Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΕ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΜΥΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΕ

    Η θέση της κυβέρνησης για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού, με παράλληλη συζήτηση και θεμάτων καθημερινότητας στις τεχνικές επιτροπές, είναι ``οριστική και αμετάκλητη``, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ, κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ευνοούν έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, είτε με ατζέντα τα θέματα καθημερινότητας, είτε με τον καθορισμό της ατζέντας στη συνέχεια.

    ``Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι εκείνο που συμφωνήσαμε με τον ΓΓ (του ΟΗΕ), δηλαδή να συζητηθούν θέματα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, με στόχο είτε τη σμίκρυνση των διαφορών, είτε την προετοιμασία κοινού εδάφους, είτε τη συλλογή στοιχείων που θα είναι κοινά αποδεκτά από τις δύο κοινότητες, για να διευκολύνουμε το ΓΓ στη συνέχεια να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Σημείωσε ακόμη ότι ``είμαστε διατεθειμένοι παράλληλα με αυτή τη διαδικασία να συζητήσουμε και θέματα της καθημερινότητας, για τα οποία επιδεικνύουν ενδιαφέρον οι Τ/Κ``.

    ``Αλλά δεν αποδεχόμαστε την προσέγγιση ότι είτε πρέπει συζητηθούν μόνο θέματα της καθημερινότητας, είτε πρέπει να ξεκινήσει (η διαδικασία) με θέματα της καθημερινότητας και στην πορεία να αναμένουμε ότι οι Τ/Κ και η Τουρκία θα αλλάξουν στάση για να συζητηθούν και τα θέματα ουσίας``, είπε.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, ``εάν είναι (Τ/Κ και Τουρκία) να αλλάξουν στάση θα την αλλάξουν από την αρχή``.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι στις επαφές του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν προωθεί την πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο ίδιος δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και ούτε έχει δει τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και στενή και καθημερινή και υπάρχουν σχεδιασμοί για την επίτευξη κοινών στόχων. ``Και σε αυτό προσέβλεπε η τελευταία επίσκεψή μου στην Αθήνα και σε αυτό προσβλέπει και η νέα επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Ιουλίου. Κατά συνέπεια στα δημοσιεύματα δεν δίνω βάση``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί προσπάθειας υπόσκαψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην οποία όπως είπε δεν έχει να προσθέσει τίποτα.

    Ο κ. Λιλλήκας είχε σειρά χωριστών συναντήσεων με τον κ. Σλίκερ, τον Πρεσβευτή της Ιταλίας στην Κύπρο Λουίτζι Ναπολιτάνο και με την Πρέσβειρα της Αυστρίας και προεδρεύουσας της ΕΕ, μέχρι το τέλος Ιουνίου, Εύα Χάγκερ. Παράλληλα περιόδευσε στις διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για γνωριμία με το προσωπικό.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΜΥΝΑ

    Ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης δήλωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις στο ψευδοκράτος έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ποιοτικά και αριθμητικά, έχουν προωθημένη διάταξη και για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν μια σταθερή και διαρκή απειλή.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι για το Υπουργείο Αμυνας αποτελεί προτεραιότητα το θέμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και σημείωσε πως το Υπουργείο του, σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ, θα προχωρήσει σε μελέτη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 June 2006 - 13:29:28 UTC