Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [02] Πρόεδρος Βουλής Αυστρία Επιστροφή Δηλώσεις
  • [03] Αθήνα - Μπακογιάννη - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τουρκία
  • [04] Βουλή των Ελλήνων - Ρεν - Κυπριακό
  • [05] Αθήνα - Παπανδρέου - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τουρκία
  • [06] Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας - Συνάντηση Παρισίων
  • [07] Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [08] Υπουργός Εξωτερικών - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ
  • [09] Κομισιόν - Κύπρος - Γαλλία - Πρόβατα
  • [10] Υπουργείο Γεωργίας - Πρόβατο - Νόσος
  • [11] Υπουργός Γεωργίας - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ
  • [12] Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδία HELIOS - Πόρισμα
  • [13] Θεοχάρους - Μισιαούλη - Λιβύη - Γυναίκες
  • [14] Βουλή - Ολομέλεια - Μνήμη Αυξεντίου - Μονόλεπτη σιγή
  • [15] Κύπρος - Β Σύνοδος Διαθρησκειακού Διαλόγου
  • [16] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [17] οποίος έκλεισε στις 815,8 μονάδες.
  • [18] Βουλευτικές εκλογές
  • [19] Αν. Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπουργός Οικονομικών - Φορολογία
  • [20] Κλεάνθους - Κυπριακό - Δημοσιογραφική Εστία
  • [21] Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Δήλωση Ολι Ρεν - Κυπριακό
  • [23] Eνωμένοι Δημοκράτες Υποψήφιοι στη Λάρνακα
  • [24] Κίνημα Οικολόγων - Πυρηνικό πρόγραμμα Τουρκίας ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 10/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε πως οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν για την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας αποτελούν μια ''σωστή τοποθέτηση και υπενθύμιση προς την Τουρκία των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου''.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ρεν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε:

    ''Νομίζω ο κ. Ρεν ήταν πολύ σαφής και όπως ο ίδιος μας έχει διαβεβαιώσει κάθε φορά που έχει συναντήσεις επαναλαμβάνει την ίδια πρόσκληση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της''.

    Κληθείς να πει ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, μετά τη συνάντηση των Παρισίων, o Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αναμένουμε από τα ΗΕ να μας πληροφορήσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και την απάντηση της Τουρκίας αν θα δεχθεί να συνδράμει σε αυτή την πρωτοβουλία''.

    Ερωτηθείς αν έχει ενδείξεις ότι η Τουρκία θα συναινέσει σε ότι έχει συμφωνηθεί στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''όχι τίποτα''.

    Κληθείς να σχολιάσει διευκρίνιση από εκπρόσωπο του ΓΓ πως τα θέματα που είναι δυνατόν να συζητηθούν αφορούν ζητήματα της καθημερινής ζωής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''είναι λανθασμένη η δήλωση''.

    ''Εχω πει ποια είναι τα θέματα. Εχουμε πει, ότι εμείς έχουμε προτείνει δύο παράλληλες διαδικασίες: η μια είναι για θέματα προετοιμασίας των συνομιλιών, που ήταν και το επίκεντρο των όσων είπα στην συνάντηση, και η άλλη είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δύο παράλληλες πορείες. Η πρόοδος της μιας εξαρτάται από την πρόοδο της άλλης'', είπε.

    Ερωτηθείς αν επ΄ αυτού συμφώνησε ο ΓΓ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ο ΓΓ συμφώνησε ότι μπορεί αυτή η διαδικασία να ανοίξει το δρόμο για προετοιμασία των συνομιλιών και αναλόγως της προόδου που θα σημειωθεί θα σκεφθεί για τις περαιτέρω ενέργειές του''.

    Κληθείς να πει αν έχει υποδειχθεί στα ΗΕ πως η δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ είναι λανθασμένη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''δεν ξέρω. Υποθέτω οι υπηρεσίες θα το έχουν κάνει''.

    ''Εγώ ήμουν παρών, ξέρω τι είπα και τι λέχθηκε και είναι αυτά που σας είπα'', πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τις επαφές του στην Αθήνα είπε ότι συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως πάντα έχουμε διαπιστώσει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε ενέργειες και προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και στην τελευταία πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για την προετοιμασία της έναρξης συνομιλιών στην Κύπρο, κατέληξε.

    [02] Πρόεδρος Βουλής Αυστρία Επιστροφή Δηλώσεις

    Ικανοποιημένος από τις επαφές του στην Αυστρία επέστρεψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως «οι θέσεις των Αυστριακών επισήμων είναι θέσεις ξεκάθαρες, θέσεις αρχών και θέσεις που στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

    Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Αυστρία είπε πως οι Αυστριακοί ''είναι πραγματικά απαιτητικοί και ζητούν από την Τουρκία να αναλάβει πραγματικά πρωτοβουλίες στο κυπριακό πρόβλημα, οι οποίες να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος και άρση της κατοχής στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    Επίσης, ανέφερε, «απαιτούν, και αυτό δηλώθηκε και χθες στη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπτουλάχ Γκιούλ, από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία και ιδιαίτερα από το πρωτόκολλο της Αγκυρας».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως όλες οι συναντήσεις του στην Αυστρία ήταν «πάρα πολύ εγκάρδιες» και πως εδόθη στην κυπριακή αντιπροσωπεία η δυνατότητα να αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι Αυστριακοί συνομιλητές του ενδιαφέρθηκαν «πάρα πολύ» για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι.

    Κληθείς να σχολιάσει την υπόδειξη του Επιτρόπου Ρεν προς την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ''αυτό έπρεπε να κάνει ο κ. Ρεν'', προσθέτοντας πως αυτό «απορρέει από τα καθήκοντα και του κ. Ρεν αλλά και από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας».

    [03] Αθήνα - Μπακογιάννη - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τουρκία

    «Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως το σχετικό πρόσθετο Πρωτόκολλο καθώς και με την υποχρέωση της να συμβάλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την επανένωση του νησιού» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος για την διεύρυνση Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία συζήτησε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Επίσης ο κ. Ρεν υπενθύμισε πως «η ελεύθερη κυκλοφορία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ακριβώς ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Τουρκίας από τα Κυπριακά σκάφη».

    Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της επανέλαβε πως η πρόοδος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εξαρτάται από τον βαθμό ανταπόκρισης της σε κριτήρια, προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ειδικότερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε πως «η Τουρκία έχει μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική ένταξης» τόνισε ωστόσο πως «πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα κριτήρια και προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί, για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

    «Αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα, πρώτον την εφαρμογή ενός κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία πρέπει να γίνουν καθημερινή πράξη σε όλη την Τουρκική επικράτεια και δεύτερο η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέν.

    Ο κ. Ρεν ερωτηθείς αν η Τουρκία αρνηθεί να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας είπε «ας μην δραματοποιούμε την κατάσταση. Δεν προδικάζω αρνητικές εξελίξεις».

    «Η Τουρκία έχει μπροστά της την ευκαιρία να αποφύγει τέτοιες αρνητικές εξελίξεις αφενός επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε κατηγορηματικά και πρόσθεσε πως η Επιτροπή πριν το τέλος του 2006 θα αξιολογήσει «την πρόοδο της κατάστασης, με τον γνωστό αντικειμενικό και αυστηρό τρόπο που προβαίνει».

    «Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και στα δύο μέτωπα. Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κύπρου» πρόσθεσε.

    «Η θέση μας είναι σαφής. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου ήταν αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε το λόγο μας, υπογράψαμε και αναμένουμε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως το σχετικό πρόσθετο Πρωτόκολλο» είπε ο κ. Ρεν και ξεκαθάρισε πως «η ελεύθερη κυκλοφορία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ακριβώς ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Τουρκίας από τα Κυπριακά σκάφη».

    «Αναμένουμε λοιπόν ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση και με την υποχρέωση της να συμβάλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την επανένωση του νησιού» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    [04] Βουλή των Ελλήνων - Ρεν - Κυπριακό

    «Αναμένουμε και προσδοκούμε ότι η Τουρκία θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και θα εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου που καλύπτουν και την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων και την ελεύθερη πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια από κυπριακά πλοία'', δήλωσε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

    Παράλληλα ανέφερε πως «η Επιτροπή, καθώς και το Συμβούλιο, παρακολουθούν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και θα την παρακολουθούν και κατά τη διάρκεια του 2006».

    Ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι η ομαλή πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συνδέεται με την πρόοδο της χώρας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των γυναικών και των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων και τα συντεχνιακά δικαιώματα.

    [05] Αθήνα - Παπανδρέου - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τουρκία

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση είπε πως συζήτησε με τον κ. Ρεν τόσο για τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο και για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [06] Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας - Συνάντηση Παρισίων

    Η Ρωσία χαιρετίζει την επιτευχθείσα στο Παρίσι συμφωνία σε σχέση με το Κυπριακό καθώς και την πληροφορία που περιέχεται στο ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για διεξαγωγή διακοινοτικών συζητήσεων σειράς ζητημάτων, ''κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να προετοιμάσει το έδαφος για σύντομη και πλήρη επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μ. Καμίνιν, απαντώντας σε ερώτηση.

    ''Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού επιβεβαιώνουν τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ και τη σημασία της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα που καλείται να διαδραματίσει στην αναζήτηση τρόπων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο κ. Καμίνιν.

    [07] Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Η κυπριακή κυβέρνηση σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο τα προβλήματα που παρατηρούνται σχετίζονται με τη βία στην οικογένεια, τη διακίνηση προσώπων και ιδιαίτερα τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, την κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου, των ξένων εργατών και των αναπήρων, υποστηρίζει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο για το 2005.

    Στην έκθεση υπάρχουν αναφορές στη διακίνηση γυναικών, οι οποίες τυγχάνουν σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε καμπαρέ και μπαρ, ενώ σημειώνονται και ισχυρισμοί για εξαγορά αστυνομικών.

    Αναφορά γίνεται και στις κεντρικές φυλακές οι οποίες παρά το ότι πληρούν τα διεθνή πρότυπα, είναι υπερπλήρεις, (14% των κρατουμένων ήταν λαθρομετανάστες το 2005) και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε βοήθεια για επανένταξη στην κοινωνία πρώην φυλακισμένων ή βοήθεια για επανένταξη ναρκομανών.

    Για τα κατεχόμενα αφού υπογραμμίζεται ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, παρά μόνο από την Τουρκία, σημειώνει προβλήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την κακομεταχείριση κρατουμένων, τη διακίνηση προσώπων, την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, κατάχρηση και έλλειψη διαφάνειας, βία κατά των γυναικών, καθώς και περιορισμούς στα προσωπικά δικαιώματα των πολιτών και των αιτητών ασύλου και περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και κατηγορίες κατά δημοσιογράφων.

    Για τους Ε/Κ και Μαρωνίτες που ζουν στα κατεχόμενα, αναφέρεται ότι οι «αρχές» των κατεχομένων εξακολούθησαν το 2005 να επιβάλουν περιορισμούς στους 403 Ε/Κ και 140 Μαρωνίτες που ζουν εγκλωβισμένοι, ενώ σε δύο άτομα δεν επετράπη η επιστροφή στα σπίτια τους αφού αναφέρθηκε ότι επανειλημμένα επισκέπτονταν τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

    Επίσης, αναφέρεται ότι οι «αρχές» έκαναν έλεγχο στη γλώσσα που χρησιμοποιείτο σε όλα τα σχολικά βιβλία που εστάλησαν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση άφιξης των βιβλίων στους μαθητές.

    [08] Υπουργός Εξωτερικών - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μετέβη στο Σάλζμπουργκ της Αυστρίας όπου θα λάβει μέρος στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 10 και 11 Μαρτίου 2006.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το Ατυπο Συμβούλιο είναι αυτό του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα συζητηθεί στην παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του ΟΗΕ Martti Ahtisaari.

    Αλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς στις Παλαιστινιακές περιοχές, το θέμα που έχει προκύψει με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ στον ευρωπαϊκό Τύπο, το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν, η κατάσταση στην Ουκρανία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 26.3.2006 και η κατάσταση στη Λευκορωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 19.3.2006.

    [09] Κομισιόν - Κύπρος - Γαλλία - Πρόβατα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αποκλείσει μετά βεβαιότητας το ενδεχόμενο δυο πρόβατα από τη Γαλλία και ένα από την Κύπρο, στους εγκεφάλους των οποίων διενεργήθηκαν δοκιμές, δεν είχαν προσβληθεί από Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια Βοοειδών (ΣΕΒ) και για το λόγο αυτό προχωρεί σε μια τρίτη φάση εργαστηριακών αναλύσεων, που είναι η βιολογική δοκιμή σε ποντίκια.

    Τα δύο πρόβατα από τη Γαλλία που υποβλήθηκαν σε δοκιμή γεννήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2002 και πέθαναν στη μονάδα εκτροφής.

    Το πρόβατο από την Κύπρο που εμφάνισε κλινικά συμπτώματα νόσου που σχετίζεται με μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ) ήταν δύο ετών.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά την επιτήρηση των ΜΣΕ στα μικρά μηρυκαστικά, και τα τρία ζώα υποβλήθηκαν σε δοκιμή μετά το θάνατο.

    Τα πρώτα πορίσματα των δοκιμών αυτών ήταν θετικά για ΜΣΕ και συνεπώς τα δείγματα υποβλήθηκαν σε περαιτέρω δοκιμές για να αποκλειστεί η πιθανότητα της ΣΕΒ (δοκιμή μοριακής διαφοροποίησης).

    Τα αποτελέσματα των δοκιμών δευτέρου επιπέδου εμφάνισαν ασύνηθες προφίλ που δικαιολογεί τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών και ενώ, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ΣΕΒ στα πρόβατα, «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιτρέπουν να αποκλειστεί με βεβαιότητα η παρουσία της ΣΕΒ στα πρόβατα».

    Για το λόγο αυτό, το κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς πρόκειται τώρα να διεξάγει το τρίτο και τελευταίο επίπεδο δοκιμών (βιολογική δοκιμή σε ποντίκια), όπως ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ.

    [10] Υπουργείο Γεωργίας - Πρόβατο - Νόσος

    Με βάση τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις σε πρόβατο το οποίο παρουσίασε κάποια διαφορετική εργαστηριακή εικόνα από την εικόνα της κλασικής Τρομώδους Νόσου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Κοινοτικού Εργαστηρίου Αναφοράς, δεν μπορεί να κατατάξει το δείγμα ως «Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών στα πρόβατα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της εξέτασης με ανοσοϊστοχημεία δεν συνηγορούν στο ότι πρόκειται για «Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών στα πρόβατα».

    Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαφέρουν από τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των περιπτώσεων κλασικής Τρομώδους Νόσου.

    [11] Υπουργός Γεωργίας - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

    Η νέα θεματική στρατηγική για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, και ιδιαίτερα η πρόταση για τον καθορισμό πιο αυστηρών ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας, συζητήθηκε χθες στις Βρυξέλλες σε συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, που εκπροσώπησε την Κύπρο, στήριξε τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ορίων για συγκεκριμένους ρύπους, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι φυσικοί παράγοντες όπως η άμμος από τη Σαχάρα που επηρεάζει την ποιότητα της ατμόσφαιρας και είναι ένα ιδιαιτέρα σοβαρό πρόβλημα για την Κύπρο.

    Σε σχέση με τη γενική συζήτηση για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, συζητήθηκε, επίσης, ο προτεινόμενος Κανονισμός EURO 5 ο οποίος αναφέρεται στις εκπομπές ρύπων από οχήματα.

    Για το θέμα ο κ. Ευθυμίου, υποστήριξε την υιοθέτηση πιο αυστηρών ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου από το στάδιο αυτό.

    [12] Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδία HELIOS - Πόρισμα

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το προκαταρκτικό πόρισμα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται να είναι έτοιμο περί το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

    Πρόσθεσε πως το τελικό πόρισμα υπολογίζεται να παραδοθεί το καλοκαίρι.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσολάκης, «το πόρισμα έχει πάρει σχεδόν την τελική του μορφή και τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα αποσταλεί στους αποδέκτες (στις ΗΠΑ και στην Κύπρο)».

    Εξήγησε πως «το προκαταρκτικό πόρισμα είναι βασικά το τελικό πόρισμα», σημειώνοντας πως «θα υποστεί ενδεχομένως αλλοιώσεις» εάν οι αποδέκτες έχουν σχόλια.

    [13] Θεοχάρους - Μισιαούλη - Λιβύη - Γυναίκες

    Οι βουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Στέλλα Μισιαούλη που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Λιβύη αποδεχόμενες πρόσκληση του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας που απευθυνόταν σε όλες τις γυναίκες βουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες δήλωσαν έκπληκτες από τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της Λιβύης.

    Οι δύο βουλευτές έλαβαν μέρος και προσφώνησαν πανηγυρική συνεδρία του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου για την επέτειο της Διακήρυξης της Λαϊκής Εξουσίας, στην οποία ομιλητής ήταν ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

    Η κ. Μισιαούλη είπε ότι η πρόσκληση καταδείκνυε τη σημασία που αποδίδει η χώρα στις γυναίκες. Πρόσθεσε ότι στο Πανεπιστήμιο Al Fateh, το οποίο επισκέφθηκαν, το 80% των φοιτητών είναι γυναίκες και το 20% άνδρες, ενώ το διδακτικό προσωπικό μοιράζεται μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Η κ. Θεοχάρους είπε ότι το 55% στα πανεπιστήμια γενικά της Λιβύης είναι φοιτήτριες προσθέτοντας ότι η γυναίκα έχει καταλάβει σημαίνουσα θέση στην κοινωνία της Λιβύης και στη διαστρωμάτωση της πολιτείας, σημειώνοντας πως οι γυναίκες-μέλη του κοινοβουλίου στη Λιβύη ενδεχομένως να ξεπερνούν το 50%.

    [14] Βουλή - Ολομέλεια - Μνήμη Αυξεντίου - Μονόλεπτη σιγή

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τηρώντας μονόλεπτη σιγή, τίμησε χθες τη μνήμη του αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ''ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες του κυπριακού αγώνα'', όπως ανέφερε προ ημερησίας διατάξεως ο Προεδρύων της σημερινής Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος Βάσος Λυσσαρίδης.

    ''Ο Γρηγόρης Αυξεντίου'', δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, ''πίστεψε στα ιδανικά του έθνους και θυσίασε τη ζωή του υπερασπίζοντάς τα στα βουνά του Μαχαιρά, για να δώσει στους νεώτερους παράδειγμα για μίμηση, που χάραξε με το αίμα του για τη Λευτεριά''.

    [15] Κύπρος - Β Σύνοδος Διαθρησκειακού Διαλόγου

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη Β' Σύνοδο Διαθρησκειακού Διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας, που θα διεξαχθεί στη Λάρνακα μεταξύ 3 - 5 Ιουλίου 2006. Συνδιοργανώτρια χώρα εκ μέρους της ασιατικής ομάδας θα είναι η Μαλαισία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η φετινή Σύνοδος θα έχει ως κύριο θέμα τη «Διαθρησκειακή Κατανόηση και Συνεργασία για ένα Ειρηνικό Κόσμο».

    Παράλληλα θα εξετασθούν θέματα συμβολής των ΜΜΕ στη διαθρησκευτική αρμονία καθώς και ζητήματα που άπτονται του ρόλου της θρησκείας σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

    Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει μεγάλος αριθμός αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από κυβερνήσεις, θρησκευτικών ηγετών και διανοουμένων.

    [16] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Εντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνάντηση στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής συμπαρασύροντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 7,61%. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.401,41 μονάδες, με τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να κλείνουν με ημερήσια κέρδη 32 και 15 σεντ, αντίστοιχα. Παρά τα σημαντικά κέρδη που σημείωσε η χρηματαγορά, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 8,3 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 7,78% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο

    [17] οποίος έκλεισε στις 815,8 μονάδες.

    [18] Βουλευτικές εκλογές

    [19] Αν. Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπουργός Οικονομικών - Φορολογία

    Ο ΔΗΣΥ δεν είναι ενάντια στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων της Εκκλησίας, αλλά την ίδια στιγμή λέει πως πρέπει και τα φορολογικά των υπολοίπων πολιτών να τύχουν ρύθμισης όσον αφορά τα οφειλόμενα ποσά και τους ανείσπρακτους φόρους, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, παρουσία της βουλευτού του κόμματος Μαρίας Κυριακού, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του συμφώνησαν με τη θέση του ΔΗΣΥ ότι το θέμα των ανείσπρακτων φόρων πρέπει να λήξει και να υπάρξει μια διευθέτηση το συντομότερο δυνατό.

    «Ενόψει του ότι το κράτος χρειάζεται σημαντικά έσοδα λόγω και της ΟΝΕ το 2006 και το 2007, θα μπορούσαν να δοθούν και επιπρόσθετα κίνητρα για όσους άμεσα θα διευθετούσαν τα οφειλόμενα ποσά στο φόρο εισοδήματος της τάξης του 10% έκπτωση πάνω στο οφειλόμενο φορολογητέο ποσό», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως σύμφωνα με την έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για το 2004, υπάρχουν ανείσπρακτοι φόροι 248 εκατ. λιρών, ποσό που δεν περιλαμβάνει τα 36 εκατ. για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και τα 117 εκατ. συσσωρευμένων τόκων.

    [20] Κλεάνθους - Κυπριακό - Δημοσιογραφική Εστία

    Μέσω της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη στρατηγικής και πολιτικής στο Κυπριακό, η οποία αποδίδει καρπούς, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι πάντοτε υπήρχε καθαρός στόχος και στρατηγική στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε, τότε «αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα δεν θα μπορούσαν να είναι θετικά. Δυστυχώς δεν ήταν τόσο ορατά αυτά σε όλους και ίσως κάποιοι δεν ήθελαν καθόλου να το αντιληφθούν».

    Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, είπε: «είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι υπάρχει στρατηγική και τακτική και μια πολιτική που αποδίδει καρπούς μέσα από συντονισμένες και έντονες προσπάθειες μεταξύ Αθηνών Λευκωσίας».

    Σχολιάζοντας τις αναφορές για την Τουρκία του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η ίδια η αξιοπιστία της ΕΕ κρίνεται από την οποιαδήποτε ανοχή θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Ενωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Είναι κατανοητή η αυστηρή αντίδραση και γλώσσα όχι μόνο του κ. Ρεν αλλά και πολλών άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων που σχολιάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε.

    [21] Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Υπερασπίζεται το ασυμβίβαστο για το βουλευτή. Εκτιμά ότι οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προωθούνται τα θέματα στη Βουλή δεν την ικανοποιούν. Πιστεύει ότι η σκληρή εργασία αργά ή γρήγορα αναγνωρίζεται, ενώ εκφράζει την άποψη ότι δεν έχουν κτιστεί τα γυναικεία πρότυπα στην πολιτική, τα οποία θα συμβάλουν στη μαζικότερη ανάμειξη των γυναικών στα κοινά. Είναι η βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής θητείας, είπε ότι το Κοινοβούλιο είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε εγρήγορση, να έχεις ανήσυχο πνεύμα, να αναζητάς νέα ερεθίσματα και να συμμετέχεις στη συλλογική δουλειά για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου στον τόπο και των συνθηκών ζωής των πολιτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση, συνέχισε, ήταν η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της βουλευτού θυσίασε την επαγγελματική της καριέρα και δόθηκε ψυχή τε και σώματι στην υπηρεσία του κυπριακού λαού. Σημαντικότερο επίτευγμά της θεωρεί το γεγονός ότι διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον κόσμο, αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις ανησυχίες του και τις προωθεί εντός και εκτός Κύπρου.

    [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Δήλωση Ολι Ρεν - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε χθες τη δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και ειδικότερα την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας και στα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι ο Ολι Ρεν προειδοποίησε την Τουρκία πως αν δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις, που της έχουν ανατεθεί στις 3 Οκτωβρίου του 2005, θα πρέπει να αναμένει βέτο.

    «Να λοιπόν που μιλούν και άλλοι για βέτο, δεν μιλάμε μόνο εμείς», είπε ο κ. Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «εδώ στο εσωτερικό όταν λένε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, μερικοί μας ονομάζουν εξτρεμιστές και ακραίους».

    Διεμήνυσε στην Τουρκία ότι θα πρέπει πράγματι να ευρωπαϊκοποιηθεί και όχι να αποπειράται να εκτουρκίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, παρά τις προειδοποιήσεις Ρεν, αποφεύγει να πει εάν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και τα αεροπλάνα, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία εξακολουθεί τη γνωστή στρεψόδικο ανατολίτικη συμπεριφορά της, νομίζοντας ότι «παρερχομένου του χρόνου η ΕΕ ή εμείς θα πάθουμε αμνησία».

    [23] Eνωμένοι Δημοκράτες Υποψήφιοι στη Λάρνακα

    Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ''Ενωμένοι Δημοκράτες Ενωμένη Κύπρος'' για την εκλογική περιφέρεια Λάρνακας παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Οι υποψήφιοι των Ενωμένων Δημοκρατών είναι: Νικόλα Δημήτρης ιδιοκτήτης εργαστηρίου εκτυπώσεων μεταξοτυπίας, Παπαδοπούλου Φωτεινή πτυχιούχος ρωσικής φιλολογίας, Παύλου Μάριος Γεμολόγος εκτιμητής πολυτίμων λίθων, Φιλίππου Χρήστος λογιστής και Χατζημιχαήλ (Χατζημάϊκ) Μιχάλης καθηγητής κοινωνιολογίας, μουσικός.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε ότι σ αυτή την εκλογική μάχη δύο είναι τα ισχυρά όπλα του κόμματος: «η καθαρή του πολιτική πρόταση η οποία αποτελεί την άλλη φωνή στα πολιτικά πράγματα του τόπου, μια πρόταση που δεν διαφοροποιείται και δεν παραμορφώνεται ανάλογα με το αν έχουμε εκλογές ή όχι και η ποιότητα των ψηφοδελτίων μας παγκύπρια».

    Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως από τέτοιες συναντήσεις και από δημόσιες δηλώσεις «δεν είμαι σε θέση να βγάζω συμπεράσματα. Η ιστορία του Κυπριακού μας δίδαξε ότι αυτό που λέγεται δημόσια έξω είναι αυτό που πρέπει να λεχθεί», ανέφερε.

    [24] Κίνημα Οικολόγων - Πυρηνικό πρόγραμμα Τουρκίας

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κρούει τον κώδωνα κινδύνου και ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

    ''Μόνο η συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα μπορεί να φέρει αποτελέσματα όπως πριν λίγα χρόνια όταν απετράπη η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη νότια παραλία της Μικράς Ασίας, στο Ακκιουγιου, απέναντι ακριβώς από την Κύπρο'', αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος.

    Ανακοίνωση του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ, ο οποίος μετά την επιστροφή του από πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας θα ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να επενδύσει γι αυτό το σκοπό δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 March 2006 - 15:23:06 UTC