Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημερίδα - Ευρώ
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωζώνη - ΑΚΕΛ
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις - Ανασχηματισμός
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημόσια υπηρεσία - Προσλήψεις
  • [05] Εκπρόσωπος - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ προς Τ/Κ ηγέτη
  • [06] Εκπρόσωπος - Αγκυρα - Πρωτόκολλο - Επαφές Περτέβ
  • [07] Τουρκία - Ναμίκ Ταν - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό
  • [08] Βρετανία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Επιστολή
  • [09] Κύπρος - Γερμανία - ΥΠΕΞ - Συνάντηση
  • [10] Βουλή - 1η Συνεδρία - Εκλογή Προέδρου
  • [11] Αθήνα - Μπενάκη - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΣτΕ
  • [12] Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές - Κατάλογοι
  • [13] ΕΕ - Προσωπικά δεδομένα - ΗΠΑ
  • [14] ΕΕ - Τριανταφυλλίδης - Ευρωσύνταγμα
  • [15] Υπουργός Οικονομικών - Ευρώ - Εκστρατεία - Ξένοι ομιλητές
  • [16] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ημερίδα - Ευρώ
  • [17] Ομιλος Ελληνικής Τράπεζας - Πρόεδρος ΔΣ - Γενική Συνέλευση
  • [18] Εκπρόσωπος - Μανιφέστα - Δήμος Λευκωσίας
  • [19] Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ Συνδέσμου ΟΗΕ Κύπρου
  • [20] Αρχή αδειών - Μετονομασία της Helios σε AJet
  • [21] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Κύπρος - Εκδήλωση
  • [22] Νέα Υόρκη - Αγία Σοφία - Τουρκία - Εκστρατεία
  • [23] Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου - Αιμοδοσία - Απονομή διπλωμάτων
  • [24] Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [25] Τένις - Ρολάν Γκαρός - Παγδατής
  • [26] ΚΟΚ - Τάκης Κληρίδης - Επιτροπή Οικονομικών FIBA Europe ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 01/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημερίδα - Ευρώ

    Τα πλεονεκτήματα εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο είναι φανερά και αδιαμφισβήτητα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην Ημερίδα με θέμα: «Ευρώ και Κοινωνικό Κράτος» για έναρξη της διαφωτιστικής εκστρατείας για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και εισαγωγή του ευρώ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο χρόνος της ένταξης στην ευρωζώνη δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση και δεν μετακινείται κατά τη βούλησή μας.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος ή να περιορίσει τις κοινωνικές παροχές προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, στο βωμό του στόχου της ένταξής μας στην ευρωζώνη.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δύο χρόνια μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Μαΐου, 2004, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δεύτερος μεγάλος ευρωπαϊκός μας στόχος αλλά και πρώτη προτεραιότητα, είναι η αποδοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη και η εισαγωγή του ευρώ, ως του εθνικού νομίσματος της Κύπρου σε αντικατάσταση της κυπριακής λίρας.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωζώνη - ΑΚΕΛ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι θέμα διαφοράς εκτιμήσεων με την κυβέρνηση οι απόψεις που εκφράζει το ΑΚΕΛ σε σχέση με το χρόνο ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι δεν έχει συζητήσει ακόμη το θέμα με το ΑΚΕΛ.

    ''Είναι ζήτημα εκτίμησης. Πολύ θεμιτό, πολύ σωστό, κάθε πολιτικό κόμμα αλλά και κάθε εμπειρογνώμονας να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις αν θα πετύχουμε τους στόχους. Αν τους πετύχουμε πιστεύω όλοι θα συμφωνήσουν ότι μπορεί να γίνει η ένταξη ομαλά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς, ύστερα από την Ημερίδα με την οποία ξεκίνησε επίσημα η διαφωτιστική εκστρατεία για την υιοθέτηση του ευρώ, πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008, με το ΑΚΕΛ να διατηρεί διαφορετική άποψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς πιστεύουμε ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας θα μπορέσουμε να πετύχουμε και τους δύο στόχους και η ένταξη μας στο ευρώ να γίνει ομαλά, χωρίς περικοπή ή περιορισμών των κοινωνικών παροχών αλλά αύξηση''.

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις - Ανασχηματισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αρκετά σύντομα θα αποφασίσει κατά πόσον θα προβεί ή όχι σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Επίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέκρινε δημοσιεύματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται έγκυρες πηγές ή πηγές προσκείμενες στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μετακίνηση του ενός ή του άλλου Υπουργού, όταν ο ίδιος, όπως είπε, δεν έχει μιλήσει σε κανένα για το θέμα.

    Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει αν θα κάνει ή όχι ανασχηματισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Αρκετά σύντομα, όταν συμπληρώσω τις επαφές μου, σταθμίσω τις απόψεις που έχω πάρει και κρίνω ότι είναι σωστό να γίνει».

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα προκύψει κάτι σε σχέση με το θέμα αυτό αύριο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν θα γίνει τίποτε αύριο''.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημόσια υπηρεσία - Προσλήψεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος έχει μιαν από τις μεγαλύτερες αριθμητικά δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μορατόριουμ για νέες προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία εφαρμόζεται από το 1993.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και δεν δέχεται πως θα υπάρξει απαγόρευση στο κράτος για αγορά υπηρεσιών εκεί που χρειάζεται, ενώ διαβεβαίωσε ότι ''δεν θα απολυθεί κανένας'' από τη δημόσια υπηρεσία.

    Μιλώντας ύστερα από ημερίδα, με την οποία ξεκίνησε επίσημα η διαφωτιστική εκστρατεία για την υιοθέτηση του ευρώ στην Κύπρο, και ερωτηθείς αν βοηθά ή δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου για ένταξη στο ευρώ το μέτωπο που έχει ανοίξει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην προσληφθεί νέο προσωπικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι ''μέτωπο'' και δεν νομίζει ότι είναι ''θέμα που δεν μπορεί να λυθεί αφού δοθούν οι σωστές εξηγήσεις''.

    [05] Εκπρόσωπος - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ προς Τ/Κ ηγέτη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στο θέμα της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με βάση και τη μεταφορά και τη μετάφραση της επιστολής από τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως αυτό που κρατά η ε/κ πλευρά είναι πως ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για νέες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.

    «Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς επιμένουμε στο ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν η συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο Παρίσι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα, όπως αυτή η συμφωνία διατυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Μόνο έτσι, πρόσθεσε, «θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες στις οποίες παραπέμπει και ο ΓΓ στην επιστολή του για να μπορέσει ο Οργανισμός, κάτω από την αιγίδα του οποίου θέλουμε να παραμείνει το Κυπριακό, να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία άμεσων διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού».

    [06] Εκπρόσωπος - Αγκυρα - Πρωτόκολλο - Επαφές Περτέβ

    Λύπη και απογοήτευση προκαλεί στην κυβέρνηση η άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, υπογραμμίζοντας πως η στάση αυτή θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση εντός του 2006.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διαψεύσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς όσον αφορά την παραπομπή του Πρωτοκόλλου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ε/κ πλευρά θα χαιρέτιζε αν υπήρχε τέτοια ανάληψη πρωτοβουλίας από τουρκικής πλευράς, «διότι έτσι θα έδειχνε έμπρακτα για πρώτη φορά ότι κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που οικειοθελώς έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    «Μας λυπεί και μας απογοητεύει η αρνητική στάση της Τουρκίας και η άρνησή της να προχωρήσει στην έγκριση από την Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και για αυτή την άρνησή της βέβαια θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εντός του 2006», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας.

    [07] Τουρκία - Ναμίκ Ταν - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

    Η Τουρκία επιζητεί ειρήνη, ηρεμία, φιλία και σταθερότητα με την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση συντακτών στην Αγκυρα.

    Ο κ. Ταν επεσήμανε ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συμμετάσχει σε ελληνοτουρκική δημοσιογραφική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιουνίου, και ελπίζει η επίσκεψη αυτή να συμβάλει στις διμερείς σχέσεις.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην επιστολή που εστάλη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τη δήλωση της ''προεδρίας'' των κατεχομένων.

    ''Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει το έργο των τεχνικών επιτροπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει μια διαπραγματευτική διαδικασία που στοχεύει σε μια συνολική διευθέτηση. Επιπλέον, η επιστολή υπογραμμίζει ότι το σχέδιο Ανάν θα εκληφθεί ως πλαίσιο ενός πιθανού διακανονισμού'', είπε ο κ. Ταν.

    Πρόσθεσε ότι ''κατά τα φαινόμενα το μπαλάκι είναι τώρα στην πλευρά των Ε/Κ και αναμένουμε από την ε/κ ηγεσία να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της σχετικά με το σχέδιο Ανάν στον ΟΗΕ'', δήλωσε ο κ. Ταν.

    [08] Βρετανία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Επιστολή

    Η Βρετανία πιστεύει πως η πρωτοβουλία για οποιανδήποτε προσπάθεια προς λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει βασικά από τις δύο κοινότητες και για αυτό χαιρετίζει την πρόσφατη συμφωνία για έναρξη συνομιλιών επί σειράς θεμάτων που προσφέρουν μιαν εξαιρετική ευκαιρία επίτευξης προόδου προς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση.

    Αυτό αναφέρει επιστολή του υπευθύνου του γραφείου για το Κυπριακό του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Εντμοντ Ρις Τζόουνς προς τον δημοτικό σύμβουλο του Ενφιλντ Γιώργο Σάββα, ο οποίος με δική του επιστολή από τον περασμένο Γενάρη έθετε μερικά ζητήματα, περιλαμβανομένων του σφετερισμού περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και των συνεπειών από την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο.

    Η επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι μια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας παραμένει η μόνη δυνατότητα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης, αλλά θεωρεί περιορισμένη την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο άμεσο μέλλον και παραπέμπει σε αναφορά έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο ότι η πρόοδος προς μιαν πολιτική διευθέτηση ήταν μηδαμινή.

    [09] Κύπρος - Γερμανία - ΥΠΕΞ - Συνάντηση

    Την ελπίδα όπως η Τουρκία προχωρήσει με την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας πριν το τέλος του έτους, εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Βερολίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε δύο ώρες περίπου, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως το μέλλον της Ευρώπης και της Συνταγματικής Συνθήκης υπό το φως των συζητήσεων που διεξήχθησαν στις 27 και 28 Μαΐου στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

    Συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις προοπτικές ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής στις ευρωπαϊκές δομές, καθώς και το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, όπως επίσης και την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο. Υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για το μέλλον της περιοχής.

    [10] Βουλή - 1η Συνεδρία - Εκλογή Προέδρου

    Η νεοεκλεγείσα Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στις 16:00 σήμερα, στην πρώτη της συνεδρίαση της Εκτακτης Συνόδου της 8ης Βουλευτικής Περιόδου, προκειμένου να γίνει η διαβεβαίωση των 56 Βουλευτών και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, και για να γίνει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

    Αναμένεται ότι Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί για δεύτερη θητεία ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τυγχάνει της υποστήριξης του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Την προεδρία της Βουλής θα διεκδικήσουν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου ανέφερε πως ''η διαδικασία είναι απλή και θεσμοθετημένη'' προσθέτοντας πως ''εκείνο που γίνεται είναι ότι πρώτα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες''.

    ''Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται και όταν ολοκληρωθεί ο αριθμός τους - μιλάμε τώρα για τρεις όμως αυτό θα διαφανεί το απόγευμα πόσες ακριβώς θα είναι- υποβάλλονται μπαίνουν σε ψηφοφορία με την σειρά της υποβολής τους'', πρόσθεσε.

    Εκείνη η υποψηφιότητα που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών, συνέχισε, είναι και η επιτυγχάνουσα το αποτέλεσμα.

    Ως προς τη διαδικασία της εκλογής του νέου Προέδρου, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή ''είναι φανερή και γίνεται διά ανατάσεως της χειρός'', ενώ, ερωτηθείς για το κατά πόσον θα υπάρξουν ομιλίες στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής είπε ότι ''είναι κοινοβουλευτικά καθιερωμένο το πρόσωπο που προτείνει μιαν υποψηφιότητα να την υποστηρίζει με λίγα λόγια''.

    [11] Αθήνα - Μπενάκη - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΣτΕ

    Τη σταδιακή ενσωμάτωση των διαφορετικών θρησκευτικών, φυλετικών ή πολιτιστικών ομάδων στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης και την εδραίωσή της ως χώρου ελευθερίας και ασφάλειας, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη των Προέδρων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ταλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 46 χώρες μέλη.

    Η κ. Ψαρούδα, που ήταν η γενική εισηγήτρια στο θέμα της ημερήσιας διάταξης ''Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην προώθηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό'', αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της πολιτικής ενσωμάτωσης των διαφορετικών μεταναστευτικών ομάδων στο πολιτικό γίγνεσθαι, σημειώνοντας πως ''οι πλουραλιστικές δημοκρατίες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν οι μειονότητες, θρησκευτικές, φυλετικές ή πολιτιστικές, που συνυπάρχουν στην ίδια κοινωνία, εκφράζονται μέσα από κόμματα με εμφανή πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα''.

    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε πως ''μπορεί να υπάρξουν πολλοί τρόποι δράσης των Κοινοβουλίων, ώστε η πλουραλιστική δημοκρατία να αποκτήσει κοινοβουλευτική διάσταση που να αντανακλά την πολυσυλλεκτικότητα των συγχρόνων κοινωνιών''.

    [12] Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές - Κατάλογοι

    Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες πλειοψηφικά τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου 2006 με βάση τους εκλογικούς κατάλογους του Υπουργείου Εσωτερικών από τους οποίους όμως θα αφαιρεθούν οι αιρετικοί και όλοι όσοι έχουν κριθεί πως δεν μπορούν λόγω ανίερης συμπεριφοράς προς την Εκκλησία της Κύπρου να εκλέξουν τον προκαθήμενό της.

    Μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, είπε ότι σήμερα ''κάναμε καλή δουλειά και έχουμε συμφωνήσει ότι οι υποψηφιότητες (για τους ειδικούς αντιπρόσωπους) αντί σε μιάμιση ημέρα που ήταν εντελώς αδύνατο να τεθούν και να γίνουν ψηφοδέλτια, να παραχωρήσουμε χρόνο περίπου τριών εβδομάδων''.

    Οπως είπε ο Πάφου Χρυσόστομος, ''ασφαλώς οι ιερείς μας θα αποκαθάρουν τους εκλογικούς καταλόγους και υπάρχουν μερικές δυσκολίες, αν και εγώ τους είπα ότι στην Πάφο δεν έχω καμμιά δυσκολία, γιατί μόνο δύο ενορίες μεγάλες υπάρχουν''.

    Πρόσθεσε, σε σχέση με το ψηφοδέλτιο, ότι ''θα τηρηθεί το καταστατικό και θα γίνει κατά αλφαβητική σειρά για να έχουμε ένα ήθος''.

    [13] ΕΕ - Προσωπικά δεδομένα - ΗΠΑ

    Την εξεύρεση νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει τη διατήρηση με τη σημερινή της μορφή της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιρειών, θα επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης.

    Χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ διότι, όπως επισημαίνει η απόφαση, το άρθρο της νομοθεσίας που επικαλούνται η Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν καλύπτει τη συμφωνία.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φρατίνι έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί αύριο στους 25 υπουργούς δικαιοσύνης, που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο, την αλλαγή της νομικής βάσης, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί ως έχει η συμφωνία. Διαφορετικά, από την 1ην Οκτωβρίου η συμφωνία θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, να ακυρωθεί.

    [14] ΕΕ - Τριανταφυλλίδης - Ευρωσύνταγμα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης διατύπωσε τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεφύγουν από τις εμμονές ότι μέχρι το 2009 πρέπει να έχει υιοθετηθεί το Ευρωσύνταγμα.

    Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι καμμιά εκστρατεία για το Ευρωσύνταγμα δεν μπορεί να περιτυλίξει λαμπερά ένα περιεχόμενο που παραμένει το ίδιο, λέγοντας ότι ''βασική προϋπόθεση για να συζητήσουμε ουσιαστικά για το Μέλλον της Ευρώπης είναι να καταλήξουμε ως προς το ποιοι θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση''.

    ''Εάν θα διεξάγεται μια συζήτηση στην απουσία των πολιτών, των εργαζόμενων και των φορέων τους, τότε δεν χρειάζεται να διερωτηθούμε γιατί οποιαδήποτε Συνθήκη θα είναι μη δημοκρατική'', συνέχισε.

    [15] Υπουργός Οικονομικών - Ευρώ - Εκστρατεία - Ξένοι ομιλητές

    Στη σημασία της υιοθέτησης του ευρώ στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής σε ομιλία του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της ενημερωτικής εκστρατείας για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός επανέλαβε ότι στοχευόμενη ημερομηνία υιοθέτησης του ευρώ είναι η 1η Ιανουαρίου 2008 και είπε ότι η ενεργός συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή διαμόρφωση και υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής, που αποτελεί βασικό στοιχείο του εθνικού σχεδίου δράσης εισαγωγής του νέου νομίσματος.

    Ανάμεσα στα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση του ευρώ, είπε ο κ. Σαρρής, είναι η δημιουργία μιας βάσης για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, η σύγκλιση επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα που επικρατούν στην ευρωζώνη, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, η εξουδετέρωση του συναλλαγματικού κινδύνου στις συναλλαγές σε ευρώ, η άμεση πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές αγορές της ευρωζώνης για επιχειρήσεις και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.

    [16] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ημερίδα - Ευρώ

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέφρασε τη σταθερή δέσμευση και προσήλωσή του στην ομαλή μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ, σε ομιλία του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της ενημερωτικής εκστρατείας για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο.

    «Διακηρύττουμε με αίσθημα ευθύνης», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, «ότι θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκομένους κοινωνικούς φορείς, ότι θα επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις και δυνατότητές μας και ότι θα εργασθούμε με σοβαρότητα, ζήλο και ευσυνειδησία, ώστε να επιτύχουμε τον ύψιστης σημασίας στόχο της υιοθέτησης του ευρώ το συντομότερο δυνατό».

    Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν το αποτέλεσμα της επίμοχθης, συνεπούς και αδιάλειπτης προσπάθειας ολόκληρου του κυπριακού λαού και το ίδιο καθολική, επίμοχθη και ευσυνείδητη πιστεύω ότι θα είναι η προσπάθεια και επιτυχής η έκβασή της για μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ».

    [17] Ομιλος Ελληνικής Τράπεζας - Πρόεδρος ΔΣ - Γενική Συνέλευση

    Στη βελτίωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα από 72,4% που ήταν το 2005 σε επίπεδα γύρω στο 69% για το 2006, στοχεύει ο Ομιλος της Ελληνικής Τράπεζας, είπε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Παναγιώτου.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Παναγιώτου είπε πως το τρίπτυχο της μόνιμης σταθερής κερδοφορίας, της αύξησης των εργασιών και της μεγιστοποίησης της ποιότητας εξυπηρέτησης του πελάτη, αποτελούν τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το 2006-2008.

    Επεξηγώντας τα μέτρα που θα ληφθούν για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου αναφέρθηκε στη σοβαρή προσπάθεια για διεύρυνση των εισοδημάτων από όλους τους τομείς δραστηριοτήτων στην Κύπρο και στην Ελλάδα, με την αξιοποίηση των προϊόντων, την ελκυστική τιμολογιακή πολιτική και την ποιότητα στην εξυπηρέτηση, στη συνεχή προσοχή για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου με βάση την αναθεώρηση των διαδικασιών και την επανεξέταση των λογισμικών έγκρισης και παρακολούθησης χορηγήσεων.

    [18] Εκπρόσωπος - Μανιφέστα - Δήμος Λευκωσίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η πολιτιστική εκδήλωση Μανιφέστα 6 ήταν πρωτοβουλία και αρμοδιότητα του Δήμου Λευκωσίας και δεν είχε εμπλοκή η κυβέρνηση στη διοργάνωση της.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες ότι ένα μεγάλο ποσό, το οποίο δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τον ΚΟΤ και τον Δήμο Λευκωσίας, έχει χαθεί, είπε ότι δεν τις έχει υπόψη, σημειώνοντας ότι μπορεί διάφορα κυβερνητικά τμήματα ή υπουργεία να στηρίζουν οικονομικά μιαν εκδήλωση, αλλά την ευθύνη για τη διοργάνωση έχει αποκλειστικά ο Δήμος Λευκωσίας, ο διοργανωτής.

    ''Εάν ζητηθεί η γνώμη της κυβέρνησης, γιατί από ό,τι είδα στα δημοσιεύματα εγείρονται πολιτικά ζητήματα, θα έχει την άποψη μας'', είπε.

    Σε ερώτηση εάν δεδομένου ότι δόθηκαν σεβαστά ποσά, δημιουργείται αναγκαιότητα για διερεύνηση του ζητήματος, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως πολλές φορές δίδεται η δέσμευση για χορηγία, η οποία ωστόσο συνήθως δίδεται αφότου γίνει η εκδήλωση και όχι εκ των προτέρων.

    [19] Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ Συνδέσμου ΟΗΕ Κύπρου

    Η επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο με την εφαρμογή των ψηφισμάτων και των βασικών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι μόνιμος και βασικός στόχος των Ελληνοκυπρίων, ανέφερε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στο ετήσιο Φεστιβάλ του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς του τόπου, με μιαν πολυδιάστατη και αξιόλογη δράση που σκοπό έχει την προώθηση των σκοπών και των στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [20] Αρχή αδειών - Μετονομασία της Helios σε AJet

    Η Αρχή Αδειών για Αεροπορικές Μεταφορές αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί τη διόρθωση της Αδειας Εκμετάλλευσης (Operating License) της εταιρείας Helios Airways, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετονομασία της εταιρείας αυτής σε AJet Aviation Ltd δεν σημαίνει τη μεταβολή της νομικής υπόστασης της εταιρείας με οποιονδήποτε τρόπο ούτε και επηρεάζει οποιαδήποτε δικαιώματα και υποχρεώσεις της και ότι η AJet Aviation Ltd έχει ήδη εξασφαλίσει το Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα (AOC) από την αρμόδια αρχή.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως η εταιρεία Helios Airways, μετά από εξασφάλιση της αλλαγής του ονόματός της σε AJet Aviation Ltd από τον Εφορο Εταιρειών, απευθύνθηκε στις 28 Απριλίου 2006 στην Αρχή Αδειών για Αεροπορικές Μεταφορές για ανάλογη ρύθμιση στα Πιστοποιητικά της Αδειας Εκμετάλλευσης που κατείχε με το παλαιό της όνομα.

    [21] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Κύπρος - Εκδήλωση

    Ανοικτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2006 θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, με στόχο να προωθηθούν ιδέες για την εφαρμογή πιθανών λύσεων σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η εκδήλωση με την ονομασία ''Eco Forum'' θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου το πρωί, με μια σειρά διαλέξεων για τις ερήμους και την ερημοποίηση, και θα ακολουθήσει μια σειρά διαλέξεων το απόγευμα για τις περιβαλλοντικές αρχές της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της σχετικότητας τους με την επιχειρησιακή κοινότητα στην Κύπρο.

    Στις 6 Ιουνίου το πρωί, ένα εργαστήριο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη θα φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κορυφαίους επιχειρηματίες για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να προστατεύσουν το περιβάλλον του νησιού. Το απογευματινό εργαστήριο θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν τα ΜΜΕ με μη-κυβερνητικούς οργανισμούς για να βελτιωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση.

    [22] Νέα Υόρκη - Αγία Σοφία - Τουρκία - Εκστρατεία

    Την έναρξη παγκόσμιας εκστρατείας για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως ιερό οίκο προσευχής για όλους τους Χριστιανούς και έδρα της Ορθοδοξίας, εξήγγειλε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος του οργανισμού για ''Ελεύθερη Αγία Σοφία'' Κρις Σπύρου.

    Ο Ελληνοαμερικανός Σπύρου, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και νυν πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην Αθήνα, επισήμανε ότι παράλληλα με την πολιτική πίεση, μέσω συγκέντρωσης υπογραφών προσωπικοτήτων και κόσμου, θα κινηθούν και νομικές διαδικασίες.

    Είπε ότι, όπως οι Μουσουλμάνοι εξεγέρθηκαν με τα σκίτσα του Μωάμεθ, έτσι και κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός αγανακτεί που η Αγία Σοφία χρησιμοποιείται για εμπορικές εκθέσεις, συναυλίες και εμπορικές δραστηριότητες.

    ''Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία, καθώς η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ'', είπε.

    [23] Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου - Αιμοδοσία - Απονομή διπλωμάτων

    Οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν σήμερα φωτεινό παράδειγμα αλτρουισμού, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης σε ομιλία του στην απονομή διπλωμάτων σε νέους εθελοντές αιμοδότες αστυνομικούς και πυροσβέστες, στα πλαίσια της 25ης Εβδομάδας Αιμοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αστυνομική Ακαδημία.

    Πρόσθεσε πως η Αστυνομία αποτελεί μιαν υπηρεσία που πάμπολλες φορές έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον, την έγνοια αλλά και την αγάπη της προς τον πλησίον της.

    Ο κ. Κουλέντης συνεχάρη όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την ευαισθησία που επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν και ευχήθηκε όπως και τα υπόλοιπα μέλη ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

    [24] Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μηνιαίες ζημιές της τάξης του 3,3% (88,31 μονάδες) κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος από τους τραπεζικούς τίτλους, ελέω Τράπεζας Κύπρου, η οποία κέρδισε 3 σεντ και έκλεισε στις 4,16 λίρες, κατέγραψε κατά τη σημερινή συνάντηση μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,37% και έκλεισε στις 2.600,94 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4,2 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 26,4% του ημερήσιου όγκου.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,35% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 884,29 μονάδες.

    [25] Τένις - Ρολάν Γκαρός - Παγδατής

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει στις 1200 σήμερα τον Γάλλο τενίστα Ζουλιάν Μπενετό, στο δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός που διεξάγεται στη Γαλλία.

    Ο Παγδατής, ο οποίος βρίσκεται στην 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αν κερδίσει σήμερα, θα αντιμετωπίσει στον 3ο γύρο το νικητή του ζευγαριού Νταβίντ Σαγκινετί (Νο 56) - Ράντεκ Στέπανεκ (Νο 11).

    [26] ΚΟΚ - Τάκης Κληρίδης - Επιτροπή Οικονομικών FIBA Europe

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) Τάκης Κληρίδης ορίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της FIBA Europe.

    Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΚ, από τη νέα διοίκηση της FIBA Europe, μόλις καταρτίστηκε σε σώμα στις 29 Μαΐου, στο Μόναχο, κατόπιν εισήγησης της διοίκησης της ΚΟΚ.

    Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής, το προσωπικό, καθώς και όλη η οικογένεια της κυπριακής καλαθόσφαιρας συγχαίρουν τον Τάκη Κληρίδη για τα νέα καθήκοντα του και εύχονται κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Παράλληλα, είναι σίγουροι πως ο Τάκης Κληρίδης, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, θα βοηθήσει στα μέγιστα το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 June 2006 - 14:23:10 UTC