Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Ανάν - Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν
  • [03] Κλεάνθους - Κυπριακό
  • [04] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [05] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [06] Αθήνα - Παπανδρέου - Σοσιαλιστική Διεθνής - Κυπριακό
  • [07] Ιακώβου - Φρατίνι - Συνάντηση
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Γρίπη των πτηνών
  • [09] UNDP - Αξιωματούχος ΠΟΥ - Κύπρος - Γρίπη των πτηνών
  • [10] Κατεχόμενα - ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Γρίπη των πτηνών - Επαφές
  • [11] Βρετανικές Βάσεις - Γρίπη των πτηνών - Μέτρα
  • [12] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Γρίπη των πτηνών
  • [13] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Γρίπη των πτηνών - Κατεχόμενα
  • [14] Προδρόμου - Γρίπη των πτηνών
  • [15] Πρόεδρος ΚΟΤ - Γρίπη των πτηνών
  • [16] Υπουργοί Συγκοινωνιών - Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [17] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές - Πιλότοι
  • [18] Κλεάνθους - ΚΑ - Πιλότοι
  • [19] Προδρόμου - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [20] Ευρωπαϊκό Κόμμα- Παγδατής
  • [21] Πρόεδρος ΚΟΤ - Μάρκος Παγδατής
  • [22] AHK - Συλλούρης - Κατεχόμενα - Ηλεκτρικό ρεύμα
  • [23] Αντιπροσωπεία Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λιθουανίας - Επίσκεψη
  • [24] Υπουργός Εμπορίου - Microsoft - Bill Gates
  • [25] Νέος Αρχηγός Αστυνομίας - Χαράλαμπος Κουλέντης
  • [26] ΚΟΤ - Ερευνα - Περιηγητές στην Κύπρο
  • [27] ΓΓ ΑΚΕΛ - Θάνος Μικρούτσικος - Συνάντηση
  • [28] ΟΕΒ - Δημόσια Υπηρεσία - Ωράριο
  • [29] Ποδόσφαιρο -ΚΟΠ-ΦΙΦΑ- Ολυμπιακός-Αφαίρεση βαθμών
  • [30] Καλαθόσφαιρα - Ευρωκύπελλο - Ηττα της ΑΕΛ
  • [31] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 1/02/2006

    [01] Πρόεδρος Βουλής - Ανάν - Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Την ημερησία διάταξη νέας πιθανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα πρέπει να την καθορίσει ο Κόφι Ανάν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και με κανένα άλλον, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως το ότι υπάρχουν πιέσεις και υπάρχει και ένα σχέδιο εκ των πρότερων διαμορφωμένο σε συνεργασία μεταξύ των γνωστών φίλων της Τουρκίας - των ΗΠΑ και της Βρετανίας - αυτό είναι ηλίου φαεινότερο.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με το μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε όπως ξεκινήσει ο διάλογος των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να γίνονται εικασίες, οι οποίες στο τέλος δεν θα επαληθευτούν».

    Σχολιάζοντας πληροφορίες για ενδεχόμενη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ανάν, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε «πώς αρχίζει ο διάλογος με μια διμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ την ώρα που ακόμα ο ΓΓ δεν έχει διορίσει τον ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό».

    ''Εχει προτεραιότητα ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου και αυτό προσπαθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει, να πείσει δηλαδή τον ΓΓ να διορίσει τον ειδικό του αντιπρόσωπο το συντομότερο δυνατόν, ανεξαρτήτως των βουλευτικών εκλογών και μετά θα γίνει και η συνάντηση», είπε.

    «Αν όλα πάνε καλά, εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατό, να αρχίσει ένας διάλογος, ο οποίος να έχει πράγματι καλές πιθανότητες να καταλήξει σε αίσιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας την επανάληψη των θέσεων του τουρκικού, βρετανικού και αμερικανικού παράγοντα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως άρχισαν πάλι να επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να δοθούν γραπτώς οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και να καθοριστούν και οι προτεραιότητες της.

    «Αυτό», είπε, «είναι ξαναβρασμένο φαγητό και πρέπει να προσεχθεί και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις θέσεις αναλαμβάνοντας και εμείς κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν

    Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε χθες τον ΔΗΣΥ «πρωταθλητή στις μεταμφιέσεις», προσθέτοντας πως πολύ σύντομα «σε αυτή την πορεία των πολιτικών μεταμφιέσεων ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα κατηγορήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο και κάποιους από μας ότι εμείς ψηφίσαμε 'ναι' στο δημοψήφισμα και ο ΔΗΣΥ ψήφισε 'όχι' '' και σημείωσε πως ο ίδιος εμπιστεύεται «την κρίση των πολιτών».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Λισαβόνα, ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης ότι το Σχέδιο Ανάν μαγειρεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά σερβιρίστηκε στον κυπριακό λαό από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έφερε και την επιδιαιτησία αλλά και το δημοψήφισμα.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως «αφού η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάστηκε για την ετοιμασία αυτού του απαράδεκτου σχεδίου και μας έθεσε σε ένα μονόδρομο, δεν είχαμε καμιά επιλογή από του να καταλήξουμε εκεί που καταλήξαμε, που ευτυχώς βέβαια ο κυπριακός ελληνισμός με τη σοφία και την ωριμότητα που τον διακατέχει το απέρριψε σώζοντας την Κύπρο».

    [03] Κλεάνθους - Κυπριακό

    Καλοδεχούμενη είναι για το ΔΗΚΟ κάθε πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, αλλά το κόμμα σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία και βάση συζήτησης, προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας στις προσπάθειες λύσης.

    «Είναι καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία από πλευράς του ΟΗΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ και όλοι ανεξαίρετα κατανοούν την κοινή θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν μπορεί μια πρωτοβουλία να κινηθεί χωρίς να υπάρχει μια κοινή βάση και μια σωστή προετοιμασία», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε χθεσινές δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπισμπίκα, ο κ. Κλεάνθους διερωτήθηκε σε τί θα εξυπηρετούσε μια πρωτοβουλία, η οποία χωρίς σωστή προετοιμασία θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μια νέα αναμενόμενη αποτυχία, απομακρύνοντας έτσι τη λύση και σκοτώνοντας την ελπίδα, όπως είπε.

    Ο κ. Κλεάνθους κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη θετική στάση των ΗΠΑ στο θέμα των τουρκικών προτάσεων για το Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε «αναμενόμενη».

    «Είναι πολύ αναμενόμενο, δεν πρέπει να μας εκπλήττει. Και πολύ χειρότερα πράγματα έχουν υποστηρίξει (οι ΗΠΑ) και τα έχουν παρουσιάσει ως θεόσταλτα από πλευράς των Τούρκων. Είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι», είπε.

    [04] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει σχέδιο που σχετίζεται με την αναγνώριση των κατεχομένων και πως η τελευταία πρόταση που έχει υποβάλει η Αγκυρα πέραν από τα «επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις κινήσεις τακτικής έχει και μια ουσία: ότι προσπαθεί να ταϊβανοποιήσει τα κατεχόμενα», κάτι που βρίσκει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία αντίθετη.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ανέφερε πως «δεν μπορεί να συνεχίσει η κατοχική δύναμη από θύτης να παρουσιάζεται ως θύμα και εμείς απλώς να αμυνόμαστε» και επανέλαβε πως «είναι καιρός μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο».

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνάντηση στο Λονδίνο της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και «πρέπει να βγούμε επιθετικά να αναζητήσουμε ευρωπαϊκά στηρίγματα και διεθνή ερείσματα».

    Η Τουρκία, σημείωσε, «προσπαθεί να εφαρμόσει το Σχέδιο Βήτα που έχει σχέση με την αναγνώριση των κατεχομένων. Η τελευταία πρόταση που έχει υποβάλει πέρα από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις κινήσεις τακτικής έχει και μια ουσία: ότι προσπαθούν να ταϊβανοποιήσουν τα κατεχόμενα, κάτι που πιστεύουμε ότι βρίσκει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία αντίθετη αλλά δεν είναι αρκετό μόνο να λέμε τις αντιθέσεις μας στο εσωτερικό. Σημασία έχει πώς μέσα από μια εξωστρεφή πολιτική επιτυγχάνουμε τους δικούς μας εθνικούς στόχους» είπε.

    [05] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα εκφράσει τις θέσεις του κόμματος του για το Κυπριακό.

    Ο κ. Συλλούρης, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στη Λεωφόρο Αθαλλάσας αν το κόμμα του επιθυμεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως ''εμείς είμαστε υπέρ των συχνών συσκέψεων του Εθνικού Συμβουλίου''.

    ''Δεδομένου'', πρόσθεσε, ''ότι ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να πει τις θέσεις του στο Εθνικό Συμβούλιο και όχι με το πρόσχημα που έκαμε την προηγούμενη φορά, ότι θα γνωστοποιηθούν προς τα έξω, και να αποφύγει να πει τις θέσεις του''.

    [06] Αθήνα - Παπανδρέου - Σοσιαλιστική Διεθνής - Κυπριακό

    Μεγάλη τιμή και ευθύνη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την εκλογή του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία, να αξιοποιηθεί η θέση αυτή για την προώθηση νέων ιδεών και προτάσεων, αλλά και για την προβολή της Ελλάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπογράμμισε ότι από τη θέση αυτή θα μπορέσει να υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τόσο την Ελλάδα όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και την αυριανή του κυβέρνηση, όπως ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου, αφού ανέφερε ότι δεν χρειάστηκε να γίνει Πρόεδρος της Διεθνούς για να ασχοληθεί με το Κυπριακό, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    «Θα ασχολούμαι με το Κυπριακό, θα ασχολούμαι με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και βεβαίως θα δω μέσα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή τι άλλο μπορεί να προσφέρουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η Σοσιαλιστική Διεθνής, μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ή και από την Τουρκία, τονίζοντας πως αυτή «είναι μία καλή βάση για περαιτέρω πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών, σε επίπεδο κοινωνίας συνδικάτων, συντεχνιών όπως χρησιμοποιείται στην Κύπρο, περισσότερο για τα συνδικάτα, και βεβαίως και κομμάτων».

    [07] Ιακώβου - Φρατίνι - Συνάντηση

    Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Φράνκο Φρατίνι, είχε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν, κυρίως, θέματα παράνομης μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν οι πρόνοιες της κοινοτικής οδηγίας για το Ευρωπαικό Ενταλμα Συλληψης.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις σοβαρές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο, λόγω της αυξημένης ροής λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, δια μέσου της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, και ζήτησε την ενεργό συνδρομή της Επιτροπής για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα αυξημένα μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, και ζήτησε από τον Επίτροπο όπως παρέμβει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση των τρίτων χωρών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στον περιορισμό της συνεχούς ροής παράνομων μεταναστών, μέσω Κύπρου, προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Γρίπη των πτηνών

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι δεν δικαιολογείται κανένας πανικός σε σχέση με τα κρούσματα της γρίπη των πτηνών που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, νοουμένου ότι η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και καιρό λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα τα οποία καθορίζονται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχολιάζοντας τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''οι φωνές που ακούγονται από τα κατεχόμενα και οι προσπάθειες να φορτώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ευθύνες είναι φωνές άδικες και απαράδεκτες και έτσι καθορίζονται και από τους ειδικούς και από τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και από άλλους λειτουργούς των κτηνιατρικών υπηρεσιών''.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''δεν πρέπει να θεωρείται ταλαιπωρία το γεγονός ότι ψεκάζονται τα αυτοκίνητα ή υπάρχει ένα χαλί για απολύμανση'', σημειώνοντας ότι ''είναι στοιχειώδη μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες και δεν θα πρέπει να θορυβούν''.

    ''Θα πρέπει και οι ίδιοι στα κατεχόμενα να πάρουν ανάλογα αυστηρά μέτρα, γιατί αυτός ο ιός είναι ύπουλος και πετάει και τουλάχιστον επί του εδάφους πρέπει να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και φαίνεται καθαρά ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνονται'', συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει σκοπιμότητα στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για την αποστολή των δειγμάτων και τη σύγχυση για την εγκυρότητά τους, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Ας μη δημιουργήσουμε σήριαλ περί σκοπιμοτήτων. Σκοπιμότητες υπάρχουν πολλές. Υπάρχει η κατοχή ασφαλώς και η κατοχή γεννά πολλές σκοπιμότητες''.

    [09] UNDP - Αξιωματούχος ΠΟΥ - Κύπρος - Γρίπη των πτηνών

    Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας φθάνει στην Κύπρο για να συναντηθεί με λειτουργούς των Υγειονομικών και Κτηνιατρικών υπηρεσιών σχετικά με τη γρίπη των πτηνών.

    Ανακοίνωση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακά Προγράμματα (UNDP) Action for Cooperation and Trust θα φιλοξενήσει τον Δρ. Guenael Rodier, Ειδικό Σύμβουλο για Μεταδοτικές Ασθένειες στον Περιφερειακό Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου της ΠΟΥ στην Ευρώπη.

    ''Ο σκοπός της επίσκεψης του Δρ. Rodier είναι η ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών με τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες υγείας και κτηνιατρικής στην Κύπρο σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    [10] Κατεχόμενα - ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Γρίπη των πτηνών - Επαφές

    Οι δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήλθαν στην Κύπρο μετά τον εντοπισμό του θανατηγόρου ιού της γρίπης των πτηνών στο ψευδοκράτος, συνέχισαν και χθες τις επαφές τους στα κατεχόμενα.

    Συναντήθηκαν με μέλη του κέντρου συντονισμού για τη γρίπη των πτηνών, που αποτελείται από λειτουργούς των λεγόμενων υπουργείων υγείας και εσωτερικών, του λεγόμενου κτηνιατρικού γραφείου, κτηνίατρους και γιατρούς.

    Σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση, ο λεγόμενος γενικός διευθυντής του υπουργείου υγείας Ασάφ Σενόλ είπε πως στη συνάντηση θα αξιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται στα κατεχόμενα κατά της γρίπης.

    [11] Βρετανικές Βάσεις - Γρίπη των πτηνών - Μέτρα

    Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο εφαρμόζουν σειρά μέτρων και έχουν καθορίσει ζώνη παρακολούθησης για την πρόληψη εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στο νησί, σε συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων Λοχαγός Κρίσπιν Κόουτς, ''βασικά έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν αριθμό μέτρων σε συμφωνία με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που συμφωνήθηκε μεταξύ εμάς και των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μας έχει οδηγήσει στο να επιβάλουμε μια σειρά μέτρων στα σημεία διέλευσης στην ανατολική Περιοχή των Κυρίαρχων Βάσεων (SBA)'', είπε.

    [12] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Γρίπη των πτηνών

    Οσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, ο κ. Κλεάνθους συνέστησε επαγρύπνηση, αλλά όχι πανικό, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση υπεύθυνα και με σοβαρότητα προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για αντιμετώπιση του θέματος.

    Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα οδοφράγματα, λόγω του εντοπισμού της νόσου στα κατεχόμενα, εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα μπορεί να αποφασιστεί με υπευθυνότητα και εάν κριθεί σε μια δεδομένη στιγμή αναγκαίο μέτρο, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για την ώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    «Είναι απόλυτη ανάγκη η νόμιμη κυβέρνηση να μην αρκεστεί, εάν χρειαστεί, έστω και με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αλλά αντίθετα να εκπέμψει το σήμα κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και την ίδια την ΕΕ για να ληφθούν όλα τα μέτρα», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από το ψευδοκράτος, είπε ότι «δεν υπάρχει ασφαλώς αναγνώριση του ψευδοκράτους καθ' οιονδήποτε τρόπο, αλλά από την άλλη ο κίνδυνος είναι υπαρκτός'', προσθέτοντας πως ''θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως πρέπει και επί τόπου, πέραν από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων».

    [13] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Γρίπη των πτηνών - Κατεχόμενα

    O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες πως ''δυστυχώς δεν εισακούστηκε η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κόμματος που έγινε έγκαιρα, να ζητηθεί η εποπτεία της ΕΕ, ώστε οι υγειονομικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να καλύψουν το υγειονομικό κενό που υπάρχει στα κατεχόμενα και να ζητήσουμε να ελέγξουν οι δικές μας υπηρεσίες, οι νόμιμες και ικανές, την κατάσταση στα κατεχόμενα''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τα κρούσματα της νόσου των πτηνών αποσιωπούνται στις ελεύθερες περιοχές, είπε πως ''όλα αυτά τα επικοινωνιακά θα τα έχουμε όταν δεν λειτουργούμε προληπτικά''.

    Ανέφερε ότι το κόμμα του είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις κατ' επανάληψη και εισηγήθηκε τρία πράγματα: ''Πρώτον οι δικές μας υπηρεσίες να κάνουν τον έλεγχο στα κατεχόμενα, δεύτερον αυστηρότατο έλεγχο στα οδοφράγματα και τρίτον να απαιτήσουμε και μέσω του Επιτρόπου για τα Θέματα Υγείας τη συνεργασία της Τουρκίας για τον κίνδυνο της νόσου των πτηνών'', πρόσθεσε.

    [14] Προδρόμου - Γρίπη των πτηνών

    Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική επί του ζητήματος της γρίπης των πτηνών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση ότι θα πάρει κάποιες αποφάσεις και ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν υπεύθυνα, γιατί δεν μπορεί αυτό το μείζον θέμα να επαφίεται στην κρίση και τις ιδιωτικές ενέργειες των πολιτών».

    Ανέφερε πως θέση της ΕΥΡΩΔΗ είναι ότι «μετά το δείγμα γραφής στην περίφημη υπόθεση της οδού Λήδρας, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει αυτό το άνισο και τόσο επικίνδυνο καθεστώς μιας δήθεν ελεύθερης διακίνησης πολιτών».

    [15] Πρόεδρος ΚΟΤ - Γρίπη των πτηνών

    Θερμή έκκληση σε όλους, στα ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους φορείς, τους εταίρους στην τουριστική βιομηχανία να μην μεταδίδουν, να μην μεταφέρουν υπερβολές στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της γρίπης των πτηνών, για να μην υπάρξει πανικός, έκανε χθες ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου.

    Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης της έρευνας για το βαθμό ικανοποίησης των περιηγητών στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι ο ΚΟΤ κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει όσο μπορεί κάποια αρνητικά μηνύματα που έχουν πάει στο εξωτερικό.

    ''Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι μέχρι σήμερα, γιατί είχα προσωπική επικοινωνία με όλα τα γραφεία του ΚΟΤ στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα σήμερα δεν έχει δοθεί συνέχεια σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και κάνω ξανά θερμή έκκληση σε όλους ακριβώς για το καλό της Κύπρου, κάποια πράγματα να μην τα υπερβάλλουμε για να μεταδίδονται και λανθασμένα στο εξωτερικό'', κατέληξε.

    [16] Υπουργοί Συγκοινωνιών - Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές

    Ικανοποιημένοι επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ύστερα από τις συναντήσεις που είχαν με αρμοδίους της ΕΕ για το θέμα του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες βράδυ ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι ή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα έχει την πλήρη απάντηση της ΕΕ στο θέμα αυτό.

    Οι κύριοι Θράσου και Σαρρής είχαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ματίας Ρουέτε και τον αρμόδιο Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Μπαρό.

    «Είμαστε ευχαριστημένοι από τις συναντήσεις που είχαμε, ήταν εποικοδομητικές και βρήκαμε θετική ανταπόκριση», είπε ο κ. Θράσου, προσθέτοντας πως «ένα αρνητικό σημείο ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τα (απεργιακά) μέτρα που εξήγγειλαν οι συντεχνίες των πιλότων».

    Εμείς, συνέχισε, «καθηκόντως αναφέραμε τα τεκταινόμενα στην Κύπρο στην αρμόδια Επιτροπή και τα συζητήσαμε γιατί πρόθεσή μας είναι να μιλούμε μαζί τους με ειλικρίνεια και με πάσα διαφάνεια».

    Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, «μας διαβεβαίωσαν ότι θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών και ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, θα έχουμε πλήρη απάντηση όσον αφορά τις δικές τους αντιδράσεις αλλά και για πιθανές παρατηρήσεις που θα έχουν στις διευκρινίσεις που δώσαμε».

    [17] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές - Πιλότοι

    Ο Κυβερνητικός Eπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας απηύθυνε χθες έκκληση προς τους πιλότους των Κυπριακών Αερογραμμών «να αναιρέσουν την απόφασή τους για απεργία, να σκεφτούν το μέλλον της εταιρείας και να συμβάλουν και οι ίδιοι, όπως συνέβαλαν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στη διάσωση της εταιρείας, των θέσεων εργασίας για 1500 άτομα αλλά και στο καλό του εθνικού αερομεταφορέα».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Λισαβόνα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ύστερα από επικοινωνία που είχε με τους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Οικονομικών, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών «αντιμετωπίζεται θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Πρόσθεσε πως «αυτό μας δημιουργεί την ελπίδα ότι η Επιτροπή θα μας ανάψει το πράσινο φως για να το θέσουμε σε εφαρμογή και έτσι να σώσουμε την εταιρεία από την καταστροφική πορεία που οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια».

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε λύπη γιατί η εξαγγελθείσα απεργία των πιλότων «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ανατρέπει τη θετική εικόνα που μέχρι σήμερα είχαμε προβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή της συναίνεσης που επικράτησε ανάμεσα σε όλες τις συντεχνίες, αποδεχόμενες το σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών».

    [18] Κλεάνθους - ΚΑ - Πιλότοι

    Για την εξαγγελία απεργίας εκ μέρους των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι κάθε εργαζόμενος έχει μεν το δικαίωμα της απεργίας, αλλά χαρακτήρισε αχρείαστη την απεργία, η οποία δεν θα εξυπηρετήσει τους πιλότους, αλλά θα βλάψει ανεπανόρθωτα την προσπάθεια για διάσωση της εταιρείας, όπως είπε.

    «Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι κατάλληλη ώρα για να σκεφτόμαστε πώς θα διεκδικήσουμε οτιδήποτε. Πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα σώσουμε πραγματικά τις Κυπριακές Αερογραμμές. Αυτό είναι το μέγιστο και το πρώτιστο», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα δημιουργηθεί εμπλοκή στις Βρυξέλλες από την εξαγγελία των πιλότων απάντησε αρνητικά, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να «αποτελέσει ένα πρόσθετο πρόσχημα για αυτούς που θα κρίνουν το σχέδιο δράσης».

    [19] Προδρόμου - Κυπριακές Αερογραμμές

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) αναμένει από την κυβέρνηση ότι θα έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να θυματοποιηθούν, όσο και αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες γενναίες διορθωτικές κινήσεις.

    Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με την αδράνεια που έχει δείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ουσιαστικά είναι σαν να κάνει αυτό που κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, να διαλύει δηλαδή την εταιρεία».

    [20] Ευρωπαϊκό Κόμμα- Παγδατής

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Μάρκο Παγδατή για την τεράστια επιτυχία του να συμμετάσχει στον τελικό στο τουρνουά αντισφαίρισης στην Αυστραλία.

    Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κόμμα ''εύχεται στον Μάρκο συνέχεια στις επιτυχίες του, οι οποίες τιμούν και προβάλλουν την Κύπρο ανά το παγκόσμιο''.

    [21] Πρόεδρος ΚΟΤ - Μάρκος Παγδατής

    Συγχαρητήρια στον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή για την επιτυχία του στο τουρνουά αντισφαίρισης στην Αυστραλία, εξέφρασε χθες εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) ο Πρόεδρός του Φώτης Φωτίου.

    Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης της έρευνας για το βαθμό ικανοποίησης των περιηγητών στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο ΚΟΤ, πριν ακόμα ο Μάρκος Παγδατής είχε αυτή την επιτυχία στην Αυστραλία, τον είχε στηρίξει.

    ''Είχαμε ακόμα μιλήσει μαζί του πριν από το ταξίδι του για να είμαστε ένας από τους χορηγούς του. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα γίνει μια συνάντηση μαζί του για να καταλήξουμε και στο τελικό πρόγραμμα της συνεργασίας μας'', πρόσθεσε.

    [22] AHK - Συλλούρης - Κατεχόμενα - Ηλεκτρικό ρεύμα

    Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) αναμένει πληρωμή από τα κατεχόμενα για τη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος εντός τριάντα ημερών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης, o οποίος μιλούσε στο περιθώριο επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, του Αναπληρωτή Προέδρου του Νίκου Κουτσού και στελεχών του κόμματος στα γραφεία της ΑΗΚ στην Λεωφόρο Αθαλάσσας, είπε πως ''χορηγούμε ρεύμα στα κατεχόμενα εδάφη και αναμένουμε πληρωμή εντός τριάντα ημερών και θέλουμε να ελπίζουμε πως η πληρωμή αυτή θα γίνει μέσω των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ερωτηθείς, ο κ. Σταυράκης είπε πως η δαπάνη ανέρχεται σε 60-80 χιλιάδες λίρες ημερησίως, ανάλογα με το ακριβές ποσό ρεύματος που καταναλώνεται.

    ''Μας έχει ζητηθεί (παροχή για) ακόμη λίγες ημέρες. Βεβαίως πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά το ρεύμα το οποίο παρέχουμε με κανένα τρόπο να μην θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του δικού μας δικτύου'', πρόσθεσε.

    Διευκρίνισε ότι ''προς το παρόν δεν προέκυψαν προβλήματα''.

    Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι η ΑΗΚ θα λάβει τα χρήματα από τα κατεχόμενα είπε ''σίγουρα''.

    [23] Αντιπροσωπεία Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λιθουανίας - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της Λιθουανίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Βίτας Τζετβίλας φθάνει στην Κύπρο, στις 5 Φεβρουαρίου, για τετραήμερη επίσκεψη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και μέλη της Επιτροπής καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκο Αναστασιάδη και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Λιθουανίας.

    [24] Υπουργός Εμπορίου - Microsoft - Bill Gates

    Συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Microsoft θα έχει στη Λισαβόνα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θα του μεταφέρει κάποιες προτάσεις για επενδύσεις της εταιρείας στην Κύπρο.

    Ο κ. Λιλλήκας αναχώρησε χθες για την πορτογαλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει, ύστερα από πρόσκληση του Bill Gates, σε διεθνές φόρουμ που διοργανώνει η Microsoft.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τόσο τον κ. Gates όσο και τον Πρόεδρο Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας, υπεύθυνο για επενδύσεις στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Gates θα μεταφέρει «κάποιες προτάσεις που έχουμε για συνεργασία και επενδύσεις της Microsoft στην Κύπρο''.

    [25] Νέος Αρχηγός Αστυνομίας - Χαράλαμπος Κουλέντης

    Ο Χαράλαμπος Κουλέντης αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα Αρχηγού της Αστυνομίας, σε αντικατάσταση του Τάσου Παναγιώτου, ο οποίος αφυπηρετεί.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, διόρισε τον Χαράλαμπο Κουλέντη στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας, από την 1η Φεβρουαρίου 2006, σε αντικατάσταση του Τάσου Παναγιώτου, ο οποίος αφυπηρετεί.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας τον Ιάκωβο Παπακώστα.

    [26] ΚΟΤ - Ερευνα - Περιηγητές στην Κύπρο

    Η Κύπρος αξιολογείται θετικά από τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και εκφράζουν την πρόθεσή τους να επανέλθουν στην Κύπρο για διακοπές, σύμφωνα με έρευνα για το βαθμό ικανοποίησης των περιηγητών στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου.

    Μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας, η οποία διεξήχθηκε από την Μονάδα Οικονομικών Ερευνών (ΜΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Φωτίου είπε ότι η έρευνα ικανοποίησης επισκεπτών, η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλη εργασία που έγινε στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, παρέχει στον Οργανισμό και στους εμπλεκόμενους φορείς γενικότερα αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος από τους ξένους περιηγητές.

    Σημείωσε ότι την έρευνα αυτή ο Οργανισμός θα την καθιερώσει ως ένα από τα κύρια εργαλεία του για διαπίστωση του βαθμού που επιτυγχάνεται η ποιοτική αναβάθμιση και η επανατοποθέτηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

    Πρόσθεσε πως μέσα από την έρευνα αυτή έχει καταστεί εφικτή η συλλογή στοιχείων που αφορούν την αξιολόγηση των πτυχών του προϊόντος από τους ίδιους τους περιηγητές, την αποτύπωση της γενικής εμπειρίας του τουρίστα σε σχέση με τις προσδοκίες του, καθώς επίσης και σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η πιθανότητα επανάληψης της επίσκεψης στο μέλλον.

    [27] ΓΓ ΑΚΕΛ - Θάνος Μικρούτσικος - Συνάντηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι κάθε φορά που η Κύπρος υποδέχεται τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο γίνεται μάρτυρας μιας μουσικής μυσταγωγίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τη προχθεσινοβραδινή συναυλία του Μικρούτσικου, που διοργάνωσαν η ΕΔΟΝ και οι Προοδευτικές Κινήσεις των Φοιτητών, Δασκάλων και Καθηγητών, ήταν το απόγειο.

    Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Θάνο Μικρούτσικο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η συναυλία ήταν μια μουσική μυσταγωγία, από τις λίγες που έχουμε τη χαρά να ζήσουμε'', προσθέτοντας πως ''μέσα στην πολιτιστική ξεραΐλα σε παγκόσμια κλίμακα, που δυστυχώς αγκαλιάζει και τους δικούς μας χώρους, η παρουσία σε αυτές τις συναυλίες είναι ζωογόνος βροχούλα''.

    Ο κ. Μικρούτσικος εξέφρασε τη συγκίνηση του γιατί η απήχηση στη συναυλία ήταν τεράστια και πρόσθεσε πως με τη συγκεκριμένη συναυλία έκλεισε ένας κύκλος οριακής δουλειάς του.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ δεν έκρυψε την αγάπη που τρέφει για το κόμμα, δηλώνοντας ότι είναι ''εν δυνάμει Ακελιστής''.

    [28] ΟΕΒ - Δημόσια Υπηρεσία - Ωράριο

    Σημείωμα με τις θέσεις της για το ωράριο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, με το οποίο ζητείται η επέκταση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, απέστειλε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Με χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΕΒ χαρακτηρίζει αντιπαραγωγική τη υφιστάμενή οργάνωση του χρόνου εργασίας στο δημόσιο τομέα, προσθέτοντας ότι αυτή υπονομεύει τόσο τις προσπάθειες της πολιτείας για σύγκλιση όσο και τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Προσθέτει πως για τον σκοπό αυτό έστειλε σχετικό σημείωμα στον Υπουργό Οικονομικών, με το οποίο και ζητεί την άμεση προώθηση των αιτημάτων της.

    [29] Ποδόσφαιρο -ΚΟΠ-ΦΙΦΑ- Ολυμπιακός-Αφαίρεση βαθμών

    Την αφαίρεση έξι βαθμών από το Σωματείο Ολυμπιακός Λευκωσίας αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), εφαρμόζοντας απόφαση της ΦΙΦΑ, της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2006.

    Η ΚΟΠ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θα προβεί σε ενημέρωση της ΦΙΦΑ αναφορικά με το όλο θέμα.

    Ο Ολυμπιακός επιφυλάχθηκε να προβεί σε παραστάσεις προς την ΦΙΦΑ σε σχέση με το όλο θέμα και να βρίσκεται σε επαφή με την Ομοσπονδία, γράφει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η ΦΙΦΑ ανακαλέσει την αρχική της απόφαση, το ίδιο θα πράξει και η ΚΟΠ.

    [30] Καλαθόσφαιρα - Ευρωκύπελλο - Ηττα της ΑΕΛ

    Εχασε χθες βράδυ με 88 - 97 η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΑΕΛ στο γήπεδο ''Νίκος Σολομωνίδης'', στη Λεμεσό, από την αντίστοιχη ομάδα Αζοβμάς Ουκρανίας και αποκλείστηκε από τη συνέχεια των αγώνων του Ευρωκυπέλλου.

    Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας της ΑΕΛ στον όμιλό της στην παρούσα φάση των 16 του Ευρωκυπέλλου και η έκτη συνεχόμενη ήττα της στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας.

    [31] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντικά κέρδη κατέγραψε στη χθεσινή τελευταία συνάντηση του Ιανουαρίου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από το σύνολο των τραπεζικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,97% και έκλεισε στις 2.147,17 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα άνοδο κατά τον πρώτο μήνα του 2006, 442,94 μονάδες ή ποσοστό 25,9%. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε και σήμερα ο όγκος συναλλαγών, φτάνοντας τα πέντε εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το μισό του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 2,03% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 727,45 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 February 2006 - 15:23:08 UTC