο θάνατο 121 άτομα.

    Η Επιτροπή, υπό τον ερευνώντα λειτουργό και τέως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτη Καλλή, λαμβάνει τις καταθέσεις της σε ειδικό χώρο στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Η έρευνα της Επιτροπής γίνεται σε ανοικτή δημόσια ακροαματική διαδικασία και όσοι επιθυμούν να παρακολουθούν τις εργασίες της μπορούν να το πράττουν.

    Στην έρευνα περιλαμβάνονται και οι συνθήκες αδειοδότησης των εταιρειών, των αεροσκαφών και των πληρωμάτων, όπως και η διεξαγωγή των ελέγχων γενικά και ειδικότερα γι αυτή την πτήση και γι αυτό το αεροσκάφος.

    Υστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καλλής βοηθείται στο έργο του από δύο εμπειρογνώμονες εκτιμητές, τον Ηλία Νικολαΐδη και τον Γεώργιο Μπόνη εξ Ελλάδος, όπως και από άλλο απαραίτητο προσωπικό.

    Οι όροι εντολής της Επιτροπής είναι ευρύτατοι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στην πράξη η πλήρης και σε βάθος διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, χωρίς φραγμούς ή περιορισμούς, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

    [10] Επιτροπή Εσωτερικών - Εναρμονιστική Νομοθεσία για Μετανάστες

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών άρχισε χθες τη συζήτηση νομοσχεδίου που τροποποιεί τη νομοθεσία περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, το οποίο ενσωματώνει στην κυπριακή νομοθεσία τέσσερις κοινοτικές οδηγίες και μια απόφαση πλαίσιο.

    Οπως εξήγησε στην Επιτροπή Εσωτερικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης πρόκειται για την οδηγία που ρυθμίζει το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, τη συνδρομή κατά τη διέλευση σε περιπτώσεις απομάκρυνσης δια της αεροπορικής οδού, την οδηγία που ορίζει την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής και την απόφαση πλαίσιο για την ενίσχυση του ποινικού πλαισίου για την πρόληψη της υποβοήθησης παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν όλα εκείνα τα μέτρα «που κρίναμε ότι εξυπηρετούν την κυπριακή πραγματικότητα», προσθέτοντας πως δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας απέχει πολύ από την ισχύουσα νομοθεσία.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι στις 20 Ιουνίου κυκλοφόρησε πίνακας με βάση τον οποίο μόνο 6 χώρες από τα 25 κράτη μέλη ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ενσωμάτωσαν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τους επί μακρόθεν διαμένοντες και άλλες 4 ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο σε ότι αφορά την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εσωτερικό τους δίκαιο.

    Οπως αναφέρεται στο σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή, η οδηγία που ρυθμίζει το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από τις 23 Ιανουαρίου 2006, η οδηγία που ρυθμίζει το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης των μεταναστών έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από τις 3 Οκτωβρίου 2005, η οδηγία για τη συνδρομή κατά τη διέλευση σε περιπτώσεις απομάκρυνσης δια της αεροπορικής οδού έπρεπε να ενσωματωθεί από τις 6 Δεκεμβρίου 2005, η οδηγία που ορίζει την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από τις 5 Δεκεμβρίου 2004 και η απόφαση πλαίσιο για την ενίσχυση του ποινικού πλαισίου για την πρόληψη της υποβοήθησης παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής από τις 5 Δεκεμβρίου 2004.

    [11] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα

    Οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθηνών αποδεικνύουν στην πράξη ότι συνειδητοποιούν πως πρέπει, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία, η οποία έχει επιτευχθεί, για το καλό της εθνικής μας υπόθεσης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο της Ελλάδας, που κάνουν λόγο για υπόσκαψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από Ελληνες πολιτικούς με πρωτεργάτη τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Κλεάνθους, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε παράλληλα πως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε πραξικοπήματα, ''όταν κάποιοι ξένοι δεν μπορούν να επιβάλουν λύσεις σε ένα λαό που αντιστέκεται''.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι, συνέχισε, να υποσκαφτεί εκείνος που στέκει εμπόδιο στα σχέδια των ξένων.

    [12] ΓΓ Οικολόγων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως ''στηρίζουμε τον δημοκρατικά εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας'' και ότι αυτό είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη ή διαδικασία παρασκηνιακή ή μη, από όπου και να προέρχεται, που στόχο έχει την υπόσκαψη του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Περδίκης, που σχολίαζε δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο περί υπόσκαψης του Προέδρου Παπαδόπουλου από κάποιες πολιτικές προσωπικότητες στην Ελλάδα, είπε πως ''εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει πάντα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζονται στη γένεσή τους οι οποιοιδήποτε τέτοιοι σχεδιασμοί και πλεκτάνες''.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν κατά καιρούς πληροφορίες που αφορούν διάφορα σχέδια για υπόσκαψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [13] Υπουργός Δικαιοσύνης - Ναρκωτικά

    Μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα συνεχίσει το διαρκή του πόλεμο κατά των εμπόρων των ναρκωτικών και δεν θα συμβιβαστεί ούτε θα ανεχτεί αλλά ούτε θα συγκαλύψει κανένα έμπορα, έστειλε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    ''Αυτό το μήνυμα θέλω με σαφήνεια να στείλω προς πάσα κατεύθυνση'', είπε ο κ. Σοφοκλέους, κληθείς, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους, να αναφερθεί στο πρόβλημα των ναρκωτικών στον τόπο, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

    Ο κ. Σοφοκλέους είπε πως ''εχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αυτή την πραγματικά κακή εικόνα που παρουσιάζεται στον τόπο, να υπερασπιστούμε τους νέους ανθρώπους που κυρίως είναι δέκτες αυτής της προσπάθειας από οργανωμένους κύκλους'', προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο θα είναι ασυμβίβαστο αλλά θα αγωνιστεί προς κάθε κατεύθυνση για να κτυπήσει ''αυτό το μεγάλο καρκίνωμα που μαστίζει τον τόπο μας'', όπως είπε.

    ''Δεν είναι αρκετή μια μέρα αναφοράς στα ναρκωτικά, αλλά έχουμε ακόμα 364 μέρες τον χρόνο για να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση'', κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    [14] ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Σύνοδος ΚΕ

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, εκτιμώντας ότι ''ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών'' της 21ης Μαΐου, στρέφει το βλέμμα του προς τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι επιδιώκει συνεργασίες για την εκλογή δημάρχων και προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων, πάνω σε προοδευτική βάση όπως και το 2001, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αντώνη Κουταλιανό.

    Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνόδου της ΚΕ της ΕΔΕΚ, ο κ. Κουταλιανός είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΔΕΚ ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών, αφού υλοποίησε και τους δύο στόχους που έθεσε προεκλογικά, τη σημαντική αύξηση των ποσοστών της σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2001 και τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

    [15] Υπουργός Εργασίας - Παιδικές στέγες στη Λεμεσό

    Το Γραφείο Ευημερίας Λεμεσού και την Παιδική Στέγη της πόλης επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου, ο οποίος έδωσε σαφείς οδηγίες για μελέτη και καταρτισμό στρατηγικής με στόχο την αναδιοργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Ο κ. Βασιλείου συνομίλησε με τους αρμόδιους και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Παιδική Στέγη και διαπίστωσε, όπως είπε, προβλήματα που υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνει «εκ πρώτης όψεως» ότι ευσταθούν οι καταγγελίες που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

    «Από ότι έχω ακούσει και από τη διεύθυνση στα κεντρικά γραφεία και εδώ, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε για διακίνηση ναρκωτικών, ούτε για κακοποίηση παιδιών, ούτε για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών, από το προσωπικό τουλάχιστον» δήλωσε ο κ. Βασιλείου.

    Επεσήμανε ωστόσο το γεγονός ότι «παιδιά της ηλικίας 15-16 χρονών, μπορούν να βγαίνουν έξω, γιατί δεν υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες για να κρατήσει η στέγη ένα παιδί 15 χρονών. Για το τί γίνεται έξω, δυστυχώς δεν μπορεί το παιδί να ελεγχθεί».

    Πρόσθεσε ότι αν και δεν περιέπεσε στην αντίληψη των λειτουργών οποιοδήποτε περιστατικό που να αφορά διακίνηση ναρκωτικών, ο ίδιος δεν μπορεί να το αποκλείσει.

    [16] Τράπεζα Κύπρου - Κινήσεις Τράπεζας Πειραιώς - Παραίτηση μέλους ΔΣ

    Το Διοικητικό Συ΅βούλιο της Τράπεζας Κύπρου Δη΅όσια Εταιρεία Λτδ ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι οι κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ δεν προωθούν τα καλώς νοού΅ενα συ΅φέροντα του συνόλου των ΅ετόχων της Τράπεζας Κύπρου, τόσο λόγω του ΅η ολοκληρω΅ένου χαρακτήρα τους, όσο και λόγω της απουσίας τεκ΅ηριω΅ένης στρατηγικής σκοπι΅ότητας.

    Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Διοικητικό Συ΅βούλιο της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι ''πληροφορήθηκε το 'επενδυτικό' ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ και στη συνέχεια το 'στρατηγικό' της ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου''.

    Υπενθυμίζει ότι στα πλαίσια της στρατηγικής της για ενίσχυση των εργασιών της στην ελληνική αγορά και του προγρά΅΅ατος αποκρατικοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης, έχει υποβάλει δη΅όσια πρόταση για την εξαγορά του 100% του ΅ετοχικού κεφαλαίου της Ε΅πορικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ.

    Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι ''η εκτενής και παραδοσιακή πελατειακή βάση της Ε΅πορικής και τα ση΅αντικά περιθώρια βελτίωσης των εργασιών της, ΅ε βάση την ε΅πειρία της Τράπεζας Κύπρου, προσφέρουν τις δυνατότητες δη΅ιουργίας ΅ιας ισχυρής τράπεζας στην ελληνική αγορά και συστη΅ατικής δη΅ιουργίας αξίας για τους ΅ετόχους και των δύο τραπεζικών ο΅ίλων''.

    Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι σε ση΅ερινή συνεδρία του Διοικητικού της Συ΅βουλίου ο κ. Πόλυς Πολυβίου υπέβαλε την παραίτησή του από ΅έλος του Συ΅βουλίου.

    [17] Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με κέρδη έκλεισε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις σημαντικές απώλειες που παρουσίαζε στο πρώτο μισό της διαδικασίας, λόγω κυρίως του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης, παίρνοντας κατεύθυνση από την ανοδική πορεία της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,96%, και έκλεισε στις 2.626,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 2,9 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει τα 2/3 των συναλλαγών, αξίας 1,8 εκατομμυρίου λιρών.

    Αύξηση της τάξης του 0,96% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 893,29 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 June 2006 - 14:23:14 UTC