Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημέρα Ευρώπης - Δεξίωση
  • [02] Κύπρος - Ημέρα της Ευρώπης
  • [03] Υπουργός Παιδείας - Ημέρα της Ευρώπης - Μήνυμα
  • [04] Δήμος Λεμεσού Ημέρα της Ευρώπης Εκδήλωση
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνεντεύξεις - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [06] Ευρωβουλή - Πέτερινγκ - Τουρκία
  • [07] Ιερά Σύνοδος - Ιεράρχες - Φανάρι - Απόφαση
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Τομ Κοξ
  • [09] Εκπρόσωπος - Οπλικά συστήματα - Μ. Βρετανία
  • [10] Εκπρόσωπος - Ρολάνδης - Πετρέλαιο
  • [11] Τουρνουά Ρώμης - Νίκη Παγδατή
  • [12] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος - Νέα επίπεδα ρεκόρ
  • [13] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ημέρα της Ευρώπης - Κυπριακό - Αστυνομία
  • [15] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κληρίδης - Ημέρα της Ευρώπης
  • [16] ΕΔΗ - Ημέρα της Ευρώπης
  • [17] Κίνημα Οικολόγων - Ημέρα της Ευρώπης
  • [18] Ελεύθεροι Πολίτες - Ημέρα της Ευρώπης
  • [19] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επαλξη - Ομιλία
  • [20] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΠΕΟ - Συνέδριο οικοδόμων
  • [21] ΑΚΕΛ - Υπουργός Υγείας - Αντιναρκωτικό Συμβούλιο
  • [22] Κασουλίδης - Σχέδιο Ανάν - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [23] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Υγεία
  • [24] ΔΗΣΥ - Τορναρίτης - Κοινοτικά προγράμματα - Εκπαίδευση
  • [25] ΔΗΣΥ - Στυλιανίδης - Ευρωπαϊκά προγράμματα
  • [26] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Φίλαθλοι Απόλλωνα και ΑΕΛ
  • [27] ΔΗΚΟ - Κολοκασίδης - Βία στα γήπεδα
  • [28] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Φορέας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Πρόταση
  • [29] ΔΗΚΟ - Μιχαηλίδης - Μονάδα Στρατηγικής - Πρόταση
  • [30] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κερυνειώτες - Κυπριακό
  • [31] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Εκλογικά έξοδα
  • [32] Κίνημα Οικολόγων - Ανάπηροι - Κωφοί - Προβλήματα
  • [33] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Ποδοσφαιρικά σωματεία
  • [34] Οικολόγοι - Περδίκης - Αθηαίνου
  • [35] ΕΥΡΩΔΗ - Κρατική χορηγία - Προδρόμου
  • [36] Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Πολύτεκνοι - Θέσεις ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 10/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημέρα Ευρώπης - Δεξίωση

    Ημουν πάντοτε υπέρ και παραμένω δεσμευμένος σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, διζωνικής δικοινoτικής ομοσπονδίας, μόνο που αυτή η λύση πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, λειτουργική και δίκαιη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε δεξίωση για την Ημέρα της Ευρώπης που διοργάνωσαν το μεσημέρι στη Λευκωσία η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λευκωσίας καθώς και το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα ρόλο στην όποια λύση''.

    Η ΕΕ, συνέχισε, πρέπει να μας συμβουλεύει και να ελέγχει ότι οποιεσδήποτε διευθετήσεις συμφωνηθούν αυτές θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ο αναβαθμισμένος αυτός ρόλος της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικός.

    Την ίδια στιγμή, ανέφερε, είναι οικουμενικά αποδεκτό, είναι αποδεκτό από μας- είναι ίσως ένα από τα λίγα κοινά σημεία που έχουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας- ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να παραμείνει κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

    Είπε πως ''ούτε η ΕΕ, ούτε οποιαδήποτε χώρα θέλει το Κυπριακό να μεταφερθεί από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε ένα άλλο φόρουμ''.

    Αναφερόμενος στους στόχους και τις πολιτικές της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως έχουν γίνει ήδη πολλά στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.

    Και αυτό, συνέχισε, είναι που η ΕΕ προσπαθεί να επιτύχει μέσω της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που είναι τώρα η κύρια βάση της πολιτικής της για το μέλλον.

    ''Θέλω τώρα, εδώ, να δεσμευτώ ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της ώστε να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ Γνωρίζω ότι διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και θέλω να πω ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της'', είπε.

    Επικρίνοντας συγκεκριμένο άρθρο εφημερίδας που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε με έμφαση ότι η λύση στην οποία στοχεύει η πλευρά μας είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Οτιδήποτε άλλο, πρόσθεσε, είναι ένα ψέμα που στοχεύει να εξυπηρετήσει άλλους στόχους παρά την επανένωση της Κύπρου. Η επανένωση της Κύπρου κάτω από οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι γνήσια και αληθινή, τόνισε.

    «Με την ένταξη μας στην ΕΕ, αυτομάτως όλοι οι νομιμόφρονες πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, γίνονται πολίτες της ΕΕ'', είπε.

    Πρόθεση μας, ανέφερε, είναι να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο κοινότητες απολαμβάνουν τα οφέλη που η ένταξη μας στην ΕΕ προσφέρει, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή και οι δύο κοινότητες αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι της ΕΕ, οι κύριες των οποίων είναι να υπακούουν και να εφαρμόζουν αυστηρά το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σημείωσε ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, που άνοιξαν το δρόμο τους προς την ΕΕ, χωρίς να λάβουν καθόλου προενταξιακά κονδύλια. Αντ΄αυτού, πρόσθεσε, άντλησαν χρήματα από άλλες πηγές για την εναρμόνισή τους.

    Όσον αφορά τη σχέση Κυπριακού και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη λύπη του που, ενώ σήμερα γιορτάζουμε την ενοποίηση της Ευρώπης, η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ ως μοιρασμένη χώρα. Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει πλήρη δικαιώματα και πλήρεις υποχρεώσεις προς την ΕΕ.

    Σε ομιλία του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους αφού αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης είπε πως ''η ΕΕ συνδέεται με την ασφάλεια: την κοινωνική ασφάλεια, την ασφάλεια κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, την ασφάλεια στην υγεία, τις συνθήκες ζωής και περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία''.

    Ανέφερε ότι η ΕΕ αναμένεται να δαμάσει την παγκοσμιοποίηση, να φέρει λύσεις όσον αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία, τις συνθήκες ζωής όπως επίσης και την έρευνα, την καινοτομία και τις οικονομικές επιδόσεις.

    Σε ομιλία του εξάλλου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου είπε πως είναι ατυχές που η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν συνοδεύτηκε από την επανένωση του νησιού, ώστε όλος ο κόσμος της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, να απολαμβάνουν από κοινού τα ωφελήματα της ένταξης, σε μια επανενωμένη χώρα. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

    Σε χαιρετισμό της, η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο Eva Hager αναφέρθηκε σε πρωινή εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στην οποία συμμετείχαν Ε/Κ και Τ/Κ μαθητές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ''δεν υπάρχει τοίχος στην Κύπρο''.

    Είπε ότι οι μαθητές ζήτησαν να μάθουν για το μέλλον τους έχοντας τις ίδιες επιθυμίες και προσδοκίες για τη χώρα τους.

    [02] Κύπρος - Ημέρα της Ευρώπης

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τίμησαν χθες την Ημέρα της Ευρώπης καθώς και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της ΕΕ, σε κεντρική καφετέρια της Λευκωσίας, ακολουθώντας την εισήγηση της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ για ανάδειξη της πολιτισμικής αλλά και της γαστρονομικής πολυμορφίας της Ευρώπης μέσα από συγκεντρώσεις σε καφετέριες, οι οποίες αποτελούν σύμβολα της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς και χώρους συζήτησης και δημιουργίας.

    Μαθητές και από τις δυο κοινότητες του νησιού εξέφρασαν τις απόψεις τους για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια δίωρης συζήτησης στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ ασχολήθηκαν και με τη συγγραφή ιστοριών για την Ευρώπη 50 από τις οποίες θα δημοσιευθούν σε ειδική ανθολογία που θα εκδοθεί αργότερα φέτος.

    Όπως δήλωσε στην εκδήλωση η Πρέσβειρα της Αυστρίας στη Λευκωσία Εβα Χάγκερ, η ιδέα του εορτασμού της ημέρας αυτής σε καφετέριες, προέρχεται από τα βιενέζικα καφέ, τα οποία παραδοσιακά ήταν χώροι συγκέντρωσης συγγραφέων και δημοσιογράφων, συζήτησης και δημιουργίας και «σύμβολα της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς».

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι η Κύπρος στα δυο χρόνια από την ένταξή της στην ΕΕ «έχει αποκομίσει πολλά οφέλη». Πρόσθεσε ωστόσο πως «είναι γεγονός ότι ο Κύπριος πολίτης δηλώνει στα Ευρωβαρόμετρα ότι ενδεχομένως δεν αισθάνεται ακόμα τόσο έντονα αυτά τα οφέλη».

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «τα οφέλη είναι εκεί και σίγουρα οι πολίτες θα τα αισθανθούν όσο περνά ο χρόνος, είτε αυτά αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία μέσα στην ΕΕ, είτε την εγκατάσταση, την απασχόληση, τη λειτουργία επιχειρήσεων από Κυπρίους στα κράτη μέλη, είτε θέματα μόρφωσης και υγείας».

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις επαφές της Αντιπροσωπείας με την τ/κ κοινότητα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ««η επιθυμία της Αντιπροσωπείας και η αποστολή και η υποχρέωσή της είναι να έχει αυτές τις επαφές», προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα» στην ελεύθερη διακίνησή του ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «οι τοπικές Αρχές μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και στη σφυρηλάτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, μεταξύ των πολιτών και της ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου «είναι σημαντικός ο σεβασμός στις θεμελιώδεις διαχρονικές αξίες της Ευρώπης, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός της διαφορετικότητας».

    [03] Υπουργός Παιδείας - Ημέρα της Ευρώπης - Μήνυμα

    Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν τη μόνη βάση και τη μόνη εγγύηση για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αναφέρει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι ''προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, λαός και ηγεσία, ως την ημέρα της λύτρωσης και της δικαίωσης της μαρτυρικής μας πατρίδας''.

    [04] Δήμος Λεμεσού Ημέρα της Ευρώπης Εκδήλωση

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να εργαστεί με την Κύπρο και με όλους τους εταίρους στην Ευρώπη για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ.

    Σε χαιρετισμό του που απηύθυνε σε εκδήλωση του Δήμου Λεμεσού με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Μίλετ είπε πως η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική και οικονομική ένωση στον κόσμο, «μια ένωση που έχει δώσει στους πολίτες της, δημοκρατία, ελευθερία και ασφάλεια τα τελευταία πενήντα χρόνια».

    «Ακόμη περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή τη σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής και πρόσθεσε πως «η Κύπρος, μεταξύ άλλων χωρών, υποστηρίζει την παραπέρα διεύρυνση, περιλαμβανομένης και της πλήρους ένταξης της Τουρκίας».

    Δήλωσε επίσης ότι αν και το μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μέλη της είναι λαμπρό, υπάρχουν πολλές νέες προκλήσεις, όπως η παγκοσμιοποίηση, η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, οι θέσεις εργασίας, η ασφάλεια και ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

    «Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς αυτές τις νέες προκλήσεις μέσω ενός συνδυασμού καινούργιων νομικών μέτρων, καλύτερης συνεργασίας και αμοιβαίας διμερούς υποστήριξης. Μόνο με συλλογική δουλειά μπορούμε να παραμείνουμε η μεγαλύτερη πολιτική ένωση και η μεγαλύτερη οικονομική αγορά στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μίλερ

    Σημείωσε ότι «η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από αυτή τη νέα ατζέντα. ΄Εχετε μια δυνατή οικονομία με θετικό μέλλον, αλλά όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να προγραμματίσουμε το μέλλον».

    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Μάρτιν Βάβρα, ο οποίος ανέφερε ότι τα γενέθλια της ΕΕ δεν αντιπροσωπεύουν μόνο μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις αλλά είναι και μια ευκαιρία να μας υπενθυμίσει γιατί κρίθηκε τόσο αναγκαία η δημιουργία της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Η ΕΕ είναι ένας μοναδικός διεθνής οργανισμός, που ενσωματώνει ένα αυθεντικό μίγμα πολυεθνικών στοιχείων, και διακυβερνητικής συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Βάβρα και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια δημιουργία η οποία συνεχώς εξελίσσεται και τελειοποιείται.

    «Προσφέρει στις μικρότερες χώρες περισσότερη ίση μεταχείριση από ότι θα λάμβαναν σε έναν άνισο κόσμο», συμπλήρωσε και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Δημήτρης Κοντίδης ανέφερε χαιρετίζοντας την εκδήλωση πως «η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει και ταυτόχρονα μας διδάσκει πως η Ευρώπη μέσα από την πολυμορφία που τη χαρακτηρίζει και τη σύνδεση των διαφορετικών απόψεων, μπορεί να προχωρεί μπροστά».

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνεντεύξεις - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν είχε υποσχεθεί ότι δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία.

    Απαντώντας στην προχθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στη Λεμεσό, στην οποία έκανε λόγο για εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική εκστρατεία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν απαντά στον κ. Αναστασιάδη.

    ''Δεν έχω υποσχεθεί ότι δεν θα εμπλακώ. Υπενθυμίζω τι είχα πει: Πιστεύω έχω αρκετό κριτήριο για να διαχωρίζω τις δύο ιδιότητες και εγώ ανέμενα από όλους, σίγουρα εσείς οι δημοσιογράφοι το ξέρετε, να πείτε ότι όλη αυτή την περίοδο έχω κρατηθεί μακριά από την προεκλογική εκστρατεία. Δεν αναγνωρίζω δικαίωμα σε κανένα να μου δίνει διδάγματα για τη συμπεριφορά μου όσον αφορά αυτά τα θέματα'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι υπήρξε επίκριση ότι με την αναφορά του περί ανάγκης υποστήριξης των δυνάμεων του ''όχι'' διχάζει τον κόσμο και ότι επαναφέρει το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν ήθελε να προσδώσει κύρος σε τέτοιες δηλώσεις με το να απαντήσει.

    Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Αλήθεια'' για τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε γαλλικό περιοδικό, στο οποίο η τ/κ πλευρά έδωσε την ερμηνεία ότι απορρίπτεται η λύση δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι αυθαίρετη και αβάσιμη η ερμηνεία.

    ''Και εν πάση περιπτώσει είναι αποσπασματικά μια παράγραφος που λέει ακριβώς τα αντίθετα. Αφήνω κατά μέρος που η μετάφραση δεν είναι ακριβής. Εχω μαγνητοφωνημένη τη συνέντευξη που έδωσα στα αγγλικά και είναι στη διάθεση σας'', πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τη συνέντευξη του στον ''Ελεύθερο Τύπο'' των Αθηνών, στην οποία αναφέρει ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει να βρεθεί εκείνη η χρυσή τομή που θα αποτρέψει την ανακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι έτσι η φράση.

    Πρόσθεσε ότι ''το βασικό μήνυμα που είναι πάγια πολιτική μας'' είναι ότι ''εμείς ευνοούμε την προοπτική της Τουρκίας προς την Ευρώπη, νοουμένου, και αυτό το 'νοουμένου' είναι μία πολύ σοβαρή και σημαντική επιφύλαξη, ότι η Τουρκία θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και κατ' επέκταση και έναντι της Κύπρου''.

    [06] Ευρωβουλή - Πέτερινγκ - Τουρκία

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν επιθυμούν, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνήσεις, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

    Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης Ευρωβουλευτής, ο οποίος αναμένεται στο τέλος του έτους να εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωβουλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη τις απόψεις των πολιτών της σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για την τουρκική ένταξη, ακόμη κι αν η Άγκυρα εκπληρώσει όλα τα επίσημα κριτήρια που έχουν τεθεί για την ένταξή της.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ αν διεξάγονταν σήμερα δημοψηφίσματα για την ένταξη της Τουρκίας, θα καταψηφίζονταν σε όλα τα κράτη μέλη. Οπως είπε, υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία εναντίον της τουρκικής ένταξης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά. Δεν μπορούμε να πούμε αυτομάτως τώρα, ακόμη κι αν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί, πως το αποτέλεσμα θα είναι η τουρκική ένταξη, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.

    [07] Ιερά Σύνοδος - Ιεράρχες - Φανάρι - Απόφαση

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία, όπως ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος μεταβεί σήμερα εκτάκτως στο Φανάρι, όπου θα μεταφέρει την κατά πλειοψηφία απόφαση της Συνόδου ότι εκτός από το θέμα της κένωσης ή μη του αρχιεπισκοπικού θρόνου δεν θα τεθούν θέματα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τη Διευρυμένη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, στις 17 και 18 Μαΐου του 2006.

    Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν δώσει τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι κατά τη Διευρυμένη Σύνοδο δεν θα τεθούν θέματα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησία της Κύπρου «δεν τίθεται θέμα μετάβασης της πλειοψηφίας (πέντε Ιεράρχες) της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου στην Ελβετία».

    Πρόσθεσε πως εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώσει αρνητική απάντηση στο θέμα αυτό, τότε η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου δεν θα μεταβεί στη Διευρυμένη Σύνοδο της Ελβετίας. Είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, αφού η πλειοψηφία της Συνόδου έχει ήδη αποφασίσει πως στην περίπτωση αρνητικής απάντησης από μέρους του Πατριάρχη δεν θα μεταβεί στην Ελβετία.

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Τομ Κοξ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον πρώην βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και γνωστό φίλο της Κύπρου Τομ Κοξ.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοξ για τη συνεπή και σταθερή στήριξή του, τόσο κατά τη διάρκεια της μακράς του κοινοβουλευτικής θητείας όσο και τώρα, που συνεχίζει να δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως για τα δίκαια του κυπριακού λαού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Κοξ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και ο κ. Κοξ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται στη Βρετανία, μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση της χώρας.

    [09] Εκπρόσωπος - Οπλικά συστήματα - Μ. Βρετανία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας έκανε χθες λόγο για «πολιτική διακρίσεων από τη Μεγάλη Βρετανία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφερόμενος στο θέμα της κατακράτησης από τους Βρετανούς τμήματος εξοπλιστικού συστήματος της ΕΦ, που είχε σταλεί για επιδιόρθωση.

    Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι «έχουμε εξοπλισμούς γιατί οφείλουμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή και δεν μπορεί οποιαδήποτε χώρα και δη μια εγγυήτρια δύναμη να παραβλέπει αυτή την ουσιώδη διαφορά».

    Σε ερώτηση για τα διαβήματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είχαν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τα διαβήματά μας γιατί θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την μεροληπτική σε βάρος μας πολιτική, η οποία στερεί το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αυτοάμυνά της να ενισχύει δηλαδή την άμυνά της».

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε είχε Εθνική Φρουρά ή εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να ήταν απειλητικοί έναντι οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας».

    [10] Εκπρόσωπος - Ρολάνδης - Πετρέλαιο

    Ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης έχει την τάση κάθε φορά που γίνεται κάτι από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Εμπορίου να τοποθετείται, δηλώνοντας ότι αυτό το είχε ήδη κάνει ο ίδιος και η προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους ενδοιασμούς που εξέφρασε ο κ. Ρολάνδης για το κατά πόσον έχουν γίνει έρευνες για την ύπαρξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ο κ. Ρολάνδης θα έπρεπε για λόγους αυτοσεβασμού να περιμένει να ενημερωθεί και μετά να τοποθετείται γιατί με τις τοποθετήσεις του θα μείνει εκτεθειμένος».

    Πρόσθεσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία «θα δώσουμε στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες των όσων έχει κάνει η κυβέρνηση για να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός».

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου «δεν θα δώσουμε λεπτομέρειες για το τί προγραμματίζουμε γιατί μέχρι σήμερα δεν δηλώναμε τί προγραμματίζουμε αλλά το τί έχουμε ήδη ολοκληρώσει».

    [11] Τουρνουά Ρώμης - Νίκη Παγδατή

    Την πρώτη του νίκη σε χωμάτινη επιφάνεια πέτυχε χθες ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής, νικώντας με 2-0 σετ (7-5 και 6-4) το Βέλγο Ολίβιερ Ροχούς, νούμερο 29 θέση στην παγκόσμια κατάταξη, για τον πρώτο γύρο του τουρνουά της Ρώμης.

    Ο Μάρκος ανέβηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρίσκεται τώρα στην 20η θέση.

    Στο δεύτερο γύρο του τουρνουά τένις ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Αμερικανό τενίστα Αντι Ρόντικ, νούμερο πέντε στην παγκόσμια κατάταξη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μάρκος Παγδατής είχε κερδίσει τον περασμένο Ιανουάριο σε ένα συγκλονιστικό αγώνα τον Ρόντικ (τότε νούμερο 3 στην παγκόσμια κατάταξη) με 4-1 σετ (6-4, 1-6, 6-3, 6-4) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν.

    [12] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος - Νέα επίπεδα ρεκόρ

    Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν στη χθεσινή συνάντηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών, οδηγώντας παράλληλα και το Γενικό Δείκτη Τιμών, για πρώτη φορά, πέραν των 3.000 μονάδων και σε μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,03%. Η αγορά έκλεισε στις 3.016,33 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι χρόνων. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου κέρδισε 21 σεντ και έκλεισε στις 4,72 λίρες, η Λαϊκή κέρδισε 9 σεντ και έκλεισε στις 3,06 λίρες και η Ελληνική αυξήθηκε 6 σεντ και έκλεισε στη 1,45 λίρα. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 12,5 εκατομμύρια λίρες και στο υψηλότερο της επίπεδο κατά τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.

    Τις 1.000 μονάδες ξεπέρασε, για πρώτη φορά από την ημέρα εφαρμογής του, ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος σημείωσε μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,03%, κλείνοντας στις 1.026,88 μονάδες.

    [13] ΕΚΛΟΓΕΣ

    [14] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ημέρα της Ευρώπης - Κυπριακό - Αστυνομία

    Η κυβέρνηση πορεύεται δίχως όραμα, δίχως συγκεκριμένη στρατηγική, δίχως στόχους, και ικανοποιείται με τη μετριότητα, αδυνατώντας να εκμεταλλευθεί τα οφέλη της συμμετοχής μας στην ενωμένη Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της χθεσινής ''Ημέρας της Ευρώπης», ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «με λύπη διαπιστώνουμε ότι δύο χρόνια μετά την ένταξή μας στην ΕΕ δεν αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, με την κυβέρνηση να βλέπει το τραίνο των ευρωπαϊκών ευκαιριών να περνά, αλλά να αδυνατεί να ανέβει σε αυτό».

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία «πρέπει να έχουμε λόγο και άποψη καθώς και θετική συμβολή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας».

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι δεν είχε υποσχεθεί σε κανένα ότι δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ότι αντιλαμβάνεται πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται στο ΑΚΕΛ γιατί προς εκείνους δεσμεύτηκε και προς εκείνους χρωστά απαντήσεις».

    Για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο σχέδιο Ανάν σε συνέντευξή του σε περιοδικό του εξωτερικού, την οποία αναδημοσιεύει η «Αλήθεια», ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η παρελθοντολογία αποτελεί το όπλο όσων δεν διαθέτουν επιχειρήματα για το παρόν και το μέλλον», προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν «αποτελεί παρελθόν και εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι ο σχεδιασμός για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης».

    Σε ερώτηση αναφορικά με το σχόλιο του Αρχηγού της Αστυνομίας Χαράλαμπου Κουλέντη ότι η Αστυνομία έχει μείνει μόνη της στην πάταξη της παραβατικότητας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «εάν η κυβέρνηση κατόρθωσε να αφήσει την Αστυνομία μόνη μέσα από τις πολιτικές που οδήγησαν σε απαξιωτικές εντυπώσεις για την Αστυνομία, και δεν κρίνω δικαίως ή αδίκως, την ευθύνη τη φέρει ακεραία η πολιτεία».

    [15] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κληρίδης - Ημέρα της Ευρώπης

    O Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χρίστος Κληρίδης κάλεσε χθες, ημέρα της Ευρώπης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα συγκυβερνώντα κόμματα και την ηγεσία του ΔΗΣΥ να ''ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων το Σχέδιο Ανάν'' και να θέσουν επιτακτικά σε όλα τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια την ανάγκη για αμεσότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες λύσης του Κυπριακού και στην εφαρμογή της λύσης με ευρωπαϊκά στρατεύματα.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στην Κύπρο, η οποία, μεταξύ άλλων, θα διατηρεί αλώβητο το περιουσιακό δικαίωμα και με την οποία θα υπάρχει ελεύθερο το δικαίωμα της διακίνησης σε όλη την Κύπρο, θα διασφαλίζεται το δικαίωμα επιλογής κατοικίας και εγκατάστασης, χωρίς ποσοστώσεις και ρατσιστικούς περιορισμούς και δεν θα παραμένουν έποικοι και ούτε τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, με μια τέτοια λύση δεν θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, θα απομακρυνθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οι βρετανικές βάσεις από την Κύπρο, δεν θα υπάρχουν εγγυητικά δικαιώματα οποιουδήποτε και θα διασφαλίζεται μια ενιαία οικονομία.

    [16] ΕΔΗ - Ημέρα της Ευρώπης

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν και παραμένει το κορυφαίο γεγονός της τελευταίας 30ετίας μετά την εμπειρία των τραγικών γεγονότων του 1974, θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Σε ανακοίνωσή τους για την ημέρα της Ευρώπης, οι ΕΔΗ σημειώνουν ότι ''η Κύπρος, αν και μικρή χώρα, έδειξε ότι μπορεί να πετύχει όταν υπάρχει σχεδιασμός, συνέπεια στο λόγο μας, πολιτική ανοικτών οριζόντων, καθαρές θέσεις και προσεκτική οικοδόμηση ειλικρινών συμμαχιών''.

    ''Με τους φίλους και τους συμμάχους μας στην ΕΕ, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ευημερίας, προόδου και ασφάλειας'', προσθέτουν οι ΕΔΗ και καταλήγουν: ''Μπορούμε ιδιαίτερα να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας ειρηνικά και σε συνεργασία με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, μένοντας προσηλωμένοι στα ιδανικά και τους στόχους, που η σημερινή μέρα της Ευρώπης καθιερώνει στις συνειδήσεις των ευρωπαϊκών λαών και του κόσμου ολόκληρου''.

    [17] Κίνημα Οικολόγων - Ημέρα της Ευρώπης

    Με την ευκαιρία της χθεσινής Ημέρας της Ευρώπης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη σταθερή του προσήλωση στις αρχές μιας ενωμένης πολιτισμικής Ευρώπης που να αγκαλιάζει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, σημειώνοντας ότι η ΕΕ οφείλει να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να στηρίξει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    ''Μέσα από την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος αναδείχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως ένα μείζον ζήτημα με τις χώρες μέλη να δρουν ολοένα και πιο συλλογικά και αποτελεσματικά, κατορθώνοντας να ανατρέψουν την παραδοσιακή σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την καταστροφή του περιβάλλοντος'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Προσθέτει ότι ''η ΕΕ θα πρέπει επομένως να παραμείνει πιστή στο όραμα της περαιτέρω πολιτικής της εμβάθυνσης αλλά και διεύρυνσης'', σημειώνοντας ότι ''με αυτή την έννοια υποστηρίζουμε ότι η Τουρκία έχει θέσει στο όραμα της ΕΕ μόνο εάν αποδεχθεί την αρχή της δικαιοσύνης και τη δημοκρατία''.

    [18] Ελεύθεροι Πολίτες - Ημέρα της Ευρώπης

    Οι Ελεύθεροι Πολίτες χαιρετίζουν την Ημέρα της Ευρώπης ''ως ημέρα που σηματοδοτεί την πρόοδο στα κράτη μέλη τους, ένα από τα οποία είναι και η Κύπρος''.

    ''Η 9η Μαΐου είναι η αφετηρία της προόδου, της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών, του ανταγωνισμού, και της πλήρης εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', σημειώνει το Κίνημα σε ανακοίνωσή του.

    Προσθέτει ότι ''η πρόσφατη επέτειος πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη είναι το άνοιγμα της διόδου για περαιτέρω πρόοδο, ευημερία και ασφάλεια.

    [19] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επαλξη - Ομιλία

    Μήνυμα σκληρής δουλειάς, προκειμένου το ΑΚΕΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου να ''πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη'', έστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας από το βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου στη Λευκωσία.

    ''Στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, δεν χωρεί καμιά χαλάρωση και επανάπαυση. Θα πρέπει να συνεχίσουμε δουλεύοντας σκληρά, δουλεύοντας οργανωμένα, με πρόγραμμα και ενθουσιασμό μέχρι την τελευταία μέρα'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''και να είμαστε σίγουροι ότι στις 21 του Μάη θα πανηγυρίσουμε μια μεγάλη νίκη του ΑΚΕΛ Αριστερά - Νέες Δυνάμεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η παρουσία του Κύπρου Χρυσοστομίδη και δύο άλλων στελεχών της Επαλξης στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ ενισχύει και κοσμεί τα ψηφοδέλτιά μας, ενδυναμώνει την κοινή μας προσπάθεια να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές''.

    [20] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΠΕΟ - Συνέδριο οικοδόμων

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την χαρά του που διαπιστώνει ότι στους κόλπους της συντεχνίας των οικοδόμων της ΠΕΟ αναπτύσσεται στην πράξη η επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε χαιρετισμό του στο 21ο συνέδριο της Συντεχνίας των Οικοδόμων ΠΕΟ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''ύστερα από πολλά χρόνια και κόντρα στις αντιξοότητες, Ε/Κ και Τ/Κ οικοδόμοι έχουν τη δυνατότητα, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η κατοχή, να δουλεύουν και πάλι μαζί στα ίδια γιαπιά και στα ίδια εργοτάξια''.

    Στέλλουν, συνέχισε, με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι τούτος ο τόπος είναι πολύ μικρός για να χωριστεί στα δύο και πολύ μεγάλος για να μας χωρέσει όλους.

    [21] ΑΚΕΛ - Υπουργός Υγείας - Αντιναρκωτικό Συμβούλιο

    Το ΑΚΕΛ αποδίδει τεράστια σημασία στο θέμα αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών, γιατί θεωρεί, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, ''ότι η νεολαία είναι πράγματι το χρυσό απόθεμα κάθε κοινωνίας και όχι μόνον της κυπριακής και ως τέτοιο θα πρέπει να προστατεύεται''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση ''να στηρίξει αποφασιστικά και να προωθήσει τους σχεδιασμούς οι οποίοι γίνονται, δαπανώντας και λεφτά εκεί όπου χρειάζεται''.

    Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως ''πολύ εποικοδομητική'' τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι ''εκείνο που έχει διαφανεί είναι ότι συμφωνούμε στους περαιτέρω χειρισμούς'' και ότι ''υπάρχει ταυτότητα αντιλήψεων'' ως προς τις εισηγήσεις που έχει υποβάλει το ΑΚΕΛ'' και ότι αυτές ''βρίσκονται μέσα στους προγραμματισμούς των περαιτέρω ενεργειών του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου''.

    [22] Κασουλίδης - Σχέδιο Ανάν - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να προστρέχουμε στο διαχωρισμό του λαού στο ''ναι'' και στο ''όχι''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε «στα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι κανένας πλέον δεν μιλά για το σχέδιο Ανάν πέραν και της τοποθέτησης της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών όταν ήρθε στην Κύπρο».

    Επομένως, συνέχισε, «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να προστρέξουμε στο διαχωρισμό του λαού στο ναι και στο όχι για κάτι για το οποίο οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν μιλά κανένας στο εξωτερικό».

    [23] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Υγεία

    Η εικόνα στο χώρο της υγείας στην Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός Ευρωπαίου πολίτη, όπως είναι ο Κύπριος, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επισκέφθηκε επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις μετά την επίσκεψη, ''στον ΔΗΣΥ πιστεύουμε πως το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας''.

    ''Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι λειτουργοί της υγείας, οι ουρές στα εξωτερικά ιατρεία, ο μεγάλος χρόνος στις λίστες αναμονής για εξετάσεις, οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των νέων νοσοκομείων, συνθέτουν μια εικόνα στο χώρο της υγείας, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός Ευρωπαίου πολίτη, όπως είναι ο Κύπριος'', είπε ο κ. Νεοφύτου.

    [24] ΔΗΣΥ - Τορναρίτης - Κοινοτικά προγράμματα - Εκπαίδευση

    Η κυβέρνηση κατάφερε να αντλήσει μόνο το 1/3 από τα 2.5 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η Κύπρος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Ταμείων που αφορά την αγορά λογισμικού και την επιμόρφωση στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας, δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές Νίκος Τορναρίτης.

    Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «σε λίγους μήνες λήγει το πρόγραμμα και ο κίνδυνος να μείνουν αναξιοποίητα δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ είναι άμεσος» απευθύνοντας έκκληση στον Υπουργό Παιδείας Πεύκιο Γεωργιάδη «να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος, και τις επενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στον τομέα της πληροφορικής στην εκπαίδευση».

    Πρόσθεσε ότι «καλούμε παράλληλα τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας να ενεργήσει άμεσα για την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα από μια πιο συνετή και υπεύθυνη πολιτική».

    [25] ΔΗΣΥ - Στυλιανίδης - Ευρωπαϊκά προγράμματα

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει στην κυβέρνηση τη δημιουργία Αρχής Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κατά τα πρότυπα πετυχημένων μοντέλων άλλων κρατών μελών της ΕΕ και ζητεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο μετεξέλιξης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η παράταξη «επισημαίνει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που μας παρέχει η ΕΕ», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αν είναι δυνατόν, πρέπει να ξεκινήσει σήμερα μια νέα πολιτική που θα εμπλέκει τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες στην κατεύθυνση αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μια πολιτική η οποία να αξιοποιεί αυτά τα προγράμματα με τους κατάλληλους μηχανισμούς και την κατάλληλη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό».

    [26] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Φίλαθλοι Απόλλωνα και ΑΕΛ

    Στην ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης με σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα από όλους αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προκειμένου να εκτονωθεί η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη Λεμεσό μετά τα πρόσφατα επεισόδια βίας μεταξύ οπαδών των αθλητικών σωματείων Απόλλωνα και ΑΕΛ και για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αυτής.

    Μετά από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με εκπροσώπους των Συνδέσμων Φιλάθλων του Απόλλωνα και της ΑΕΛ σε καφέ στην Ακρόπολη Λευκωσίας, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις και ανησυχίες των εκπροσώπων των Συνδέσμων αυτών στον Αρχηγό της Αστυνομίας Χαράλαμπο Κουλέντη πρωτίστως, ίσως και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, ακόμα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όπως είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη που διατυπώνεται από πολλούς, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια βίας στους αθλητικούς χώρους και έξω από αυτούς, ότι θα πρέπει να υπάρξουν παράλληλα με τα προληπτικά μέτρα και αυστηρότερες ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να ενέχονται στα επεισόδια αυτά, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε ότι ''είναι πάγια αρχή το θέμα της Δικαιοσύνης''.

    ''Αλλά'', πρόσθεσε, ''δεν είναι απόλυτη ούτε μαγική συνταγή για να νομίζουμε ότι τα πράγματα τελειώνουν εδώ και αποδείχθηκε δυστυχώς ότι η επανάληψη αυτών των φαινομένων δείχνει να έχει πιο βαθειές ρίζες και να έχει πολλές συλλογικές ευθύνες, άρα χρειάζεται και πολλή συλλογική δράση με σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα από όλους''.

    [27] ΔΗΚΟ - Κολοκασίδης - Βία στα γήπεδα

    Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε χθες πως το κόμμα του παρακολούθησε με αποστροφή το ξυλοδαρμό πατέρα μπροστά στα μάτια του παιδιού του, μετά το πέρας πρόσφατου ποδοσφαιρικού αγώνα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του αγνού φιλάθλου στο άθλημα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κολοκασίδης είπε πως «τα σωματεία πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων αυτοεποπτείας, δηλαδή να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα που να ελέγχουν την ίδια τη γένεση της βίας στα γήπεδα».

    Όπως ανέφερε ο κ. Κολοκασίδης τα σωματεία πρέπει να προχωρήσουν «στην εφαρμογή καθεστώτος κατοχής ταυτοτήτων από τους φιλάθλους, η κακή διαγωγή των οποίων θα οδηγεί στην απώλεια της ταυτότητας και στον αποκλεισμό από τα γήπεδα και στην εγκατάσταση σε όλα τα γήπεδα συστήματος παρακολούθησης, το οποίο θα διατίθεται και στην αστυνομία προς εντοπισμό ποινικών παραβατών πλην της χρήσης τους για λήψη διοικητικών μέτρων αποκλεισμού από τα γήπεδα».

    [28] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Φορέας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Πρόταση

    Ο υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε χθες πρόταση για τη δημιουργία Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Κέντρου Εξυπηρέτησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη βάση σύγχρονων αντιλήψεων και πρακτικών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ χαιρετίζει και υποστηρίζει την πρόταση δημιουργίας Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την οποία επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο φορέας αυτός θα ασχολείται «με την προώθηση και υλοποίηση μέτρων πολιτικής της Κυβέρνησης που θα στηρίζουν τα ΜΜΕ, την παροχή πληροφόρησης αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ σε θέματα ΜΜΕ, τη στήριξη της συμμετοχής των ΜΜΕ της Κύπρου σε κοινοτικά προγράμματα, την προώθηση διεθνών συνεργασιών και εκπροσώπηση των ΜΜΕ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προώθηση της τεχνολογικής αναβάθμισης των ΜΜΕ».

    [29] ΔΗΚΟ - Μιχαηλίδης - Μονάδα Στρατηγικής - Πρόταση

    Πρόταση για δημιουργία «Μονάδας Στρατηγικής» που θα αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από την κεντρική διοίκηση και στην αύξηση παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας υπέβαλε χθες εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Αντώνης Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η «Μονάδα Στρατηγικής» θα υπάγεται απευθείας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και κύριος ρόλος της θα είναι η εποπτεία του επιπέδου και της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας από τη δημοσία υπηρεσία.

    Αναλύοντας περεταίρω την πρόταση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η αξιολόγηση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πολιτών «θα επιτυγχάνεται με τη διεξαγωγή -σε τακτά χρονικά διαστήματα- ποιοτικών ερευνών σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων θα αποτελούν βάση για καταρτισμό ειδικής ετήσιας έκθεσης, η οποία θα υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αξιολόγηση και μελέτη».

    [30] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κερυνειώτες - Κυπριακό

    Η Κερύνεια αποτελεί τη λυδία λίθο για την ορθή, δίκαιη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    ''Κανένας δεν δικαιούται να διαγράψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες οποιουδήποτε τμήματος του λαού μας'', ανέφερε ο κ. Ομήρου σε ομιλία του σε προεκλογική εκδήλωση Κερυνειωτών.

    Οπως πρόσθεσε, κανένας δεν δικαιούται να αφαιρέσει από οποιοδήποτε πολίτη τα βασικά δικαιώματα της ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης και περιουσίας που είναι το θεμέλιο ύπαρξης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [31] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Εκλογικά έξοδα

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως ''είναι ολοφάνερο ότι ορισμένοι υποψήφιοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 850 λίρες εκλογικά έξοδα που προνοεί η νομοθεσία ότι δικαιούνται να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας''.

    ''Εχω απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Υπουργό Εσωτερικών με επιστολές μου και τους καλώ να παρέμβουν αυτεπάγγελτα. Διαπράττεται ποινικό αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση μέχρι και έξι μήνες'', σημειώνει.

    Τέλος, διερωτάται ''γιατί οι αρμόδιοι στρουθοκαμηλίζουν;''

    [32] Κίνημα Οικολόγων - Ανάπηροι - Κωφοί - Προβλήματα

    Η διαιώνιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι σε συνδυασμό με την προκατάληψη που συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα σε σχέση με τους ανάπηρους και η παντελής αδιαφορία του κράτους ''είναι στοιχεία που δεν μας τιμούν ούτε σαν άτομα ούτε σαν ένα ευρωπαϊκό κράτος'', δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Αθως Αγαπητός.

    Αναφερόμενος, σε συνέντευξη Τύπου στην παρουσία υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος, στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανάπηροι, ο κ. Αγαπητός είπε ότι αυτά είναι η έλλειψη πεζοδρομίων και ραμπών, η στάθμευση αυτοκινήτων σε πεζοδρόμια και ράμπες και η μη ύπαρξη της παραμικρής πρόνοιας για πρόσβαση σε κτίρια δημόσιας χρήσης, προσθέτοντας ότι ''κανένα άτομο με τροχοκάθισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο, ούτε σε αστικό ούτε και σε υπεραστικό δρομολόγιο''.

    Ο κ. Αγαπητός είπε ότι ''οι Οικολόγοι για χρόνια τώρα διεκδικούσαν αλλαγή της νομοθεσίας και των κρατικών κανονισμών για να δίνονται στα άτομα με αναπηρίες ίσες ευκαιρίες'', προσθέτοντας ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας για απασχόληση αναπήρων.

    [33] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Ποδοσφαιρικά σωματεία

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''ορθά συνέδεσε το θέμα της συνεργασίας των ποδοσφαιρικών σωματείων στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της βίας με την οικονομική χορηγία του κράτους προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία''.

    ''Εμείς είχαμε ευθύς εξαρχής ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης αυστηρών κριτηρίων σχετικά με την παροχή της κρατικής χορηγίας στα ποδοσφαιρικά σωματεία. Είναι κρίμα και προσβολή για τους πολίτες - πολλοί από τους οποίους περνούν δυσκολίες - να χορηγούνται εκατομμύρια λίρες προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία, χωρίς να λαμβάνουν δεσμεύσεις που να αφορούν την εξυγίανση των οικονομικών τους ή να αφορούν τη στάση και συμπεριφορά τους'', προσθέτει.

    Επίσης, καλεί την κυβέρνηση ''να εφαρμόσει αυστηρή πολιτική'' και ''να κληθούν τα σωματεία να πληρώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι οπαδοί τους στις περιουσίες στη Λεμεσό''.

    [34] Οικολόγοι - Περδίκης - Αθηαίνου

    Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ημικατεχόμενης κωμόπολης, χαρακτήρισε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης το άνοιγμα του δρόμου Αθηαίνου - Πυρόι - Λευκωσία.

    Ο κ. Περδίκης, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων, πραγματοποίησε επίσκεψη στη βιοτεχνική περιοχή Αθηαίνου και στα γραφεία της Αναπτυξιακής Λάρνακας, συνοδευόμενος από την υποψηφία βουλευτή Λάρνακας Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου και τον υποψήφιο βουλευτή Λευκωσίας Στέλιο Λόρδο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σημασία του ανοίγματος του δρόμου φάνηκε μέσα από όλες τις επαφές που είχε ο κ. Περδίκης κατά την επίσκεψη του στη βιοτεχνική περιοχή Αθηαίνου, όπου εργαζόμενοι και εργοδότες έθεσαν επιτακτικά το θέμα, καθώς με το άνοιγμα του δρόμου, η Αθηαίνου θα είναι μόνο 10 λεπτά από τη Λευκωσία και δεν θα είναι πια η Αθηαίνου, η κωμόπολη στο τέρμα του δρόμου.

    [35] ΕΥΡΩΔΗ - Κρατική χορηγία - Προδρόμου

    Στην ανάγκη αύξησης της φοιτητικής χορηγίας από τις 1.000 και 1.500 λίρες, που είναι σήμερα, στις 1.500 - 2.000 λίρες αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, επισκέφθηκε το κολέγιο Intecollege.

    Οπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της, η φοιτητική χορηγία παραμένει στο ίδιο ύψος που αποφασίστηκε το 1995, στις 1.000 και 1.500 λίρες όταν πληρώνονται δίδακτρα.

    ''Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, για να διατηρηθεί και μόνο η αγοραστική αξία εκείνου του ποσού, θα πρέπει η χορηγία να αυξηθεί σε 1.500 και 2.000'', είπε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε ότι ''η γενίκευση της χορηγίας σε όλους τους σπουδαστές ήταν μία πρόοδος. Το αναμενόμενο βήμα σήμερα είναι η άμεση αναθεώρηση του ύψους της''.

    [36] Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Πολύτεκνοι - Θέσεις

    Οι θέσεις του Κινήματος Ελεύθεροι Πολίτες για τα θέματα πολυτέκνων παρουσιάστηκαν χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία έξι υποψηφίων βουλευτών και πολυτέκνων.

    Ο υποψήφιος του Κινήματος και Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Λευκωσίας Κώστας Λαουτάρης κάλεσε όλους τους πολύτεκνους να δώσουν την ψήφο τους στο Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες, το οποίο, όπως είπε, αφού συναντήθηκε με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολυτέκνων υιοθέτησε τα αιτήματά της χωρίς να συνυπολογίσει το όποιο πολιτικό ή άλλο κόστος. Με την είσοδο του Κινήματος Ελεύθεροι Πολίτες στη Βουλή, πρόσθεσε, οι πολύτεκνοι θα αποκτήσουν επιτέλους τη δική τους φωνή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν δυναμικά την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους.

    Σύμφωνα με τον επίσης υποψήφιο του Κινήματος και πολύτεκνο, Ηλία Πατσαλίδη, τα βασικά αιτήματα της ΠΟΠ είναι η επέκταση και η αύξηση του επιδόματος μάνας σόλες τις πολύτεκνες μάνες, ανεξάρτητα αν παίρνουν οποιαδήποτε άλλη σύνταξη, η αύξηση κατά 50% του χορηγήματος εθνοφρουρών παιδιών πολυτέκνων οικογενειών, η αύξηση της χορηγίας για αγορά αυτοκινήτου από £2000 σε £5000, με δικαίωμα επαναδιεκδίκησης όπως ισχύει σάλλες ομάδες που έχουν το ίδιο δικαίωμα, η αύξηση του επιδόματος τέκνου και η διατίμηση στη τιμή του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου σ' όλες τις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν 1 και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 May 2006 - 14:23:13 UTC