Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΙΕΡΑΡΧΕΣ - ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
  • [04] ΣτΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποφύγει την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν υποστεί τον έλεγχο που επιβάλλει η απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, γνωστή ως αντιδήλωση των 25 στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    «Είναι επιδίωξη της Τουρκίας να αποφύγει αυτό τον έλεγχο. Εμείς από την 21η Σεπτεμβρίου που βγήκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ είχαμε τονίσει στον κόσμο πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση και πόσο χρήσιμο εργαλείο θα ήταν στο έργο μας για να προωθηθεί η εκπλήρωση από την Τουρκία των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει μέσω του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από την ΕΕ που φέρουν την Τουρκία να μεθοδεύει αναστολή της αξιολόγησής της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η Τουρκία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θέλει να αποφύγει αυτό τον έλεγχο, «όπως φυσικό είναι και για εμάς να προσπαθήσουμε και ήδη προσπαθούμε με διάφορες επαφές και επεξήγηση των θέσεων μας- να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση».

    «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, εάν κληθεί να υποστεί τον έλεγχο που επιβάλλει η απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία βρίσκει ανταπόκριση σε κάποιες από τις χώρες μέλη σε αυτή της την επιδίωξη, είπε ότι με τους ομολόγους του που συζήτησε το θέμα, θεωρούν ότι αυτή είναι μια υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    «Δεν μπορώ να πω αν βρίσκει ανταπόκριση ούτε ασφαλώς αυτοί, στους οποίους βρίσκει ανταπόκριση, θα μας το πουν εμάς. Εγώ ξέρω ότι με όσες χώρες έχω συζητήσει το θέμα θεωρούν ότι αυτή είναι μια υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ που πρέπει να την εκπληρώσει για μην απολεσθεί ούτε η αξιοπιστία της Ενωσης, ούτε η εγκυρότητα των αποφάσεων που ομόφωνα λαμβάνονται στα Συμβούλια», σημείωσε.

    Αναφέρθηκε και στην απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου (αντιδήλωση), η οποία, όπως είπε, είχε τότε χαιρετιστεί από την κυβέρνηση, αλλά «μερικοί στην Κύπρο θεώρησαν ότι δεν είναι τίποτε παρά ένα κομμάτι χαρτί χωρίς σημασία- και τώρα όλοι διαπιστώνουν και τη σημασία και το περιεχόμενο εκείνης της απόφασης».

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει σκέψη να μπλοκάρει η Κύπρος το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την Τουρκία αν δεν αξιολογηθεί τελικά τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν πρόκειται να προαναγγείλει τη θέση της Κύπρου.

    Όπως είπε, τα δύο κεφάλαια που βρίσκονται υπό συζήτηση ακόμη δεν έχουν ανοίξει, και ένας από τους λόγους που δεν έχουν ανοίξει είναι ότι κάποιες χώρες -και η Κύπρος- ζητούν σε κάθε κεφάλαιο να προστεθεί η παράγραφος για την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και όχι μόνο το πλαίσιο αυτών των κεφαλαίων.

    «Αυτά τα δύο κεφάλαια που συζητούνται δεν έχουν αυτό που λέμε κριτήρια στάθμισης (benchmarks), δηλαδή δεν υπάρχει ευρύ κεκτημένο της ΕΕ, ώστε να μπορούν να τεθούν όροι ότι προτού ανοίξει το κεφάλαιο πρέπει να ικανοποιήσεις το ένα ή το άλλο από τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ. Σε άλλα κεφάλαια υπάρχουν πολλά, σε άλλα δεν υπάρχουν», κατέληξε.

    Προεκλογική περίοδος -------------------- Κληθείς να δώσει μια γενική εκτίμηση για το περιεχόμενο και το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η προεκλογική περίοδος δεν είναι πολύ διαφορετική από άλλες, αλλά επεσήμανε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει περισσότερη προβολή των επιχειρημάτων του κάθε κόμματος.

    «Ας μην υπερβάλλουμε για τις αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Εκλογές είναι. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη χρήση επιχειρημάτων και λιγότερη χρήση χαρακτηρισμών. Αλλά γενικά δεν νομίζω ότι έχουμε υπερβεί τα όρια της σωστής, δημοκρατικής διαδικασίας», είπε.

    [02] ΙΕΡΑΡΧΕΣ - ΕΛΒΕΤΙΑ

    Οι Μητροπολίτες Πάφου, Λεμεσού, Κιτίου και Κυρηνείας και ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης αναχώρησαν για τη Γενεύη όπου θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διευρυμένης Συνόδου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαΐου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας o προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Mητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος είπε πως ``εμείς είμαστε έτοιμοι και για τα δύο, και εάν κενωθεί ο θρόνος και εάν δεν κενωθεί``.

    ``Εάν κενωθεί ο θρόνος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το Καταστατικό, θα υπάρχει τοποτηρητής, θα υπάρχει Σύνοδος και όλα θα γίνουν κατά τάξη``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να συμφωνηθούν γιατί θα χρειαστεί οπωσδήποτε το δίκαιο της ανάγκης`` και υπενθύμισε πως δεν μπορούν να αλλάξουν άρθρα του Καταστατικού γιατί ``το ίδιο το Καταστατικό μας απαγορεύει να αλλάξουμε οποιοδήποτε άρθρο όταν απουσιάζει έστω και ένας, και από τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος θα απουσιάζει δεν μπορεί να αλλαχθεί το Καταστατικό``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι τόσο το Υπουργείο του όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις για το θέμα της κατακράτησης οπλισμού της Εθνικής Φρουράς από τη Μεγάλη Βρετανία και πρόσθεσε πως ``αναμένουμε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί, και λίαν συντόμως``.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει συζητήσει το θέμα του οπλισμού με τον Βρετανό ομόλογό του, ο κ. Μαυρονικόλας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως ``ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας είναι εντελώς νέος``.

    Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός είπε ότι αυτά είχαν σχέση ``με τον ευρωπαϊκό αμυντικό οργανισμό, τις στρατιωτικές μονάδες ταχείας αντίδρασης και ιδιαίτερα για τις μονάδες που αναφέρονται σε ειρηνικούς σκοπούς και η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται για μιαν ειρηνευτική διαδικασία στο Κονγκό``.

    [04] ΣτΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

    Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της πάταξης φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων, επισημαίνει σε Εκθεση του το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά σημειώνει ταυτόχρονα την ανάγκη για επιπρόσθετη δράση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ολοκληρωμένης πολιτικής μετανάστευσης και νέων ευκαιριών για την ενεργό προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ των μελών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.

    Η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υιοθετήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2005 και δόθηκε ολοκληρωμένη στη δημοσιότητα, σημειώνει ότι από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης για την Κύπρο στις 3 Ιουλίου 2001 έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά από τα πεδία που είχαν επισημανθεί στην έκθεση εκείνη, όπως είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατά των φυλετικών διακρίσεων, η επέκταση των εξουσιών του Επιτρόπου Διοικήσεως, η βελτίωση της θέσης των μελών της τ/κ κοινότητας και η εισαγωγή του θεσμού της παρακολούθησης των ρατσιστικών περιστατικών από την Αστυνομία.

    Ωστόσο, ορισμένες συστάσεις οι οποίες υπεβλήθηκαν στη δεύτερη έκθεση της Επιτροπής δεν έχουν εφαρμοστεί ή έχουν εφαρμοστεί μόνο μερικώς, σημειώνεται.

    "Η συνεχιζόμενη έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής μετανάστευσης και ένταξης (των μεταναστών στην κοινωνία) έχει οδηγήσει τους μετανάστες σε μια συγκεκριμένη ευάλωτη θέση, περιλαμβανομένων των οικιακών βοηθών και άλλων αλλοδαπών εργαζομένων, και οδήγησε επίσης σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκμετάλλευση και διακρίσεις", αναφέρει η Εκθεση


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 May 2006 - 13:29:17 UTC