Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΚΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΜΟΛΕΡ - ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΚΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελούν ένα μέτρο επικύρωσης της πολιτικής που ακολουθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, καλώντας τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να μετατρέψουν το κόμμα από ρυθμιστή σε πρωταγωνιστή, ανατρέποντας οριστικά την πτωτική τάση του ΔΗΚΟ.

    "Οι δυνάμεις της συμπολίτευσης πρέπει να ενισχυθούν. Αυτό είναι εθνική αναγκαιότητα, γιατί από τη δύναμη που θα έχουν όλες οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης θα κριθεί εάν η πολιτική που ακολουθούμε τυγχάνει της υποστήριξης του λαού ή όχι. Από αυτές θα μετρηθεί η εμμονή του λαού στην πολιτική που ακολουθήσαμε ως τώρα και θα αποτελέσει την αποτρεπτική ασπίδα σε άλλες και πρόσθετες πιέσεις που είναι δυνατό να ασκηθούν", δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε εκδήλωση για τα 30χρονα του κόμματός του.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η δύναμη των κομμάτων δεν μετριέται μόνο με τα ποσοστά αλλά και από τη συνέπεια και την ορθότητα της κρίσης τους στις κρίσιμες ώρες και "όχι από τις οβιδιακές μεταμορφώσεις παραμονές των εκλογών".

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική εκστρατεία, υπενθύμισε ότι είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, λέγοντας πως "δεν μπορεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να απαιτεί παραίτηση του Προέδρου επειδή τάχατες εμπλέκεται σε προεκλογική εκστρατεία, αυτό είναι πολιτικό πραξικόπημα".

    "Τον Πρόεδρο τον ορίζει ο λαός ούτε τους αναγνωρίζω ούτε δέχομαι δικαίωμα αυτοί να καθορίζουν ποια είναι η συμπεριφορά μου σε προεκλογική περίοδο. Ξέρω να διαχωρίζω τους δύο μου ρόλους. Ούτε κανένας μου ζήτησε, ούτε έχω δέσμευση σε κανένα κόμμα, και σε κανένα εκτός από τη συνείδησή μου πώς να συμπεριφέρομαι. Εάν είναι κάποιοι που δικαιούνται να παραπονιούνται είναι τα μέλη του ΔΗΚΟ γιατί παρουσιάζομαι αποστασιοποιημένος από την προεκλογική εκστρατεία", δήλωσε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, κάλεσε όσες δυνάμεις το υποστήριξαν να απαντήσουν σήμερα αν ήταν σωστή η παρότρυνσή τους, προσθέτοντας ότι "αυτοί που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν το ναι από τον λαό, αυτοί τολμούν να μας ρωτούν πώς διαχειριστήκαμε το όχι που αυτοί μας οδήγησαν να πούμε με τις παραδοχές και αποδοχές που ήταν απαράδεκτες και τις έθεσαν μπροστά στον λαό ως δίλημμα, και όταν ο λαός, όχι εγώ, όχι η ηγεσία, με το αλάθητο κριτήριό του έκρινε ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί 24 ώρες μετά το δημοψήφισμα η Κυπριακή Δημοκρατία έπαυε να υπάρχει για να έχει ένα διάδοχο κράτος που για να αποφασίσει και να μιλήσει έπρεπε να παίρνει αποφάσεις με αναλογία 50:50».

    "Μας ρωτούν πώς διαχειριστήκαμε το όχι. Σίγουρα όχι όπως αυτοί θα διαχειρίζονταν το ναι. Οταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καταγγελία ότι το όχι εκμαιεύτηκε με παραπλάνηση του λαού. Μόνο εγώ ξέρω τί πιέσεις και τί είχα περάσει αυτές τις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, όχι όμως πως κλονίστηκα ποτέ", πρόσθεσε.

    Κάλεσε όλους να αναρωτηθούν εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν με μικρή διαφορά, τότε "τί πιέσεις θα δημιουργούνταν όταν μέρα με την ημέρα θα μας καλούσαν, όπως μας κάλεσε ο ΔΗΣΥ, και ας το ξεχνά, να σκεφτούμε τί σφάλμα έχουμε τάχατες κάνει και να το επαναφέρουμε για να το ψηφίσουμε λίγους μήνες μετά", και πρόσθεσε ότι "έχουν το θράσος να λένε να προσέχετε από μένα γιατί θα σας φέρω πίσω το σχέδιο Ανάν, ότι δέχομαι τάχατες το Ανάν 3".

    "Τουλάχιστον αυτός ο ηγέτης δεν θα δεχθεί ποτέ επαναφορά μιας λύσης του τύπου αυτού του σχεδίου, είτε με διακοσμητικές είτε με ανούσιες αλλαγές, αλλά μια νέα λύση που να αντιμετωπίζει εποικοδομητικά όλα τα βασικά προβλήματα που αποτελούν τις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού", είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν δέχεται να συζητήσει απλά θέματα καθημερινότητας, αλλά την ουσία του Κυπριακού και ανέφερε ότι "εάν εμείς δεχθούμε απλώς να άρουμε τις δυσκολίες που έχει η τ/κ διοίκηση για να δουλεύει πιο ομαλά και χωριστά, τότε αφαιρούμε το κίνητρο που μπορεί να έχουν για να επιδιώξουν μιαν λύση επανένωσης της πατρίδας μας, του χώρου της οικονομίας, των θεσμών και επιστροφή των προσφύγων".

    Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές ξένες χώρες έχουν πεισθεί ότι μια νέα προσπάθεια για λύση πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, να μην υπάρχουν χρονοδιαγράμματα καθορισμένα από εξωγενείς παράγοντες που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα, αλλά από την πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, και να τεθεί ενώπιον του λαού μια λύση προσυμφωνημένη από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων.

    Απαντώντας στην αντιπολίτευση, είπε ότι η συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν είχε καμμία προεκλογική σκοπιμότητα και ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από εισήγηση και παράκληση του ιδίου του κ. Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως όσοι σήμερα υποστηρίζουν πως εάν αποδεχόταν η ε/κ κοινότητα το σχέδιο Ανάν, θα είχαν επιστρέψει οι Αμμοχωστιανοί, αυτό δεν θα συνέβαινε λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας πως "κανένας στην Κύπρο, πρώτοι και καλύτεροι οι κάτοικοι της Αμμοχώστου, δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν όταν όλοι οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα ξέγραφαν τα δικά τους με την υπογραφή τους".

    Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, τους κάλεσε να κάνουν χρήση όλων των σταυρών προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι "η μονοσταυρία είναι αντίθετη με τις αρχές του κόμματος".

    Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ, είπε ότι το κόμμα συνεχίζει το ιστορικό έργο που ξεκίνησε ο ιδρυτής του, Σπύρος Κυπριανού, και είπε ότι οι υποστηρικτές του ΔΗΚΟ είναι περήφανοι γιατί δεν έχουν πράξει τίποτε για το οποίο να πρέπει να απολογηθούν στον κυπριακό λαό.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απένειμε τιμητικές πλακέτες στη Μιμή Σπύρου Κυπριανού, τα παιδιά του Τάσου Μάρκου και την Χαρίτα Μάντολες.

    [02] ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Αναχωρεί στις 4:00 σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για τη Βιέννη, όπου, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου που έχει ήδη αναχωρήσει για την Αυστρία, θα συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται μεθαύριο, θα προσφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και στην ημερήσια διάταξή της περιλαμβάνονται θέματα όπως η Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τρομοκρατία, τα Ναρκωτικά και το Οργανωμένο Εγκλημα, η Ανάπτυξη και η Απασχόληση και η Μετανάστευση.

    Στη διάρκεια του διημέρου της Συνόδου, τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα έχουν σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους και άλλους πολιτικούς παράγοντες, με τους οποίους θα συζητήσουν διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σήμερα, ο κ. Ιακώβου θα λάβει μέρος στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δυο περιφερειών, η οποία θα προηγηθεί της Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και θα ετοιμάσει την Κοινή Διακήρυξη.

    Η Συνάντηση των Υπουργών θα καλύψει θέματα όπως οι κοινές προκλήσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα περιλαμβανομένων των θεμάτων της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς επίσης και οι κοινές προκλήσεις στον πολιτικό τομέα περιλαμβανομένων των θεμάτων της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΜΟΛΕΡ - ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τους επικεφαλής των Ειρηνευτικών Αποστολών.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μόλερ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών για να συζητήσει τα σημερινά δεδομένα του Κυπριακού, τα επόμενα βήματα από πλευράς ΟΗΕ, αλλά και το θέμα της εξάμηνης ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί, εν όψει της νέας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα που θα πρέπει να δοθεί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Ο κ. Μόλερ συναντήθηκε με τον Αμερικανό Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ αναμένεται να έχει και άλλες συναντήσεις, όπως με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αν μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την αποστολή του στην περιοχή.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Με στόχο την πλήρη διερεύνηση των αιτίων του αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας ``Ηλιος`` στο Γραμματικό Αττικής τη 14η Αυγούστου 2005, ``χωρίς φραγμούς ή περιορισμούς``, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, η κυβέρνηση αποφάσισε το διορισμό μονομελούς ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής, με ερευνητή τον Παναγιώτη Καλλή, τέως Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    ``Ο κ. Καλλής``, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ``θα βοηθείται στο έργο του από δύο εμπειρογνώμονες εκτιμητές, τους κυρίους Ηλία Νικολαΐδη και Γεώργιο Μπόνης εξ Ελλάδος, όπως και από το άλλο απαραίτητο προσωπικό``.

    ``Με την απόφαση αυτή``, είπε ο Εκπρόσωπος, ``εισέρχεται σε τελικό στάδιο η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό ανεξάρτητης και αδιάβλητης Επιτροπής για διερεύνηση και διαπίστωση ευθυνών όπου υπάρχουν και απόδοσή τους όπου και εις όποιους ανήκουν``. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ``η έρευνα θα αφορά ειδικότερα τη συγκεκριμένη πτήση αλλά και θα επεκτείνεται γενικότερα στις διαδικασίες, πρακτικά και επίπεδα ασφάλειας και επιμέλειας που εφαρμόζονται, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και στο παρόν``.

    ``Η έρευνα``, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, ``αφορά τις συνθήκες αδειοδότησης των εταιρειών, των αεροσκαφών και των πληρωμάτων, όπως και τη διεξαγωγή των ελέγχων γενικά και ειδικότερα για αυτή την πτήση και για αυτό το αεροσκάφος``, σύμφωνα ``με τις δημόσιες δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας``.

    ``Η απόφαση για ορισμό της Διερευνητικής Επιτροπής``, είπε ο κ. Λιλλήκας, ``ελήφθη ενόψει της επικείμενης έκδοσης του πορίσματος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και της επίσημης αποτύπωσης των τομέων που πρέπει να ερευνηθούν, προκειμένου να μην υπάρξει καμμία καθυστέρηση στην υπόθεση του εντοπισμού και της απόδοσης ευθυνών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 May 2006 - 9:29:25 UTC