Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα - Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Συνάντηση
  • [02] Ευρωπαϊκή Τρόικα - Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Φίσερ - Συναντήσεις - Δηλώσεις
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής Αυστρίας - Δηλώσεις
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Γκιουλ - ΕΕ
  • [06] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπανδρέου
  • [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΚΚΕ
  • [08] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλαβάνος - Συνάντηση
  • [09] Αυστρία - ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό
  • [10] Λονδίνο - Βρετανοί βουλευτές - Τουρκία - Κυπριακό
  • [11] Φινλανδός Πρωθυπουργός - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [12] Επιτροπή - Κοινοτική στρατηγική για την ενέργεια
  • [13] ΕΕ - Βοοειδή - Βρετανία - Αρση εμπάργκο - Κυπριανού
  • [14] ΕΣΚ - ΜΜΕ - Γυναίκα
  • [15] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Υποστράτηγος Barni - Ανάληψη καθηκόντων
  • [16] Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [17] Πάφος - Ρεκόρ Γκίνες - Στηθόδεσμοι
  • [18] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου
  • [19] Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές
  • [20] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [21] ΕΔΗ - Υποψήφιοι Λεμεσού
  • [22] Πολιτική διαφήμιση - Νομοσχέδιο
  • [23] Ανδρέας Παπαπολυβίου - Συνέντευξη
  • [24] Χρίστος Μαυροκορδάτος - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 09/03/2006

  • [01] Αθήνα - Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Συνάντηση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διαγραφόμενες προοπτικές του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    «Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και των τακτικών μας επαφών είχαμε σήμερα (χθες) με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που μας απασχολούν» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε «αναλύσαμε την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις διαγραφόμενες προοπτικές υπό το φως και της πρόσφατης συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ στο Παρίσι».

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η συνάντηση των Παρισίων «υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική» και υπογράμμισε πως «είναι μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα βήμα στο πλαίσιο των θέσεων που έχουμε επανειλημμένως τονίσει».

    «Οτι δηλαδή η επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και τόνισε «δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας ακόμα αποτυχίας».

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως «η λύση που θα προκύψει πρέπει να είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και να λαμβάνει υπόψη τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συνολικής δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Εναπόκειται τώρα στην τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας» πρόσθεσε.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «τις επόμενες ενέργειες μας εντός της ΕΕ» υπενθυμίζοντας ότι «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο σημειώθηκε μια πολύ θετική εξέλιξη, η πρόσφατη υιοθέτηση του κανονισμού για τη οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ έγινε μετά από πρόταση της Αυστριακής Προεδρίας η οποία συμπεριλαμβάνει τα σημεία που ενδιαφέρουν άμεσα την Λευκωσία».

    Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε «τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζοντας πως «οι υποχρεώσεις αυτές είναι σαφείς, είναι ξεκάθαρες και η ΕΕ αναμένει την εκπλήρωση τους».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε «για την σταθερή και πολυτιμότατη συμπαράσταση της Ελλάδας όχι μόνο για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αλλά και σε όλα τα διαδικαστικά μέτρα που χρειάζονται με τις κινήσεις μας τόσο στα ΗΕ όσο και στην ΕΕ».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια στρατηγική που να υποχρεώνει την Τουρκία να εφαρμόσει σύντομα το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, υπενθύμισε πως «υπάρχει η απόφαση της ΕΕ, μέσα στο 2006 και μετά από έκθεση της Επιτροπής, θα γίνει αναθεώρηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Είναι θέμα που αφορά και την ΕΕ ως σύνολο, όλες τις θεραπείες και μέτρα που μπορεί να πάρει η ΕΕ».

    «Εμείς, η δική μας στρατηγική είναι να διαφωτίζουμε και να πείθουμε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, φυσικά και της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις προς τις ΗΠΑ για το θέμα του εμπορίου με την τ/κ πλευρά, τόνισε πως «είναι πάγια τακτική των ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου λανθασμένα πιστεύουν ότι θα φέρουν την επανένωση με απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ. Δεν φαίνεται όμως αυτή η θέση να υποστηρίζεται από πολλούς άλλους».

    Ερωτηθείς τέλος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αν συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι, απάντησε: «Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία και αυτό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται » και επανέλαβε πως «ήταν μια πολύ επιτυχής συνάντηση. Ελπίζω ότι βάζει τις βάσεις για μια πιο προσεκτική προσέγγιση ώστε να φτάσουμε στο από όλους επιθυμητό αποτέλεσμα.

    [02] Ευρωπαϊκή Τρόικα - Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ολι Ρεν δήλωσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και ειδικότερα την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας και στα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση της ευρωπαϊκής Τρόικα (ΥΠΕΞ Αυστριακής Προεδρίας, ΥΠΕΞ Φιλανδίας, που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο και Επίτροπος Διεύρυνσης) με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Βιέννη, ο κ. Ρεν είπε ότι υπάρχει μια ''ξεκάθαρη ανάγκη να κάνουμε πρόοδο στο Κυπριακό το 2006, προκειμένου να αποφύγουμε αρνητικές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία''.

    ''Υπογράφοντας το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση) τον Ιούλιο του 2005, το οποίο ήταν αναγκαίο για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις προς την ΕΕ και όλα τα κράτη - μέλη της, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας'', ανέφερε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε: ''Αναμένεται η Τουρκία να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ερωτηθείς αν η άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη θα προκαλέσει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι ''αν αναλογιστούμε τη χρήση του δικαιώματος του βέτο, το οποίο ισχύει στην ΕΕ, η μη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία θα σημαίνει διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών''.

    Χαρακτήρισε ακόμη τη συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''πολύ σημαντική'' και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Φίσερ - Συναντήσεις - Δηλώσεις

    Ενδιαφέρον για το τι πρέπει να αλλάξει στο σχέδιο Ανάν ώστε οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν λύση στο Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αποδέχτηκαν το σχέδιο Ανάν, να αποδεχτούν ένα σχέδιο λύσης με σημαντικές αλλαγές, επέδειξε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάϊντς Φίσερ κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Αυστριακό Πρόεδρο εγκάρδια και πάρα πολύ φιλική, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι εξήγησε στον κ. Φίσερ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο τέλος Σεπτεμβρίου, ότι η ε/κ πλευρά δεν επιζητεί να αφαιρέσει ''δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους, τα οποία τους έχει αποδώσει'' στο σχέδιο Ανάν.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Βουλής και πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Σίντερ ήταν Πρόεδρος της ΚΣΣΕ ''αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα'' και ''τότε που εγίνετο η προσπάθεια να αναβαθμιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων και στο Συμβούλιο της Ευρώπης''.

    Εμείς, συνέχισε, δώσαμε τη μάχη ώστε η όποια παρουσία των Τουρκοκυπρίων ακριβώς να εντάσσεται μέσα στα νόμιμα πλαίσια και να μην υποβάλλεται σε δοκιμασίες η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο κ. Σίντερ ''ήταν πολύ καλά πληροφορημένος, όπως συνήθως, αλλά και με πολύ καλή θέληση, έχει κατανοήσει ακριβώς και αποδέχεται τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει πλήρως πεισθεί ότι διαπνεόμαστε από καλή θέληση''.

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής Αυστρίας - Δηλώσεις

    Το θέμα της εφαρμογής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης και το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον Αυστριακό ομόλογό του Αντρέας Κολ, στη Βιέννη.

    Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τον κ. Κολ να θέσει το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα κατά την απογευματινή συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 1630 ώρα Αυστρίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Κολ είπε ότι θα θέσει αυτό το θέμα στον Τούρκο ΥΠΕΞ και θα του ζητήσει την άποψή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης Παπαδόπουλου Ανάν στο Παρίσι.

    Ο κ. Κολ ανέφερε ότι η Αυστρία θα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη συνάντηση των Παρισίων, προσθέτοντας ότι η Αυστρία πάντα υποστηρίζει την Κύπρο, η οποία «είναι μια χώρα κοντά στην καρδιά μας».

    «Η Κύπρος είναι ένα μέλος της ΕΕ και θέλουμε να δούμε το μέλος αυτό της ΕΕ σε μια καλή κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Κολ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως τόνισε στον κ. Κολ ότι για να υπάρξουν βήματα προς τα μπρος απαιτείται η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί το τι έχει επιτευχθεί στο Παρίσι.

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Γκιουλ - ΕΕ

    Η τουρκική ηγεσία διακατέχεται αυτή τη στιγμή από μια σύγχυση γιατί ίσως δεν ανέμενε να αναληφθούν από την κυπριακή κυβέρνηση οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ''και να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε στο Παρίσι'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα να λειτουργήσουν οι επιτροπές ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών και να προετοιμαστεί καλά μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη λύση.

    Ο κ. Χριστόφιας κλήθηκε στο περιθώριο των επαφών του στη Βιέννη να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, η οποία έγινε στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ότι η Τουρκία διαπνέεται από διαλλακτικότητα και είναι έτοιμη να συζητήσει λύσεις στο θέμα του ανοίγματος τουρκικών λιμανιών σε πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Εκείνο που αναμένω είναι η Τουρκία να κατανοήσει ότι ως χώρα, η οποία κτυπά την πόρτα της ΕΕ, δεν μπορεί να θέτει όρους που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της απέναντι στην Ενωση, οι οποίες εκπηγάζουν ακριβώς από τη λήψη ημερομηνίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη να συνεργαστεί και να διαβουλευθεί αλλά δεν πρέπει, όπως είπε, ''να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκπηγάζουν από την πορεία ένταξη της και της εκπλήρωσης ή της εφαρμογής κανονισμών για το εμπόριο''.

    [06] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπανδρέου

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική στο Κυπριακό, εκτιμά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι αυτή η δυναμική πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά από όλες τις πλευρές.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, με τον οποίο ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και από τη συνάντηση των Παρισίων.

    Σύμφωνα με τον Παπανδρέου, αντηλλάγησαν απόψεις και γύρω από το ζήτημα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ''ότι μπορούν να ευοδωθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή''.

    [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΚΚΕ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του, υπό το φως της συνάντησης των Παρισίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    ''Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι βρίσκεται στο πίσω μέρος στο κεφάλι του ΓΓ του ΟΗΕ, και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ'', είπε η κ. Παπαρήγα.

    Ανέφερε ότι ''αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα είναι ότι έχει κερδίσει έδαφος και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και διεθνώς το δικαίωμα των Ε/Κ, να απορρίψουν ένα σχέδιο το οποίο οδηγούσε στην ουσία με μαθηματική ακρίβεια σε μια διχοτόμηση''.

    [08] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλαβάνος - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με την συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών και συναντήσεων του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την επίλυση του κυπριακού.

    [09] Αυστρία - ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, τη διεθνή υποστήριξη που χρειάζεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το σωστό τρόπο εφαρμογής των Κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους, έθεσε, μεταξύ άλλων, θεμάτων ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κατά τις χθεσινές επαφές του στη Βιέννη, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Κοινοβουλευτικών Ευρωπαίων Πρασίνων, το οποίο διοργανώνουν οι Πράσινοι της Αυστρίας με την ευκαιρία της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι συνομιλητές του χαιρέτισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι και επέδειξαν ενδιαφέρον όπως υπάρξει σύντομα λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ''έχουν ξεφύγει από το σχέδιο Ανάν''.

    ''Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για αναγνώριση των Τ/Κ ως χωριστή οντότητα'', είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ''ενδιαφέρονται περισσότερο να υπάρξει κάποιος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τ/Κ''.

    [10] Λονδίνο - Βρετανοί βουλευτές - Τουρκία - Κυπριακό

    Ομάδα από επτά Βρετανούς βουλευτές και ένα μέλος της Βουλής των Λόρδων, ο Λόρδος Dudds, επέκριναν προχθές βράδυ τη συστηματικά αρνητική στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό όπως και τη δημιουργία τετελεσμένων, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη όπως διαφοροποιηθεί η βρετανική πολιτική ώστε αυτή να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού.

    [11] Φινλανδός Πρωθυπουργός - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 15 και 16 Μαρτίου 2006 ο Πρωθυπουργος της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [12] Επιτροπή - Κοινοτική στρατηγική για την ενέργεια

    Τη δημιουργία ενιαίας πολιτικής ενέργειας στην Κοινότητα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υιοθέτησε χθες μια «Πράσινη Βίβλο» με την στρατηγική και τις προτεραιότητες. Το εν λόγω έγγραφο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ενώ θα εξετασθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (23-24 Μαρτίου).

    Με δεδομένο ότι ανάλογες πρωτοβουλίες της Επιτροπής στο παρελθόν δεν βρήκαν ανταπόκριση στα κράτη μέλη, τα οποία δεν επιθυμούν την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων, όπως αυτή της ενέργειας, στην Κοινότητα, με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή τη φορά η στάση τους. Κι αυτό γιατί η συγκυρία είναι σήμερα εντελώς διαφορετική, αφού οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε έξαρση οι συγχωνεύσεις και οι επιθετικές εξαγορές εταιρειών ενέργειας στην Κοινότητα.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να αναλάβει την ανάλογη δράση, αφού και αγοραστική δύναμη έχει, αλλά και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

    [13] ΕΕ - Βοοειδή - Βρετανία - Αρση εμπάργκο - Κυπριανού

    Μετά από δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες έξι βδομάδες σε άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1996 στις εξαγωγές βρετανικών βοοειδών, βόειου κρέατος και προϊόντων βόειου κρέατος προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη, εξαιτίας της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

    Χθες το πρωί, η μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων ενέκρινε ομόφωνα ευνοϊκή γνώμη σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση του εμπάργκο. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η πρόταση αυτή αναμένεται πλέον να εγκριθεί από την Επιτροπή σε περίπου έξι εβδομάδες, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δικαίωμα ελέγχου διάρκειας ενός μήνα.

    [14] ΕΣΚ - ΜΜΕ - Γυναίκα

    Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν κατακλύσει το επάγγελμα, τα ΜΜΕ και οι Ενώσεις δημοσιογράφων παραμένουν υπό την κυριαρχία των ανδρών, και αυτό επηρεάζει δυσμενώς τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα της δημοσιογραφίας, δήλωσε η λειτουργός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την ισότητα των φύλων Πάμελα Μορινιέρ.

    Ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), αναφέρει πως σύμφωνα με το ''Παγκόσμιο Πρόγραμμα για Παρακολούθηση των ΜΜΕ'', που οργάνωσε το 2005 ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος για Χριστιανική Επικοινωνία κατέδειξε ότι αν και οι γυναίκες αποτελούν το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν μόνο το 21% των θεμάτων των ειδήσεων.

    Κατέδειξε επίσης ότι οι απόψεις των γυναικών, ακόμα και των ειδικών, σπάνια ακούγονται στα βασικά θέματα των ειδήσεων.

    Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις Ενώσεις μέλη της και τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε νέες δράσεις για τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων που εμποδίζουν τις γυναίκες να φθάσουν στις ανώτατες θέσεις τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις επαγγελματικές οργανώσεις.

    [15] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Υποστράτηγος Barni - Ανάληψη καθηκόντων

    Ο Υποστράτηγος Rafael Jose Barni, από την Αργεντινή, νέος διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 6 Μαρτίου.

    [16] Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον κυπριακό αθλητισμό, ο οποίος σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη, ιδιαίτερα και μετά την πρόσφατη επιτυχία του Μάρκου Παγδατή στην αντισφαίριση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006, στο Κλειστό Γήπεδο Ελευθερία στη Λευκωσία.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της εποχής μας η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι για όλα τα παιδιά και τους νέους μας η καλύτερη και πιο ψυχωφελής διέξοδος.

    [17] Πάφος - Ρεκόρ Γκίνες - Στηθόδεσμοι

    Παγκόσμιο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία γυναικών από την Πάφο να δημιουργήσουν αλυσίδα 90 χιλιομέτρων από στηθόδεσμους για να κατακτήσουν μία θέση στο Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στον καρκίνο του μαστού.

    Χθες το πρωί η Gina Ghillyer, εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας των γυναικών της Πάφου για ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, παρέλαβε γύρω στις 8,000 στηθόδεσμους που έφθασαν χθες βράδυ στο αεροδρόμιο της Πάφου από την Ολλανδία με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί πέραν των 40 χιλιάδων στηθόδεσμων ενώ όπως έχει υπολογιστεί για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα θα πρέπει να μαζευτούν τουλάχιστον 100 χιλιάδες.

    [18] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου

    ΑΕΚ και ΑΕΠ και Ομόνοια ήταν οι νικητές των τριών χθεσινών αγώνων, για την πρώτη αγωνιστική της προημιτελικής φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ με 2-0 την Ανόρθωση, και η ΑΕΠ νίκησε στον Παφιακό με επίσης 2-0 τον Ολυμπιακό. Με το ίδιο σκορ κέρδισε και η Ομόνοια στο Τσίρειο τον Απόλλωνα.

    [19] Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές

    Σημαντικές ζημιές κατέγραψε χθες το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Τράπεζα Κύπρου να έχει χάσει 41 σεντ και τη Λαϊκή Τράπεζα 33 σεντ. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 10,32%, κλείνοντας στις 2.231,5 μονάδες. Παρά τις μεγάλες ζημιές, η αξία των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 10,7 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 10,43% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 756,89 μονάδες.

    [20] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [21] ΕΔΗ - Υποψήφιοι Λεμεσού

    Τους δώδεκα υποψηφίους βουλευτές για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού του συνδυασμού «Ενωμένοι Δημοκράτες - Ενωμένη Κύπρος», παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Πρόκειται για τους: Αντρέα Τρύφωνα, Μόνικα Βασιλείου, Πέτρο Ευλογημένο, Χρίστο Κακουλλή, Ελένη Κόλλια Ασσια, Παναγιώτη Κοντεάτη, Χρίστο Νεοκλέους, Λάμπρο Οδυσσέως, Φρειδερίκο Ονησιφόρου, Αννα Σαμαρά, Ευαγόρα Σεργίδη και Μαρία Χρίστου.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, «ο δικός μας συνδυασμός, αναμφίβολα υστερεί σε μέσα, ιδιαίτερα χρηματικά, στην εκλογή του σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, όμως έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτήν την αδυναμία, πρώτον με μια καθαρή πολιτική πρόταση, την οποία ο πολίτης γνωρίζει ότι είναι έντιμη, διαχρονική και εκφράζει τα πραγματικά μας πιστεύω και δεύτερον παρουσιάζοντας μπροστά στον κυπριακό λαό έναν ισχυρό ποιοτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις εάν υποστηριχθεί από τον Κυπριακό λαό να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα πολλά του προβλήματα».

    Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι 18 από τους υποψηφίους του συνδυασμού είναι γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 33%.

    «Θέλουμε να συγχαρούμε όλες τις γυναίκες της Κύπρου για τους αγώνες και τις προσπάθειες τους και να τις τιμήσουμε στο πρόσωπο των τεσσάρων υποψηφίων γυναικών που έχουμε στη Λεμεσό», είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ.

    [22] Πολιτική διαφήμιση - Νομοσχέδιο

    Νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζεται ενόψει εκλογών η προβολή κομμάτων και υποψηφίων από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένου του ΡΙΚ, κατατίθεται σήμερα επισήμως στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

    Μεταξύ άλλων, επιχειρείται η ρύθμιση με το νομοσχέδιο αυτό του ανώτατου επιτρεπόμενου συνολικού χρόνου προβολής κομμάτων και υποψηφίων, καθώς και η επιτρεπόμενη χρονική περίοδος προβολής πολιτικής διαφήμισης πριν από τις εκλογές.

    ''Η συζήτηση είχε αρχίσει στην Επιτροπή Εσωτερικών μετά από τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία στάλθηκε στην Επιτροπή από τη σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων'', δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Αντρος Κυπριανού''.

    ''Εκεί'', πρόσθεσε, ''δέχθηκε ότι η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει μια δική της ολοκληρωμένη πρόταση και το θέμα θα έλθει στην Επιτροπή Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα και η πρόθεσή μας είναι να το ολοκληρώσουμε πριν το κλείσιμο της Βουλής στις 23 του Μάρτη''.

    ''Εκείνο το οποίο στοχεύεται'', δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ''είναι η ρύθμιση του θέματος της πολιτικής διαφήμισης και σε καμμιάν περίπτωση δεν είναι η απαγόρευση''.

    [23] Ανδρέας Παπαπολυβίου - Συνέντευξη

    «Οι νόμοι γίνονται για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται για τους νόμους», δηλώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Ανδρέας Παπαπολυβίου, ο οποίος πιστεύει πως θα πρέπει να καταστεί συνείδηση τόσο στους βουλευτές όσο και στους πολίτες ότι «ανήκουμε στην Ευρώπη και έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε».

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής θητείας, είπε πως αντιμετώπισε με προβληματισμό την πρόταση του ΔΗΣΥ, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές να περιληφθεί αριστίνδην υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    «Μετά από 40 χρόνια στη δημόσια υπηρεσία αντιμετώπισα την πρόταση με συναισθήματα αγωνίας και προβληματισμό κατά πόσο θα έπρεπε να ασχοληθώ με την πολιτική», είπε, προσθέτοντας πως μετά από ώριμη σκέψη κατέληξε ότι από το αξίωμα του βουλευτή θα είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στην πατρίδα περαιτέρω.

    Για να ανταποκριθείς στα καθήκοντα του βουλευτή, είπε, και να έχεις τη συνείδηση σου ήσυχη, δημιουργείς μικρό κενό με την οικογένεια σου και περιορίζεις σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπική και κοινωνική ζωή σου.

    Ο κ. Παπαπολυβίου είπε πως το κυρίως έργο του Κοινοβουλίου, το νομοθετικό και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, έχει ως βάση τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες συζητούνται όλα τα θέματα, εκφράζονται οι προβληματισμοί, υποβάλλονται οι ερωτήσεις, δίδονται οι απαντήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων και οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψηφοφορία με τις αποφάσεις στις πλείστες των περιπτώσεων να είναι ήδη ειλημμένες.

    «Δυστυχώς ή ευτυχώς συμμετέχω σε έξι Επιτροπές και παρίσταμαι στις συνεδρίες τους», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως «έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι επιτελώ στο ακέραιο τα καθήκοντα μου ως βουλευτής, με την υποβολή ερωτήσεων για θέματα που καίνε τον κόσμο στις αρμόδιες υπηρεσίες, την εγγραφή θεμάτων, τη συζήτηση τους και τη λήψη αποφάσεων στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές και με την κατάθεση προτάσεων νόμου για πολλά θέματα».

    [24] Χρίστος Μαυροκορδάτος - Συνέντευξη

    Αφήνει τα έδρανα του Κοινοβουλίου μετά από 15χρονη θητεία, πολύ πιο πλούσιος σε γνώσεις και εμπειρίες, με καλές και κακές αναμνήσεις. Δηλώνει συναισθηματικά έτοιμος για την τελευταία συνεδρία της Βουλής, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να δηλώσει πως δεν θα συγκινηθεί. Είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο Χρίστος Μαυροκορδάτος.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής θητείας, είπε πως η έπαλξη του βουλευτή είναι η πιο ψηλή γιατί προέρχεται απευθείας από τον κόσμο και ξεκαθαρίζει πως δεν θεωρεί πιο ψηλό το αξίωμα του Υπουργού, δεν φιλοδοξεί να αναλάβει Υπουργείο αλλά δεν θα αρνηθεί να πειθαρχήσει στο κόμμα του αν κληθεί να υπηρετήσει σε Υπουργείο.

    Ο κ. Μαυροκορδάτος θύμισε ότι μπήκε στη Βουλή με την ομάδα ανανέωσης του ΑΚΕΛ, το 1991. Ημασταν 18 νέοι βουλευτές και διερωτόμασταν πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε με παλιά ονόματα στη Βουλή, όμως δεν φοβηθήκαμε και η ιστορία έδειξε ότι προσπαθήσαμε και αποδώσαμε σύντομα, είπε.

    Ως γεωπόνος ανέλαβε την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, εργάστηκε σκληρά και πρόσθεσε: «σήμερα που φεύγω πιστεύω ότι μπορώ να νιώθω ικανοποιημένος ότι πρόσφερα τον καλύτερο μου εαυτό, διάβασα τα θέματα όσο δεν διάβασα στο πανεπιστήμιο».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυροκορδάτος είπε ότι όταν ένας βουλευτής θέλει να προσφέρει αυτά που πρέπει στη Βουλή και τον κόσμο, εγκαταλείπει το σπίτι και την οικογένεια.

    «Η ικανοποίηση του βουλευτή δεν είναι τα χρήματα. Η εκτίμηση του κόσμου είναι η μεγαλύτερη πληρωμή του βουλευτή» είπε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος του ΑΚΕΛ που με καταξίωσε βουλευτή σε τρεις διαδοχικές θητείες αξίζει αυτής της προσφοράς και αυτές τις θυσίες».

    Ο κ. Μαυροκορδάτος θεωρεί πως οι δύο θητείες στη Βουλή είναι αρκετές ενώ η τρίτη θητεία φέρνει πολλή κούραση. Υποστηρίζει ότι η ανανέωση σε ένα κόμμα είναι όπως το οξυγόνο σε ένα ζωντανό οργανισμό και ότι θα υπάρξουν συνεχιστές για οποιοδήποτε στόχο μένει στη μέση.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 March 2006 - 15:23:06 UTC