Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εμπορίου - Κύπρος - Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο
  • [02] Ενέργειες κυβέρνησης
  • [03] Συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου
  • [04] ΔΗΣΥ
  • [05] ΔΗΣΥ - Ρολάνδης Πετρέλαια
  • [06] ΕΕ - Τουρκία - Αξιολόγηση Ιακώβου
  • [07] Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Κυπριακό - Χρήματα για σχέδιο Ανάν
  • [08] Ιεράρχες - Αναχώρηση για Ελβετία
  • [09] Πάφος - Ανοιγμα οδοφράγματος Λιμνίτη Σύσκεψη
  • [10] Χρηματιστήριο Πτώση
  • [11] έκλεισε στις 978,83 μονάδες.
  • [12] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [13] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Εθνικό Συμβούλιο - Εσωτερική διακυβέρνηση - ΑΤΑ
  • [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Κλεάνθους
  • [15] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Εξωτερικό - Μεταφορά ψηφοφόρων
  • [16] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους Αναστασιάδης
  • [17] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση ΔΕΟΚ
  • [18] ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Συλλούρης - Αναστασιάδης
  • [19] Πρόεδρος ΕΔΗ - Διακοινοτικό τραμ - Κυπριακό
  • [20] Κίνημα Οικολόγων - Φιλίππου και Αγαπητός Αθλητισμός ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 16/05/2006

  • [01] Υπουργός Εμπορίου - Κύπρος - Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο

    Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και η κυβέρνηση, με κάθε μυστικότητα και προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα του τόπου, προχωρεί σε ενέργειες για εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα, λέγοντας πως η πιθανότητα για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο εκτιμάται να είναι μεγάλη λόγω των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήχθηκαν στην Αίγυπτο.

    Οπως είπε, η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί στο μέλλον ένα σημαντικό κέντρο για τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίων και στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια αναμένονται γιγαντιαία βήματα στην περιοχή σε ερευνητικό επίπεδο.

    ''Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόωρες και μεγάλες προσδοκίες ανάμεσα στον λαό. Εκείνο που σε αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε είναι ότι τα πρώτα μηνύματα που πήραμε είναι θετικά και ενθαρρυντικά'', δήλωσε ο Υπουργός.

    Ηδη, εκτός από την Αίγυπτο, όλες οι γειτονικές χώρες της Κύπρου προβαίνουν σε ενέργειες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ ιδιαίτερες επιτυχίες έχει και η Παλαιστινιακή Αρχή, η Λιβύη και το Ισραήλ.

    [02] Ενέργειες κυβέρνησης

    Η κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον γαλλικό οίκο Beicip-Franlap, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε τεχνικά και νομοτεχνικά θέματα.

    Επίσης, το Υπουργείο Εμπορίου υπέγραψε μη αποκλειστική συμφωνία με τη νορβηγική γεωφυσική ερευνητική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS Geophysical AS) για τη διεξαγωγή σεισμικών επισκοπήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

    Οι εργασίες της συλλογής των δυσδιάστατων σεισμικών δεδομένων διήρκεσαν δύο μήνες και ολοκληρώθηκαν στις 5 Μαϊου 2006 με τα αποτελέσματα να τυγχάνουν, αυτή τη στιγμή, τεχνικής επεξεργασίας.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι τα θετικά ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου, τα ενθαρρυντικά αρχικά ευρήματα στα πρώτα στάδια της έρευνας στην περιοχή, οδήγησαν τελικά στη διεκπεραίωση δισδιάστατης σεισμικής έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, συνολικού μήκους 7.000 χλμ αντί των 3.000 χλμ που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

    Λόγω της μεγάλης έκτασης (60.000 τ. χλμ) της αξιολογούμενης θαλάσσιας περιοχής, στην οποία διεξήχθηκαν οι γεωφυσικές έρευνες, προγραμματίζεται η περιοχή να χωριστεί σε δύο ζώνες για σκοπούς αξιολόγησης.

    Από οικονομικής πλευράς, η Συμφωνία προβλέπει όπως το κόστος της έρευνας και επεξεργασίας επιβαρυνθεί η Εταιρεία, ενώ η κυβέρνηση θα έχει έσοδα από την πώληση των ευρημάτων.

    Εξήγησε πως οι ενδιαφερόμενοι οίκοι και οι πετρελαϊκές εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για τα ερευνητικά τμήματα (blocks) θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να καταθέσουν τις προσφορές τους, νοουμένου ότι θα έχουν προβεί στην αγορά της έκθεσης που θα έχει ετοιμάσει ο συμβουλευτικός οίκος Beicip-Franlab, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τα έξοδα των γεωτρήσεων θα τα επωμίζονται οι εταιρείες πετρελαίων στις οποίες θα παραχωρηθούν τα ερευνητικά τμήματα (blocks). Στις περιπτώσεις Συμφωνιών Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής (Production Sharing Agreement - PSA), το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων το επωφελείται το κράτος, ενώ στην εταιρεία απομένει το υπόλοιπο μέρος που κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 1/4 αυτού του κράτους.

    Ανέφερε επίσης ότι στις 3 Μαϊου 2006, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το ένα εκ των δύο συστημάτων αναφορικά με τη συμμετοχή του κράτους στα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων είναι πιο συμφέρον για την Κύπρο.

    Πρόκειται για τη Συμφωνία Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που παρουσιάζει έναντι του άλλου συστήματος (του Φορολογικού Καθεστώτος) το πλεονέκτημα ότι το κράτος παραμένει ο νόμιμος ιδιοκτήτης του κοιτάσματος και έχει το δικαίωμα αντί μέρους των εσόδων να παραλαμβάνει μέρος των παραγόμενων υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης από την εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων.

    [03] Συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου

    Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, είπε ότι αυτή περιλαμβάνει συνεκμετάλλευση με βάση το μέγεθος και τη θέση του κοιτάσματος σε κάθε πλευρά της ''Μέσης Γραμμής'' ανάμεσα στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών, την ανταλλαγή εμπιστευτικών δεδομένων και τη γνωστοποίηση στις εταιρείες πετρελαίων του καθεστώτος που ισχύει στις δύο πλευρές.

    Τρεις γεωτρήσεις της εταιρείας Shell στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου, έδωσαν θετικά αποτελέσματα, είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε την Αίγυπτο γιατί, όπως είπε, αν και βρίσκεται ήδη στο στάδιο των γεωτρήσεων που είναι θετικές, δεν προχώρησε με γεωτρήσεις στη διαχωριστική γραμμή της αποκλειστικής ζώνης, αλλά αντίθετα ανέμενε την υπογραφή της συμφωνίας με την Κύπρο, γεγονός που αποδεικνύει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

    [04] ΔΗΣΥ

    Ο κ. Λιλλήκας επέκρινε την προηγούμενη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι ''αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος όπου η επιδίωξη του εντυπωσιασμού τελικά οδηγούσε τα πράγματα σε στασιμότητα χωρίς θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο'', προσθέτοντας πως από τους προηγούμενους χειρισμούς χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

    Απαντώντας στη θέση του ΔΗΣΥ ότι δεν χρειαζόταν μία τέτοια διακρατική συμφωνία γιατί δεν είναι τα κράτη που κάνουν έρευνα και εξόρυξη, αλλά οι εταιρείες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η αντιπολίτευση έπρεπε να ανέμενε να ενημερωθεί και μετά να κάνει δηλώσεις.

    ''Η συμφωνία με την Αίγυπτο προβλέπει πότε, με ποιο τρόπο και με ποια διαδικασία τα κράτη επιβάλλουν στις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί να συνεργαστούν για τον δίκαιο καταμερισμό των εσόδων που θα προκύψουν βάσει συγκεκριμένης φόρμουλας'', ανέφερε.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του ΔΗΣΥ ότι με τη συμφωνία το κυπριακό κράτος θα αναλάβει δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο ΔΗΣΥ βιάστηκε, αφού το κράτος ''καμμία δαπάνη έκανε ή θα κάνει, όπως θα δείτε στη συνέχεια''.

    [05] ΔΗΣΥ - Ρολάνδης Πετρέλαια

    ''Προεκλογικό πυροτέχνημα'' χαρακτήρισε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως αυτά που έκανε η κυβέρνηση Κληρίδη και ''τα σφετερίστηκε η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να μας τα δωρίσει γιατί μας ανήκουν''.

    ''Η γνώμη μου είναι ότι είναι πυροτέχνημα προεκλογικό αυτό το πράγμα και δεν χρειαζόταν να γίνει τώρα. Μπορεί να έγιναν κάποια βήματα ασφαλώς, αλλά δεν χρειαζόταν, προτού συμπληρωθεί αυτή η διαδικασία, να βγούμε τώρα και να λέμε αυτά τα οποία λέμε'', είπε ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στη παρούσα διακυβέρνηση, είπε: ''Ας κοιτάξει αυτά που θα κάνουν στο μέλλον -αν κάνουν οτιδήποτε- να γίνουν σωστά και να μην είναι κατάμεστα από τα συνήθη λάθη τους''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στην έρευνα δύο διαστάσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την οποία, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ προγραμμάτιζε να διεξαχθεί πριν τρία χρόνια. Εξήγησε πως ''οι δύο βασικές εταιρείες SPECTRUM και TGS NOPEC μας είχαν ήδη προσεγγίσει και είχαν συζητήσει το θέμα μαζί μας από το 2002''.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως ''η γενομένη από την κυβέρνηση έρευνα δεν μπορούσε να ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ισχυρίσθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος γιατί τα σεισμογραφικά σκάφη που εκτελούν την έρευνα καταγράφονται από τους δορυφόρους''.

    Πρόσθεσε πως, ''ενώ οι έρευνες ευρίσκονται ακόμη στο στάδιο δύο διαστάσεων και το κυριότερο μέρος τους, δηλαδή η επεξεργασία που είναι και η βασικότερη δουλειά δεν έχει συμπληρωθεί, ο δήθεν λιγόλογος κ. Λιλλήκας σπεύδει να κάνει δηλώσεις για ένα έργο κυριολεκτικά μισοτέλειωτο για να το εκμεταλλευθεί προεκλογικά''.

    [06] ΕΕ - Τουρκία - Αξιολόγηση Ιακώβου

    Την υποχρέωση της ΕΕ να αξιολογήσει, εντός του 2006, την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι των εταίρων (3 Οκτωβρίου 2005), στο πλαίσιο της απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προτίθεται να υπενθυμίσει στους ομολόγους του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στην άτυπη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, στις 27-28 Μαΐου στη Βιέννη.

    Ο κ. Ιακώβου που εκπροσώπησε την Κύπρο στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, ζήτησε να γίνει συζήτηση για τη διεύρυνση σήμερα, αίτημα που δεν ικανοποίησε η αυστριακή προεδρία, η οποία υποστήριξε ότι έχει προγραμματίσει μια γενικότερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην άτυπη συνάντηση των ''25'' στη Βιέννη.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ορισμένα κράτη μέλη ασκούν πιέσεις ώστε να μην γίνει φέτος, αλλά το 2007, η αξιολόγηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ.

    Οπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (3 Οκτωβρίου 2005), οι ''25'' είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, από την Αγκυρα να υλοποιήσει μια σειρά υποχρεώσεων, όπως η τελωνειακή ένωση με την Κύπρο (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), η μη παρεμπόδιση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων (διασφάλιση δικαιωμάτων μειονοτήτων, θρησκευτικής ελευθερίας κλπ).

    Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2006, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση-αξιολόγηση προς στο Συμβούλιο Υπουργών, το προσεχές Φθινόπωρο. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου εννέα μήνες από την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, η Αγκυρα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα, ούτε φαίνεται να έχει προγραμματίσει κάτι για το άμεσο μέλλον.

    Οπως είπαν οι ίδιες πηγές, η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην Επιτροπή και σε ορισμένους εταίρους ότι έχει σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες στο να ανταποκριθεί στην τήρηση των δεσμεύσεων και κατά συνέπεια θα ήθελε να της δοθεί περαιτέρω χρόνος.

    Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κάνει την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Φθινόπωρο, ορισμένοι εταίροι πιέζουν να μην γίνει καμμία ουσιαστική αξιολόγηση από το Συμβούλιο Υπουργών εντός τους έτους. Φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η επόμενη προεδρία, η φινλανδική, η οποία σχεδιάζει να παραπέμψει τον ''φάκελο Τουρκία'' στους Γερμανούς, που θα προεδρεύουν στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2007.

    Σύμφωνα με το κ. Ιακώβου, η Λευκωσία θα επιμείνει να γίνει πλήρης αξιολόγηση της Τουρκίας το Φθινόπωρο σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Ο Κύπριος Υπουργός επεσήμανε ότι η Αγκυρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, τόσο στο θέμα της τελωνειακής ένωσης όσο και για τη μη παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Οπως είπε, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει βάλει πέντε φορές βέτο στην ένταξη της Κύπρου σε ισάριθμούς διεθνείς οργανισμούς, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

    [07] Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Κυπριακό - Χρήματα για σχέδιο Ανάν

    ''Η σταθερότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει κατ' επανάληψιν αποδειχθεί'', δήλωσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''να ξεκαθαρίσει'' εάν επιθυμεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ή ενός κράτους υπό ομόσπονδη φυσιογνωμία.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ταλάτ και τα όσα αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν -επικαλούμενος συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου σε γαλλικό περιοδικό- ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνεται δήθεν από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ''μόνον ο κ. Ταλάτ και ο κ. Παπαπέτρου επιμένουν σήμερα στη συνέντευξη, όπως έχει καταγραφεί στο 'Εξπρές' ''.

    ''Σας έχουμε δώσει'', συνέχισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ''ολόκληρη τη δεκαέξι σελίδων συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αγγλική γλώσσα και, εν πάση περιπτώσει, ο κ. Ταλάτ δεν είναι ανάγκη να αναζητεί προσχήματα για να διατηρήσει την αρνητική του στάση''.

    Ο κ. Ταλάτ, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''είναι αρνητικός ούτως ή άλλως και καλά κάνει να μας ξεκαθαρίσει ο ίδιος, επιτέλους, τί λύση θέλει για την Κύπρο, δύο κρατών ή ενός κράτους υπό ομόσπονδη φυσιογνωμία''.

    [08] Ιεράρχες - Αναχώρηση για Ελβετία

    Τρία από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος αναχώρησαν χθες για τη Γενεύη όπου θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διευρυμένης Συνόδου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαΐου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσουν για τη Γενεύη τόσο ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος όσο και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος ανέφεραν ότι εξ όσων γνωρίζουν μοναδικό θέμα συζήτησης της Διευρυμένης Συνόδου θα είναι η κένωση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    [09] Πάφος - Ανοιγμα οδοφράγματος Λιμνίτη Σύσκεψη

    Ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη πραγματοποιήθηκε χθες στον Αστυνομικό Σταθμό Πύργου Τηλλυρίας, για να συζητήσουν όλες τις παραμέτρους του θέματος.

    Σύμφωνα με πηγές, είναι πολύ κοντά το ενδεχόμενο επίτευξης οριστικής συμφωνίας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για τη διάνοιξη πύλης στο οδόφραγμα, όπως ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, και όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα της Δημοκρατίας προετοιμάζονται εντατικά για το ενδεχόμενο αυτό.

    Στη σύσκεψη στον Πύργο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, του Τμήματος Οδικών Εργων, του Κτηματολογίου και της Χωρομετρίας και αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η επιδιόρθωση του δρόμου στο σημείο εκείνο, ο οποίος παραμένει κλειστός από το 1963.

    [10] Χρηματιστήριο Πτώση

    Απώλειες κατέγραψε στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν στο σύνολο τους οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 1,98% και έκλεισε στις 2.876,23 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 7,9 εκατομμύρια λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,99% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος

    [11] έκλεισε στις 978,83 μονάδες.

    [12] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [13] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Εθνικό Συμβούλιο - Εσωτερική διακυβέρνηση - ΑΤΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι έχει σημασία η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι και να φαίνεται δημιουργική και συνεπής αν θέλει ο διεθνής παράγοντας να την βοηθήσει, προσθέτοντας πως αν θέλει πραγματικά να πείσει τον διεθνή παράγοντα να σεβαστεί την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη στις θέσεις της, αλλά και συνεπής στη δέσμευση για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Σε ομιλία του στην Παναγιά, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''είναι μέσα από αυτή τη συνέπεια και μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που δώσαμε με επιτυχία τη μάχη και βοηθήσαμε τα μέγιστα και εμείς ως ΑΚΕΛ τον Πρόεδρο στην σκληρή προσπάθεια που αναλάβαμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά, για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχτήκαμε μετά το δημοψήφισμα και να μεταστρέψουμε το αρνητικό κλίμα''.

    Σε ό,τι αφορά τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και την αποχώρηση του Δημοκρατικού Συναγερμού από αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως ''προεκλογικά ο Συναγερμός με διάφορες προφάσεις και με στόχο να υποσκάψει το κύρος του Προέδρου και των συνεργαζομένων κομμάτων, αποχώρησε ελαφρά τη καρδία από το Εθνικό Συμβούλιο σε στιγμή μάλιστα κρίσιμη και δύσκολη για τον τόπο''.

    [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Κλεάνθους

    Οσοι νομίζουν ότι το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει πηγή διχασμού σε βουλευτικές εκλογές είναι εκείνοι που δεν έχουν απαντήσεις στα ζητήματα εσωτερικής που κρίνονται μέσα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την επιστολή που του απέστειλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους για να προσέλθουν σε δημόσιο διάλογο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει πάρει αυτή την επιστολή, στην οποία θα δώσει απάντηση μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Σε ερώτηση για το σχόλιο του κ. Κλεάνθους ότι ''ασφαλώς ο κ. Αναστασιάδης δεν ασχολείται μόνο με τους ζωντανούς, ασχολείται και με αυτούς που πέθαναν'', αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τον Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης είπε: ''Δεν σχολιάζω τον κ. Κλεάνθους''.

    [15] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Εξωτερικό - Μεταφορά ψηφοφόρων

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια από τους συγκυβερνώντες να προβάλουν προσκόμματα στη μεταφορά ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ από το εξωτερικό, ανέφερε ωστόσο πως ''όσες μεθοδεύσεις και αν κάνουν, όσα επιπρόσθετα εμπόδια και αν προβάλουν, τόσο περισσότερο πεισμώνουν τους Συναγερμικούς'', οι οποίοι, όπως είπε, ''θα κάνουν κάθε θυσία για να είναι όλοι οι ψηφοφόροι δυναμικά παρόντες στις εκλογές που, αν χρειαστεί, θα έρθουν ακόμα και κολυμπώντας''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ κατά τη μεταφορά ψηφοφόρων του από το εξωτερικό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ''κόμμα της συγκυβέρνησης μπλόκαρε όλες τις θέσεις σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία δρομολογημένων πτήσεων, τη στιγμή που οι Κυπριακές Αερογραμμές αντιμετωπίζουν προβλήματα και απολύουν εργαζομένους''.

    Εκανε, επίσης, λόγο για κόμμα της συγκυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, ''ενώ διοχετεύει όλες τις κρατήσεις του στη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, την ίδια στιγμή κατακρατεί θέσεις στον κρατικό αερομεταφορέα για να μην μπορέσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός να μεταφέρει τις χιλιάδες των μελών και υποστηρικτών του, για να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής''.

    [16] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους Αναστασιάδης

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους δήλωσε «παρών» στο αίτημα που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για δημόσιο διάλογο ανάμεσα στις ηγεσίες των δυο κομμάτων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

    Όπως είπε ο κ. Κλεάνθους «έχω απευθύνει μια επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η οποία δημοσιοποιήθηκε και στα ΜΜΕ, η οποία δεν είναι ούτε πρόσκληση ούτε πρόκληση, αλλά ανταπόκριση στην έντονη επιθυμία που εξεδήλωσε να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του δικού μας κόμματος και του κόμματος του δικού του».

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «εμείς δηλώνουμε παρών και θέλω να πιστεύω ότι εννοούσε αυτά που διακήρυσσε για δημοκρατικό διάλογο και έτσι εγώ, ως εκείνος που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου, είμαι ο μόνος που μπορεί αυτή τη στιγμή να εκπροσωπεί το κόμμα».

    [17] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση ΔΕΟΚ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες βράδυ ότι ''τη μάχη των εκλογών θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε υπόθεση όλου του λαού, όλων των τίμιων πατριωτών, όλων των εργαζόμενων, όλων εκείνων που ποθούν την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και επιθυμούν μιαν κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης''.

    ''Ολοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι νέοι και οι γυναίκες έχουν θέση σε αυτή την πορεία. Πλησιάστε τους με συναγωνιστική αγάπη και πειθώ. Αυτή η συσπείρωση και συμπόρευση ευρύτατων δυνάμεων έχουμε καθήκον να την μετατρέψουμε σε μιαν πραγματική διάταξη μάχης για την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής'', είπε ο κ. Ομήρου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΕΟΚ στη Λάρνακα.

    Αφού είπε ότι η ΕΔΕΚ διαθέτει αμάχητο τεκμήριο πολιτικής φερεγγυότητας και αξιοπιστίας, απηύθυνε μήνυμα σε όλα τα στελέχη, μέλη, οπαδούς και φίλους της ΕΔΕΚ και πρόσκληση προς ολόκληρο τον δημοκρατικό λαό για μιαν πανστρατιά κινητοποίησης και δράσης για τη νίκη, ''για να αναδειχθεί μέσα από τη λαϊκή κολυμβήθρα δυνατό το ΚΣ ΕΔΕΚ, δυνατό στον λαό, δυνατό στη Βουλή''.

    [18] ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Συλλούρης - Αναστασιάδης

    Πρόσκληση προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για εφ' όλης της ύλης διάλογο, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, προκειμένου να συζητήσουν και για την πολιτική στο Κυπριακό αλλά και για τις χρηματοδοτήσεις προς κάποιους, στην Κύπρο για να υποστηρίξουν, όπως είπε, το σχέδιο Ανάν πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004.

    Ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε στο μεταξύ «προπέτασμα καπνού» δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», το οποίο κατονομάζει υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, αναφέροντας πως αυτός συνεργάζεται με Τ/Κ, τους οποίους εκπροσωπεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις διεκδίκησης των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος έστειλε επίσης μήνυμα στους συγκυβερνώντες «ότι πρέπει να ενσκύψουν στα πραγματικά προβλήματα των Κυπρίων πολιτών» και στην «ισοπεδωτική» όπως τη χαρακτήρισε αντιπολίτευση ότι ''πρέπει να έρθει με προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και να εγκαταλείψει το σχέδιο Ανάν».

    [19] Πρόεδρος ΕΔΗ - Διακοινοτικό τραμ - Κυπριακό

    Μια συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία ενός διακοινοτικού τραμ που θα στηρίζεται σε κοινοτικούς πόρους, υπό την ευθύνη από κοινού του Δήμου Λευκωσίας και των ''αρχών'' του κατεχόμενου μέρους της πόλης, καταθέτουν οι ΕΔΗ, ''θέλοντας να έχουν τη δική τους δημιουργική συμβολή στην αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος της χώρας'', είπε ο Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    ''Η πρότασή μας για τη λειτουργία ενός διακοινοτικού τραμ μπορεί να γίνει πράξη, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει στη χώρα μας η ένταξή της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος. Δυστυχώς, η Κύπρος μέχρι σήμερα δεν έχει αποκομίσει από την ΕΕ τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει. Ξεχνάμε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ συνδέεται ευθέως με τη διασφάλιση πρόσθετων κοινοτικών πόρων, αλλά και με τη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Οπως ανέφερε, ''η απουσία ευρωπαϊκής στρατηγικής, η έλλειψη πρωτοβουλιών, σε συνδυασμό με την πολιτική της στασιμότητας, της αδράνειας και της αναβλητικότητας που έχει επιλέξει η κυβέρνησή μας, οδηγεί σε μάχες χαρακωμάτων γύρω από το πολιτικό μας πρόβλημα'', προσθέτοντας ότι ''τα οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος, με δεδομένο το πολιτικό της πρόβλημα, είναι πολλά και χειροπιαστά, και αρκεί να δούμε την πρόσθετη κοινοτική βοήθεια που έχει εδώ και πολλά χρόνια η Ιρλανδία, επικαλούμενη το πολιτικό της πρόβλημα''.

    [20] Κίνημα Οικολόγων - Φιλίππου και Αγαπητός Αθλητισμός

    Ως αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ζωής θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τον Αθλητισμό, εισηγούμενο τη μεταφορά κονδυλίων από φορολογίες, από έσοδα τυχερών παιχνιδιών και με σωστό καταμερισμό των κρατικών χορηγιών, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν περισσότεροι ανοικτοί χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων και υποψήφιος Βουλευτής Σάββας Φιλίππου και ο επίσης υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αθως Αγαπητός δήλωσαν ότι η δυνατότητα άθλησης πρέπει να παρέχεται σε όλους.

    ''Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με τη διεκδίκηση ανοικτών χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας'', είπαν οι υποψήφιοι Βουλευτές των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προσθέτοντας πως ''η δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, δικτύου ποδηλατοδρόμων, ανοικτών τοπικών γυμναστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτών στους πολίτες θα βοηθήσει στη συνήθεια της άθλησης και της ωφέλιμης ενασχόλησης με τον αθλητισμό''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 May 2006 - 14:23:07 UTC